WHO meldt recordaantal nieuwe besmettingen • Netanyahu belooft coronasteun na protest
- Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107.
- Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zondagmiddag in Den Haag geprotesteerd.
- Duits onderzoek: aantal antistoffen neemt snel af na genezing.
- Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
We sluiten dit liveblog
Vanaf morgenochtend praten we je in een nieuw liveblog weer bij over al het coronanieuws. Goedenacht!
Strengere coronamaatregelen afgekondigd in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft de coronamaatregelen aangescherpt. Vanaf morgen geldt tussen 21.00 uur en 4.00 uur een avondklok. Ook gezichtsmaskers in het openbaar zijn verplicht en is er een verbod op de verkoop van alcohol. Dat maakte de president bekend, schrijft persbureau Reuters.
De regering wil met de maatregelen het toenemende aantal besmettingen in het land een halt toeroepen. Eind maart ging het land in lockdown, maar de maatregelen werden in mei langzaamaan versoepeld. Sindsdien neemt het aantal nieuwe besmettingen toe.
Het land telt meer dan 276.000 besmettingen en ruim 4000 mensen zijn overleden.
Kroegen in Groningen tjokvol, ondanks coronamaatregelen
Wachtrijen voor de deur van een café in Groningen en bezoekers die eenmaal binnen schouder aan schouder drinken en feesten. Volgens RTV Noord was dit afgelopen weekend geen uitzondering in horecazaken in de binnenstad.
"Daar schrik ik wel van", zegt Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland tegen de regionale omroep. Volgens haar gaat het om enkele excessen en hebben kroegbazen wel het besef dat anderhalve meter afstand nodig is.
Netanyahu belooft coronasteun na protest
De Israëlische premier Netanyahu heeft financiële steun toegezegd aan burgers die door het coronavirus en de maatregelen die de regering heeft ingesteld niet of nauwelijks kunnen rondkomen. De vergoedingen kunnen volgens hem oplopen tot omgerekend zo'n 1900 euro.
De bekendmaking volgt op een protest van duizenden mensen, gisteren in Tel Aviv. De demonstranten zijn boos op de regering, omdat die niet de juiste maatregelen zou hebben getroffen. De regering besloot na een strenge lockdown het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan.
Opnieuw lockdown op Westelijke Jordaanoever
De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever stelt de komende twee weken een avondklok en een weekendklok in om het aantal coronabesmettingen in te dammen. "Dit geldt van 20.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's ochtends en van donderdagavond tot zondagochtend", aldus regeringswoordvoerder Ibrahim Melhem tegen persbureau AFP.
De Westelijke Jordaanoever ging in lockdown toen begin maart de eerste gevallen van corona werden vastgesteld. Eind mei werd de lockdown opgeheven, maar begin juli werden de maatregelen aangescherpt omdat het aantal coronabesmettingen toenam.
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt in totaal 6150 geregistreerde coronabesmettingen. 33 mensen zijn overleden aan het virus.
Aruba: geen besmettingen onder Amerikaanse toeristen
Sinds vrijdag zijn toeristen uit 24 Amerikaanse staten weer welkom op Aruba. Alle reizigers worden getest bij aankomst op de Arubaanse luchthaven.
Minister Oduber van Toerisme zegt dat onder de 215 passagiers die sinds vrijdag zijn geland geen enkele besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Hij noemt het "een goed begin". Toerisme is belangrijk voor de economie van Aruba. Toeristen uit onder meer Californië, Florida en Georgia zijn nog niet welkom, omdat het aantal coronabesmettingen in die staten groot is.
Aruba opende op 1 juli de grenzen voor toeristen uit een aantal Europese landen, waaronder Nederland, en voor toeristen uit Canada en de meeste Caribische landen.
WHO: opnieuw recordaantal besmettingen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er wereldwijd 230.370 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in de afgelopen 24 uur, het hoogste aantal in een dag. Vooral in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Zuid-Afrika kwamen er veel nieuwe besmettingen bij. Alleen in de staat Florida lag het aantal nieuwe covid-besmettingen al op ruim 15.000 (zie de post hieronder).
Het vorige recordaantal werd door de WHO gemeld op vrijdag, toen ging het om 228.102 nieuwe besmettingen.
Wereldwijd zijn bijna 13 miljoen mensen besmet of besmet geweest met het coronavirus. 565.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan.
Opnieuw dagrecord Florida: ruim 15.000 besmettingen
De Amerikaanse staat Florida heeft de afgelopen 24 uur opnieuw een recordaantal coronabesmettingen genoteerd: 15.299. Dat meldt persbureau AP. In totaal hebben 269.811 mensen het virus onder de leden in de staat, waar veel oudere mensen wonen.
Als Florida een land zou zijn geweest, dan stond het qua coronabesmettingen op de vierde plek. Alleen alle Verenigde Staten samen, Brazilië en India hebben er meer.
Er worden meer testen uitgevoerd in Florida, waardoor er vanzelfsprekend ook meer besmettingen worden geteld. Maar het aantal besmettingen loopt relatief gezien harder op dan het aantal testen. Een maand geleden lag het aantal positieve testen op 5 procent van alle uitslagen, inmiddels is dat 19 procent.
Khamenei: coronamaatregelen moeten strenger worden nageleefd
De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, wil dat de coronamaatregelen in zijn land strenger worden nageleefd.
Sinds in Iran de lockdown eind mei werd opgeheven, loopt het aantal besmettingen en doden op. "Sommigen lukt het niet eens om zoiets eenvoudigs als het dragen van een mondmasker op te volgen", zei Khamenei op de staatstelevisie. "Het is triest en hartverscheurend om elke dag 180, 200 of zelfs 220 coronadoden te moeten melden."
Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er in de afgelopen 24 uur meer dan 190 coronadoden gemeld en zo'n 2200 nieuwe besmettingen, schrijft het Duitse persbureau DPA. In totaal zijn er in Iran 12.829 mensen bezweken aan het virus en raakten 257.303 mensen besmet.
107 coronapatiënten in ziekenhuis, 24 op intensive care
Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is met vier patiënten toegenomen naar 107. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
24 van hen verblijven op de intensive care, twee minder dan zaterdag. Voorzitter Ernst Kuipers: "We signaleren nu twee weken een stabilisering in het aantal covid-patiënten. De IC-bezetting is al een maand stabiel op een laag niveau."
Amerikaans voetbalduel op de valreep afgelast, speler heeft corona
De voetbalwedstrijd in de Amerikaanse competitie tussen Toronto FC en DC United is vlak voor het eerste fluitsignaal afgelast. Een speler van DC United was positief getest op corona en een test bij een voetballer van Toronto FC leverde een onduidelijk resultaat op.
De Amerikaanse competitie heeft vier maanden stilgelegen en is deze week hervat met een toernooi in Florida. Dat verloopt niet zoals gepland: eerder moesten FC Dallas en Nashville zich terugtrekken omdat bij beide clubs spelers besmet waren. Bij Dallas bleken tien spelers besmet, bij Nashville negen.
De club van trainer Frank de Boer, Atlanta United, speelde wel en verloor met 1-0 van New York Red Bulls. Ook FC Cincinnati van Jaap Stam kwam in actie en ging onderuit tegen Columbus Crew met 0-4.
Protest tegen coronamaatregelen in Den Haag
Ongeveer 150 tegenstanders van de coronamaatregelen zijn bijeen in het centrum van Den Haag. Ze protesteren tegen regels zoals de verplichte 1,5 meter afstand. Het initiatief voor de demonstratie komt volgens het ANP van Willem Engel, de voorman van de organisatie Viruswaanzin.
De demonstranten houden borden vast met teksten als 'voor vrijheid', maken muziek op trommels en slaan met pannen tegen elkaar. De protestactie is aangemeld bij de gemeente Den Haag. Politie is op de been om de demonstranten in de gaten te houden.
De sfeer is volgens Omroep West gemoedelijk:
Sterke toename coronavirus wereldwijd sinds begin juli
De coronapandemie breidt zich sinds begin deze maand sterk uit, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling gebaseerd op de officiële cijfers.
Sinds 1 juli zijn bijna 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld, een relatief recordaantal sinds de uitbraak van het gevreesde longvirus in december voor het eerst naar buiten kwam in China. Het aantal gemelde gevallen wereldwijd is in slechts anderhalve maand verdubbeld. Op dit moment zijn er wereldwijd 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden.
Vijf landen zijn samen goed voor meer dan de helft van het wereldtotaal van het aantal besmettingen: de Verenigde Staten (3,2 miljoen), Brazilië (1,8 miljoen), India (bijna 850.000), Rusland (ruim 700.000) en Peru (322.710).
Als het gaat om dodelijke slachtoffers, is Europa het zwaarst getroffen continent. 202.000 mensen overleden aan covid-19. Het zwaarst getroffen land is de Verenigde Staten met 134.815 geregistreerde doden.
In Latijns-Amerika grijpt het virus nu het sterkst om zich heen, met gisteren meer dan 76.000 nieuwe geregistreerde gevallen. Ter vergelijking: in de VS en Canada samen ging het om 70.000 gevallen, in Azië bijna 40.000, in Afrika om 17.500 en in Europa om 16.000.
Charmeoffensief Mexicaanse drugskartels
Mexico is een van de zwaarst getroffen landen in Latijns-Amerika. Veel inwoners vinden dat de regering te weinig voor hen doet. Drugskartels komen nu met een charmeoffensief en delen voedselpakketten uit.
Verontwaardiging over groot openluchtconcert in Nice
In Frankrijk is grote verontwaardiging ontstaan over een massaal bezocht openluchtconcert in Nice, aan de Middellandse Zee. Daar waren gisteravond duizenden mensen aanwezig, die dicht op elkaar stonden en dansten, en waarbij vrijwel niemand een masker droeg.
Het concert was van een lokale dj en mede georganiseerd door het stadsbestuur van Nice. "We hebben de toegestane 5000 bezoekers toegelaten en ons aan de regels gehouden", laat de gemeente weten. "Op de beelden lijkt het misschien niet zo, maar in het echt stonden mensen niet zo dicht op elkaar."
Uit foto's die de lokale krant Nice Matin publiceerde, blijkt daarentegen dat de mensen wel degelijk hutjemutje stonden. Het dragen van maskers was niet verplicht gesteld: "Dan hadden we achter iedere bezoeker een agent moeten zetten om het te controleren."
Volgens specialisten zijn er risico's verbonden aan dit soort concerten. "Als dit ergens binnen was gebeurd, zou dat knettergek zijn. Maar omdat het buiten was, is het minder erg. Maar feit blijft: de mensen staan te dicht op elkaar. Afstand houden blijft belangrijk", zei eerstehulparts Philippe Juvin in een reactie op televisie.
Politie maakt einde aan illegale feesten Amstelveen en Prinsenbeek
De politie heeft vannacht illegale feesten beëindigd in Amstelveen en Prinsenbeek. Het feest in Amstelveen werd gehouden onder een viaduct in het Amsterdamse bos. Op het feest waren zo'n vijfhonderd mensen afgekomen. "Er was een professionele muziekinstallatie en er werden lachgasballonnen verkocht", meldt de marechaussee, die de politie bij de actie ondersteunde. Bezoekers moesten bovendien betalen om op het terrein te komen, meldt AT5.
In een natuurgebied in Prinsenbeek in Noord-Brabant werd vannacht een feest met zo'n 250 aanwezigen beëindigd. De politie had meldingen gekregen over harde muziek in het stiltegebied en veel verkeer. Agenten maakten een einde aan het feest, waarna de aanwezigen snel vertrokken, schrijft Omroep Brabant.
Hongarije scherpt grensmaatregelen aan
Vanaf woensdag gelden in Hongarije nieuwe regels voor grensoverschrijdende reizen. De maatregelen zijn ingesteld vanwege een toename in het aantal besmettingen in nabijgelegen landen.
Hongaren die terugkeren uit landen met een gele of rode status moeten aan de grens gezondheidscontroles ondergaan en moeten daarna in quarantaine. Dat geldt ook voor buitenlandse toeristen uit gele landen. Toeristen uit rode landen zijn helemaal niet meer welkom in Hongarije. Een oranje status wordt in Hongarije niet gebruikt.
Verschillende landen in de Balkan hebben in Hongarije een rode status, evenals buurland Oekraïne. Servië en Roemenië staan op de gele lijst. Voor reizigers uit Kroatië zijn er geen beperkende maatregelen.
Bijna 1300 besmettingen op een militaire academie in Indonesië
Op een militaire academie in Bandung op West-Java zijn een kleine duizend militairen besmet geraakt met het coronavirus. Dertig van hen zijn met klachten in het ziekenhuis opgenomen.
De uitbraak werd ontdekt nadat twee militairen zich met klachten bij een arts hadden gemeld. Ze bleken allebei besmet met het virus. Vervolgens werden alle 2000 militairen en medewerkers getest. 1280 van hen bleken positief. 991 militairen zijn besmet, de overige besmettingen zijn geconstateerd bij medewerkers en hun familieleden. Bijna niemand vertoonde symptomen van covid-19. Alle militairen en personeelsleden van de academie zijn in quarantaine geplaatst.
Indonesië is in Zuidoost-Azië met meer dan 74.000 besmettingen en meer dan 3500 doden het zwaarst getroffen land in Zuidoost-Azië.
Duitse sekswerkers protesteren tegen coronamaatregelen
In de Duitse stad Hamburg zijn sekswerkers de straat opgegaan. Ze eisen heropening van de bordelen. De sekswerkers moesten in maart hun werk neerleggen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Winkels, restaurants en bars zijn inmiddels weer open, maar sekswerkers mogen nog steeds niet aan het werk.
Portugese reservedoelman tijdens rust in quarantaine geplaatst
Reservedoelman André Moreira van de Portugese voetbalclub Belenenses is gisteravond in de rust van het duel tegen Moreirense van de reservebank gehaald en naar huis gestuurd.
De keeper moest van de Portugese voetbalbond onmiddellijk in quarantaine, omdat hij een kamer had gedeeld met de derde doelman van Belenenses. Die is positief getest op het coronavirus.
Moreira testte deze week tot drie keer toe negatief op het virus en dacht daarom dat hij bij de wedstrijd tegen Moreirense wel op de bank kon plaatsnemen.
Reizigers moeten in Sydney zelf gaan betalen voor hun quarantaine
Australiërs die vanuit het buitenland naar Sydney vliegen, moeten vanaf 18 juli zelf de kosten betalen voor de verplichte twee weken quarantaine in een hotel.
Zo'n 35.000 Australiërs keerden de afgelopen maanden terug uit het buitenland via de luchthaven in Sydney. Daarna moesten ze twee weken in quarantaine voor ze verder mochten reizen. De kosten, in totaal zo'n 65 miljoen Australische dollar, werden tot nu toe betaald door de deelstaat New South Wales.
Premier Berejiklian van New South Wales vindt het hoog tijd dat reizigers zelf meer gaan betalen. "Inwoners van Australië hebben genoeg tijd gekregen om terug te komen. Het is gerechtvaardigd dat ze een deel van de kosten van hun verblijf in een hotel voor eigen rekening nemen."
Het gaat om een bedrag van 3000 Australische dollar voor een volwassen reiziger. Daar komt voor iedere extra volwassene 1000 dollar bij en voor kinderen van drie jaar of ouder 500 dollar. Voor een gezin met twee oudere kinderen komt dat dus op 5000 Australische dollar, zo'n 3000 euro. Reizigers krijgen na hun verblijf 30 dagen de tijd om te betalen en er komt een speciale regeling voor mensen die daar het geld niet voor hebben.
Duits onderzoek toont snelle afname antistoffen tegen corona
Een Duits onderzoek onder genezen covid-19-patiënten uit München toont aan dat het aantal antistoffen in het bloed van mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus snel afneemt. Dat betekent dat er geen langdurige immuniteit is tegen het virus. Dat is slecht nieuws voor de effectiviteit van de vaccins waaraan gewerkt wordt.
De uitkomsten van het Duitse onderzoek ondersteunen de bevindingen van Chinese onderzoekers. Die meldden in het tijdschrift Nature Medicine dat de antistoffen in het bloed na twee maanden sterk afnemen. Dat is vooral het geval bij patiënten met een mild ziektebeeld, maar ook bij patiënten die flink ziek zijn geweest door het virus.
Bollywoodster Amitabh Bachchan besmet met coronavirus
Een van India's bekendste filmsterren, Amitabh Bachchan, is besmet met het coronavirus. De 77-jarige acteur en zijn 44-jarige zoon Abhishek liggen met milde symptomen in een ziekenhuis in Mumbai. Op Twitter riep de acteur iedereen die de afgelopen tien dagen met hem in contact is geweest op om zich te laten testen. Abhisheks vrouw en dochter hebben inmiddels te horen gekregen dat ook zij positief getest zijn.
Bachchan speelde de afgelopen 50 jaar in meer dan 200 films en had in de jaren 80 een korte politieke carrière. Hij en zijn gezin worden vaak 'de eerste familie van Bollywood' genoemd. Zijn vrouw, zoon en schoondochter zijn ook Bollywood-supersterren.
In 2013 was Bachchan eenmalig te zien in een Hollywoodfilm: Baz Luhrmanns versie van The Great Gatsby.
Derde coronagolf in Hongkong 'verreweg de ernstigste'
In Hongkong waarschuwen de gezondheidsautoriteiten voor de derde coronagolf in de Chinese stad. Dat is "verreweg de ernstigste sinds de epidemie is begonnen", zeggen ze. De afgelopen 24 uur raakten 61 mensen besmet met het virus en dat brengt het totaal op 1431 mensen.
Een groot aantal gevallen is niet meer herleidbaar tot een bron. Tijdens de eerste golf in maart ging het hoofdzakelijk om geïmporteerde gevallen of besmettingen die verband houden met traceerbare bronnen. "Nu er uitbraken zijn in restaurants, bejaardentehuizen en ook sommige studentenhuizen getroffen zijn, net als bepaalde gebieden en woonwijken maken we ons zorgen over de situatie", zei het hoofd van de afdeling besmettelijke ziekten van het centrum van gezondheidsbescherming.
Gezondheidsdeskundigen dringen erop aan om thuis te blijven en de regering heeft aangekondigd dat verdere beperkingen niet kunnen worden uitgesloten.
Duizenden Israëliërs bij protest tegen coronamaatregelen
Duizenden Israëliërs hebben gisteravond in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de manier waarop de regering omgaat met de economische tegenspoed door het coronavirus. Veel demonstranten droegen gezichtsmaskers, maar hielden niet de verplichte twee meter afstand tot elkaar.
Aan de demonstratie deden zelfstandigen, kleine bedrijven en groepen kunstenaars mee die boos zijn over de coronamaatregelen die ertoe leiden dat ze niet of nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ook studentenvakbonden waren vertegenwoordigd, omdat veel jongeren eveneens de dupe zijn.
In Israël gold vanaf midden maart een strenge lockdown. De regering besloot in mei, toen de situatie gestabiliseerd leek, om het land vrijwel in een keer open te gooien. Ook evenementen werden weer toegestaan. Maar sindsdien loopt het aantal besmettingen weer op. De tweede golf is nu heviger dan de eerste. Dagelijks komen er zo'n 1500 bevestigde besmettingen bij. De regering heeft de coronamaatregelen daarom weer aangescherpt.
Recordaantal besmettingen VS, Trump draagt voor eerst mondkapje in openbaar
In de VS is opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Nog eens 71.389 mensen hebben het virus opgelopen. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.
President Trump heeft zaterdag bij een bezoek aan een militair ziekenhuis voor het eerst in het openbaar een mondkapje gedragen. Trump vloog per helikopter naar het Walter Reed National Military Medical Center bij Washington om gewonde militairen te ontmoeten en personeel dat coronapatiënten verzorgt.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van zondag 12 juli. Het liveblog van gisteren is hier terug te vinden.