NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Recordaantal nieuwe besmettingen in Hongarije • Aantal nieuwe doden en ziekenhuisopnames lijkt te dalen

Liveblog gesloten
 • Liveblog afgesloten

  Wij sluiten het liveblog af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Fijne nacht!

 • Braziliaanse eilandengroep alleen toegankelijk voor toeristen die corona hebben gehad

  De Braziliaanse eilandengroep Fernando de Noronha kiest voor een opvallende manier om het coronavirus het hoofd te bieden. Het eiland verwelkomt enkel nog toeristen die covid-19 hebben gehad en daarvan hersteld zijn. De nieuwe regels gaan op 1 september in.

  De strategie is opmerkelijk omdat de laatste tijd steeds meer herbesmettingen met corona worden ontdekt en er nog veel onduidelijk is over de duur van de immuniteit na een eerste besmetting.

  Het toerisme ligt al vanaf begin maart plat op de eilanden, waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten zijn voor de circa 3000 vaste bewoners. Tot nu toe zijn er op de eilandengroep 93 besmettingen vastgesteld, niemand overleed aan het virus. Brazilië is hard getroffen door het virus, met meer dan 120.000 doden en bijna vier miljoen besmettingen.

 • Groot-Brittannië deelt eerste boetes uit voor overtreding coronaregels

  De Britse politie heeft een boete van ruim 11.000 euro opgelegd aan zeker negen mensen die betrokken waren bij het organiseren van illegale feesten dit weekend op verschillende plaatsen in Engeland.

  Het zijn de eerste boetes die worden uitgedeeld sinds vrijdag strengere maatregelen werden ingesteld.

 • Kunstenaars en gedragswetenschappers werken samen voor veilig evenementen

  In het Smart Distance Lab wordt het gedrag van bezoekers vastgelegd om te onderzoeken hoe een ruimte zo veilig mogelijk kan worden ingericht. Die informatie is nuttig voor het veilig organiseren van evenementen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kunstenaars en gedragswetenschappers werken samen voor veilig evenement
 • Recordaantal nieuwe besmettingen in Hongarije

  In Hongarije zijn er binnen 24 uur 292 nieuwe besmettingen bij gekomen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie in maart. Tot voor kort waren er in het land, met zo'n 10 miljoen inwoners, vrij weinig besmettingen. Afgelopen vrijdag werden er voor het eerst sinds april meer dan 100 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.

  Door het stijgende aantal besmettingen sluit Hongarije 1 september zijn grenzen voor de meeste buitenlanders. Hongaarse staatsburgers en buitenlanders met verblijfsrecht in Hongarije moeten na terugkeer uit het buitenland 14 dagen in thuisquarantaine. Alle andere buitenlanders kunnen vanaf dinsdag alleen in uitzonderlijke gevallen naar Hongarije reizen.

  In Hongarije zijn 614 mensen overleden aan covid-19.

 • Corona laait weer op in Libanon, maar heeft voor inwoners geen prioriteit

  Het aantal coronabesmettingen in Libanon neemt sinds de explosie in de haven van Beiroet toe. Hoewel Libanon de epidemie in eerste instantie redelijk onder controle leek te hebben komen er nu dagelijks ruim 600 nieuwe besmettingen bij. De afgelopen tien dagen werd meer dan een derde van het totaal aantal besmettingen (16.870) geregistreerd. Er overleden 156 mensen aan corona.

 • 33 agenten gewond geraakt bij demonstratie gisteren in Berlijn

  Bij de grote anti-coronademonstratie gisteren in Berlijn zijn 33 politieagenten gewond geraakt. De politie heeft 316 demonstranten gearresteerd, 131 van hen worden vervolgd.

  Zo'n 400 demonstranten probeerden gisteravond het Duitse parlementsgebouw binnen te dringen nadat ze door politie-afzettingen heen waren gebroken.

  Vandaag spraken Duitse politici hun afschuw uit over de provocaties van gisteren. Bondspresident Steinmeier sprak van een aanval op het hart van de Duitse democratie door provocerende rechtsextremisten. "Dat zullen we nooit accepteren."

  Er werd gisteren door tienduizenden mensen gedemonstreerd, op de meeste plekken verliep de demonstratie vreedzaam.

 • Ook twee horecazaken dicht na besmettingen sportclub Silvolde

  Een restaurant in Beek en een café in Silvolde in de Achterhoek sluiten tijdelijk hun deuren vanwege de corona-uitbraak bij amateurvoetbalclub Silvolde. Acht spelers van het eerste elftal van die club zijn positief getest op corona. Een van hen heeft afgelopen maandag en woensdag gewerkt bij het restaurant in Beek. Het restaurant blijft uit voorzorg tot dinsdag dicht en de medewerkers die met de jongen hebben gewerkt is ook gevraagd zich te laten testen.

  Het café in Silvolde blijft uit voorzorg dicht. "Er gebeurt momenteel heel veel in het dorp", zegt eigenaar Erik ter Voert tegen Omroep Gelderland over de besmettingen bij de plaatselijke voetbalclub. "Er zijn steeds meer geruchten en mensen die zich moeten laten testen." Hoewel hij niet weet of er besmette mensen in zijn café zijn geweest, houdt hij uit voorzorg tot donderdag zijn café dicht.

 • US Open-deelnemer positief getest

  Een van de deelnemers aan de US Open heeft zich uit het tennistoernooi teruggetrokken vanwege een positieve coronatest. De naam van de speler is niet bekendgemaakt.

  Maandag gaat het grandslamtoernooi op Flushing Meadows in New York van start. De deelnemers en hun team moeten zich houden aan tal van strenge maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De positief geteste speler heeft het advies gekregen om tien dagen in thuisisolatie te gaan.

 • Meerdere voetbalduels afgelast vanwege corona-uitbraak

  In het Achterhoekse amateurvoetbal zijn vijf wedstrijden afgelast vanwege een corona-uitbraak bij sportclub Silvolde. Acht spelers van het eerste elftal van die club zijn positief getest op corona. Voetballers van vv Gendringen, SVGG uit Megchelen, NVC uit Netterden, vv Etten en SC Varsseveld zijn mogelijk op meerdere feestjes in contact geweest met de spelers van Silvolde. De trainers van die clubs houden hun spelers daarom uit voorzorg thuis.

 • 'Vliegtuigstrepen verdubbelen bijdrage luchtvaart aan klimaatverandering'

  Tijdens de lockdown in maart, april en mei nam het aantal vluchten wereldwijd dramatisch af. Volgens sommige metingen leidde dat tot soms wel 90 procent minder vliegtuigstrepen. Wat lang niet iedereen weet is dat deze door de mens gemaakte bewolking invloed heeft op het weer, en uiteindelijk ook op het klimaat.

  De vliegtuigbewolking houdt zonnestraling tegen, als een soort spiegel. Zo hebben de strepen een verkoelend effect. Maar de aarde geeft ook warmte af. En dan werken diezelfde wolken als een deken die warmte vasthoudt. "Uiteindelijk wint dat opwarmende effect", zegt Piet Siebesma, als wolkenexpert verbonden aan het KNMI en de TU Delft. "Het netto-effect is dus dat vliegtuigstrepen het klimaat iets warmer maken."

  Lees hieronder meer over vliegtuigstrepen en het klimaat:

 • Aantal nieuwe doden en ziekenhuisopnames lijkt te dalen

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 508 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 501. Vorige week werden er gemiddeld 510 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

  De meeste besmettingen (62) zijn in Amsterdam, gevolgd door Den Haag (59) en Rotterdam (50).

  Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Montfoort (6,5 per 10.000 inwoners), Mook en Middelaar (3,8) en Oude IJsselstreek (3,0).

  Doden en ziekenhuisopnames

  De GGD's hebben vandaag 3 nieuwe ziekenhuisopnames en 0 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 12 nieuwe opnames en 5 doden per dag. De stijging van de afgelopen weken lijkt niet door te zetten; eerder is er sprake van een daling van het aantal nieuwe opnames en sterfgevallen.

  Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

  Er liggen 127 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 33 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Opnieuw coronaprotesten in Duitsland

  Na de grote demonstratie van gisteren zijn in Berlijn opnieuw mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie maant betogers om te vertrekken.

  Gisteren draaide het protest op sommige plekken uit op rellen. Enkele honderden demonstranten braken door een politieordon en gooiden met flessen en stenen bij het parlementsgebouw. De politie heeft zeker 200 mensen opgepakt.

  Vandaag spraken Duitse politici hun afschuw uit over de provocaties van gisteren. Bondspresident Steinmeier sprak van een aanval op het hart van de Duitse democratie door provocerende rechtsextremisten. "Dat zullen we nooit accepteren."

 • Zorgen over heropening Franse scholen

  In Frankrijk beginnen komende week de scholen weer. Voor bijna 13 miljoen kinderen zit de zomervakantie er dinsdag op. Maar waarschijnlijk kunnen niet alle lessen doorgaan, zei Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer vandaag op de radiozender France Info. "Sommige klaslokalen zullen dichtblijven, maar wel zo min mogelijk. Dat bepalen we aan de hand van een dagelijkse analyse van de gezondheidssituatie in elk gebied. We zijn overal op voorbereid."

  Gisteren trok een groep artsen aan de bel in de krant Le Parisien. Volgens hen zijn de coronamaatregelen voor scholen niet streng genoeg. De artsen pleitten onder meer voor betere ventilatie en mondkapjes voor leerlingen boven de 6 jaar. Ook willen ze dat fysieke en online lessen worden afgewisseld.

  In Frankrijk neemt het aantal geregistreerde coronabesmettingen snel toe. Gisteren kwamen er 5453 nieuwe gevallen bij. In mei en juni ging het nog om een paar honderd nieuwe besmettingen per dag. Het Franse minister van Volksgezondheid spreekt van een "exponentiële" toename van het aantal besmettingen.

  Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Frankrijk meer dan 30.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Van vrijdag op zaterdag kwamen er zes doden bij.

 • Nijmeegs café per direct gesloten

  Het Nijmeegse café Samson moest gisteravond per direct en voor onbepaalde tijd zijn deuren sluiten. In het speciaalbiercafé werden de coronamaatregelen volgens de gemeente onvoldoende nageleefd.

  De eigenaar van de in Nijmegen bekende horecazaak erkent op Facebook dat hij tekort is geschoten in het handhaven van de regels. "En wel: dat de gast zittend moet plaatsnemen in het café en op het terras. Wij gaan hier in de toekomst nog strenger op handhaven!"