NOS WielrennenAangepast

Roglic kan Tourzege ruiken na laatste bergrit, Ineos grijpt gebroederlijk ritzege en bergtrui

  • Primoz Roglic behoudt zonder problemen zijn voorsprong in het algemeen klassement.
  • Tom Dumoulin wint tijd op Yates en Uran en kan in de tijdrit van zaterdag misschien nog klimmen in het klassement. Hij staat nu negende.
  • Lees hier het wedstrijdverslag en bekijk hier de beelden van de finale.
  • De Avondetappe begint vanavond om 21.36 uur op NPO1. De gasten zijn: Danny Nelissen, Rini Wagtmans en Frank Evenblij.
liveblog gesloten

À demain!

We sluiten het liveblog af met de man die ook na de achttiende etappe weer een leeuwenknuffel uitgereikt kreeg (en een gele trui): Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft nu alle zware bergetappes overleefd en kan zich gaan focussen op de tijdrit van zaterdag. Hoewel... Roglic weet dat hij ook morgen weer bij de les moet zijn: "Ik denk dat morgen het verre van vlak is. We moeten altijd gefocust blijven", zegt de leider in de Tour.

Bedankt voor het volgen en ook wij zullen morgen weer gefocust zijn. Graag tot dan!

Roglic: 'Tijdrit zal beslissend zijn, maar ook morgen gefocust blijven'

De dag van morgen

Na drie dagen aanklampen in de bergen zijn het morgen waarschijnlijk weer de sprinters die de aandacht van de camera's gaan genereren. Want met slechts één hellinkje halverwege de 19de Touretappe wordt de zege vermoedelijk betwist in de massasprint. Tenzij een groepje sterke baroudeurs daar anders over denkt natuurlijk...

Groenetruidrager Bennett moet na 117,5 kilometer alert zijn, want bij de puntensprint zullen Sagan en Trentin opnieuw proberen om wat van hun achterstand weg te werken.

Zij worden ook in de sprint om de ritzege verwacht, net als Ewan, Coquard, Kristoff en Cees Bol. In de etappe van Bourg-en-Bresse naar Champagnole laten de klassementsrenners zich vermoedelijk niet zien. Zaterdag staat namelijk de zware individuele bergtijdrit op het programma.

Tour de France etappe 19

Avondetappe begint om 21.36 uur

Vanavond is de Avondetappe er natuurlijk ook weer. De uitzending begint om 21.36 uur op NPO 1 en is ook te volgen op NOS.nl en via de NOS-app. Analist Danny Nelissen, oud-renner/ploegleider/consul honorair van Kazachstan Rini Wagtmans en presentator Frank Evenblij schuiven aan bij Dione de Graaff voor een goed gesprek. Herman van der Zandt verzorgt de bijdragen vanuit Frankrijk.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Nog geen feeststemming bij Zeeman

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, is tevreden na deze laatste bergrit in de Tour. Maar tijd voor een feestje vindt hij het nog niet. "Nee, zeker niet. Het waren natuurlijk drie zware ritten achter elkaar. Dit was de zwaarste rit. Het was heel spannend, maar we hebben deze test goed volbracht", zegt hij.

Bekijk hier het interview met Merijn Zeeman: nos.nl/video/2348741

Zeeman: 'Jumbo-Visma heeft deze test goed volbracht'

Drie blije Ineos-renners

Voor de wielerliefhebbers was het uitblijven van een sprint om de ritwinst misschien een beetje een anti-climax, maar Kwiatkowski heeft genoten van de laatste kilometers. "Vanaf het moment dat ik wist dat we het gingen redden, had ik kippenvel. Het is een ongelooflijke dag voor ons."

Ook Carapaz, die genoegen moest nemen met de tweede plaats, vond het prachtig. "We zijn er in geslaagd om samen de finale te bereiken. En uiteindelijk hebben we besloten om het op een akkoordje te gooien, want het leek ons onzin om als ploeggenoten het gevecht aan te gaan. Dus we hebben er echt van kunnen genieten", zegt hij.

Na het uitvallen van kopman Egan Bernal voor de zestiende etappe moest Ineos op zoek naar een nieuw doel in de Tour. "We waren gretig om die etappeoverwinning te pakken", vertelt Dylan van Baarle over het plan van zijn ploeg. "Ik ben superblij voor Kwiato. Hij cijfert zich altijd volledig weg voor de kopman in grote rondes. Dat het nu beloond wordt, is supermooi."

Bekijk de interviews met Kwiatkowski, Carapaz en Van Baarle hieronder:

Ritwinnaar Kwiatkowski: 'Kippenvel toen ik wist dat we het gingen redden'
Carapaz: 'Onzin om als ploeggenoten het gevecht om ritwinst aan te gaan'
Van Baarle: 'Waren gretig om etappeoverwinning te pakken'

Kuss: 'Blij dat we de laatste bergrit achter de rug hebben'

Sepp Kuss bleef vandaag tot in de finale bij zijn kopman Primoz Roglic. Na de wedstrijd vierde Kuss een klein feestje met zijn ploeggenoten, want het geel in Parijs is nu weer een dag dichterbij. "Er stond vandaag veel op het spel, en je moet wel gefocust blijven. Dat kost veel mentale energie. Dus we zijn blij dat we de laatste zware bergetappe nu achter de rug hebben", vertelt Kuss.

Bekijk het interview met de Amerikaan van Jumbo-Visma hieronder:

Kuss: 'Mentaal zwaar om alle dagen gefocust te blijven'

Gesink: 'Nog paar dagen flink doorharken'

"Op de laatste klim had iemand op de weg geschreven: Parijs, nog 300 kilometer. Toen dacht ik: dat is nog wel te doen dan. Maar ik heb me redelijk leeg gereden. Nu ben ik moe", zegt Robert Gesink na de finish. "Nu nog een paar dagen flink doorharken en dan zijn we in Parijs."

Bekijk het interview met Gesink hieronder:

Gesink: 'Nog even flink doorharken tot Parijs'

Een finishfoto om in te lijsten

Zouden ritwinnaar Michal Kwiatkowski en zijn ploeggenoot Richard Carapaz deze finishfoto boven hun bed gaan hangen?

De fotofinish: Kwiatkowski verslaat Carapaz

Carapaz in de bollentrui

Richard Carapaz liet de zege vandaag aan zijn ploeggenoot Michal Kwiatkowski, maar de Ecuadoriaan mocht wel het podium op: hij veroverde namelijk de bolletjestrui.

De topdrie in dat klassement nu:

1. Carapaz (74)

2. Pogacar (72)

3. Roglic (67)

De strijd om het bergklassement zal zaterdag beslist worden. Op de beklimming naar Planche des belles Filles (cat.1) zijn dan nog 10 punten te verdienen.

Richard Carapaz is de nieuwe drager van de bollentrui

Van Aert snoepte bonificatieseconden weg: 'Grischa vroeg of ik dat nog kon doen'

Verslaggever Han Kock kwam een buitengewoon vermoeide Wout van Aert tegen na de finish. "Ik ben er helemaal klaar mee", aldus de renner van Jumbo-Visma. Van Aert finishte vandaag als derde en dat kostte heel wat kracht, maar de Belg deed het niet voor niets: "Grischa vroeg of ik kon proberen om voor de derde plaats te gaan, zodat ik de laatste bonificatieseconden weg kon pakken", legt Van Aert uit.

Bekijk het interview met Van Aert hier: nos.nl/video/2348727

Van Aert: 'Doel was derde worden om laatste secondes weg te pakken'

FINISH - Groene trui is binnen

Sam Bennett is ook veilig en op tijd over de streep gekomen in La Roche-sur-Foron. De groenetruidrager kwam zojuist ruim 31 minuten na winnaar Kwiatkowski binnen, in gezelschap van onder anderen zijn collega-sprinters Caleb Ewan en Cees Bol. Daarmee zijn alle renners nu op tijd binnen.

Gekke finish in beeld

Kijk hieronder de opvallende finish/knuffelsessie van Michal Kwiatkowski en zijn ploeggenoot Richard Carapaz terug:

Kwiatkowski komt feestvierend met ploeggenoot Carapaz over de streep

FINISH - Yates, Uran en Valverde op achterstand

Van de renners die in de toptien stonden, zijn A. Yates, Uran en Valverde op achterstand binnengekomen: 2.38 verloren zij vandaag op de favorieten.

En dus ook op Dumoulin, die nog steeds negende staat maar wel dichter in de buurt is gekomen bij Yates (+1.21) en Uran (+1.11).

Het klassement na de achttiende etappe

FINISH - Kwiatkowski wint eerste Tourrit

Kwiatkowski duwde al feestvierend zijn wiel net iets eerder over de streep, zo blijkt uit de finishfoto. In de groep met favorieten sprint Wout van Aert naar de derde plaats. Daarmee pikt hij de bonificatieseconden weg voor Pogacar.

De topvijf:

1. Michal Kwiatkowski
2. Richard Carapaz
3. Wout van Aert
4. Primoz Roglic
5. Tadej Pogacar

Kwiatkowski en Carapaz vieren de etappezege samen

FINISH - Fotofinish zonder strijd

Nee, ze strijden er niet om! Richard Carapaz en Michal Kwiatkowski komen over de streep alsof ze in Parijs de Tour gewonnen hebben. Ze blijven elkaar maar op de schouders slaan en lijken er niet op te letten wie er het eerste is. Fotofinish?

2 km - 'Dit is schattig'

De Ineos-mannen zitten steeds te bellen. Nu slaan ze elkaar vriendschappelijk op de schouders. Maar ze zijn er nog niet, hoor. Ze gaan er toch wel om strijden?

4 km - Einde droogte Ineos

Een ding is zeker: Ineos gaat vandaag de etappe winnen, voor het eerst sinds de Tour van 2018. Koplopers Kwiatkowski en Carapaz zijn bijna in La Roche-sur-Foron. Dat wordt nog interessant: gaan de twee ploeggenoten erom sprinten? Beiden hebben nog nooit een etappe gewonnen in de Tour...

8 km - Alweer Hirschi

De groep met favorieten heeft Marc Hirschi nu bijgehaald. De gehavende renner van Sunweb aasde vandaag op de bollentrui en de ritzege, maar hij moet het doen met het rode rugnummer. Het is de derde (!) keer deze Tour dat Hirschi de prijs voor de strijdlust krijgt.

10 km - Porte is terug

De groep met Porte keert terug bij de groep Roglic, Mas, Lopez, Pogacar en Landa. Mede dankzij Jumbo-Visma, dus.

12 km - Porte krijgt hulp van Jumbo-Visma

Dumoulin en Van Aert helpen Porte nu in de achtervolging op de groep met de gele trui. Waarom? Zodat Dumoulin misschien wat plekjes op kan schuiven, of zodat hij Roglic nog kan helpen in de rest van de etappe? Dat zullen we vast na de etappe horen.

14 km - Overleg

In de groep met Roglic wordt even overlegd. Gaan ze nu hard doorrijden om wat op te kunnen schuiven in het klassement? Voor Mas (8e) en Landa (7e) is dat interessant. Porte (4e) rijdt op 0.40. Yates (5e) en Uran (6e) rijden daar nog verder achter.

16 km - Ineos-tandem op weg naar ritzege

Koplopers Kwiatkowski en Carapaz zijn bezig aan de afdaling richting La Roche-sur-Foron. De Ineos-tandem moet eerst nog wel een ongecategoriseerd klimmetje over.

21 km - Porte op halve minuut

Pechvogel Porte (4e op 3.05) heeft een halve minuut achterstand op de groep met Roglic, Mas, Lopez, Pogacar en Landa. Porte rijdt in een groepje met o.a. Dumoulin en Van Aert, maar hij zal het werk waarschijnlijk in zijn eentje moeten doen.

22 km - Vijf klassementsrenners over

Roglic, Mas, Lopez, Pogacar en Landa. Dat zijn de vijf klassementsrenners die nog over zijn na het geweld op de gravelstrook. Kuss (helper van Roglic) sluit nog aan bij het groepje. Tom Dumoulin is eraf.

26 km - Lekke band Porte

Daar is de eerste pechvogel op de overharde strook: Richie Porte rijdt lek en moet van fiets wisselen. Primoz Roglic lijkt wel te houden van dat gravel. Hij voert het peloton aan.

De groep met favorieten op de onverharde strook in etappe 18

29 km - Gravel!

We zien nu wel wat (onschuldige) aanvallen in de groep met favorieten. Mas probeerde het net al, en daarna begon Pogacar wat te versnellen naar de top van de klim. De groep is nu boven en begint dan aan de gravelstrook. Carapaz en Kwiatkowski hebben die al overleefd.

Koplopers Kwiatkowski en Carapaz op de gravelstrook

30 km - Dappere Landa

Hoe is het met de dappere Landa inmiddels? Niet zo best, eigenlijk. Als hij achterom kijkt, ziet hij in de verte het gezicht van Wout van Aert. Hij is nu wel bij zijn afgezakte ploegmaat Caruso aangehaakt, dus misschien heeft hij daar wat aan.

31 km - Bergkoning

Koplopers Carapaz en Kwiatkowski zijn boven op Plateau des Glières. Carapaz pakt de 20 punten voor de bergtrui en dat betekent nu virtueel in het rood-wit rijdt.

31 km - Ook de nummer 5 lost

Ook Adam Yates (5e) moet de groep met favorieten laten gaan. Hoewel we dat deze Tour al wel vaker gezien hebben... misschien keert hij zo gewoon weer terug? Dan geven we wel een seintje.

32 km - Uran en Valverde eraf

In de groep met favorieten moeten nu ook renners uit de toptien lossen: Uran (6e) en Valverde (10e) kunnen niet mee met het tempo van Jumbo-Visma.

33 km - Bennett lost

George Bennett, helper van Roglic bij Jumbo-Visma, moet lossen uit het peloton. De Nederlandse ploeg van de geletruidrager heeft nu nog een treintje van vier man op kop rijden: Van Aert, Kuss, Dumoulin en Roglic.

34 km - Bilbao lost, of wacht hij?

Vooraan laat Bilbao (Bahrain) zijn medevluchters Kwiatkowski en Carapaz (Ineos) rijden. Gaat Bilbao wachten op zijn ploeggenoot, Mikel Landa? Het lijkt er wel op. Wout Poels heeft zich weer terug laten zakken en Landa probeert nu in zijn eentje verder weg te rijden van de groep met klassementsmannen.

35 km - Daar is Poels weer

Hee, actie in het peloton op Plateau des Glières! Wout Poels demarreert met zijn kopman Mikel Landa in zijn wiel.

36 km - Hirschi zakt nog meer terug

Hirschi lijkt niet meer terug te kunnen keren bij de koplopers. Zijn achterstand is nu 1.20.

Carapaz, Kwiatkowski en Bilbao lijken te kunnen gaan strijden om de dagzege. Maar ze moeten eerst nog wel 'even' Plateau des Glières (HC/6 km/11,2%) over. Aan die klim zijn ze nu begonnen.

45 km - Reservewielen klaar voor gravelstrook

Na deze afdaling volgt de klim naar Plateau des Glières, waarna de renners nog over een onverharde gravelstrook van zo'n twee kilometer moeten. Verslaggever Edwin Cornelissen nam er alvast een kijkje en hij zag dat Jumbo-Visma er al klaar staat met reservewielen.

Jumbo-Visma staat klaar bij de gravelstrook met reservewielen

49 km - Condor van Varsseveld

Op kop van het peloton zien we nog altijd het vertrouwde gezicht van 'de Condor van Varsseveld', oftewel: Robert Gesink. De groep met Roglic begint nu ook aan de afdaling, op weg naar het Plateau des Glières (HC).

Robert Gesink rijdt op kop in de achttiende etappe

51 km - Wat gebeurde er in de eerste helft van de rit?

Kijk hier naar de beelden van de eerste helft van deze etappe:

Bergpunten sprokkelen en dalen met schaafwonden: dit gebeurde er tot nu toe in rit 18

57 km - Bergpunten (deel 4)

De drie koplopers zijn boven op de Col des Aravis (1e cat.). Carapaz heeft nu geen last van Hirschi en kan zelf rustig de 10 punten voor het bergklassement pakken. Hirschi rijdt nu weer op 0.57 van de kopgroep, maar er komt wel weer een afdaling aan. Zou hij nog durven?

58 km - Grote verschillen

De tijdsverschillen zijn inmiddels enorm: de kopgroep met Bilbao, Kwiatkowski en Carapaz rijdt op 8 minuten van de groep met de gele trui. Op 4 minuten van de koplopers rijdt nog een groepje van 10 achtervolgers, maar het lijkt er niet op dat zij nog gaan meedoen vandaag.

Polsbreuk van Vleuten, einde Giro?

Nog even over Annemiek van Vleuten: kort na de finish maakte ze duidelijk dat ze haar linkerpols gebroken heeft. De gevolgen zijn nog onbekend, maar de val lijkt een einde te maken aan haar Giro.

Lees hier meer: nos.nl/artikel/2348714

61 km - Weer klimmen, Hirschi kruipt iets dichterbij

De renners zijn begonnen aan de vierde klim, de Col des Aravis (1e cat./6,7 km/7%). Marc Hirschi jaagt nog op de drie koplopers Carapaz, Bilbao en Kwiatkowski (ja, Edet is weer gelost). De achterstand van de geschaafde Hirschi op de koplopers is nu 29 seconden.

Slecht nieuws uit de Giro Rosa

Annemiek van Vleuten is ernstig ten val gekomen in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Van Vleuten, leider in het algemeen klassement, reed in een omvangrijke kopgroep toen ze in de laatste kilometer onderuitging.

Van Vleuten kwam op achterstand over de finish met maar één hand aan het stuur. Kort na de finish is ze naar het ziekenhuis gegaan om de gevolgen van haar val te laten onderzoeken.

Val Hirschi in beeld

Bekijk hier de val van Marc Hirschi in de afdaling van de Col des Saisies:

Meesterdaler Hirschi onderuit in afdaling Col des Saisies

71 km - Hirschi op 40 seconden

Door zijn val rijdt Hirschi nu op 40 seconden van de koplopers Bilbao, Carapaz, Kwiatkowski en Edet. Inderdaad: Nicolas Edet is weer aangesloten in de afdaling.

Marc Hirschi moet geschaafd verder na een val in de afdaling van de Col des Saisies

Kwisje: Raad de Renner

Even tussendoor: ook vandaag zijn we bij Radio Tour de France (NPO Radio 1) weer op zoek naar een renner.

De eerste aanwijzing: in zijn achternaam zit een dubbele klinker of medeklinker. Tweede aanwijzing: hij deed mee aan de Tour van 1989.

Weet jij het antwoord? Stuur je dan een mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een prachtig wielershirt. En luister ondertussen natuurlijk naar Radio Tour voor meer aanwijzingen...

80 km - Val Hirschi

Ai! Marc Hirschi gaat onderuit in de afdaling van de Col des Saisies. De meesterdaler kan dus ook foutjes maken: hij glijdt onderuit in een bocht. Misschien werd hij wel een beetje onder druk gezet door zijn twee medevluchters van Ineos, denkt commentator Stef Clement. Hirschi zit wel weer op de fiets, maar heeft wel wat schaafwonden. Hij moet nu in de achtervolging.

83 km - Bergpunten (deel 3)

Ook op de top van de Col des Saisies is Hirschi medevluchter Carapaz de baas. Hirschi pakt 5 punten en komt daarmee op 48. Carapaz sprokkelt 3 punten en komt op 44. De aanvoerder in het bergklassement, Pogacar, heeft er trouwens 66.

86 km - Edet heeft het moeilijk

Voor Nicolas Edet gaat het even te hard in de kopgroep. Hij moet Hirschi, Carapaz, Kwiatkowski en Bilbao nu, op 3 kilometer van de top van de Col des Saisies, laten gaan.

88 km - Wie rijdt waar?

Nog 5 kilometer klimmen op de Col des Saisies voor de kopgroep met Carapaz, Hirschi, Bilbao, Kwiatkowski en Edet.

Die vijf hebben 1 minuut voorsprong op achtervolgers Castroviejo, Peters, Jungels, Molard, Reichenbach, Caruso, Oliveira, Verona, Geschke, Herrada, Sanchez, De Gendt en Roche.

Het peloton rijdt op 5 minuten.

Eerste uitvaller wint alweer

John Degenkolb was deze Tour de France de eerste uitvaller. De Duitser ging in de eerste etappe onderuit, als een van de velen. Degenkolb kwam vanwege zijn val buiten de tijdslimiet binnen en moest vertrekken. De sprinter van Lotto heeft zich daarna snel herpakt, want hij heeft zojuist de derde etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. In de sprint was Degenkolb Eduard-Michael Grosu en Pieter Vanspeybrouck te snel af.

96 km - Berg drie (van de vijf)

Daar is de derde klim van vandaag alweer: de Col de Saisies (2e cat./15 km/5,1%). De vijf koplopers zijn er al even aan bezig en nu gaat ook het peloton weer klimmen. Robert Gesink voert het tempo weer aan in die groep.

De vijf koplopers: Marc Hirschi (Sunweb), Pello Bilbao (Bahrain), Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz (Ineos) en Nicolas Edet (Cofidis).

Tour de France etappe 18

99 km - Groepje achter de kopgroep

Achter de vijf koplopers rijdt overigens nog een groep van 11 man in de achtervolging, op 50 seconden van Hirschi en co. Caruso zit ook in dat achtervolgende groepje.

102 km - Dalen, klimmen, dalen, klimmen

Er wordt weer gedaald in de kopgroep en ook in het peloton, dat nu op 4.23 rijdt van koplopers Hirschi, Carapaz, Kwiatkowski, Edet en Bilbao. Over een paar kilometer loopt de weg alweer omhoog.

107 km - Puntjes sprokkelen

De koplopers zijn boven en Marc Hirschi is weer als eerste bij de streep. De Sunweb-renner pakt 2 puntjes voor het bergklassement, Carapaz sprokkelt 1 punt.

108 km - Bijzondere toeschouwer

Steven Kruijswijk werd vanochtend door verslaggever Tom Lagerberg gesignaleerd langs het parcours. Kruijswijk is op trainingskamp in de buurt en bereidt zich voor op de Giro. Maar eigenlijk was het plan dat hij vandaag ook in de Jumbo-Visma-trein zou rijden. Een val in het Critérium du Dauphiné gooide roet in het eten. "Ik ben heel blij dat het zo goed gaat, maar ik had er zelf natuurlijk ook graag bij willen zijn", zegt Kruijswijk.

Bekijk het interview hieronder:

Kruijswijk traint en duikt op bij Tour-parcours: 'Dat ik dit moet missen'

109 km - Vijf koplopers

Hirschi en Carapaz zijn net begonnen aan Côte de la route des Villes (3e cat.), een kort klimmetje van 3,2 km. En nu komen ook Bilbao, Kwiatkowski en Edet aansluiten.

110 km - Kletsnat

"Het laatste deel van de afdaling van de Cormet de Roselend is kletsnat", meldt Sebastiaan Timmerman vanaf de motor. Nu maar hopen dat de renners dit liveblog ook lezen.

114 km - Daalkunsten

Hirschi was als eerste boven en de Zwitser is weer bezig met een knap staaltje afdalen. De renner van Sunweb heeft samen met Carapaz een voorsprong van zo'n 20 seconden op de achtervolgers.

117 km - Hoe is het met Pogacar?

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Cormet de Roselend. Zolang er niemand het ravijn in kukelt hebben we dus wel even tijd om te luisteren naar een interview met de ploegleider van Tadej Pogacar.

Pogacar, de belangrijkste uitdager van geletruidrager Roglic, verloor gisteren tijd op de steile Col de la Loze. Verslaggever Han Kock vroeg vanochtend aan zijn ploegleider Allan Peiper hoe het nu met zijn kopman gaat. "Hij zat lachend in de bus en is klaar voor de strijd", was zijn antwoord.

Bekijk hier het gesprek met Peiper: nos.nl/video/2348691

Ploegleider Pogačar: 'Hij zat lachend in de bus en is klaar voor de strijd'

125 km - Iedereen boven?

Het peloton is nu ook boven op de Cormet de Roselend. De groep met de gele trui begint op 2.48 van de kopgroep aan de afdaling. Nog lang niet iedereen is boven, trouwens. Er heeft zich alweer een bus gevormd met sprinters als Bennett, Ewan en Bol.

128 km - Hirschi gaat voor de bollentrui

Marc Hirschi pakt de volle buit op de top van de Cormet de Roselend: 10 punten voor de bergtrui voor renner van Sunweb. Carapaz komt als tweede boven (8 punten). Nans Peters sprint niet mee.

130 km - Bollentrui

Het is Rolland, Alaphilippe en Kämna niet gelukt om aan te sluiten bij de koplopers.

De 19 mannen in de kopgroep gaan zo strijden om de bergpunten op de top van Cormet de Roselend. De best geklasseerde renners in het bergklassement uit de kopgroep: Nans Peters (32), Richard Carapaz (32) en Marc Hirschi (31).

132 km - Nog vijf kilometer klimmen

Robert Gesink rijdt voor Jumbo-Visma op kop van het peloton. Het is nog vijf kilometer klimmen naar de top van Cormet de Roselend.

De 19 koplopers nu: Damiano Caruso, Pello Bilbao (Bahrain), Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Nans Peters (AG2R), Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Dario Cataldo, Nelson Oliveira, Carlos Verona (Movistar), Simon Geschke (CCC Team), Nicolas Edet, Jesús Herrada (Cofidis), Luis León Sánchez (Astana Pro Team), Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Marc Hirschi, Nicholas Roche (Team Sunweb).

Tour de France etappe 18

133 km - Caruso sluit aan

Caruso sluit nu aan bij de koplopers. De helper van Mikel Landa (7e op 3.27) heeft ook ploeggenoot Bilbao in de kopgroep zitten. Deze mannen reden gisteren hard op kop voor Landa (die vervolgens moest lossen). Wat is vandaag het plan van Bahrain?

137 km - ABANDON GREIPEL

De Duitse sprinter (38) is afgestapt op de Cormet de Roselend. Zijn beste uitslag deze Tour: een zesde plaats in etappe 10.

138 km - Kopgroep dunt uit

De kopgroep bestond uit 32 renners, maar inmiddels zijn er alweer een aantal gelost op de Cormet de Roselend. We zien nu 19 man vooraan, daarachter Caruso en Bettiol die proberen aan te sluiten, en daar weer achter een groepje achtervolgers met o.a. Rolland en Alaphilippe.

139 km - Caruso in de aanval

Een aanval van Damiano Caruso. De renner van Bahrain is weggereden uit het peloton en hij is nu hard op weg naar de koplopers.

Natuurliefhebber Roglic

Het gerucht ging vanochtend dat Primoz Roglic om 07.00 uur op de fiets zat voor een ontspannen rondje. Dat doet hij namelijk wel vaker, want de Sloveen houdt van de natuur en strekt graag zijn benen voordat hij aan het werk moet.

Maar deed hij dat ook vandaag, voor deze belangrijke dag in de Alpen? Dat heeft Han Kock even voorgelegd aan ploegleider Frans Maassen: "Ik kan het niet bevestigen maar met Primoz weet je het nooit. Volgens mij heeft Roglic uitgeslapen, maar ik kan het niet bevestigen noch ontkennen. Was het niet onze hoofdcoach Grischa Niermann? Die lijkt nogal op Primoz, qua stijl."

Bekijk het gesprek met Frans Maassen hier: nos.nl/video/2348690

Zat Roglic om 07.00 uur alweer op de fiets? 'Dat kan zomaar zijn'

144 km - Rolland wil toch echt mee

Rolland heeft besloten dat hij toch echt mee wil met de kopgroep. Hij probeert nu de oversteek naar de kop van de wedstrijd te maken aan het begin van de Cormet de Roselend (1e cat./18,6 km/6%). Rolland is niet alleen: hij heeft ploeggenoot Pacher bij zich en ook Kämna en Alaphilippe zijn meegesprongen, net als Sicard en Cavagna.

148 km - Zes ploegen niet mee, bijna klimmen

De koplopers beginnen bijna aan de Cormet de Roselend (1e cat.). Het peloton rijdt op bijna 2 minuten van de 32 man. Zes ploegen zijn niet vertegenwoordigd vooraan: Jumbo-Visma, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Mitchelton-Scott, Total Direct Energie en B&B.

Dumoulin: 'All in voor het hele peloton vandaag'

Tom Dumoulin verwacht dat het een pittig dagje wordt vandaag. "Het wordt all in voor het hele peloton. De laatste bergrit, de laatste kans voor heel veel renners om nog iets geks te proberen", zegt de renner van Jumbo-Visma.

Bekijk het gesprek met Dumoulin hier: nos.nl/video/2348688

Dumoulin verwacht zware dag: 'Laatste kans renners om iets te proberen'

155 km - Slag gemist?

De kopgroep van 32 heeft een voorsprong van 1.23 op het peloton. Interessant is dat niet Jumbo-Visma, maar de ploeg van Pierre Rolland (B&B) op kop rijdt. Rolland heeft de slag namelijk gemist, terwijl hij vandaag waarschijnlijk het plan had om voor de bollentrui te gaan. Rolland staat vijfde in dat klassement.

157 km - 32 namen

Zit u klaar? Hier de 32 namen uit de kopgroep:

Jonathan Castroviejo, Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski, Dylan Van Baarle (Ineos), Peter Sagan (Bora), Nans Peters (AG2R), Sam Bennett, Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), Rudy Molard, Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), Alberto Bettiol, Tejay Van Garderen (EF), Dayer Quintana (Arkéa-Samsic), Dario Cataldo, Nelson Oliveira, José Joaquín Rojas, Carlos Verona (Movistar Team), Simon Geschke, Matteo Trentin (CCC Team), Nicolas Edet, Jesús Herrada (Cofidis), Luis León Sánchez (Astana), Jasper de Buyst, Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Krists Neilands (Israel Start-Up Nation), Michael Gogl, Michael Valgren (NTT), Nikias Arndt, Marc Hirschi, Soren Kragh Andersen, Nicholas Roche (Sunweb).

De groep heeft nu een voorsprong van een ruime minuut.

In de achtergrond proberen Bora-renners Lennard Kämna en Max Schachmann nog de oversteek te maken.

160 km - TUSSENSPRINT

Straks krijgt u de namen uit de kopgroep, eerst gaan we sprinten: Sam Bennett verslaat Matteo Trentin en Peter Sagan op de streep. De Ier in de groene trui verstevigt zijn positie in het puntenklassement dus weer. Nu nog deze laatste bergrit overleven...

166 km - Eerst sprinten

Er rijdt nu een grote groep van 32 renners vooruit. Sprinters Sagan, Bennett en Trentin zitten erbij voor de tussensprint. Ook Van Baarle, Kwiatkowski, Carapaz (alweer) van Ineos en Hirschi, Kragh Andersen en Roche van Sunweb zitten mee.

171 km - Grote groep vooruit

De strijd om in de kopgroep te komen is meteen losgebarsten. Thomas De Gendt opende de aanval en hij heeft een heleboel medestanders. Een grote groep van zo'n 30 man heeft zich nu losgemaakt van het peloton. Sprinter Bennett zit er ook bij.

Départ réel

Daar is het officiële startsein. De achttiende etappe van de Tour de France is nu echt begonnen. Het eerste interessante punt is vandaag de tussensprint, die al over 14 kilometer is.

Hirschi heeft weer plannen

De Zwitser Marc Hirschi bezorgde zijn ploeg Sunweb al een ritzege in de Tour de France en vandaag heeft hij wel weer zin om dat kunststukje te herhalen. "Ik hoop dat het mijn dag wordt", zei de pas 22-jarige renner die vorige week in Sarran de twaalfde etappe won na een knappe solo.

De daalkunsten van Hirschi zijn inmiddels bekend en ook vandaag wordt het weer dalen in de slotfase, dus deze rit zou hem goed moeten liggen. "Ik ga proberen mee te zitten in een vroege ontsnapping en dan zien we wel hoe het afloopt." We zijn benieuwd.

Waarschuwing van J. Bruyneel

Oud-renner en ploegleider Johan Bruyneel waarschuwt de renners op Twitter alvast voor de afdaling van de Cormet de Roselend, de eerste berg die de renners vandaag over gaan. Zelf heeft Bruyneel daar namelijk nogal slechte herinneringen aan.

Bergklassement

We konden Benoit Cosnefroy deze Tour de France uittekenen in zijn rood-witte bollentrui; hij droeg hem vanaf de derde tot en met de zeventiende etappe. Maar vandaag hangt de bergtrui om de schouders van Tadej Pogacar. Het wordt wel interessant wat er vandaag gaat gebeuren in dat klassement. Pogacar leidt overigens ook het jongerenklassement.

De stand in het bergklassement nu:

1. Pogacar (66)

2. Roglic (63)

3. Lopez (51)

4. Cosnefroy (36)

5. Rolland (36)

De stand in het bergklassement na etappe 17

Départ fictif

De renners zijn in Méribel opgestapt voor de 18e etappe, maar het echte startschot wordt pas over 21,5 kilometer gegeven. Zoals gezegd kan iedereen de benen eerst nog even laten draaien, want het eerste stuk gaat lekker naar beneden.

Warmdraaien

Voor de start zien we Jumbo-Visma-renners Gesink, Van Aert en Amund Grøndahl Jansen zich alvast warm rijden. Zouden ze een harde start verwachten vandaag? De renners rijden straks eerst een stuk geneutraliseerd: 21,5 kilometer bergaf.

Algemeen klassement

Over het algemeen klassement gesproken, dat ziet er nu zo uit:

1. Roglic

2. Pogacar (+57)

3. Lopez (+1.26)

4. Porte (+3.05)

5. A. Yates (+3.14)

Algemeen klassement na etappe 17

Kans dat Roglic de Tour wint? '90 tot 95 procent'

Komt de gele trui van Primoz Roglic vandaag nog onder druk te staan? Dat is de vraag. Richard Plugge, de teambaas van Jumbo-Visma, vertelde gisteren in de Avondetappe dat het er goed uit ziet voor zijn kopman en ploeg, maar echt zeker is hij natuurlijk nog niet.

"Op dit moment schat ik de kans dat Roglic de Tour wint op 90 tot 95 procent. We moeten altijd scherp blijven. Morgen (vandaag dus, red.) zit er bijvoorbeeld een gravelstrook in het parcours, daar kan zomaar iets gebeuren. We moeten continu scherp zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Bekijk hier het gesprek met Richard Plugge: nos.nl/collectie/13847/video/2348633

Ploegbaas Jumbo-Visma: 'Kans dat Roglic Tour wint, is 90 tot 95 procent'

Kukelen

Nog even over die Cormet de Roselend: de vaders en moeders van de renners kunnen misschien beter niet naar de afdaling van die berg kijken. Het is in de geschiedenis namelijk iets te vaak voorgekomen dat een renner daar de bocht uit vloog.

Herman van der Zandt dook in de geschiedenis van de afdaling van de Cormet de Roselend, waar al verschillende renners het ravijn in kukelden:

Herman blikt vooruit: de gevreesde afdaling van de Cormet de Roselend

Dumoulin kan 93,5 kilometer per uur

De eerste klim van de dag, de Cormet de Roselend, zal Tom Dumoulin bekend voorkomen. In 2018 plaatste de Nederlander hier een aanval samen met zijn toenmalige ploeggenoot Søren Kragh Andersen. Niet tijdens de beklimming, maar in de afdaling nam hij de benen, in een uiterste poging tijd goed te maken op de grote favoriet voor de eindoverwinning Geraint Thomas. Daarbij tikte Dumoulin een snelheid van 93,5 (!) kilometer per uur aan.

Zonder succes, trouwens. Thomas achterhaalde hem, won zelfs de etappe en nam de gele trui over van Greg Van Avermaet om hem vervolgens niet meer af te staan.

Dumoulin kwam in de rit als tweede over de streep en eindigde de Tour van 2018 op de tweede plek in het algemeen klassement, voor Chris Froome en Primoz Roglic, de man waar Dumoulin vandaag weer voor zal 'knechten'.

Bekijk hier de beelden van Dumoulins aanval in de afdaling van de Cormet de Roselend:

Tour 2018: Dumoulin zet bergaf achtervolging in op Thomas

Niet op NPO 1, maar op NPO 2

De zeventiende Touretappe begint om 12.30 uur en is vanaf 12.40 uur live te zien bij de NOS. Vanwege de Algemene Beschouwingen is de uitzending net als gisteren niet op NPO 1, maar op NPO 2. De etappe is ook te volgen via NOS.nl en in de NOS-app, met commentaar van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Om 14.00 uur klinkt op NPO Radio 1 de openingstune van Radio Tour de France.

Waarheen leidt de weg?

Na de zware Alpenrit van gisteren is het ook in de achttiende etappe flink klimmen geblazen. De renners krijgen liefst vijf cols voor de kiezen, waarvan twee van de eerste en een van de buitencategorie.

De top van die laatste ligt op 31,5 kilometer van de streep. De Montée du Plateau des Glières is slechts 6 kilometer lang, maar gaat met 11,2 procent omhoog. Eenmaal boven loopt de weg nog 2 kilometer vals plat omhoog over een onverharde (!) weg. Na de afdaling wacht nog een ongecategoriseerde klim, maar die is wel 5,5 kilometer lang en 4,6%.

Het lijkt een etappe waarin we voor de strijd om de dagzege naar de kopgroep moeten kijken, maar ook de klassementsrenners zouden nog iets kunnen proberen te forceren op een van de beklimmingen.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de achttiende etappe in de Tour de France, de laatste echte bergetappe in deze ronde.

De renners trekken vandaag door de Franse Alpen van Méribel naar La Roche-sur-Foron (168 km). Via dit liveblog is de etappe natuurlijk weer van start tot finish te volgen.

President Emmanuel Macron toonde gisteren zijn respect voor Primoz Roglic na de zeventiende etappe