Aboutaleb: bereid mondkapjesplicht voor • Geen nieuwe maatregelen kabinet
- Het kabinet neemt geen nieuwe maatregelen ondanks het gestegen aantal besmettingen, zei minister Grapperhaus.
- Zorgpersoneel in de Nederlandse ziekenhuizen is niet klaar voor een tweede golf, zei IC-voorzitter Diederik Gommers.
- Bij corona-teststraten in Noord-Brabant is het steeds drukker.
- In Antwerpen worden extra maatregelen genomen vanwege het virus.
- Corona slaat toe op de populairste vakantiebestemmingen van Europa.
- Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Brazilië is de proeftuin voor het coronavaccin
Met ruim 2,1 miljoen besmettingen en 81.000 doden is Brazilië het op één na hardst geraakte land door het coronavirus. En omdat het virus zo actief is, speelt het land een belangrijke rol in de ontwikkeling van een vaccin.
Er worden nu twee van de meest gevorderde vaccins getest: die van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en die van het Chinese farmabedrijf Sinovac.
Lees hier het hele verhaal van onze correspondent Marc Bessems:
Aboutaleb: bereid mondkapjesplicht en verplichte quarantaine voor
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vindt dat er voorbereidingen moeten worden getroffen voor een mondkapjesplicht in de publieke ruimte en een verplichte quarantaine voor contacten van coronapatiënten. Die maatregelen kunnen dan worden ingevoerd zodra daar aanleiding toe is, zei hij in Nieuwsuur.
Aboutaleb sprak mede namens de Amsterdamse burgemeester Halsema "en nog enkele collega's". Hij stelt vast dat contacten van positief geteste mensen het advies vaak niet naleven om in quarantaine te gaan. "En de maatregel waar we het meest van verwachten, de anderhalve meter, die redt het niet", zei hij, doelend op de vele overtredingen.
De Rotterdamse burgemeester vindt verdergaande maatregelen nu nog niet nodig, maar wil wel dat er alvast wordt nagedacht over een juridische basis ervoor. Nu kan een quarantaine bijvoorbeeld niet worden afgedwongen, omdat niet kan worden bewezen dat iemand een gevaar vormt voor de gezondheid van anderen, zei hij.
Als het aan Aboutaleb ligt, moet de mondkapjesplicht overal in de publieke ruimte gelden, dus ook op straat. Dat is volgens hem het best te handhaven: "Je draagt hem of je draagt hem niet."
Verder maakt Aboutaleb zich zorgen over nieuwe besmettingen tijdens het Offerfeest, eind volgende week. "Voor je het weet zitten er in een huiskamer twintig, dertig mensen", zei hij. Aboutaleb roept moslims daarom op om het feest alleen binnen het eigen huishouden te vieren.
Braziliaanse inheemse leider naar IC
Een van de invloedrijkste Braziliaanse inheemse leiders is opgenomen op de intensive care, meldt persbureau Reuters. Aritana Yawalapiti (70) wordt met het coronavirus opgenomen in een ziekenhuis in de centrale stad Goiânia, na een lange tocht door het Braziliaanse binnenland.
Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. De inheemse bevolking van het land heeft het ook zwaar met het virus. Ze leven vaak in kleine gemeenschappen, in afgelegen gebieden en zonder toegang tot goede gezondheidszorg.
Zo moest Yawalapiti 10 uur per auto te reizen om bij een klein ziekenhuis te komen om daarna nog een autorit van negen uur te maken om de intensive care te bereiken.
Grapperhaus: Voorkom verslapping, houd je aan de regels
Minister Grapperhaus gaf om 19.00 uur een persconferentie. Bekijk hier zijn waarschuwing:
Ondernemers Kalverstraat Amsterdam willen verplichte mondkapjes
Het wordt steeds drukker in de Amsterdamse winkelstraat de Kalverstraat. Winkeliers willen niet dat de straat dicht moet, daarom roepen ze het kabinet op om mondkapjes te verplichten in winkelstraten.
OMT-lid: 'Anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend jaar'
De anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend voorjaar, zegt Outbreak Management Team-lid Jan Kluytmans in Radio 1-programma Dit is de dag. "We hebben allemaal behoefte aan een stip op de horizon", zegt de arts en microbioloog. "Ga ervan uit dat dit duurt tot volgend voorjaar."
Kluytmans is hoopvol dat de tweede golf mee zal vallen, zegt hij. "We kunnen voorkomen dat we weer zo overspoeld worden. Dan hebben we alleen overal kleine brandjes en dat blussen we dan weer." Hij verwacht geen nieuwe, landelijke lockdown.
Duitsland voert verplichte test in bij aankomst uit risicoland
Iedereen die uit een risicoland in Duitsland aankomt op het vliegveld, moet zich verplicht laten testen op het coronavirus. Tot nu toe moesten mensen die uit risicolanden kwamen in thuisquarantaine, maar dat bleek moeilijk te handhaven.
Het Duitse RIVM ziet de meeste landen ter wereld als een risicoland. Nederland, en de meeste andere Europese landen, zijn dat niet.
Grapperhaus: houd je aan de regels
Het kabinet neemt geen nieuwe maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus. Minister Grapperhaus roept wel iedereen in Nederland op om zich aan de coronaregels te blijven houden. "Het virus is nog onder ons", zei hij. "Besmettingen nemen toe, dat zien we op diverse plekken. De rode draad bij al die plekken is telkens: grote groepen mensen, die geen afstand houden."
Grapperhaus ziet een "verslapping in ons gedrag". Hij herhaalt daarom de maatregelen: "Houd afstand. Blijf thuis bij klachten. Vermijd drukte. Werk zoveel mogelijk thuis. En was uw handen helemaal stuk."
Volgens de minister is het nog altijd niet nodig om mondkapjes verplicht te maken, mits we ons blijven houden aan de bestaande regels. "Het kan zijn dat er lokaal maatregelen nodig zijn", zei de minister. "Laten we er met z'n allen voor zorgen dat dat niet landelijk hoeft."
Grapperhaus beantwoordt straks vragen van de pers
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid beantwoordt zo direct om 19.00 uur een aantal vragen van de pers, naar aanleiding van het stijgen van het aantal besmettingen in Nederland. De verwachting is niet dat het kabinet met nieuwe maatregelen komt of versoepelingen terugdraait.
Je kunt het persmoment om 19.00 uur live volgen via de website en app van de NOS, en via de kanalen van de NOS op YouTube en Facebook.
Drukte bij Brabantse teststraten
In Noord-Brabant is het steeds drukker in de teststraten. Dat melden de drie GGD'en in de provincie. Het aantal testen dat per dag kan worden gedaan, wordt op sommige locaties daarom uitgebreid.
In Breda neemt de drukte toe. Sinds vorige week is het aantal testen dat per dag kan worden gedaan uitgebreid van 550 naar 700. "We gaan nu weer uitbreiden naar zo'n 800 per dag", zegt een woordvoerder van de GGD West-Brabant tegen Omroep Brabant. "Het is namelijk nog steeds redelijk vol in de straten, vooral doordeweeks. In het weekend is het iets rustiger."
Volgens de GGD Brabant-Zuidoost is de drukte per dag verschillend. "We zien wel dat het aantal testen per dag op dit moment erg toeneemt", vertelt een woordvoerder. "Het ligt er natuurlijk aan waar je je wilt laten testen. In Eersel lukt het over het algemeen nog wel om mensen om mensen binnen 24 uur te laten testen maar in Eindhoven niet meer."
Ook de GGD Hart voor Brabant ziet een toename. "Vooral sinds deze ochtend is het ontzettend druk. In Tilburg hebben we nu een extra avondploeg", aldus een woordvoerder.
Diederik Gommers: ‘Stel tweede golf zolang mogelijk uit’
Zorgpersoneel op intensive cares is nog niet klaar voor een tweede golf van coronapatiënten, zegt Diederik Gommers. "Mensen zijn nog steeds angstig en ook een beetje bozig", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tegen de NOS. "Er is veel minder animo om heel hard te werken."
"Er zijn heftige discussies, mensen zeggen vaker nee, mensen nemen ontslag. We merken dat het lastiger is om goede plannen te maken om richting 2000 IC-bedden te kunnen opschalen als dat nodig is."
Gommers benadrukt dat hij geen paniek wil zaaien. "Wij in het ziekenhuis moeten zorgen dat onze medewerkers een goed gevoel krijgen en een luisterend oor hebben over wat er de vorige keer mis is gegaan. We moeten zorgen dat er draagvlak is en dat we voorbereid zijn."
Wake-upcall
Het toenemende aantal besmettingen noemt Gommers een wake-upcall, maar wat betreft ziekenhuisopnames en coronapatiënten op de intensive care "is er nog absoluut geen spanning".
De IC-arts denkt dat het goed is als er een discussie gevoerd wordt over het dragen van mondkapjes op drukke plekken. "Mondkapjes zijn afschuwelijk, maar als je de drukte in moet zou ik zeggen: draag er eentje. België doet het en Amerika doet het ook. Laat het OMT met een advies komen daarover. Misschien is het een beter idee om het juist niet te doen maar dat horen we dan wel."
Phishing-sms CoronaMelder in omloop
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt om niet in te gaan op een SMS om de corona-app te installeren, die momenteel rondgaat. Het is een nepbericht dat bedoeld is om je op te lichten. De app CoronaMelder is nog niet te downloaden.
"Het gaat hier om een phishingactie waarbij de naam van het RIVM wordt misbruikt", zegt het ministerie.
Protest en recordaantal doden in Indonesië
In de Indonesische hoofdstad demonstreren arbeiders tegen een nieuwe wet van de overheid om de economie te stimuleren. De politie staat paraat. Volgens de demonstranten krijgen ze minder arbeidsrechten door de wet.
Terwijl Indonesië de lockdown langzaam loslaat, meldt het land vandaag 139 coronadoden. Dat is het hoogste aantal doden in het land sinds het begin van de coronapandemie. In totaal ligt het aantal doden op bijna 4500.
VS koopt vaccins van farmabedrijf Pfizer
De Amerikaanse overheid zal 100 miljoen doses voor een coronavaccin kopen van de farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech voor bijna twee miljard dollar. Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt. Om een persoon te vaccineren zijn twee doses nodig, dus met 100 miljoen doses kunnen 50 miljoen Amerikanen gevaccineerd worden.
De deal gaat alleen door als het vaccin veilig is. Het medicijn wordt op dit moment getest. Het vaccin geldt als een van de meest veelbelovende. De bedrijven verwachten 100 miljoen vaccindoses te kunnen maken voor het eind van het jaar, en volgend jaar 1,3 miljard doses te kunnen maken.
Op dit moment worden er tientallen vaccins ontwikkeld. Maar een paar zijn in een vergevorderd stadium, waaronder die van Pfizer en BioNTech. Nederland heeft andere vaccins gekocht, van de Universteit in Oxford in samenwerking met het Britse farmabedrijf AstraZeneca.
Extra maatregelen in Antwerpen
In Antwerpen worden extra coronamaatregelen ingesteld. Dat maakt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (NVA) bekend op Twitter. Zo komt er meer handhaving voor de horeca en moeten horecazaken de contactgegevens van gasten verplicht registreren.
Ook worden mondkapjes verplicht in publieke ruimtes en op markten en kermissen. Dat geldt ook voor cafés, alleen als je eet of drinkt mag hij af. Wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet gaat moet je er wel een dragen. Alcohol delen wordt verboden, net als het delen van een waterpijp.
Er komt een verbod op take away alcohol tussen middernacht en zeven uur 's ochtends. Verder worden samenscholingen boven de tien personen verboden als de afstandsregels niet worden gevolgd.
Interpol: 17.000 neptests in beslag genomen
De politie heeft 17.000 nepcoronatests in een groot deel van de wereld in beslag genomen. Dat maakt de internationale politieorganisatie Interpol bekend in een persbericht.
De inbeslagnames zijn onderdeel van 'Operatie Opson', een internationale politieactie die zich richt op levensmiddelen. Illegaal voedsel dat over datum is, maakt ook onderdeel van de actie. Volgens Interpol is het aantal daarvan flink hoger dan normaal als gevolg van de coronapandemie.
In totaal is meer dan 40 miljoen dollar aan potentieel gevaarlijke levensmiddelen in beslag genomen door politiediensten in 77 landen.
Waarom krijgt Portugal wel een regionaal reisadvies?
Gisteren kreeg heel Kroatië een oranje reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl er ook regio's zijn met weinig besmettingen. Dat heeft gevolgen voor duizenden Nederlanders die daar op vakantie zijn. Ondertussen kregen verschillende regio's in Portugal verschillende reisadviezen van het ministerie.
Hoe komt dat verschil in advies? We leggen het uit in dit stuk:
Weer recordaantal besmettingen Roemenië
In de afgelopen 24 uur zijn meer dan 1000 coronabesmettingen gemeld in Roemenië, zegt de overheid daar. Het is het hoogste aantal besmettingen in het Oost-Europese land sinds het begin van de corona-uitbraak.
Het totale aantal doden in Roemenië staat nu op 2100, het totaal aantal besmettingen op ruim 40.000. Afgelopen week stegen de infecties flink. De Roemeense overheid heeft opnieuw een noodtoestand verlengd, dit maal tot midden augustus.
Voor Roemenië geldt een code oranje van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat je er alleen naartoe moet voor "noodzakelijke reizen" en dat het ministerie je dringend adviseert 14 dagen in thuisquarantaine te gaan als je terugkomt.
Federaal onderzoeksbureau België: 'We kunnen het tij nog keren'
De coronacijfers in België blijven stijgen. Afgelopen week nam het gemiddeld aantal besmettingen toe, op 18 juli stond het op 184 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen vallen hoger uit. Het federale onderzoekscentrum Sciensano waarschuwt voor een verdere stijging.
Gezondheidsexpert Catry van Sciensano roept burgers op zich aan de coronamaatregelen te houden en waarschuwt: "Typisch voor dit virus is dat ziekenhuisopnames pas later nodig blijken, omdat de situatie dan pas verslechtert. Wie nu opgenomen wordt in het ziekenhuis, raakte twee tot drie weken geleden besmet."
De situatie is niet hopeloos, benadrukt Catry. "We kunnen het tij nog keren. Was vandaag meer dan gisteren uw handen, let vandaag extra op die 1,5 meter afstand. We kunnen de grote infectiesneeuwbal nog stoppen voor ze een lawine veroorzaakt."
Vanaf dit weekend mondkapjes dragen op Beverwijkse bazaar
Omdat het steeds drukker wordt op de Beverwijkse bazaar, wil de organisatie dat bezoekers vanaf komend weekend mondkapjes dragen. "We hebben veel maatregelen om de stroom aan bezoekers te reguleren, maar omdat ook wij zien dat de besmettingen in het land toenemen, stellen we de gezondheid van de bezoekers voorop en adviseren we ze dringend een mondkapje te dragen", zegt een woordvoerder van de Bazaar tegen NH.
Medewerkers en kraamhuurders van de Bazaar zullen samen met boa's van de gemeente bezoekers aanspreken op het dragen van mondkapjes. Als het risico op een besmetting ondanks de mondkapjes toch te hoog lijkt, sluit de Bazaar de toegang tot drukke gebieden.
TUI haalt reizigers terug uit Kroatië
Vanwege het bijgestelde reisadvies voor Kroatië zoekt TUI Nederland zo snel mogelijk contact met klanten in dat land. "Reizigers die met eigen vervoer in Kroatië verblijven zullen wij dringend adviseren het land te verlaten. De circa 100 reizigers die een pakketreis bij ons hebben geboekt zijn geïnformeerd dat wij hen terug gaan brengen naar Nederland", zegt een woordvoerder van de reisorganisatie.
De helft van de vakantiegangers kan deze week terug met hun geplande vlucht. Voor de overige reizigers wordt een repatriëringsvlucht georganiseerd. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer die in Kroatië zal landen. Andere retourvluchten van TUI worden geannuleerd. Dus als reizigers ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de repatriëringsvluchten, moeten ze zelf een manier vinden om thuis te komen.
Een andere reisorganisator, Sunweb, heeft slechts zo'n tien vakantievierders in Kroatië. Sunweb overlegt met de reizigers over wat ze zelf willen. "Code oranje is voor ons geen reden om alle vakanties direct af te breken", zegt een woordvoerder. "Over het algemeen kiezen de reizigers ervoor om de vakantie gewoon af te maken. Als ze wel terug naar Nederland willen, verzorgen we dat. Pas bij code rood halen wij iedereen altijd zo snel mogelijk terug."
SGP wil weer persconferentie Rutte/De Jonge
Nu het aantal besmettingen met het coronavirus verdubbeld is, wil de SGP dat premier Rutte en/of minister De Jonge op een persconferentie iedereen opnieuw op de gevaren en maatregelen wijst. Volgens Kamerlid Stoffer kan op die manier het "urgentiebesef" wordt versterkt.
Gisteren meldde het RIVM dat het aantal besmettingen in een week tijd is verdubbeld, van 534 naar 987. Intussen steeg het percentage positieve tests met twee derde.
Het ministerie van Volksgezondheid roept iedereen op tot extra alertheid, meer aandacht voor de 1,5 meter afstand en het vermijden van drukte. Volgens de SGP kan die boodschap beter in een persconferentie worden verspreid.
De SGP spreekt van een wake-upcall. De laatste persconferentie was ten tijde van betere cijfers, voor de vakantie. Nu moet iedereen, en vooral jongeren, via een persbriefing worden opgeroepen tot verantwoordelijk gedrag, aldus Stoffer. "Denk aan je opa's en oma's."
Onderzoek Universiteit Twente: mondkapjes in kroeg 'absoluut noodzakelijk'
Het is absoluut noodzakelijk om in cafés mondkapjes te dragen, stelt hoogleraar Detlef Lohse van de Universiteit Twente op basis van een onderzoek. De eerste resultaten van die studie onderzoek wijzen uit dat kleine druppeltjes een grotere rol spelen bij de verspreiding van het virus gedacht, meldt dagblad Tubantia. Er is de afgelopen maanden veel discussie geweest over de kans op besmetting via die zogenaamde aerosolen. De vraag is nog steeds in welke mate die bijdragen aan de verspreiding van het virus.
Volgens Lohse is in ieder geval duidelijk dat de aerosolen veel langzamer in de lucht verdampen dan tot nu toe werd aangenomen. Hij concludeert daarom dat Nederland net als veel andere landen mondkapjes verplicht moet stellen in binnenruimten waar mensen samenkomen, niet alleen in cafés, maar ook in voetbalstadions en kerken.
'We kunnen niet overal een boa bij zetten'
Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zouden er strengere maatregelen moeten komen en moet de handhaving worden opgeschroefd. "Die combi zou goed zijn, maar dat is lastig", zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw. "Boa's en politieagenten hebben ook vakantie, daar hebben ze recht op, en ze worden al extra ingezet."
De Gouw maakt zich zorgen over de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen. "Het is vooral verontrustend dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de maatregelen. Maar je kunt niet overal een boa bij zetten. Het is de eigen verantwoordelijkheid van mensen, want daarop is ons beleid gebaseerd", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Middelbare scholieren Parijs krijgen mondmasker
In Parijs en omgeving krijgen een half miljoen middelbare scholieren allemaal twee stoffen en herbruikbare gezichtsmaskers. "Die gaan we gratis uitdelen, zodra de scholen weer beginnen", heeft Valérie Pecresse, bestuursvoorzitter van de regio, bekendgemaakt.
Ook liefdadigheidsorganisaties krijgen mondkapjes. "Zij krijgen alle maskers die ze nodig hebben, ook gratis."
In Frankrijk zijn mondkapjes sinds maandag verplicht in openbare ruimtes. Aanleiding daarvoor is een heropleving van het coronavirus. "We kunnen nog lang niet spreken van een tweede golf maar het virus circuleert wel weer in zorgwekkende mate", aldus minister van Volksgezondheid Olivier Véran.
'Kroatië ligt niet wakker van reisadvies, maar het heeft wel impact'
De Kroatische regering heeft niet gereageerd op het Nederlandse besluit om Kroatië weer op oranje te zetten. In de Kroatische media wordt het wel genoemd, maar ligt de nadruk op de toeristen die wél komen en de vluchten die worden hervat, zegt correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze liggen er niet echt wakker van. Maar het gaat wel flinke impact hebben op plekken waar traditioneel veel Nederlanders komen, vooral in bepaalde gebieden in het noorden zoals Istrië."
De stijging van besmettingen doet zich in drie regio's voor: de hoofdstad Zagreb, het oosten van het land en de regio rond Split. Veel nieuwe gevallen zijn te herleiden naar toeristen die komen uit de buurlanden", zegt Nazar. "Kroatië was een van de eerste landen die weer opengingen in Europa. Veel mensen besloten erheen te gaan, en toen ging het opeens best wel weer snel, met mensen die hutjemutje op het strand gingen zitten en files bij de grens. Afgelopen week is ook besloten dat Amerikaanse toeristen weer mochten komen. Toerisme is belangrijk voor de economie. Dat willen ze niet verliezen dit seizoen."
Om de verspreiding van corona tegen te gaan zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer en de cafés. "Verder zijn de maatregelen zo'n beetje hetzelfde als in Nederland Er is wel ophef over beelden van volle nachtclubs en een bruiloft waar 50 mensen besmet zijn geraakt. Er worden daarom strengere maatregelen verwacht, waarschijnlijk over de maximale hoeveelheid mensen die bij elkaar mogen komen. De regering wil het weer wat strakker aantrekken."
Deskundigen: testen moet laagdrempeliger
De manier waarop nu op corona wordt getest moet anders, zeggen deskundigen in Trouw. Mensen zijn soms alleen met de auto welkom in de teststraat, soms alleen lopend of met de fiets en in veel grote steden is helemaal geen teststraat. Mensen zonder auto moeten in dat geval met coronaverschijnselen de bus of de trein nemen.
Slechts een op de acht mensen met klachten laat zich testen, werd vorige week duidelijk uit onderzoek van het RIVM en de GGD. Sommigen gaven aan dat de toegankelijkheid van de teststraat ze ervan weerhield. Dat is volgens deskundigen en leden van het Outbreak Management Team (OMT) problematisch, want testen is de belangrijkste manier om een besmettingshaard op te sporen. Ze pleiten ervoor om om het testen veel laagdrempeliger te maken. "Mensen gaan niet snotterend een stuk in de bus zitten, of een heel eind fietsen voor een test. Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving van de oproep aan mensen met klachten om zich te laten testen", aldus hoogleraar infectiepreventie en arts-microbioloog Andreas Voss.
De GGD's laten weten dat ze al werken aan aanpassingen. Er worden nieuwe teststraten geopend en er liggen plannen voor nog meer testlocaties, zoals in busterminals, winkelcentra of kerken.
Cijfer coronabesmettingen passeert 15 miljoen
Het aantal coronabesmettingen wereldwijd is de 15 miljoen gepasseerd, heeft persbureau Reuters berekend. Het aantal werd bereikt nadat India, met het op twee na hoogste aantal besmettingen, 40.000 nieuwe gevallen had gemeld in de dagelijkse update.
Het totaal van 15.009.213 gevallen is meer dan drie keer het aantal ernstige griepgevallen dat gemiddeld jaarlijks wordt geteld, blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie. In zeven maanden zijn zeker 616.000 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19, een cijfer dat in de buurt komt van het aantal doden door griep over een heel jaar.
De Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit, die het aantal gevallen wereldwijd nauwgezet bijhoudt, zit overigen nog niet op 15 miljoen besmettingen. In het dashboard van de universiteit staat de teller op 14.951.347.
Koopmans: 'Mensen aanspreken als ze zich niet aan de adviezen houden'
Viroloog Marion Koopmans, een van de belangrijkste adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het kabinet, is bezorgd over het aantal coronabesmettingen in Nederland.
Afgelopen week werden 987 nieuwe besmette personen gemeld, bijna twee keer zoveel als de week ervoor. "Als we deze toename blijven zien dan moeten er heel snel weer stevige maatregelen genomen worden", zei Koopmans in Nieuwsuur.
"Als het echt blijft verdubbelen, moet er weer op landelijk niveau ingegrepen worden. Dat willen we geen van allen dus laten we alsjeblieft proberen ons aan de adviezen te houden, want dat is wat we nu mis zien gaan."
Het RIVM vreest dat steeds meer mensen zich minder goed houden aan de adviezen als handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten. Koopmans vindt dat we "die mensen eigenlijk bij de kladden moeten pakken en zeggen 'let op, de adviezen zijn belangrijk en blijven belangrijk'".
Grensoverschrijdend huwelijk in Scandinavië
Een Noorse bruid is met haar Zweedse bruidegom getrouwd precies op de grens tussen de twee landen, zodat gasten uit beide landen de ceremonie konden bijwonen.
Vanwege de minder strikte coronaregels in Zweden en het hogere aantal besmettingen in het land houden de buurlanden de grenzen nog gesloten. Het paar wilde niet wachten tot de restricties worden opgeheven. "We wilden de datum niet veranderen en we wilden echt trouwen. Liefde overwint alles", zegt het paar in een lokale krant en bij BBC News. Het idee begon als een grap volgens bruid Camilla Oyjord. Toen hun vrienden en familie enthousiast reageerden besloten ze het plan door te zetten.
De bruiloft vond plaats op de Noors-Zweedse grens midden in de bossen in de regio Holebekk, in het zuidoosten van Noorwegen. Bruid en bruidegom stonden aan de Noorse kant, hun gasten uit beide landen werden door een wit lint op de grens van elkaar gescheiden. Ze mochten de grens niet over, daar zag de politie op toe. Het paar had eigenlijk verwacht dat maar weinig gasten de lange tocht naar de afgelegen plek in het bos zouden ondernemen, dus ze waren blij verrast toen er toch een grote groep kwam opdagen.
Trump verwacht verslechtering coronasituatie en raadt mondkapjes aan
President Trump verwacht dat het coronavirus zich de komende tijd nog verder verspreidt onder de Amerikanen. Op een persconferentie zei hij dat de situatie waarschijnlijk eerst zal verslechteren, voordat die beter wordt. Hij zei even later ook dat hij ervan uitgaat dat het coronavirus zal verdwijnen.
Trump riep Amerikanen op om mondkapjes te dragen, zeker als ze onvoldoende afstand kunnen houden. Maandenlang vond hij het gebruik daarvan niet nodig. "Of je zo'n masker nou fijn vindt of niet, het heeft wel degelijk effect", zegt de president nu. De VS is met ruim 140.000 coronadoden het zwaarst getroffen land ter wereld.
Goedemorgen
Welkom in het corona-liveblog van woendag 22 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.