liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk en Kelderman verliezen veel op Thomas in openingstijdrit: 'Wind is gedraaid'


Arriverdeci

Dit was het liveblog over de openingstijdrit in de Giro. Morgen zijn we er gewoon weer, met twee koersen zelfs: Luik-Bastenaken-Luik en de tweede Giro-etappe. Iets na tien uur stapt het peloton op de fiets in Luik om er tegen vijf uur weer te finishen. Wie weet kan Mathieu van der Poel verrassen.

De tweede etappe van de Giro gaat van Alcamo naar Agrigento over 149 kilometer. Het begin van de etappe is heuvelachtig, het middenstuk is vlak en in de finale moeten de renners een slotklim van 3,7 kilometer (5,3% gemiddeld) op. De rit lijkt dus op het lijf geschreven van de renners met snelle bennen en een goede punch, zoals Diego Ulissi. Ook Michael Matthews en Peter Sagan zullen deze rit wel hebben omcirkeld. De start is om 12.45 uur.

Zoals de Italianen zo mooi zeggen: a domani!

Het profiel van de tweede etappe in de Giro

Winnaar Ganna vs Bouwman: zoef!

We sluiten het liveblog af met het beeld van de dag: winnaar Filippo Ganna haalt Koen Bouwman in. En hoewel de Nederlander echt niet stil staat, valt zijn snelheid in het niet bij die van de wereldkampioen tijdrijden. Zo ziet hard rijden er dus uit.

Bekijk hier de samenvatting van de openingstijdrit

Ganna pakt eerste roze trui, Thomas profiteert van de wind en deelt tik uit

Van der Poel start morgen ook in Luik

Mathieu van der Poel, de kersverse winnaar van de BinckBank Tour, gaat morgen ook van start gaan in Luik-Bastenaken-Luik. De beslissing om de starten in de Ardennenklassieker nam hij pas vlak voor het weekeinde. "Het was niet ons plan, maar het is een gek seizoen en in de BinckBank Tour werd een etappe geschrapt. Het leek ons goed een extra wedstrijd te rijden."

Niet eerder reed Van der Poel Luik-Bastenaken-Luik. "Net als de Ronde van Lombardije wordt het een ontdekkingstocht voor me, misschien is ook deze wedstrijd iets te zwaar voor me. Maar in dit rare jaar zijn er veel goede renners die nu de Giro rijden, dus we gaan het zien."

Bekijk hier de kunsten van winnaar Van der Poel in de BinckBank Tour

Van der Poel bekroont lange solo met rit- en eindzege BinckBank Tour

Kelderman: 'Wind was gedraaid, had beter eerder kunnen starten'

Wilco Kelderman verloor vandaag 1.05 op Geraint Thomas. Daarmee noteerde hij van de renners die laat (en dus onder andere omstandigheden) startten wel de snelste tijd; Nibali (+1.06), Kruijswijk (+1.21), Fuglsang (+1.24) en Majka (+1.37) verloren allemaal meer op de Brit.

"We hadden echt heel veel wind tegen. De wind was helemaal gedraaid. Superbalen wat we heel veel tijd hebben verloren. Op dit soort omstandigheden heb je geen grip. Ik heb een goede tijdrit gereden en had een goed gevoel", reageert Kelderman. "Ik had misschien beter eerder kunnen starten, dat is gewoon een fout die je maakt. Maar het gevoel was goed. Daar ben ik tevreden over."

Bekijk het interview met Kelderman hieronder:

Kelderman over tijdverlies: 'Wind is gedraaid, had misschien eerder moeten starten'

Zabel in de blauwe trui

Rick Zabel start morgen in de blauwe bergtrui. De Duitse snelle man van Israel Start-Up Nation had zijn zinnen vandaag gezet op de bergpunten die te verdienen waren op het klimmetje van de vierde categorie (1,1 kilometer), aan het begin van de tijdrit. Zabel reed de klim volle bak op, op zijn wegfiets. En dat leverde hem inderdaad een mooi blauw truitje op.

Kruijswijk: 'Zonde dat ik veel verlies op Thomas'

Steven Kruijswijk verloor vandaag 1.21 op Geraint Thomas, die anderhalf uur voor Kruijswijk van start ging. De kopman van Jumbo-Visma merkte tijdens zijn tijdrit al snel dat de omstandigheden later op de dag anders waren. "Na onze verkenning hadden we een beetje de schrik in de benen, vanwege al die windstoten. Je hoefde bijna niet te trappen. We zagen dat de wind later op de dag minder werd, dus daardoor werd het wel wat kalmer en minder gevaarlijk. Maar daardoor haalde ik die hoge snelheden ook minder makkelijk", reageert Kruijswijk.

"Zonde dat ik zo veel tijd verlies op met name Thomas, maar gelukkig zien we ook dat het mede door de omstandigheden komt. Dat neemt niet weg dat het erg balen is om op zo'n grote kanshebber nu al zo veel achter te staan. Gelukkig hebben we nog genoeg dagen om die achterstand goed te maken."

Bekijk het gesprek met Steven Kruijswijk hieronder:

'Zonde dat ik veel verlies op Thomas, gelukkig mede door omstandigheden'

Thomas is tevreden: 'Niet veel risico genomen'

Geraint Thomas is (naast Filippo Ganna) de grote winnaar van vandaag. De Britse kopman van Ineos startte vroeg en reed daardoor onder lastige omstandigheden met veel wind. "Ik wilde geen risico nemen nadat ik een paar jongens had zien vallen. Ik wilde liever een paar seconden verliezen door iets langzamer te gaan, in plaats van meer tijd verliezen door zelf te vallen. Ik ben best tevreden", reageert hij.

Thomas had tijdens het interview de tijden van zijn concurrentie nog niet gezien. Alle klassementsrenners - behalve Yates, die voor Thomas startte, verloren meer dan een minuut. Volgens Wilco Kelderman kwam dat onder andere doordat de wind gedraaid was.

Bekijk het gesprek met Thomas hieronder:

Thomas nam geen risico, maar wint veel tijd: 'Ben best tevreden'

Van Emden 12de: 'Heb niet het beste niveau ooit'

Jos van Emden won de slottijdrit van de Giro d'Italia in 2017, vandaag eindigde hij als twaalfde op 42 seconden van winnaar Ganna.

Bekijk hieronder het interview met Van Emden na zijn tijdrit.

Van Emden: 'Heb niet het beste niveau ooit, hopen op betere benen'

Superman Lopez naar het ziekenhuis

Hoe is het met Miguel Angel Lopez? De Colombiaan van Astana maakte een lelijke smakker in de tijdrit. Hij viel met zijn hoofd voorover in de hekken en stapte daarna niet meer op. Zijn ploeg meldt dat Lopez inmiddels naar het ziekenhuis is voor verder onderzoek. Het is nog onduidelijk wat voor verwondingen hij heeft.

Ganna heeft de roze trui (en drank)

Filippo Ganna heeft zojuist zijn eerste roze trui uitgereikt gekregen. Zijn reactie op de winst: "Ik wist dat ik vandaag een van de favorieten was, maar ik ben rustig gebleven. Ik ben zo blij dat ik in mijn eerste Giro meteen de roze trui mag dragen. Dat belooft veel goeds voor de rest van de ronde", zegt Ganna.

Kelderman: 'De wind is gedraaid'

De reactie van Kelderman na zijn tijdrit, waarin hij 1.21 verloor op Geraint Thomas: "De wind is gedraaid. Ik voelde me heel sterk en heb voor mijn gevoel goed gereden. Kijk maar naar de jongens die rond om mij gestart zijn, die hebben allemaal veel tijd verloren op Thomas."

Daar heeft Kelderman inderdaad gelijk in. Thomas en Yates startten vroeg en reden opvallend veel harder dan de renners die zo'n anderhalf uur later van start gingen.

De toptien

De toptien van de openingstijdrit in de Giro

Thomas slaat grote slag

Geraint Thomas zal vannacht lekker slapen. Hij boekte vandaag veel winst op zijn concurrentie. De tijden van de klassementsrenners (en hun opgelopen achterstand op Thomas):

Geraint Thomas 15.47
Simon Yates 16.13 (+0.26)
Aleksandr Vlasov 16.44 (+0.57)
Wilco Kelderman 16.52 (+1.05)
Vincenzo Nibali 16.53 (+1.06)
Steven Kruijswijk 17.08 (+1.21)
Jakob Fuglsang 17.11 (+1.24)
Rafal Majka 17.24 (+1.37)

GANNA WINT OPENINGSTIJDRIT

De laatste renner is binnen: Filippo Ganna mag straks de roze trui gaan ophalen. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden was vandaag veruit de snelste. Mikkel Bjerg (UAE) en Joao Almeida eindigen als tweede en derde, op 22 seconden van de Italiaan.

VAN DER POEL WINT BINCKBANK TOUR

Mathieu van der Poel wint de BinckBank Tour! Na een solo van bijna 50 kilometer houdt hij op de streep genoeg marge over op Kragh Andersen.

Mathieu van der Poel

Kruijswijk verliest 1.21 op Thomas

Steven Kruijswijk noteert 17.08 op de streep. Ook hij verliest dus een dikke minuut op Geraint Thomas, 1.21 om precies te zijn.

BinckBank Tour: secondenspel

Het wordt een secondenspel in de finale! Van der Poel heeft nog maar 12 seconden van zijn voorsprong op Kragh Andersen en co over. Nog 3 kilometer te gaan.

Kelderman verliest 1.05 op Thomas

Wilco Kelderman klokt 16.52 op de streep. Hij verliest daarmee 1.05 op Geraint Thomas, de klassementsrenner die de beste tijdrit aflegde.

Kelderman en Nibali verliezen tijd

Kelderman en Nibali zijn een stuk minder hard begonnen aan de tijdrit dan Thomas en Yates. Na 9,4 kilometer noteren zij de 98ste en 100ste tussentijd, meer dan een halve minuut trager dan de Britten. Het lijkt er ook op dat de harde wind iets is gaan liggen.

Lopez stapt niet meer op

Slecht nieuws over Miguel Angel Lopez. De nummer 6 van de Tour ligt nog steeds op de plek waar hij zo lelijk ten val kwam. Hij wordt zo opgehaald door een ambulance en zal niet meer opstappen in deze Giro.

BinckBank Tour: Kragh Andersen achtervolgt

Achter koploper Van der Poel is Kragh Andersen met een groepje weggereden. De achtervolgers rijden nu op 0.36. Het verschil tussen Van der Poel en Kragh Andersen in het klassement is 0.10, in het voordeel van de Deen. Maar er zijn ook nog bonificatieseconden.

Interessante ritten voor het klassement

Er starten nu een aantal mannen met klassementsambities achter elkaar: Wilco Kelderman, Jakob Fuglsang en Vincenzo Nibali zijn net vertrokken. Steven Kruijswijk mag om 16.03 los.

143 renners binnen (van de 176)

De topvijf tot nu toe

1. Filippo Ganna 15.24
2. Joao Almeida +0.22
3. Mikkel Bjerg +0.22
4. Geraint Thomas +0.23
5. Tobias Foss +0.31

Nare val Lopez

Ai! Een hele vervelende val van Miguel Angel Lopez. Hij rijdt over een gat in de weg en belandt met zijn hoofd voorover in de hekken.

Miguel Angel Lopez gaat onderuit

BinckBank Tour: de aanval van Van der Poel in beeld

Van der Poel moet nog 27 kilometer naar de finish. Zijn voorsprong op het peloton is iets geslonken, naar 1.02.

Bekijk hieronder de demarrage van Van der Poel op de Muur van Geraardsbergen:

Vlasov verliest bijna een minuut op Thomas

Aleksandr Vlasov, die meermaals wordt genoemd als een de kanshebbers voor het podium, noteert 16.44 in de tijdrit. Daarmee verliest hij bijna een minuut op Geraint Thomas.

De tijden van de klassementsrenners die nu binnen zijn:
G. Thomas 15.47
S. Yates 16.13
A. Vlasov 16.44

Van der Poel solo in BinckBank Tour

Ondertussen in de slotrit van de BinckBank Tour: Mathieu van der Poel is op de Muur van Geraardsbergen in zijn eentje weggereden. Met nog 40 kilometer te gaan heeft hij nu een voorsprong van 1.20 op het peloton. Hij hoefde slechts 17 tellen goed te maken op leider Pedersen.

Net niet de snelste tijdrit ooit

Om precies te zijn: het gemiddelde van Ganna was 58,831. En zijn maximale snelheid was 106 km/u, zo meldt de koersradio.

Ganna komt daarmee net niet aan het record van Rik Verbrugghe. De Belg reed in 2001 een tijdrit met 58,874 km/u. Dat is tot nu toe de snelste tijdrit ooit.

Wereldkampioen Ganna rijdt naar een toptijd in de openingstijdrit

Ganna leidt en rijdt 58,8 km/u (!)

Stoomtrein Ganna is binnen. En hoe: de Italiaanse wereldkampioen tijdrijden noteert een gemiddelde van 58,8 km/uur! Dan komt hij heel dicht bij de snelste tijdrit ooit, maar daarvoor moeten we de precieze cijfers afwachten.

Ganna is 22 seconden sneller dan nummer twee Almeida.

Ganna op koers

Wereldkampioen Filippo Ganna vliegt! De Italiaan noteert de snelste tussentijd na 9,4 kilometer: 8.51. Daarmee is hij 11 seconden sneller dan leider Almeida.

De Italiaanse stoomtrein haalt nu Koen Bouwman in.

Wereldkampioen Ganna op jacht naar Bouwman

Koen Bouwman is zojuist gestart. Hij moet flink doorrijden, want een minuut na hem tijdritkanon Filippo Ganna, de wereldkampioen, aan de beurt.

Sterke tijdrit Thomas

Geraint Thomas rijdt een erg goede tijdrit: de Britse kopman van Ineos noteert 15.47. Daarmee is hij slechts een seconde langzamer dan Almeida, die nog steeds in de hotseat zit.

Thomas staat nu derde, want Mikkel Bjerg reed zojuist naar de tweede tijd.

De topdrie:
1. Almeida 15.46
2. Bjerg 15.46
3. Thomas 15.47

Reactie Oomen: 'Best wel link, eigenlijk'

De reactie van Sam Oomen na zijn tijdrit: "Het is best wel link eigenlijk, met deze wind. Ik kreeg best wat zwiepers. Als je dan 70 km/u rijdt op een tijdritfiets, is dat best wel spannend. Jammer, dan ben je meer bezig met recht blijven in plaats van zo hard mogelijk trappen."

Favoriet Thomas onderweg

Over G. Thomas gesproken: die is nu gestart. De favoriet voor de eindzege zwabbert ook over de weg door de wind, net als zijn ploeggenoot Dennis zojuist.

De Nederlands kampioen tijdrijden, Jos van Emden, is ook onderweg.

Dennis nam geen risico: 'Ik ben hier voor G'

Tweevoudig tijdritkampioen Dennis noteerde geen toptijd (hij staat nu 8e). Maar hij reed dan ook niet volle bak. "De wind speelde een grote rol. Het gaat heel moeilijk worden voor renners die lichter zijn dan 60 kilo. Ik heb geen risico genomen, het was te gevaarlijk. Ik ben om 21 ritten te rijden, niet eentje. En ik ben hier om G (Thomas) te ondersteunen. Ik wilde zijn kansen niet verspelen door mijn lichaam te beschadigen", reageert hij.

Sterke tijdrit Jumbo-Visma-debutant Foss

Een knappe tijdrit van debutant Tobias Foss. De Noor van Jumbo-Visma noteert de tweede tijd op de streep. Hij is 9 seconden langzamer dan Joao Almeida, die nog altijd aan de leiding gaat.

Zabel in de bergtrui?

Een nieuwe snelste tijd op de eerste klim: Rick Zabel (zoon van - en zelf ook niet bepaald een klimspecialist) rijdt op zijn wegfiets het bergje van 1,1 kilometer een seconde sneller op dan Peter Sagan.

Handen aan het stuur!

Voormalig wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis is onderweg. Op de beelden is te zien dat hij veel last heeft van de zijwind. Hij kan niet in zijn tijdritpositie 'liggen', maar moet zijn handen aan het stuur houden. Op het eerste tussenpunt klokt hij de 12e tijd. Dat valt wel een beetje tegen...

50 renners binnen: Almeida leidt

De topzes

1. Joao Almeida 15.46
2. Josef Cerny +0.14
3. Lawson Craddock +0.19
4. Matthias Brandle +0.20
5. Jan Tratnik +0.20
6. Simon Yates +0.27

Yates rijdt niet slecht (zo lijkt het)

Simon Yates is binnen: de Brit - niet echt een tijdritspecialist - klokt 16.13, de vierde tijd tot nu toe. Dat lijkt niet slecht, maar Yates zal vooral benieuwd zijn naar de tijden van zijn concurrenten die straks van start gaan: o.a. Thomas, Nibali, Vlasov, Kruijswijk en Kelderman.

Bergtrui

Er staat vandaag niet alleen een roze trui op het spel, er wordt ook gestreden om de blauwe bergtrui. Die gaat naar de renner met de snelste tijd op de klim van 1,1 km aan het begin van de tijdrit. Peter Sagan was daar tot nu toe de snelste.

Peter Sagan is tot nu toe de snelste op de klim

Eerste Nederlanders binnen

Oomen en Van Empel zijn binnen: Oomen klokt 16.35 (nu 8e) en Van Empel 18.11 (nu 26e). Ramon Sinkeldam is ook net gestart.

Starttijden van de andere Nederlandse renners:

Martijn Tusveld 14.27
Jos van Emden 14.35
Koen Bouwman 14.57
Pieter Weening 15.13
Antwan Tolhoek 15.19
Wilco Kelderman 15.55
Steven Kruijswijk 16.03

Sam Oomen in de Giro 2020

Eerste klassementsrenner: Yates

De eerste klassementsrenner is gestart: de Brit Simon Yates gaat een tijd neerzetten die we straks kunnen gaan vergelijken met zijn concurrenten voor het roze.

De starttijden van de andere klassementsrenners:

Geraint Thomas 14.36
Aleksandr Vlasov 15.12
Wilco Kelderman 15.55
Jakob Fuglsang 15.56
Vincenzo Nibali 15.57
Steven Kruijswijk 16.03
Rafal Majka 16.10

'Olie op de weg'

De Belg Victor Campenaerts ging onderuit in een bocht en in een interview na afloop legt hij uit hoe dat kwam: "Ik was eigenlijk heel voorzichtig, maar het was heel glibberig. De weg ligt vol met olie. Ik weet zeker dat de weg niet schoongemaakt is. Dat hadden ze best kunnen doen, het parcours is maar 15 kilometer."

"Het is echt heel gevaarlijk, het is bijna alsof je offroad rijdt, heel hobbelig. En het waait heel hard", zegt hij verder over het parcours.

Eerste Nederlanders van start

De eerste Nederlanders zijn ook onderweg: debutant Etienne van Empel (die als enige Nederlander bij de Italiaanse ploeg Vini Sabu rijdt) en Sam Oomen (Sunweb) noteren geen toptijden bij het eerste tussenpunt.

Snelste tijd: Almeida

Joao Almeida heeft de toptijd van Craddock alweer verbroken. De Portugees van Quick-Step is 19 seconden sneller (57,46 km/u) en klokt 15.46.

Snelste tijd: Craddock

Een nieuwe snelste tijd: de Amerikaan Lawson Craddock (EF) klokt in zijn mooie eendenpak 16.05 en is daarmee 14 tellen sneller dan Chris Hamilton, die weer 4 seconden sneller was dan Bilbao.

Lawson Craddock met zijn eendentrui en helm

Snelste tijd: Bilbao

Pello Bilbao heeft tot nu toe de snelste tijd genoteerd op de finish. De Spaans kampioen tijdrijden klokte 16.23 (55,3 km/u gemiddeld).

Victor Campenaerts reed naar de (voorlopig) tweede tijd: de Belg die onderuit ging is 8 seconden langzamer dan Bilbao.

Zoef!

Het gaat nu al hartstikke hard. Victor Campenaerts noteert ondanks zijn val het snelste gemiddelde na 9,4 kilometer: 60,75 kilometer per uur.

Val Campenaerts

Ai! Daar is de eerste val al. De Belg Victor Campenaerts (als vierde gestart) neemt wat risico in een bocht en gaat onderuit. Dat is zuur voor de Belg van NTT, die zijn zinnen heeft gezet op de drie tijdritten in deze Giro.

Alex Dowsett gleed net ook al weg, trouwens.

Campenaerts gaat onderuit in een bocht

Vai, vai!

De 103e editie van de Giro d'Italia is begonnen. De Brit Alex Dowsett is als eerste van start gegaan in Monreale. Hij begint eerst aan het klimmetje van 1,1 kilometer, en daarna hoeft hij bijna alleen nog maar naar beneden.

Het profiel van de eerste tijdrit in de Giro d'Italia

Snelste tijdrit ooit?

"Sommige renners zullen een topsnelheid van 100-110 kilometer per uur bereiken vandaag", twittert Bora-renner Cesare Benedetti. Het zal dus hard gaan vandaag. Harder dan ooit, misschien wel?

De snelste tijdrit ooit staat nu nog op naam van de Belg Rik Verbrugghe. In de proloog van de Giro van 2001 (7,6 kilometer) noteerde hij een gemiddelde van bijna 59 kilometer per uur: 58,874 km/u om precies te zijn. Het parcours was op die dag helemaal vlak, en er zat slechts een bocht in. Gaat dat bizarre gemiddelde er vandaag aan? Daarvoor zullen we vooral naar wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna en diens ploeggenoot Rohan Dennis moeten kijken.

Hekken vallen om

We meldden het net al: het waait dus hard in Palermo. Zo hard dat de dranghekken omvielen. Dit beeld is van een half uur voor de start:

De sterren

Vlak voor de start van een grote ronde vullen de NOS-wielerwatchers altijd hun lijstjes met favorieten voor de eindzege in. Joris van den Berg, Maarten Ducrot, Han Kock, Gio Lippens en Danny Nelissen noemen allemaal ongeveer dezelfde namen, alleen in een andere volgorde. Simon Yates, Geraint Thomas, Vincenzo Nibali, Aleksandr Vlasov, Jakob Fuglsang, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman gaan volgens de NOS-wielerkenners deze ronde meedoen om de eindzege.

NOS-wielerwatchers verdelen sterren

Van den Berg Ducrot Kock Lippens Nelissen
***** Yates Yates G.Thomas Nibali Vlasov
**** Kruijswijk G.Thomas Yates Yates Kruijswijk
*** G.Thomas Nibali Kruijswijk Vlasov Yates
** Fuglsang Fuglsang Kelderman Kelderman G.Thomas
* Nibali Kruijswijk Vlasov Fuglsang Fuglsang

Kwak, kwak

Het opvallendste shirt in de Giro wordt dit jaar gedragen door EF. De ploeg van Jonathan Vaughters reed dit seizoen in het roze, maar omdat dat te veel lijkt op de leiderstrui in de Giro moesten ze bij EF op zoek naar een ander shirt. Het werd een bijzonder truitje met een schele Donald Duck. En natuurlijk met een bijpassende tijdrithelm:

BinckBank Tour: natte start

Ondertussen is in België de laatste etappe van de BinckBank Tour begonnen. Er staat een soort klassieker (183 km) op het programma, waarin de renners vier keer de Muur van Geraardsbergen over moeten. De Deen Mads Pedersen gaat aan de leiding. Hij verdedigt een voorsprong van 7 seconden op Kragh Andersen. Mathieu van der Poel moet 17 seconden goedmaken om de BinckBank Tour te winnen.

Gouden fiets en grote plaat: 100 km/u!

Filippo Ganna gaat om 14.58 uur van start. De kersvers wereldkampioen tijdrijden rijdt op een gouden fiets en met een voorblad met 60 tandjes (dat is heel groot).

Oud-renner Bernhard Eisel is aanwezig op Sicilië en hij meldt dat er tijdens de winderige verkenning al snelheden van boven de honderd kilometer per uur (!) zijn bereikt.

Harde wind

Het waait hard in Palermo, waar de finish van de tijdrit vandaag ligt. De reclamedoeken worden van de dranghekken verwijderd zodat ze niet omwaaien, meldt onze verslaggever Ayolt Kloosterboer.

De reclamedoeken worden van de dranghekken verwijderd vanwege de harde wind

Oomen: 'Het voelt alsof ik mijn eerste jaar als prof rijd'

Tweeënhalf jaar geleden was Sam Oomen de meesterknecht van Tom Dumoulin in de Giro. Oomen werd negende, Dumoulin tweede achter Chris Froome die de ronde met een onnavolgbare solo naar zijn hand zette. Het jaar daarna, 2019, werd voor Oomen een jaar om snel te vergeten. Hij brak zijn heup en moest lang revalideren na een operatie aan een vernauwde liesslagader.

Het plezier op de fiets is terug, maar de Tilburger vindt het moeilijk om nu een doelstelling uit te spreken voor deze Giro. "Het klinkt heel ambitieloos, maar het zou al heel prettig zijn als ik straks gewoon met een goed gevoel in Milaan sta, als ik weer een stap heb gezet", zei de belangrijke helper van de kopman in zijn ploeg, Wilco Kelderman.

"Het voelt af en toe alsof ik mijn eerste jaar als prof weer rijd, alsof ik het nog allemaal moet ontdekken. De ene dag kan ik iets wel, de andere dag niet. Het is een beetje wisselvallig. Dan word ik ook iets huiveriger om te zeggen of de toptien erin zit, ik weet het gewoon echt niet", zei Oomen gisteren.

Bekijk het gesprek met Sam Oomen hieronder:

Oomen probeert Kelderman 'met liefde en plezier' aan podiumplaats te helpen

Kelderman gaat voor het podium: 'Ik ben supergoed'

Wat kunnen we in deze Giro verwachten van Team Sunweb? De ploeg reed de Ronde van Frankrijk met een selectie vol vrijbuiters. Aanvallend koersen leverde maar liefst drie etappezeges op. Het beeld in de Giro wordt anders. Met Wilco Kelderman als kopman mikt de ploeg op een podiumplaats in het algemeen klassement; Sam Oomen is zijn belangrijkste helper.

"Ik voel me echt klaar om drie weken te knallen", zei Kelderman gisteren. "De derde week is superlastig, maar ik denk dat het me goed ligt en ik daar goed ga zijn."

"Ik denk dat ik podium kan rijden. Aan het begin van het seizoen voelde ik me in de Ronde van Polen niet super, maar tijdens de laatste hoogtestage heb ik een goede opbouw gehad en in de Tirreno voelde ik me tegen het einde van de week echt supergoed. Ik denk dat het genoeg is om hier in topvorm te staan."

Bekijk de voorbereiding op de Giro d'Italia met Kelderman hieronder:

Kelderman: 'Ik ben supergoed en zou podium moeten kunnen rijden'

Tien Nederlanders

Er doen tien Nederlanders mee aan deze 103de editie van de Giro d'Italia. De namen en hun starttijden in de openingstijdrit:

Etienne van Empel (Vini Zabu) 13.39
Sam Oomen (Sunweb) 13.43
Ramon Sinkeldam (FDJ) 13.57
Martijn Tusveld (Sunweb) 14.27
Jos van Emden (Jumbo-Visma) 14.35
Koen Bouwman (Jumbo-Visma) 14.57
Pieter Weening (Trek) 15.13
Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) 15.19
Wilco Kelderman (Sunweb) 15.55
Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) 16.03

De ploeg van Jumbo-Visma in Italië

Starttijden klassementsrenners en tijdrijders

Er gaan vandaag 176 renners van start in de tijdrit. We letten vandaag vooral op de tijdritkanonnen, de klassementsrenners en de tien Nederlandse deelnemers.

De eerste renner die van start gaat is Alex Dowsett, hij mag los om 13.15 uur.

Tijdrijders:

Victor Campenaerts 13.18
Rohan Dennis 14.14
Filippo Ganna (wereldkampioen tijdrijden) 14.58

Klassementsrenners:

Simon Yates 13.56
Geraint Thomas 14.36
Aleksandr Vlasov 15.12
Wilco Kelderman 15.55
Jakob Fuglsang 15.56
Vincenzo Nibali 15.57
Steven Kruijswijk 16.03
Rafal Majka 16.10

Kruijswijk voor het podium? 'Eerst even aftasten'

De Giro van Steven Kruijswijk begint vanmiddag om 16.03 uur. Voor de kopman van Jumbo-Visma was het eind augustus even omschakelen. Eigenlijk had hij zich voorbereid op de Tour de France, maar door zijn deelname kon een streep na een val in de Dauphiné. De schouder van Kruijswijk is nog niet helemaal hersteld, maar hij heeft wel goed kunnen trainen, vertelde hij donderdag bij de ploegpresentatie.

"Ik ben er wel heel gemotiveerd voor om hier te laten zien wat ik in de Tour wilde laten zien. Het is even aftasten hoe de eerste week gaat, maar anders blijft de ambitie zeker wel om hier voor het podium te gaan."

Bekijk het gesprek met Kruijswijk hieronder:

Kruijswijk wil seizoen 'opleuken' in Giro d'Italia: 'Aftasten hoe de eerste week gaat'

Waarheen leidt de weg?

Het parcours van de eerste van de drie tijdritten in deze Giro is op zijn minst interessant te noemen. Om te beginnen loopt de weg eerst 1,1 kilometer omhoog. Bij de Cattedrale di Santa Maria Nuova, een toeristische trekpleister die mooie beelden op zal leveren, zijn dan ook de eerste bergpunten te verdienen (3-2-1). Wie op die klim de snelste tijd klokt, mag morgen in de blauwe bergtrui starten.

Na dat ene klimmetje van de vierde categorie rijden de renners een stukje door de binnenstad van Monreale. En daarna loopt de weg zeker acht kilometer naar beneden, richting Palermo. In de laatste paar kilometer zitten nog wel wat bochten, waaronder een haakse. Daarna is het volle bak naar de finish op de Via della Liberta. De verwachting is dat het een enorm snelle tijdrit zal gaan worden.

Het profiel van de eerste tijdrit in de Giro d'Italia

Ciao!

Welkom bij het liveblog over de Giro d'Italia. De tweede grote wielerronde van dit jaar begint met een tijdrit van 15,1 kilometer op Sicilië. De eerste renner start om 13.15 uur, maar het voorbeschouwen kan nu alvast beginnen.

Koen Bouwman en Steven Kruijswijk bij de ploegpresentatie voor de Giro d'Italia