Ganna pakt eerste roze trui, Thomas profiteert van de wind en deelt tik uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Filippo Ganna is de eerste rozetruidrager in de Giro d'Italia. De wereldkampioen tijdrijden won op Sicilië de 15,1 kilometer lange tijdrit naar Palermo. Hij was 22 seconden sneller dan de Portugees Joao Almeida.

Geraint Thomas uitstekende zaken voor het algemeen klassement. Thomas startte vroeg onder betere omstandigheden dan zijn concurrenten om de eindzege en kwam tot de vierde tijd, 23 tellen achter Ganna.

Nederlanders verliezen tijd

Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang en Wilco Kelderman hadden last van de veranderende omstandigheden en verloren aardig wat tijd.

Bekijk hieronder de reacties van Kruijswijk, Kelderman, Thomas en Jos van Emden:

Kruijswijk gaf op de 96ste plek 1.21 toe op Thomas. "Na onze verkenning hadden we een beetje de schrik in de benen, vanwege al die windstoten", zegt de Jumbo-Visma-renner. "Je hoefde bijna niet te trappen. We zagen dat de wind later op de dag minder werd, dus daardoor werd het wel wat kalmer en minder gevaarlijk. Maar daardoor haalde ik die hoge snelheden ook minder makkelijk."

Ik voelde me heel sterk en heb voor mijn gevoel goed gereden.

Wilco Kelderman

Kruijswijk: "Het is zonde dat ik zo veel tijd verlies op met name Thomas, maar gelukkig zien we ook dat het mede door de omstandigheden komt. Dat neemt niet weg dat het erg balen is om op zo'n grote kanshebber nu al zo veel achter te staan. Gelukkig hebben we nog genoeg dagen om die achterstand goed te maken."

Kelderman verloor in de tijdrit 55 tellen op de Brit. "Ik voelde me heel sterk en heb voor mijn gevoel goed gereden. Kijk maar naar de jongens die rond om mij gestart zijn, die hebben allemaal veel tijd verloren op Thomas", zegt de kopman van Sunweb.

Lelijke val López

De Colombiaan Miguel Ángel López kwam vlak voor de finish op een wonderlijke manier ten val en en viel voorover in de hekken. Zijn Giro is daardoor al ten einde, López werd met een ambulance afgevoerd.

Door een parcours dat deels heuvelaf ging, en met de wind in de rug, haalden de renners duizelingwekkende snelheden.

De topsnelheid van Ganna was liefst 106 kilometer, de gemiddelde snelheid 58,83 kilometer per uur. Alleen Rik Verbrugghe was ooit sneller in een tijdrit (Giro van 2001).

STER reclame