NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Dagelijks aantal reizigers Schiphol nu 5 procent van een jaar geleden

 • Sinds zaterdag zijn ruim 570.000 nertsen geruimd vanwege een corona-uitbraak bij de fokkerij.
 • Er komt geen maximumaantal passagiers in een vliegtuig, wel moet iedereen een mondkapje dragen op het vliegveld en in het toestel.
 • De Europese Commissie roept Nederland en drie andere landen op niet op eigen houtje vaccins te kopen.
 • RIVM: negen nieuwe doden en vijf ziekenhuisopnames. Op de intensive care daalde het aantal coronapatiënten met vier tot 73.
Liveblog gesloten
 • 'Contract voor kansrijk vaccin is bijna rond'

  Nederland mikt erop om aan het einde van dit jaar een eerste hoeveelheid doses van een kansrijk vaccin tegen het coronavirus beschikbaar te hebben. Daarbij wordt samengewerkt met Frankrijk, Duitsland en Italië.

  Een contract met een farmaceut over het vaccin is bijna rond en het zou gaan om miljoenen doses. Minister De Jonge van Volksgezondheid was vandaag niet bij de ministerraad, omdat hij nog bezig is met de laatste onderhandelingsgesprekken, zeggen bronnen in Den Haag.

  Lees verder:

 • Schiphol op nog geen 5 procent van dagelijks aantal reizigers

  Sinds begin juni zijn er dagelijks ruim 200 vluchten van en naar Schiphol uitgevoerd en verwerkte de luchthaven zo'n 10.000 reizigers. In dezelfde periode vorig jaar verwelkomde de luchthaven ruim 210.000 reizigers en 1450 vluchten per dag, meldt het vliegveld in een persbericht.

  Dat betekent dat het aantal dagelijkse reizigers momenteel zo'n 4,8 procent is van de hoeveelheid van vorig jaar. De coronacrisis heeft iets minder impact gehad op het aantal dagelijkse vluchten, dat ligt op zo'n 13,8 procent van wat het een jaar geleden was.

  Schiphol verwacht een groei van het aantal dagelijkse passagiers in de komende weken naar zo'n 30.000 tot 40.000. De luchthaven schat dat er tegen die tijd ook 150 meer dagelijkse vluchten worden uitgevoerd dan nu het geval is.

  De nieuwste cijfers staan in een persbericht over de nieuwe coronamaatregelen voor Schiphol. Vandaag werd duidelijk dat het dragen van een mondkapje verplicht wordt op alle Nederlandse luchthavens. Ook in het vliegtuig moeten reizigers een mondmasker op, maar er komt geen maximumaantal passagiers.

  Lees verder:

 • Ruim 7,5 miljoen bevestigde besmettingen wereldwijd

  Volgens de Johns Hopkins University in de VS zijn er wereldwijd ruim 7,5 miljoen bevestigde besmettingen. Voor zover bekend zijn 3,5 miljoen mensen hersteld van het coronavirus. Zo'n 422.544 coronapatiënten zijn overleden.

  Een van de uitschieters is India. Daar werd de afgelopen 24 uur de grootste toename van nieuwe gevallen en doden gemeld sinds het begin van de uitbraak in het land. Het gaat om 10.956 nieuwe, bevestigde gevallen en 396 overleden patiënten. Daarmee streeft India het Verenigd Koninkrijk voorbij als het op drie na zwaarst getroffen land qua besmettingen, met bijna 300.000 gevallen.

  In de VS ligt het aantal besmettingen (ruim 2 miljoen) en doden (ruim 113.000) nog altijd het hoogst. Daarna komt Brazilië (800.000 en ruim 40.000 doden). Rusland telt ruim een half miljoen geïnfecteerden en 6700 bevestigde sterfgevallen. De werkelijke aantallen liggen in alle landen waarschijnlijk hoger.

 • Sekswerkers willen niet 1 september maar al maandag open

  Prostituees en seksbedrijven vinden het onzin dat hun branche op 1 september weer aan de slag mag. Wat sekswerkers betreft gaan ze al maandag aan het werk.

  "Wij zaten altijd al aan de handgel en latex handschoenen. En we houden ons al tijden aan een speciaal protocol, waarin bijvoorbeeld staat op hoeveel graden we handdoeken moeten wassen en welke middelen we moeten gebruiken om spullen te ontsmetten", zegt sekswerker Moira Mona.

  Lees verder:

 • Weekcijfers corona

  Het RIVM meldt vandaag negen nieuwe doden in verband met het coronavirus. Sinds de piek in de tweede week van april neemt het aantal sterfgevallen als gevolg van covid-19 gestaag af. Tegenover een gemiddelde van 139 gemelde sterfgevallen in de week van 6 tot en met 12 april, staat een gemiddelde van zeven coronadoden de afgelopen zeven dagen.

  Hieronder de ontwikkeling van het aantal doden en opnames van week tot week; de cijfers van de nu lopende week zijn uiteraard nog incompleet.

  NOS

  In dit artikel vind je meer statistieken over het afnemen van testen, de IC-bezetting en de oversterfte in Nederland en andere landen:

 • Eindhovense horeca-baas sluit deuren: afstand houden lukt niet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Na wat biertjes wordt afstand houden voor de gast veel moeilijker'
 • Grootste deel van coronatestcapaciteit onbenut

  Maanden is er gewerkt om voldoende tests voor iedereen met corona-achtige klachten te regelen, maar zijn het er uiteindelijk niet te veel? Uit cijfers van de GGD en het RIVM blijkt dat twee derde van de beschikbare testcapaciteit nu niet wordt gebruikt.

  Volgens koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zijn er sinds 1 juni 88.000 tests uitgevoerd. Het RIVM telt er de tests in ziekenhuizen bij op en komt dan op 93.000. De afgelopen dagen worden er dagelijks gemiddeld 10.000 coronatests afgenomen. Het aantal blijft ver achter bij de capaciteit: die is drie keer hoger.

  Lees verder:

 • Ruim 570.000 nertsen bij dertien bedrijven geruimd

  Sinds zaterdagmorgen zijn in totaal ruim 570.000 nertsen bij dertien bedrijven geruimd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om fokkerijen waar het coronavirus was vastgesteld, in Limburg en Noord-Brabant.

  Nertsen kunnen behalve elkaar ook mensen besmetten. Het overgrote deel van de gedode dieren was pup: ruim 480.000. De nertsen werden in een kist gestopt en vergast met koolmonoxide. De ruiming is vanmorgen voltooid.

  Zaterdag was de eerste ruiming bij een nertsenfokkerij in Deurne:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Deze dieren zijn ziek en worden gedood en vernietigd'
 • Minister: begrip voor boze cafébazen, maar regels noodzakelijk

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft begrip voor de Eindhovense café-eigenaren die mogelijk boetes krijgen, omdat hun gasten te dicht bij elkaar zaten. Hij reageert daarmee op het besluit van een aantal cafés in het uitgaansgebied om te sluiten uit onvrede met de coronaregels.

  Maar Grapperhaus voelt er niets voor om de anderhalvemeterregel te versoepelen voor de horeca. "We moeten daaraan vasthouden. In de hele wereld zijn socialdistance-maatregelen, dat is echt noodzakelijk."

  Wel kijkt de minister met de horecabranche of het gebruik van spatschermen een uitkomst kan bieden. Hij vindt het asociaal dat café- en restaurantbezoekers de café-eigenaar met een boete opzadelen.

 • Vier coronapatiënten minder op IC

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met vier tot 73. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Op de verpleegafdelingen liggen nog 279 mensen met covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 minder dan afgelopen woensdag, toen het LCPS voor het laatst met cijfers hierover kwam.

 • Beurzen veren op na forse verliezen

  De Amerikaanse en Europese beurzen krabbelen vooralsnog weer iets op. Na de forse verliezen van gisteren stonden de Dow Jones, Nasdaq en S&P kort na de opening ruim 2 procent in de plus. Gisteren sloot de Dow Jones nog met een daling van 6,9 procent, het slechtste dagresultaat in drie maanden tijd.

  De AEX staat op moment van schrijven op een stijging van 1,7 procent, gisteren was het dagverlies 3,4 procent. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van ruim 4 procent.

  De MidKap-index van middelgrote bedrijven dikte 1,7 procent aan tot 743,69 punten. Frankfurt en Parijs klommen naar een pus van 1,9 procent. Londen steeg 1,2 procent, ondanks een forse krimp van ruim 20 procent van de Britse economie in april.

  Reden voor de onrust op de financiële markten is de vrees voor een tweede besmettingsgolf. In Noord-Amerika en Zuid-Amerika verspreidt het coronavirus zich verder.

 • Gestrande Marokkanen demonstreren in Den Haag

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Sinds maart zijn in Nederland bijna 800 Marokkanen gestrand'
 • Brussel roept Nederland op samen met EU vaccins te kopen

  De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid roept Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland op niet op eigen houtje te onderhandelen voor coronavaccins. De EU staat sterker als er in een keer namens alle 27 lidstaten wordt onderhandeld, zegt Eurocommissaris Kyriakides.

  De Europese Commissie heeft namens de lidstaten daarvoor een politiek mandaat gekregen, meldde Kyriakides op een persconferentie. Er komt een fonds van 2,4 miljard euro beschikbaar om namens de EU coronavaccins te kopen.

  Nederland heeft met Duitsland, Italië en Frankrijk de handen ineengeslagen om vaccins aan te schaffen. Aangezien alle EU-landen hetzelfde doel hebben, is het volgens de Eurocommissaris efficiënter om allemaal samen te werken. "Het gaat hier om samenwerking, niet concurrentie."

 • Geen maximum aantal passagiers in vliegtuig

  Er komt geen maximum aan het aantal passagiers dat in een vliegtuig mee mag reizen, ook als het toestel zo vol raakt dat ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Wel moeten ze in het vliegtuig een mondkapje dragen.

  De Tweede Kamer vroeg deze week om aanvullend advies van het RIVM, omdat er veel vragen waren over de gezondheid van vliegtuigpassagiers. Het kabinet heeft besloten om geen aanvullende maatregelen te nemen.

  Lees verder:

 • 'Ierland niet nog eens in lockdown'

  Ierland gaat hoogstwaarschijnlijk niet meer in lockdown, ook niet als er sprake zou zijn van een tweede golf van het coronavirus. Dat zegt de belangrijkste adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, Tony Holohan, tegen omroep RTE.

  Volgens Holohan is er nu meer bekend over covid-19 dan in maart, toen de lockdown werd ingesteld. Daarom is het volgens hem straks mogelijk om andere stappen te nemen. "Dan weten we welke specifieke maatregelen we moeten nemen, omdat we dan goed voorbereid zijn. Mensen snappen beter hoe ze zichzelf kunnen beschermen, door bijvoorbeeld hun handen goed te wassen."

  In Ierland zijn meer dan 25.000 mensen positief getest op het virus en zijn ruim 1700 mensen overleden.