NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten kan WK-titel niet verdedigen na polsbreuk in Giro Rosa

Van Vleuten komt gehavend binnen en maakt duidelijk: mijn pols is gebroken

Wielrenster Annemiek van Vleuten kan haar wereldtitel op de weg volgende week niet verdedigen. Van Vleuten brak donderdagmiddag bij een valpartij in de Giro Rosa haar pols, moet de rittenkoers daardoor verlaten en een streep zetten door het WK in Italië.

De Nederlandse had de roze leiderstrui stevig om de schouders toen ze in de slotfase van de zevende etappe onderuit ging. Meerdere rensters in de groep met favorieten smakten tegen het asfalt, onder wie ook Marianne Vos, die minder schade aan de val overhield. Van Vleuten kwam met maar één hand aan het stuur, een gehavend shirt en een bebloede kin over de streep.

Kort na afloop van de etappe maakte de gehavende Van Vleuten al duidelijk dat ze de Giro zou moeten verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis bevestigde de polsbreuk die deelname aan het WK, zaterdag 26 september, onmogelijk maakt. Vrijdag wordt Van Vleuten in Nederland geopereerd.

WK zonder grote favoriete

Het missen van het WK is een flinke streep door de rekening van de 37-jarige Van Vleuten, misschien wel de grootste favoriete voor de regenboogtrui. Sinds het behalen van haar eerste wereldtitel op de weg, een jaar geleden in Yorkshire, is ze nagenoeg onverslaanbaar. Ze won onder meer Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche en de Europese titel.

Afgelopen weekeinde nam Van Vleuten met een ritzege in de tweede etappe de leiding in handen in de Giro Rosa. Ze verdedigde in het algemeen klasssement een voorsprong van bijna twee minuten op de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Vos, winnaar van al drie etappes in de rittenkoers, reed niet ver voor Van Vleuten toen een aantal rensters onderuit ging. "We reden in een dalende lijn. Het ging loeihard, we konden elkaar niet ontwijken. Het was denk ik een combinatie van stress voor de laatste bocht en wielen die elkaar raakten. Vervolgens was het een grote domino."

De gevolgen die Vos ondervindt lijken minder groot te zijn dan bij Van Vleuten. "Ik heb wat schaafwonden, maar denk ik wel geluk gehad."

Vos: 'Het was een grote domino, konden elkaar niet ontwijken'

De Belgische Lotte Kopecky sprintte in Maddaloni naar de ritzege. Kopecky won het sprintje voor de Britse Lizzie Deignan.

Twee rensters gingen al vroeg in de etappe op avontuur. Silvia Zanardi en Ainara Elbusto pakte een kleine vijf minuten voorsprong op het peloton. Vijftig kilometer voor de streep sloten Ali Jackson, Mariia Novoldskaia en Aude Biannic zich bij het duo aan.

Novoldskaia probeerde het in de slotfase nog alleen, maar werd op tijd teruggepakt waarna Kopecky, in 2017 wereldkampioene koppelkoers op de baan, de ritzege veroverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl