NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Aboutaleb: bereid mondkapjesplicht voor • Geen nieuwe maatregelen kabinet

 • Het kabinet neemt geen nieuwe maatregelen ondanks het gestegen aantal besmettingen, zei minister Grapperhaus.
 • Zorgpersoneel in de Nederlandse ziekenhuizen is niet klaar voor een tweede golf, zei IC-voorzitter Diederik Gommers.
 • Bij corona-teststraten in Noord-Brabant is het steeds drukker.
 • In Antwerpen worden extra maatregelen genomen vanwege het virus.
 • Corona slaat toe op de populairste vakantiebestemmingen van Europa.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Brazilië is de proeftuin voor het coronavaccin

  Met ruim 2,1 miljoen besmettingen en 81.000 doden is Brazilië het op één na hardst geraakte land door het coronavirus. En omdat het virus zo actief is, speelt het land een belangrijke rol in de ontwikkeling van een vaccin.

  Er worden nu twee van de meest gevorderde vaccins getest: die van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en die van het Chinese farmabedrijf Sinovac.

  Lees hier het hele verhaal van onze correspondent Marc Bessems:

 • Aboutaleb: bereid mondkapjesplicht en verplichte quarantaine voor

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een mondkapjesplicht in de publieke ruimte en een verplichte quarantaine voor contacten van coronapatiënten. Die maatregelen kunnen dan worden ingevoerd zodra daar aanleiding toe is, zei hij in Nieuwsuur.

  Aboutaleb sprak mede namens de Amsterdamse burgemeester Halsema "en nog enkele collega's". Hij stelt vast dat contacten van positief geteste mensen het advies vaak niet naleven om in quarantaine te gaan. "En de maatregel waar we het meest van verwachten, de anderhalve meter, die redt het niet", zei hij, doelend op de vele overtredingen.

  De Rotterdamse burgemeester vindt verdergaande maatregelen nu nog niet nodig, maar wil wel dat er alvast wordt nagedacht over een juridische basis ervoor. Nu kan een quarantaine bijvoorbeeld niet worden afgedwongen, omdat niet kan worden bewezen dat iemand een gevaar vormt voor de gezondheid van anderen, zei hij.

  Als het aan Aboutaleb ligt, moet de mondkapjesplicht overal in de publieke ruimte gelden, dus ook op straat. Dat is volgens hem het best te handhaven: "Je draagt hem of je draagt hem niet."

  Verder maakt Aboutaleb zich zorgen over nieuwe besmettingen tijdens het Offerfeest, eind volgende week. "Voor je het weet zitten er in een huiskamer twintig, dertig mensen", zei hij. Aboutaleb roept moslims daarom op om het feest alleen binnen het eigen huishouden te vieren.

 • Braziliaanse inheemse leider naar IC

  Een van de invloedrijkste Braziliaanse inheemse leiders is opgenomen op de intensive care, meldt persbureau Reuters. Aritana Yawalapiti (70) wordt met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis in de centrale stad Goiânia, na een lange tocht door het Braziliaanse binnenland.

  Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. De inheemse bevolking van het land heeft het ook zwaar met het virus. Ze leven vaak in kleine gemeenschappen, in afgelegen gebieden en zonder toegang tot goede gezondheidszorg.

  Zo moest Yawalapiti 10 uur per auto te reizen om bij een klein ziekenhuis te komen om daarna nog een autorit van negen uur te maken om de intensive care te bereiken.

 • Grapperhaus: Voorkom verslapping, houd je aan de regels

  Minister Grapperhaus gaf om 19.00 uur een persconferentie. Bekijk hier zijn waarschuwing:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus: voorkom verslapping, hou je aan de regels
 • Ondernemers Kalverstraat Amsterdam willen verplichte mondkapjes

  Het wordt steeds drukker in de Amsterdamse winkelstraat de Kalverstraat. Winkeliers willen niet dat de straat dicht moet, daarom roepen ze het kabinet op om mondkapjes te verplichten in winkelstraten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Winkeliers Kalverstraat: 'Verplicht mondkapjes in winkelstraat'
 • OMT-lid: 'Anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend jaar'

  De anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend voorjaar, zegt Outbreak Management Team-lid Jan Kluytmans in Radio 1-programma Dit is de dag. "We hebben allemaal behoefte aan een stip op de horizon", zegt de arts en microbioloog. "Ga ervan uit dat dit duurt tot volgend voorjaar."

  Kluytmans is hoopvol dat de tweede golf mee zal vallen, zegt hij. "We kunnen voorkomen dat we weer zo overspoeld worden. Dan hebben we alleen overal kleine brandjes en dat blussen we dan weer." Hij verwacht geen nieuwe, landelijke lockdown.

 • Duitsland voert verplichte test in bij aankomst uit risicoland

  Iedereen die uit een risicoland in Duitsland aankomt op het vliegveld, moet zich verplicht laten testen op het coronavirus. Tot nu toe moesten mensen die uit risicolanden kwamen in thuisquarantaine, maar dat bleek moeilijk te handhaven.

  Het Duitse RIVM ziet de meeste landen ter wereld als een risicoland. Nederland, en de meeste andere Europese landen, zijn dat niet.

 • Grapperhaus: houd je aan de regels

  Het kabinet neemt geen nieuwe maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus. Minister Grapperhaus roept wel iedereen in Nederland op om zich aan de coronaregels te blijven houden. "Het virus is nog onder ons", zei hij. "Besmettingen nemen toe, dat zien we op diverse plekken. De rode draad bij al die plekken is telkens: grote groepen mensen, die geen afstand houden."

  Grapperhaus ziet een "verslapping in ons gedrag". Hij herhaalt daarom de maatregelen: "Houd afstand. Blijf thuis bij klachten. Vermijd drukte. Werk zoveel mogelijk thuis. En was uw handen helemaal stuk."

  Volgens de minister is het nog altijd niet nodig om mondkapjes verplicht te maken, mits we ons blijven houden aan de bestaande regels. "Het kan zijn dat er lokaal maatregelen nodig zijn", zei de minister. "Laten we er met z'n allen voor zorgen dat dat niet landelijk hoeft."

 • Grapperhaus beantwoordt straks vragen van de pers

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beantwoordt zo direct om 19.00 uur een aantal vragen van de pers, naar aanleiding van het stijgen van het aantal besmettingen in Nederland. De verwachting is niet dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt of versoepelingen terugdraait.

  Je kunt het persmoment om 19.00 uur live volgen via de website en app van de NOS, en via de kanalen van de NOS op YouTube en Facebook.

 • Drukte bij Brabantse teststraten

  In Noord-Brabant is het steeds drukker in de teststraten. Dat melden de drie GGD'en in de provincie. Het aantal testen dat per dag kan worden gedaan, wordt op sommige locaties daarom uitgebreid.

  In Breda neemt de drukte toe. Sinds vorige week is het aantal testen dat per dag kan worden gedaan uitgebreid van 550 naar 700. "We gaan nu weer uitbreiden naar zo'n 800 per dag", zegt een woordvoerder van de GGD West-Brabant tegen Omroep Brabant. "Het is namelijk nog steeds redelijk vol in de straten, vooral doordeweeks. In het weekend is het iets rustiger."

  Volgens de GGD Brabant-Zuidoost is de drukte per dag verschillend. "We zien wel dat het aantal testen per dag op dit moment erg toeneemt", vertelt een woordvoerder. "Het ligt er natuurlijk aan waar je je wilt laten testen. In Eersel lukt het over het algemeen nog wel om mensen om mensen binnen 24 uur te laten testen maar in Eindhoven niet meer."

  Ook de GGD Hart voor Brabant ziet een toename. "Vooral sinds deze ochtend is het ontzettend druk. In Tilburg hebben we nu een extra avondploeg", aldus een woordvoerder.

 • Diederik Gommers: ‘Stel tweede golf zolang mogelijk uit’

  Diederik Gommers ANP

  Zorgpersoneel op intensive cares is nog niet klaar voor een tweede golf van coronapatiënten, zegt Diederik Gommers. "Mensen zijn nog steeds angstig en ook een beetje bozig", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen de NOS. "Er is veel minder animo om heel hard te werken."

  "Er zijn heftige discussies, mensen zeggen vaker nee, mensen nemen ontslag. We merken dat het lastiger is om goede plannen te maken om richting 2000 IC-bedden te kunnen opschalen als dat nodig is."

  Gommers benadrukt dat hij geen paniek wil zaaien. "Wij in het ziekenhuis moeten zorgen dat onze medewerkers een goed gevoel krijgen en een luisterend oor hebben over wat er de vorige keer mis is gegaan. We moeten zorgen dat er draagvlak is en dat we voorbereid zijn."

  Wake-upcall

  Het toenemende aantal besmettingen noemt Gommers een wake-upcall, maar wat betreft ziekenhuisopnames en coronapatiënten op de intensive care "is er nog absoluut geen spanning".

  De IC-arts denkt dat het goed is als er een discussie gevoerd wordt over het dragen van mondkapjes op drukke plekken. "Mondkapjes zijn afschuwelijk, maar als je de drukte in moet zou ik zeggen: draag er eentje. België doet het en Amerika doet het ook. Laat het OMT met een advies komen daarover. Misschien is het een beter idee om het juist niet te doen maar dat horen we dan wel."

 • Phishing-sms CoronaMelder in omloop

  Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt om niet in te gaan op een SMS om de corona-app te installeren, die momenteel rondgaat. Het is een nepbericht dat bedoeld is om je op te lichten. De app CoronaMelder is nog niet te downloaden.

  "Het gaat hier om een phishingactie waarbij de naam van het RIVM wordt misbruikt", zegt het ministerie.

 • Protest en recordaantal doden in Indonesië

  1/3 AFP
  2/3 AFP
  3/3 AFP

  In de Indonesische hoofdstad demonstreren arbeiders tegen een nieuwe wet van de overheid om de economie te stimuleren. De politie staat paraat. Volgens de demonstranten krijgen ze minder arbeidsrechten door de wet.

  Terwijl Indonesië de lockdown langzaam loslaat, meldt het land vandaag 139 coronadoden. Dat is het hoogste aantal doden in het land sinds het begin van de coronapandemie. In totaal ligt het aantal doden op bijna 4500.

 • VS koopt vaccins van farmabedrijf Pfizer

  De Amerikaanse overheid zal 100 miljoen doses voor een coronavaccin kopen van de farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech voor bijna twee miljard dollar. Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt. Om een persoon te vaccineren zijn twee doses nodig, dus met 100 miljoen doses kunnen 50 miljoen Amerikanen gevaccineerd worden.

  De deal gaat alleen door als het vaccin veilig is. Het medicijn wordt op dit moment getest. Het vaccin geldt als een van de meest veelbelovende. De bedrijven verwachten 100 miljoen vaccindoses te kunnen maken voor het eind van het jaar, en volgend jaar 1,3 miljard doses te kunnen maken.

  Op dit moment worden er tientallen vaccins ontwikkeld. Maar een paar zijn in een vergevorderd stadium, waaronder die van Pfizer en BioNTech. Nederland heeft andere vaccins gekocht, van de Universteit in Oxford in samenwerking met het Britse farmabedrijf AstraZeneca.

 • Extra maatregelen in Antwerpen

  In Antwerpen worden extra coronamaatregelen ingesteld. Dat maakt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (NVA) bekend op Twitter. Zo komt er meer handhaving voor de horeca en moeten horecazaken de contactgegevens van gasten verplicht registreren.

  Ook worden mondkapjes verplicht in publieke ruimtes en op markten en kermissen. Dat geldt ook voor cafés, alleen als je eet of drinkt mag hij af. Wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat moet je er wel een dragen. Alcohol delen wordt verboden, net als het delen van een waterpijp.

  Er komt een verbod op take away alcohol tussen middernacht en zeven uur 's ochtends. Verder worden samenscholingen boven de tien personen verboden als de afstandsregels niet worden gevolgd.