liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nelson Mandelapark leeg na anti-racismeprotest met 11.500 deelnemers

  • De anti-racismedemonstratie in Amsterdam-Zuidoost is afgelopen, er deden volgens de gemeente zo'n 11.500 mensen mee.
  • "Volgend jaar staan we hier weer", sloot de organisatie het vreedzaam verlopen protest in het Nelson Mandelapark af.
  • De organisatie noemt het stadsdeel Zuidoost "het symbool van waar het allemaal misgaat".
liveblog gesloten

Nelson Mandelapark leeg

De gemeente Amsterdam laat weten dat alle demonstranten het Nelson Mandelapark hebben verlaten. Het anti-racismeprotest in de Bijlmer trok volgens de laatste schattingen van de gemeente zo'n 11.500 deelnemers. De demonstratie is vreedzaam verlopen.

Voldoende afstand gehouden, behalve op het einde

Tijdens de demonstratie hielden de ruim 10.000 deelnemers voldoende afstand, volgens de gemeente Amsterdam. Er waren 18.000 stippen op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst, zodat er voldoende ruimte was om de coronamaatregelen na te leven.

Op het einde van de demonstratie vroeg de organisatie om alle meegebrachte spandoeken voor het podium te leggen. Op beelden was te zien dat mensen daarbij soms wel te dicht op elkaar stonden.

Het eerste protest van Black Lives Matter op 1 juni op de Dam leidde tot veel kritiek, omdat deelnemers daar niet voldoende afstand konden houden en de gemeente niet ingreep. In een debat bood burgemeester Halsema vandaag haar excuses aan. Gemeente en politie hadden meer moeten doen om mensen duidelijk te maken dat ze zich moesten verspreiden, zei ze. "Dit spijt me en is overduidelijk een les voor de toekomst."

Organisator bedankt deelnemers: 'Volgend jaar staan we hier weer'

Na ruim drie kwartier uitloop is organisator Gideon Everduim de laatste spreker op het podium. "Hierna kunnen jullie met een rustige gang naar huis."

Everduim bedankt alle deelnemers aan de anti-racismedemonstratie. Volgens de gemeente waren dat er ruim tienduizend en is het protest vreedzaam verlopen.

"Mark Rutte we moeten praten", roept Everduim. Hij wil een dialoog met de premier om het probleem van racisme op te lossen. "Volgend jaar staan we hier weer! En het jaar daarna."

Gemeente schat aantal deelnemers op ruim 10.000

Er zijn naar schatting ruim 10.000 deelnemers aan de anti-racismedemonstratie in Amsterdam-Zuidoost, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het protest verloopt volgens de woordvoerder gemoedelijk en vreedzaam. "Er is voldoende ruimte om afstand te houden."

In het Nelson Mandelapark is ruimte voor 18.000 mensen, op anderhalve meter afstand van elkaar.

Terugkijken: zo begon het anti-racismeprotest in de Bijlmer

Zo begon de demonstratie in Amsterdam-Zuidoost

'Stop de pijn', zegt broer van George Floyd tegen Congres

De broer van George Floyd sprak vandaag het Congres in Washington D.C. toe. Daar riep hij de politiek op "de pijn te stoppen". Philonese Floyd wil dat zijn broer niet alleen wordt herinnerd als het zoveelste slachtoffer van politiegeweld, maar dat diens dood ook een keerpunt wordt.

"De demonstranten die lopen door de straten zeggen: genoeg is genoeg. Wees de leiders die dit land en deze wereld nodig hebben. Doe het juiste."

Politiebond onder druk

In de Amerikaanse stad Minneapolis, waar Floyd om het leven kwam, heeft de politiechef de politiebond onder druk gezet om te hervormen. Hij zegt dat hij is weggelopen van contractonderhandelingen. Volgens politiechef Arradondo moet het contract met de bonden grondig worden herzien, anders verandert er niets.

In het verleden waren de bonden vaak een obstakel op de weg van hervormingen na politiegeweldincidenten.

'Mensen: hou afstand van elkaar'

De presentator op het podium drukt deelnemers op het hart om te letten op de coronamaatregelen. "Mensen, hou afstand van elkaar. Zorg dat je ruimte om je heen hebt." Er is plek voor zo'n 18.000 mensen in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost. Veel van de duizenden deelnemers dragen een mondkapje.

Deelnemer: 'Ik vind dit echt nodig'

'We staan in het Nelson Mandelapark, dat vind ik historisch'

'We zijn geschiedenis aan het schrijven'

Spreker Mitchell Esajas zegt: "We zijn geschiedenis aan het schrijven. Op basis van archiefonderzoek kan ik zeggen dat er nog nooit zo veel mensen in zo veel steden in Nederland samen protesteerden tegen institutioneel racisme."

Volgens de Kick Out Zwarte Piet-activist zijn de deelnemers er "om een strijd voort te zetten die al generaties lang wordt gestreden. En omdat veel mensen de sadistische beelden hebben gezien van wat er met George Floyd is gebeurd."

De zwarte Floyd werd door een witte politieagent in de VS gedood bij zijn arrestatie. De woede over de dood van de ongewapende arrestant leidde tot een wereldwijde golf van anti-racismedemonstraties.

'Ik krijg kippenvel van wat ik zie'

'Bijlmer: welkom, welkom", zegt de eerste spreker Mitchell Esajas op het podium tegen de deelnemers van het anti-racismeprotest in Amsterdam-Zuidoost. "Ik krijg gewoon kippenvel van wat ik zie. Ik zie een samenleving, een stad die zegt: genoeg is genoeg."

Er zijn naar schatting enkele duizenden mensen aanwezig.

Demonstranten in beeld

  • ANP
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Kijk mee naar de Facebook-live van de NOS

Verslaggever Tanja Braun interviewt deelnemers van de anti-racismedemonstratie in Amsterdam-Zuidoost. De livestream op de Facebookpagina van de NOS vind je hier.

De livestream van de demonstratie is ook te volgen op NOS.nl en in de app.

Demonstranten verzamelen zich

In het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost hebben de eerste groepen mensen zich verzameld voor de anti-racismedemonstratie. Er worden duizenden deelnemers verwacht en er is plek voor 18.000 mensen op voldoende afstand van elkaar. Het protest begint om 17.00 uur en duurt tot 18.30 uur.

Volgens de organisatie wordt het een moment om stil te staan bij racisme en slavernij. De organisator zegt dat er qua racisme de afgelopen jaren nauwelijks iets is veranderd in Nederland.

Dit was het beeld rond 16.30 uur in het Nelson Mandelapark

Harde verwijten aan Halsema in debat over demonstratie op Dam

Burgemeester Halsema is in het raadsdebat over de antiracismedemonstratie op de Dam hard aangevallen door vier oppositiepartijen. Voorafgaand aan het debat kreeg ze steun van zo'n veertig demonstranten die zich buiten verzameld hadden. Het geluid was in de raadszaal hoorbaar.

De livestream van het raadsbebat vind je hier.