De demonstratie bij de Rijksdag in Berlijn liep gisteren uit de hand
NOS NieuwsAangepast

Politici veroordelen protest Berlijn: 'Provocaties rechtsextremisten onaanvaardbaar'

Duitse politici hebben het gedrag van demonstranten bij het protest in Berlijn tegen de coronamaatregelen in stevige bewoordingen veroordeeld. Enkele honderden demonstranten braken gisteren door een politiekordon en liepen de trappen op van het parlement. Daar gooiden ze met flessen en stenen, waar agenten ze met pepperspray wisten te verwijderen.

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken noemt het onaanvaardbaar dat "extremisten en relschoppers de Rijksdag bestormen, het symbolische centrum van onze democratie". Hij noemt het afschuwelijk dat zij het parlementsgebouw voor hun doeleinden misbruiken.

Ook bondspresident Steinmeier heeft zijn afschuw uitgesproken. Hij noemt het een aanval op het hart van de Duitse democratie door provocerende rechtsextremisten. "Dat zullen we nooit accepteren." Steinmeier zegt dat zijn verstand stil staat "als demonstranten zich voor het karretje laten spannen van vijanden van de democratie".

In de video hieronder is te zien dat de demonstranten zich niet aan de coronaregels hielden, waarna de politie ingreep:

Demonstratie in Berlijn tegen coronamaatregelen, politie grijpt in

Minister Maas van Buitenlandse Zaken schaamde zich naar eigen zeggen voor de Reichsflaggen die voor het parlement werden getoond. Dat zijn vlaggen van leden van de Reichsbürger-beweging. Zij erkennen het huidige staatsbestel in Duitsland niet, omdat dit na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is opgelegd. Ze willen terug naar de situatie en de grenzen van voor de Tweede Wereldoorlog.

Bij de demonstratie in Berlijn werden zeker 200 mensen opgepakt. Op het hoogtepunt van de betoging waren in het centrum enkele tienduizenden mensen aanwezig. Op de meeste plaatsen verliep het protest vreedzaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl