NOS Nieuws Politiek Aangepast

Alleen oppositiepartijen houden zware kritiek vol • Grapperhaus belooft herstel in vertrouwen

 • Minister Grapperhaus raakte vorige week in opspraak door foto's van zijn huwelijk;
 • De gasten hielden zich niet aan de anderhalvemeterregel, er werden handen geschud en er werd geknuffeld;
 • De minister bood vanavond opnieuw en geëmotioneerd zijn excuses aan;
 • Hij gaat praten met de boa's om hun vertrouwen terug te winnen;
 • Hij gaat onderzoeken of de aantekening op het strafblad bij eenvoudige overtredingen kan verdwijnen.
Liveblog gesloten
 • Verslaggever Lars Geerts vangt Grapperhaus op na afloop van het debat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gesprekje met Grapperhaus na afloop van het debat
 • Beide moties geen meerderheid

  De motie van afkeuring krijgt inderdaad de steun van alle oppositiepartijen behalve de SGP.

  De motie van wantrouwen krijgt de steun van FvD, PVV en Kamerleden Van Haga, Krol en Van Kooten-Arissen.

  Beide moties halen dus geen meerderheid. Over de andere moties, die over het coronabeleid gaan, wordt morgen of volgende week gestemd.

 • Slotwoord van minister Grapperhaus voor de stemmingen

  Grapperhaus richt zich voor de stemmingen over de moties van wantrouwen en afkeuring nog tot de Kamerleden. "Ik heb goed geluisterd naar de Kamer en deel de analyse dat ik een deuk heb opgelopen. Ik ga niet ongeacht de uitkomst van de stemmingen naar huis met het idee 'Zo dat hebben we gehad'. Ik ga juist heel hard werken om het vertrouwen terug te winnen en mij in te zetten om het levensgevaarlijke coronavirus te helpen te bestrijden."

 • Baudet van Forum voor Democratie dient motie van wantrouwen in

  Baudet vindt de positie van Grapperhaus echt ongeloofwaardig geworden. "Of de minister is ontoerekeningsvatbaar, als hij het coronavirus gevaarlijk vindt en zich toch zo gedraagt. Of de minister voert beleid uit waar hij zelf helemaal niet achter staat." De partijleider zegt niets persoonlijk tegen de minister te hebben, maar vindt dat hij af moet treden omdat hij niet handelt volgens zijn eigen beleidsregels.

 • Asscher dient namens groot deel oppositie motie van afkeuring in

  "Het gezag van de minister is aangetast. Het kabinet is hard voor de samenleving en soft voor de minister", zegt PvdA-leider Asscher. Daarom dient hij een motie in die de handelswijze van minister Grapperhaus afkeurt. De handtekeningen van de meeste oppositiepartijen staan er onder.

  Asscher vond de suggestie in het debat, dat er nu met Grapperhaus over versoepeling van de maatregelen kan worden onderhandeld, het bewijs dat de minister het gezag is verloren.

  Alleen de SGP steunt de motie niet. "Minister Grapperhaus heeft het boetekleed aangetrokken", zegt SGP-leider Van der Staaij. "Wij delen de analyse van de minister dat hij een deuk heeft opgelopen. Maar wij willen de minister, die veel heeft betekend de afgelopen maanden, de kans bieden het vertrouwen terug te winnen." Van der Staaij rekent er wel op dat burgers ook op begrip kunnen rekenen.

 • Motie van afkeuring tegen minister Grapperhaus in de maak

  Verschillende politieke bronnen melden dat er een motie van afkeuring in de maak is die mogelijk door een groot deel van de oppositiepartijen wordt gesteund. Het zou gaan om een motie waarin de afkeuring voor de misstap van minister Grapperhaus wordt uitgesproken. Ook zou de strekking zijn dat de partijen het oneerlijk vinden dat het kabinet strenger is tegen burgers dan tegen ministers die de regels overtreden.

  Het is dus geen motie van wantrouwen, waarin de ondertekenaars hun vertrouwen in een minister opzeggen.

 • Debat verder met minister De Jonge

  Het debat gaat al een tijdje verder met minister De Jonge, die vragen kreeg van de Kamerleden over de tekorten aan testcapaciteit en de wachttijden bij de ggd's. De Jonge zegt dat hij hard werkt aan het inkopen van testcapaciteit. Hij is met zijn collega-ministers en experts in gesprek om te kijken of er voor bepaalde sectoren, zoals de verpleging en het onderwijs, voorrang geregeld moet worden bij het testen.

 • Wat heeft het debat tot nu toe opgeleverd?

 • Rutte: Grapperhaus heeft 'schoonmoedermoment' niet bewust verzwegen

  Premier Rutte reageert op de verontwaardiging bij sommige oppositiepartijen dat Grapperhaus niet meteen heeft gezegd dat hij op zijn bruiloft ook zijn schoonmoeder heeft geknuffeld. Het ging in eerste instantie alleen om het niet op afstand blijven van de bruiloftsgasten.

  Rutte zegt dat de minister zelf al had aangegeven dat het om meerdere situaties ging. Dat hij had geknuffeld en er meer regels werden overtreden was hij vergeten en heeft hij niet meteen als zodanig benoemd. Rutte vindt dat logisch gezien de emoties op de trouwdag en gelooft niet dat er opzet in het spel is. "Als er een fotograaf in de bosjes blijkt te hebben gelegen, dan ga je toch niet bewust dingen verzwijgen in de hoop dat daar geen foto's van zijn?"

 • Rutte: ik snap het als mensen er nog niet aan toe zijn ons geloofwaardig te vinden

  Premier Rutte begrijpt het als er mensen zijn die naar de foto's van het huwelijk van minister Grapperhaus kijken en nog niet vinden dat het kabinet en de minister weer geloofwaardig zijn. Hij "is ervan overtuigd" dat Grapperhaus het vertrouwen van de burgers weer kan herstellen. "Gezag zit in meer factoren. Het zit 'm ook in de persoon. Ik ben onder de indruk met welk gezag de minister zijn werk doet."

  Rutte is het ermee eens dat het gezag van de minister nu minder is. Maar hij denkt dat het vertrouwen weer terug komt. "Omdat mensen zien wat we hier doen. Het gezag wat Grapperhaus in de samenleving heeft opgebouwd kan deze dreun hebben."

  PVV-leider Wilders gelooft er niets van en denkt dat er burgers zijn die de minister blijven wantrouwen. "En dat kunnen we in deze tijd niet hebben."

 • Grapperhaus: mogelijk na coronaboete geen aantekening meer op strafblad

  Over de aantekening op het strafblad zegt Grapperhaus dat er twee mogelijkheden zijn om die in bepaalde gevallen af te schaffen. De boete kan worden verlaagd tot onder de honderd euro. Dan volgt er niet meer automatisch zo'n aantekening. Ook kan er in de wet worden vastgelegd dat er bij coronaboetes geen aantekening volgt. Daar is nog geen besluit over genomen, zegt Grapperhaus. Maar voor mensen die bijvoorbeeld opzettelijk spugen naar handhavers moeten de regels streng blijven, zegt hij.

  Regeringspartij ChristenUnie is er voorstander van om de boetes te verlagen, en zo van het strafblad af te komen. Grapperhaus zegt dat hij gaat onderzoeken of de aantekening voor het strafblad in ieder geval kan verdwijnen voor mensen die wel hun best probeerden te doen om zich aan de regels te houden.

 • Discussies over strenge boetes loopt al een tijd, zegt Grapperhaus

  De minister is al maanden geleden in gesprek gegaan met de politietop omdat die de handhaving en de boetes van het coronabeleid soms te streng vinden. "De politiemensen zijn in Nederland niet alleen handhavers, maar ook hulpverleners", zegt Grapperhaus. De rol van hulpverlener komt door de wens van het kabinet om streng te handhaven steeds meer in het gedrang.

  Hij gaat ook daarom in gesprek met boa's en politie. Die vinden dat vooral bij jongeren het strenge beleid niet goed werkt.

 • PvdA-leider Asscher: minister heeft gezag aangetast, vindt hij dat verantwoord?

  Asscher wil weten of Grapperhaus het verantwoord vindt om door te gaan in deze moeilijke tijd nu hij het gezag heeft aangetast, bijvoorbeeld van boa's. "En hoe lang denkt de minister dat het duurt voor hij het vertrouwen terug heeft?" wil Asscher weten.

  Grapperhaus zegt dat hij de bonden en de burgemeesters heeft gevraagd of hij wat hen betreft door kan en dat antwoord was positief. "Dat weegt voor mij zwaar", zegt de minister. "Ik heb de overtuiging dat ik daar nog steeds het gezag en de geloofwaardigheid heb."

 • Partij voor de Dieren: kunnen boetes kwijtgescholden worden?

  Partijleider Ouwehand vraagt of de minister bereid is coronaboetes kwijt te schelden. Grapperhaus zegt dat dat absoluut niet kan: "Dan zou ik in de rechtsgang treden. Dat is een rechtsstatelijke doodzonde." Het is aan het Openbaar Ministerie en de rechter om te beoordelen of boetes terecht zijn gegeven, zegt hij.

  Ouwehand vindt het, net als Marijnissen van de SP, moeilijk te accepteren dat Grapperhaus niet meteen heeft gezegd dat er meer misging op zijn bruiloft dan het overtreden van de 1,5 meterregel. Er werd ook geknuffeld en Grapperhaus schudde ook handen. Grapperhaus zegt dat hij niet bewust zo heeft gecommuniceerd en dat het misschien door zijn "roze bril" kwam.

 • SGP-leider Van der Staaij: weten we nu alles?

  Van der Staaij wil weten of "we de zaak inderdaad vanavond kunnen afsluiten? Of kan de discussie weer opnieuw oplaaien?" Grapperhaus zegt dat er zeker nog meer foto's naar boven kunnen komen waar op te zien is "dat het niet goed gegaan is". Maar hij geeft aan dat er daardoor waarschijnlijk geen ander beeld zal ontstaan.