NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Banksy-ratten met mondkapjes in metro Londen • Israël kampt met nieuwe piek

 • Aantal coronabesmettingen gestegen met 102, 16 ziekenhuisopnamen en 8 doden.
 • Geen koninklijke rijtoer op Prinsjesdag.
 • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
 • Banksy slaat toe in metro van Londen

  Straatkunstenaar Banksy heeft op Instagram een video geplaatst waarop te zien is dat hij een metro in Londen onder handen neemt.

  'De metro van Londen krijgt een grondige schoonmaak' is de titel van de video. Gehuld in beschermende kleding en verborgen achter een gezichtsmasker spuit hij afbeeldingen van ratten met mondkapjes op wanden van rijtuigen.

  De video verschijnt op de dag dat de Britse regering bekendmaakte dat het dragen van mondkapjes verplicht wordt in winkels en supermarkten.

  Kunstwerken van Banksy kunnen miljoenen opleveren. Vorig jaar werd voor een schilderij van het Britse Lagerhuis vol chimpansees meer dan 11 miljoen euro betaald. Het is niet bekend wie hij is. Er zijn aanwijzingen dat hij uit Bristol komt.

  Dit is de video die hij op Instagram plaatste:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Banksy's statement over het Britse mondkapjesbeleid
 • Snelle afname antistoffen bij voormalige patiënten geen reden tot paniek

  Uit recente onderzoeken is naar voren gekomen dat voormalige covid-19 patiënten de antistoffen die hun lichaam heeft aangemaakt al snel weer kwijtraken. Dat is een tegenvaller, omdat gehoopt werd dat antistoffen voormalige patiënten voor langere tijd immuun zouden maken.

  "Je had het natuurlijk liever anders gehad, dat die antistoffen twee jaar op niveau blijven en mensen beschermen tegen besmetting", zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC. "Maar nu dat niet zo blijkt te zijn, betekent dat niet per se dat die mensen geen immuniteit hebben opgebouwd tegen covid-19 toen ze de ziekte hadden."

  Dat heeft te maken met de werking van het immuunsysteem. Als je een infectie oploopt, bouwt het afweersysteem in principe een geheugenrespons op. Dringt het virus voor de tweede keer het lichaam binnen, dan wordt het geheugen van het afweersysteem geactiveerd, waardoor opnieuw antistoffen en ook T-cellen worden geproduceerd. T-cellen zijn witte bloedcellen die de infectie de kop in proberen te drukken, wat bij mild verlopende corona-infecties goed lijkt te lukken. Omdat het afweersysteem zo werkt, worden mensen bij een tweede infectie niet of minder erg ziek.

  Het is nog niet duidelijk of het immuunsysteem ook op deze manier werkt bij covid-19. Daarvoor is dit coronavirus te nieuw, er is nog veel onderzoek nodig, maar de eerste aanwijzingen zijn hoopvol.

 • Daling coronagevallen stokt, vooral in Zuid-Holland

  Na een lange periode waarin het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, is die afname nu tot stilstand gekomen. Het aantal positief geteste mensen steeg licht, vooral in Zuid-Holland.

  Sinds het ruimere testbeleid op 1 juni van start ging, daalde het aantal positieve tests van ruim 1200 per week naar ruim 400 in de voorlaatste week. Afgelopen week steeg het aantal positieve tests naar zo'n 500. Het percentage mensen dat positief testte bedroeg 0,6 procent. Ook dat was begin juni veel hoger: 2,1 procent. Het hoogste aantal besmettingen werd in Zuid-Holland gemeten.

  Het aantal patiënten op de intensive care was afgelopen week gelijk aan de week ervoor: ruim 20. Op andere verpleegafdelingen in ziekenhuizen liggen 80 coronapatiënten. Een week geleden waren dat er nog 100.

  Uit cijfers van Google over gebruikers van smartphones die hun locatie met de zoekgigant delen, blijkt dat zij minder vaak thuisblijven, weer vaker van het ov gebruikmaken en vaker supermarkten en andere winkels bezoeken.

 • Pubbaas installeert schrikdraad om klanten op afstand te houden

  Waar in Nederland stemmen opgaan om de anderhalve meter in de horeca af te schaffen, zet de eigenaar van een pub in Cornwall een bijzonder middel in om cafébezoekers te dwingen afstand te houden. Hij heeft schrikdraad voor zijn bar gespannen.

  "Als ik een touw had gebruikt hadden de mensen niet zo goed opgelet als nu", zegt hij. "Zolang er een waarschuwingsbord bij hangt, is het toegestaan. En het werkt."

  Het is de vraag hoelang het werkt, want het risico dat klanten een schok krijgen, is beperkt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Mensen zijn net schapen. Schrikdraad houdt schapen weg, dus ook mensen in de bar'
 • Rutte: komend weekend geen akkoord over EU-herstelfonds

  Premier Rutte is somber over de kans dat de Europese regeringsleiders het komend weekend een akkoord bereiken over een Europees herstelfonds. Het kabinet wil daar alleen mee instemmen als landen die er gebruik van maken keiharde afspraken maken over hervormingen van hun pensioenstelsel en hun arbeidsmarkt. Na ontmoetingen met ambtgenoten uit Italië, Spanje en Portugal is Rutte niet optimistisch over de vraag of deze landen daartoe bereid zijn.

  Rutte wil het liefst geen subsidies verstrekken, maar leningen die terugbetaald moeten worden. Dat lijkt een gepasseerd station, gaf hij in de Tweede Kamer toe.

  Wat het kabinet betreft moet duidelijk zijn dat de ontvangers van de subsidies echt werk maken van hervormingen. "Als het niet goed is, zeggen we 'nee'", zei Rutte. "Maar dan zijn we twee of drie Europese toppen verder." Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de lijn van Rutte.

  Premier Rutte tijdens het debat over de Europese top van komend weekend ANP
 • Honderden banen weg bij Sodexo Nederland

  Bij Sodexo Nederland verliezen 800 van de 3000 medewerkers hun baan. Het merendeel van de ontslagen valt bij het cateringbedrijf. Nu er veel thuis wordt gewerkt, valt een groot deel van de vraag naar catering weg. Er verdwijnen ook banen bij andere activiteiten van Sodexo, zoals schoonmaak en beveiliging.

  "Onze omzet is de afgelopen maanden sterk gedaald", zegt het bedrijf. "Hoewel wij verwachten dat die in de komende maanden en jaren weer zal stijgen, voorzien we dat het niveau op middellange termijn niet zal terugkeren op het niveau zoals voor corona." Met de vakbonden is een sociaal plan overeengekomen voor de medewerkers die hun baan verliezen.

  De horeca- en cateringsector heeft te maken met een ontslaggolf. Duizenden medewerkers zijn hun baan al kwijt, omdat bedrijven filialen hebben moeten sluiten of failliet zijn gegaan. Volgens FNV Horeca is vooral in de bedrijfs- en evenementencatering de situatie nijpend.

  Cateraar Maison van den Boer, waar 140 banen verdwijnen, zegt dat een faillissement voorlopig is afgewend.

  Een medewerker van Sodexo België AFP
 • Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Israël

  In Israël zijn maandag 1681 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geteste personen bedroeg maandag 25.825, 6,5 procent daarvan bleek het virus bij zich te dragen.

  Bij het begin van de pandemie sloot Israël al vroeg zijn grenzen en nam het tal van andere maatregelen. Het aantal besmettingen bleef daardoor laag. Nadat in mei de lockdown was versoepeld, raakten weer meer mensen besmet en nu heeft het land te maken met een tweede golf.

  Minister van Volksgezondheid Levi zegt dat de regering er alles aan doet om een nieuwe lockdown te vermijden, maar hij sluit niet uit dat die er zal komen.

  Nieuwsuur zond zaterdag deze reportage uit over de coronabestrijding in een ultra-orthodoxe stad:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Israël is de controle verloren over de epidemie'
 • Banken strenger bij toekennen hypotheken en kredieten

  De Nederlandse banken zijn door de coronacrisis strenger geworden bij het verstrekken van bedrijfskredieten en woninghypotheken. De komende maanden worden de banken nog strenger. Dat blijkt uit een enquête die toezichthouder De Nederlandsche Bank bij zeven grote banken in Nederland heeft afgenomen.

  De Europese Centrale Bank en de rijksoverheid pompen geld in de economie om bedrijven te redden en te voorkomen dat de vraag van consumenten nog verder inzakt. Toch worden de banken voorzichtiger naarmate de crisis langer duurt, omdat ze bang zijn dat leningen niet worden afgelost.

  Bij het bedrijfsleven doet vooral het mkb een beroep op de banken. Grote bedrijven hebben doorgaans makkelijker toegang tot de kapitaalmarkt. Bij de consumenten is de vraag naar hypotheken in het tweede kwartaal afgenomen, na drie jaren van groei. Ook de vraag naar consumptief krediet is gedaald, onder meer door een daling van het consumentenvertrouwen.

 • E-fluit voor conducteurs van NS

  De NS vervangt het fluitje van de hoofdconducteurs door een elektronisch exemplaar. Door de coronacrisis dragen conducteurs een mondkapje en dan is fluiten met de mond lastig. Een e-fluit is handmatig te bedienen.

  In het buitenland werden al elektronische fluitjes gebruikt en daarmee is de NS ook gaan testen. "Het is best een mooi ding en het klinkt net echt!", zegt hoofdconducteur Xander Philips. Hij gebruikt al anderhalve maand een proefexemplaar. "Ik moest wel even opletten dat ik niet bij m'n mond fluit, want dan klinkt het behoorlijk hard."

  Het was eigenlijk de bedoeling om het nieuwe fluitje in juni in gebruik te nemen, maar de levering is vertraagd door coronamaatregelen. De NS heeft ze nu binnen en verspreidt ze over de ruim 3000 hoofdconducteurs. Fluiten is bij wet verplicht voordat een trein vertrekt.

  De e-fluit van de NS NS
 • Franse president wil mondkapjesplicht in gesloten publieke ruimtes

  President Macron wil in Frankrijk mondkapjes verplicht stellen in alle afgesloten publieke ruimtes. Dat zei hij tegen journalisten in een vraaggesprek na de sobere viering van Quatorze Juillet. Tot nu toe geldt in Frankrijk de mondkapjesplicht alleen in het openbaar vervoer.

  De maatregel zou wat Macron betreft op 1 augustus moeten ingaan. Hij adviseert alle Fransen intussen om zo vaak mogelijk een mondmasker te dragen: "als je buiten bent, en helemaal in afgesloten ruimtes".

 • RIVM: Ruim honderd meer corona-meldingen dan vorige week

  Afgelopen zeven dagen zijn er 534 nieuwe personen gemeld met het coronavirus. 16 coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest en de afgelopen zeven dagen zijn 8 mensen overleden aan covid-19.

  Daarmee is het aantal meldingen van besmettingen gestegen met 102 ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er 432 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

  Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld.

  Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met corona zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

  Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Tussen 1 juni en 12 juli is het aantal afgenomen testen gestegen en het percentage positief geteste personen gedaald van 2% in weeknummer 23 naar 0,6% in weeknummer 28.

 • Voor het eerst baby besmet in baarmoeder

  In Frankrijk is voor het eerst een baby geboren die in de buik van zijn moeder besmet raakte met het coronavirus. De moeder van de baby kreeg covid-19 in de laatste drie maanden van haar zwangerschap.

  Ze werd in Parijs in het ziekenhuis opgenomen en daar constateerden artsen dat haar baby niet helemaal in orde leek. Met een keizersnede werd het jongetje ter wereld gebracht en onderzocht. In zijn bloed en de vloeistof in zijn longen werd het coronavirus aangetroffen. De baby kreeg een paar dagen later een ontsteking in zijn hersenen, maar is daarvan volledig en zonder hulp van medicijnen hersteld.

  In dit geval bestond er volgens de artsen geen enkele twijfel over de besmetting met het coronavirus. Eerder bestond al wel het vermoeden dat baby's het virus in de buik van hun moeder konden oplopen, omdat ze binnen 30 uur na de geboorte besmet bleken te zijn. Doordat er in deze gevallen direct na de geboorte geen tests waren uitgevoerd op het bloed, het longvocht en de placenta, bleef het bij vermoedens.

  Volgens de Parijse kinderarts Daniele De Luca zullen baby's er in de meeste gevallen geen schade van ondervinden en hoeven zwangere vrouwen niet ongerust te zijn.

 • Braziliaans stel wandelt in 'ruimtepak' door Rio de Janeiro

  Een Braziliaans stel heeft een bijzondere manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Zodra ze de straat op gaan in Rio de Janeiro, trekken ze een speciaal pak aan.

  Tercio Galdino (66) heeft een chronische longziekte en valt daarmee in de risicogroep voor wie een besmetting van het virus ernstig kan zijn. Omdat in Brazilië de corona-uitbraak nog niet onder controle is, besloot hij voor zichzelf en zijn vrouw speciale beschermende pakken te kopen. Om het ensemble helemaal af te maken, maakte hij er zelf helmen bij in astronautenstijl.

  Op deze manier kan hij, terwijl hij goed beschermd is, ook zijn grote liefde voor de ruimte uitdragen.

  Reuters
 • Eerste cruiseschip weer in de vaart vanaf 26 juli

  Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie wordt er weer een cruiseschip in de vaart genomen. Vanaf 26 juli gaat de Explorer Dream vanuit de haven Keelung in Taiwan weer toeristen meenemen op korte cruises naar nabijgelegen eilanden en de stad Hualien. Het zijn in eerste instantie driedaagse reizen en uitsluitend voor inwoners van Taiwan. De bemanning van de Explorer Dream gaat voor de reis twee weken in quarantaine en passagiers worden aan medisch tests onderworpen.

  Over de hele wereld liggen lege cruiseschepen in havens of op zee te wachten tot ze weer passagiers kunnen vervoeren. Doordat het virus zich op cruiseschepen bijzonder snel bleek te verspreiden en de schepen daardoor bijna in geen enkele haven meer welkom zijn, ligt de cruisesector helemaal plat. Dat heeft tot enorme verliezen geleid.

  Ook cruisemaatschappij Carnival heeft aangekondigd weer te zullen gaan varen. Carnival is eigenaar van Holland America Line, waarvan een aantal lege schepen voor de kust van Scheveningen voor anker liggen. De schepen van Carnival vertrekken in augustus vanuit Duitsland en Italië.

 • Forse omzetstijging voor supermarktketen Jumbo, verlies bij La Place

  Corona bezorgt de Jumbo-groep zowel winst als verlies. De omzet in de supermarkten steeg in het eerste halfjaar met 14 procent naar 5,1 miljard euro, oftewel 600 miljoen euro meer dan vorig jaar.

  Consumenten kochten veel meer dagelijkse boodschappen en sloegen aan het hamsteren, zowel in de winkel als online. De omzet van de Jumbo-winkels lag daardoor bijna 10 procent hoger, online werd zelfs 50 procent meer omzet geboekt.

  Bij de restaurantketen La Place stortte de omzet in en kwam uit op 33 miljoen euro, 49 miljoen minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat is het gevolg van de coronacrisis en de sluiting van de Hudson Bay vestigingen begin dit jaar.