Geraint Thomas kwam gisteren gehavend en op achterstand over de finish AFP

Een nieuwe klap voor de Britse sterrenformatie Ineos-Grenadiers: renner Geraint Thomas stapt dinsdag niet meer op in de vierde etappe van de Giro d'Italia.

Thomas gold als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Ronde van Italië, maar een valpartij in de eerste meters van de derde etappe op maandag zorgde ervoor dat hij uiteindelijk ruim twaalf minuten verloor op de concurrentie. Aanvankelijk leek hij niets gebroken te hebben, maar nader onderzoek wees uit dat hij een breuk in zijn bekken heeft opgelopen.

Anarchie in de Giro; Kelderman en Kruijswijk rukken op in het klassement

Thomas: "Het is zo frustrerend. Ik had me heel goed voorbereid op deze race. Mijn vorm was minstens zo goed, zo niet beter, als in de Tour die ik won."

Na zijn tijdverlies in de derde etappe wilde de renner uit Wales aanvankelijk nog wel starten dinsdag. "Ik wilde de ploeg nog helpen de komende dagen. Maar we hebben toch nog wat extra scans laten maken. En met een breuk maakt het de keuze om op te geven plotseling heel makkelijk."

Het is een nieuwe klap voor Ineos, dat met Egan Bernal vorige maand een nieuwe eindzege in de Tour al in rook zag opgaan. De Colombiaan kampte met een rugblessure en staakte de strijd. Chris Froome heeft nog altijd niet zijn normale vorm kunnen behalen na zijn zware val in 2019.

ANP

Bij de herstart van het wielerseizoen was ook Thomas niet direct in Tourvorm. En nadat duidelijk was geworden dat de Tourwinnaar van 2018 (en de nummer twee van 2019) de Ronde van Frankrijk niet zou rijden in dienst van Bernal, richtte de Brit zich op de Giro.

In voorbereiding op die grote ronde bleek Thomas wel in topvorm. Zo werd hij tweede in de Tirreno, op slechts 17 tellen van Simon Yates, en klokte hij de vierde tijd op het WK tijdrijden in Imola eind september.

Ook op de openingsdag liet Thomas zien een van de topfavorieten te zijn voor de eindzege door van alle klassementsmannen verreweg de snelste tijd neer te zetten. De valpartij op dag drie maakte aan alle ambities een einde.

2017

Het is niet de eerste keer dat Thomas na een valpartij de Giro moet verlaten. Ook in 2017 wilde hij een gooi doen naar een goede eindklassering, maar in de vijfde etappe kwam hij zwaar ten val na een aanrijding met een motor.

STER reclame