Linthorst blij met doelpunt, Buijs baalt
Van Bergen kritisch over gemiste kansen, Jansen toch niet ontevreden
Malen: 'In D2 ook een keer vijf treffers gemaakt'

Bekijk de samenvatting van AZ - Sparta
Bekijk de samenvatting van Ajax - sc Heerenveen

Programma, uitslagen en stand

Frenkie de Jong doet van zich spreken bij Barça

Acht dagen na zijn eerste interlanddoelpunt, is Frenkie de Jong ook bij zijn club FC Barcelona van de nul af. De middenvelder maakte de 2-0 in de door Barça ruim gewonnen competitiewedstrijd tegen Valencia: 5-2.

Frenkie de Jong viert zijn eerste doelpunt voor Barcelona

Malen: 'In de D2 ooit wel meer dan vijf keer gescoord'

Donyell Malen bekent dat hij dankzij het Nederlands elftal met veel zelfvertrouwen speelde. "Het ging vanzelf, maar ik moet nog veel ontwikkelen", aldus de man die vanavond vijf keer scoorde in Eindhoven.

Het is volgens Malen niet de eerste keer dat hij vijf keer scoort. "Ik heb ooit wel een keer vijf keer in een wedstrijd gescoord, in de D2 ofzo..."

Kijk nu naar de samenvattingen

De Studio Sport-uitzending van de eredivisie is begonnen op NPO 1.

Online kijken? Kijk dan via deze link

89' Goal PSV!

Een avond om niet te vergeten voor Donyell Malen, die opnieuw uit een strafschop scoort. Vijf keer Malen tegen Vitesse.

PSV-Vitesse 5-0

82' Goal PSV!

PSV gaat door met scoren. Malen schiet vanaf de strafschopstip nummer vier binnen voor PSV.

Even daarvoor werd in de zestien een overtreding gemaakt op Cody Gakpo.

PSV-Vitesse 4-0

80' Doan debuteert

Ritsu Doan maakt zijn debuut voor PSV. De Japanner komt in het veld voor Bruma.

Ritsu Doan

78' Emmen ontsnapt aan rode kaart

Emmenaar Peña begaat een ogenschijnlijk flinke overtreding op Maher, maar de VAR besluit om het niet te bestraffen.

71' Ihattaren eruit voor Mitroglu

Van Bommel gunt de Mohamed Ihattaren wat rust en brengt Konstantinos Mitroglou in het veld.

58' Goal FC Emmen!

Het wordt weer spannend in de Galgenwaard na de treffer van Michael de Leeuw. Utrecht leidt nog met 2-1.

FC Utrecht-FC Emmen 2-1

54' Goal Utrecht

Utrecht heeft een marge van twee goals te pakken tegen Emmen. Kerk scoort met het hoofd na een corner van Maher. De Domstedelingen leiden comfortabel: 2-0.

FC Utrecht-FC Emmen 2-0

46' Goal PSV!

We zijn amper begonnen aan de tweede helft van PSV-Vitesse en derde van Malen ligt er alweer in. De aanvaller scoort weer met hoofd na een goede actie van Ihattaren.

PSV-Vitesse 3-0

Over en uit

VVV-Venlo houdt de punten in eigen huis door een treffer in de slotfase tegen FC Groningen: 2-1.

John Yeboah viert zijn treffer tegen FC Groningen

84' Goal VVV!

Gaat VVV met de winst aan de haal? Linthorst maakt uit een corner de 2-1 voor de thuisploeg.

VVV-Venlo-FC Groningen 2-1

38' Goal Utrecht!

FC Emmen is de iets betere ploeg, maar FC Utrecht komt op 1-0 via een kopbal van Dalmau uit een corner.

Het doelpunt komt op een moment waarop Emmen een betere indruk maakt.

FC Utrecht-FC Emmen 1-0

36' Goal PSV!

Donyell Malen bulkt van het vertrouwen. De aanvaller laat zien dat hij ook uit corners met het hoofd kan scoren. Hij knikt een corner van Ihattaren vlekkeloos binnen.

PSV-Vitesse 2-0

27' Kans Emmen!

De bezoekers ruiken opnieuw aan de 0-1 in de Galgenwaard. Een kopbal van De Leeuw gaat via de binnenkant van de paal uit het doel.

FC Utrecht-FC Emmen 0-0

De Jong scoort voor Barcelona

Met een assist en een doelpunt tegen Valencia onderscheidt Frenkie de Jong zich bij Barcelona. De Catalanen leiden met 2-0 tegen het Valencia van Jasper Cillessen.

18' Goal PSV!

PSV neemt de leiding. Malen profiteert van balverlies van Obispo, die de bal daarvoor bij Bruma inlevert, en schiet de 1-0 beheerst langs Pasveer.

Obispo, als huurling nog altijd eigendom van PSV, baalt zichtbaar van zijn fout.

PSV-Vitesse 1-0

15' PSV valt aan, Vitesse loert

PSV heeft veel balbezit, maar komt nog niet toe aan een goede aanval omdat Vitesse defensief goed staat. De Arnhemmers loeren bovendien op een counter.

Zo verspeelde Hendrix in de openingsfase knullig de bal, waardoor Vitesse kan aanvallen. De counter liep op niets uit.

PSV-Vitesse 0-0

13' Emmen valt aan

De bezoekers doen in de Galgenwaard vooralsnog niet onder voor Utrecht. Het gaat gelijk op.

Sterker, Emmen ruikt even aan de 0-1.

3' Kans Vitesse

De eerst kans bij PSV-Vitesse komt op naam van de bezoekers.

Tannane schiet na een counter op de vuisten van doelman Zoet.

Ook PSV-Vitesse begonnen

PSV-Vitesse is ook onderweg.

Utrecht-Emmen onderweg

Het duel in de Galgenwaard is begonnen. Arbiter Björn Kuipers is afgehaakt vanwege een oogontsteking. Kuipers wordt vervangen door Dieperink.

Doan voor het eerst op de bank

PSV-aankoop Ritsu Doan zit voor het eerst op de bank bij PSV. De Japanner kwam deze zomer over van FC Groningen.

Krul stunt met Norwich City

Norwich City verslaat landskampioen Manchester City in de Premier League: 3-2.

Tim Krul stond zoals gebruikelijk onder de lat bij Norwich.

Rust in Venlo

De eerste helft van VVV-FC Groningen is voorbij.

44' Goal FC Groningen!

Een plaatje van een treffer van Hrustic voor FC Groningen. Hij schiet de bal van ruime afstand in de hoek.

VVV-Venlo-FC Groningen 1-1

Zege Ajax

Het is over en uit in Amsterdam. Ajax wint met 4-1.

Nicolás Tagliafico haalt uit voor de 4-1

83' Siem de Jong is terug bij Ajax

Siem de Jong maakt zijn rentree voor Ajax. De middenvelder lost Quincy Promes af.

81' Goal AZ!

AZ schiet de vijfde binnen. De thuisploeg komt met een benutte strafschop van Koopmeiners op 5-1.

Ajax en AZ nemen gas terug

Ajax neemt gas terug. De Amsterdammers creëren een minder kansen en doen het rustig aan met het oog op de Champions League-confrontatie van komende dinsdag tegen Lille.

Ajax-sc Heerenveen 4-1

Opstellingen FC Utrecht-FC Emmen

Bij FC Utrecht is er een basisplaats voor Adrian Dalmau.

VVV-Groningen onderweg

Ondertussen is er ook afgetrapt bij VVV-Groningen, zonder noemenswaardige momenten tot nu toe.

Opstellingen PSV-Vitesse

Bruma keert terug in de basis van PSV. Dat gaat ten koste van Cody Gakpo. Jorrit Hendrix vervangt de geblesseerde Érick Gutiérrez.

58' Goal Ajax!

Ajax wordt sterker en sterker. Tagliafico rondt op fraaie wijze een dito voorzet van Ziyech goed af: 4-1.

52' Goal Ajax!

Ajax scoort zijn derde treffer. Schuurs maakt uit een cornervariant de 3-1 voor Ajax. De verdediger tikt simpel binnen.

Ajax-sc Heerenveen 3-1

51' Heerlijk voetbal AZ

De honger van AZ is nog lang niet gestild.

Neymar is terug: matchwinner en fluitconcerten

Hij wordt hevig uitgefloten door de fans van Paris Saint-Germain, maar Neymar gaat gewoon door met scoren.

De Braziliaan maakt in blessuretijd met een omhaal de winnende tegen Strasbourg voor PSG.

We gaan weer voetballen

De bal rolt weer bij Ajax-Heerenveen en AZ-Sparta.

Rust

Het is rust in Amsterdam en Den Haag.

45+1' Goal Ajax!

Ajax gaat met een heel lekker gevoel de rust in. Tagliafico kopt uit een corner steenhard de 2-1 voor Ajax binnen.

Heerenveen zal balen van de vele gemiste kansen.

Ajax-Heerenveen 2-1

45' Goal AZ!

En dat is nummer vier voor AZ. Idrissi maakt na een actie van Boadu zijn tweede van de avond. Het is daarna meteen rust.

AZ-Sparta 4-1

Hattrick Boadu?

Myron Boadu (18 jaar en 243 dagen) is bezig de jongste AZ-speler te worden met een hattrick in de eredivisie, hij is nu al de jongste AZ-speler die 2 keer scoort in een eredivisie-duel.

AZ-Sparta 3-1

33' Ajax ontsnapt weer

Odgaard maakt de 1-2 voor Heerenveen, maar arbiter Lindhout keurt het doelpunt af vanwege een eerdere overtreding van een Heerenveen-speler op Joël Veltman. Ajax komt weer goed weg.

Ajax-sc Heerenveen 1-1

33' Goal AZ!

AZ speelt sterk en verzorgd. De vrijstaande Boadu kan de 3-1 maken.

30' Grote kans Heerenveen

Van Bergen krijgt in de loop een grote kans op de 1-2 voor Heerenveen, maar de aanvaller faalt oog-in-oog met doelman Onana. Ajax ontsnapt.

Opstellingen VVV-FC Groningen

De opstellingen der beide elftallen bij VVV-Venlo-FC Groningen. Aftrap: 20.45 uur.

VVV-Venlo-FC Groningen

22' Goal Heerenveen!

De Friezen komen verrassend langszij in Amsterdam via Jens Odgaard, die de bal op aangeven van Van Bergen binnen tikt.

Van Bergen is Daley Blind te slim af en kan zo in de zestien de voorzet op Odgaar geven.

16' Goal AZ!

Het is weer raak voor AZ. De Alkmaarders nemen een 2-1 voorsprong dankzij Boadu, die de bal fijn meekrijgt van Stengs.

AZ-Sparta 2-1

14' Goal Ajax!

Ajax breekt de ban. Huntelaar schiet de bal uit een vrije trap en via de rug van Tadic binnen. Ajax op voorsprong tegen Heerenveen: 1-0.

Ajax-sc Heerenveen 1-0

12' Ajax sterk

Nog geen goals in Amsterdam, waar Ajax wel uitstekend begint. De Amsterdammers zetten druk op het doel van Heerenveen en krijgen (halve) kansen.

Ajax-sc Heerenveen 0-0

4' Goal AZ!

En het is alweer 1-1 in Den Haag. Idrissi schiet via de paal de gelijkmaker binnen. De aanvaller krijgt na een corner de bal van Vlaar in de voeten geschoven en schiet binnen.

AZ-Sparta 1-1

Oussama Idrissi

2' Goal Sparta!

Een snelle openingsgoal in Den Haag, waar Abdou Harroui op kolderieke wijze de 0-1 maakt.

Een misverstand tussen de uitgekomen doelman Bizot en Svensson zorgt ervoor dat Harroui de bal van grote afstand in het lege doel kan schieten.

AZ-Sparta 0-1

Aftrap

We zijn begonnen in Den Haag en Amsterdam bij AZ-Sparta en Ajax-sc Heerenveen.

Alkhaag

Onze commentator Jeroen Elshoff is er klaar voor bij AZ-Sparta.

Ook Klaassen belangrijk

Naast Jeramiah St. Juste voor Mainz is ook Davy Klaassen bij Werder Bremen belangrijk. De middenvelder heeft met een benutte strafschop een aandeel in de 2-1 uitzege bij Union Berlin, waar Sheraldo Becker na 73 minuten werd gewisseld.

Klaassen miste overigens ook nog een penalty, maar zijn fout werd door Niclas Füllkrug goedgemaakt.

St. Juste schittert bij Mainz

Jeremiah St. Juste beleeft zijn 'finest hour' tot nu toe bij Mainz in de Bundesliga. De verdediger maakt in de 88ste minuut de winnende treffer tegen het Hertha BSC van invaller Javairo Dilrosun.

Ongeslagen thuisreeks PSV

PSV speelt om 20.45 uur tegen Vitesse. De Eindhovenaren kunnen vanavond in eredivisieverband voor de vijftigste keer op rij ongeslagen blijven in het Philips Stadion.

Dat lukte een club tot nu toe vijf keer eerder in de eredivisie: PSV en Ajax twee keer en Feyenoord één keer. De meest recente reeks was van PSV, dat tussen november 1989 en december 1992 liefst 53 thuisduels niet verloor.

Donyell Malen schiet in kansrijke positie, maar treft het zijnet

Vertrouwde namen bij AZ

De Alkmaarders treffen om 18.30 uur het Sparta van trainer Henk Fraser.

Wereldgoal Willems op Anfield, maar Wijnaldum en Van Dijk lachen het laatst

Liverpool heeft na vijf wedstrijden nog steeds de maximumscore in de Premier League. Na een vroege tegentreffer, een wereldgoal van Jetro Willems, wist de thuisclub de schade eenvoudig te repareren tegen Newcastle United (3-1).

Jetro Willems zet Newcastle United op voorsprong

Ajax met Schuurs in de basis

Ajax-trainer Erik ten Hag kiest voor de bekende namen, behalve dat Perr Schuurs een basisplaats heeft. Hierdoor schuift Joël Veltman naar de rechtsbackpositie.

De Ligt speelt gelijk met Juventus

Juventus heeft in de Serie A de uitwedstrijd tegen Fiorentina met 0-0 gelijkgespeeld. Matthijs de Ligt deed de hele wedstrijd mee en kreeg in de 46ste minuut een gele kaart voor een overtreding op Franck Ribéry.

Matthijs de Ligt aan de bal tegen Fiorentina

Ajax, PSV en Feyenoord blikken vooruit

Een overzicht van de diverse persconferenties die de drie trainers van de topclubs hebben gegeven.

Ten Hag: 'Geen excuses, we moeten presteren'
Van Bommel: 'Selectie beter dan vorig jaar'
Stam: 'De sfeer was altijd al goed en wordt zelfs steeds beter'

De badmuts van Neres

Ajacied David Neres was afgelopen week een opvallende verschijning tijdens Brazilië-Peru, toen hij de wedstrijd na een botsing met een badmuts op het hoofd moest vervolgen.

De aanvaller kan er achteraf om lachen.

Neres en zijn badmuts: 'Hoofdpijn niet zo erg meer'

Sloetski is hit op Instagram

Hij heeft niet zoveel volgers zoals Neymar of Lionel Messi, maar Vitesse-trainer Leonid Sloetski ziet de humor van Instagram wel in.

De trainer houdt ervan om af en toe op het social media-kanaal wat van zijn humoristische kant te laten zien. En dat slaat aan. De Rus zit inmiddels op 157.000 volgers. Lang niet gek.

Vitesse-trainer Sloetski geeft rondleiding door zijn Instagram-pagina

Lampard leeft mee met geblesseerde Van Ginkel

Opnieuw pech voor Marco van Ginkel. De 26-jarige middenvelder van Chelsea is nog steeds verre van fit na een knieoperatie en vandaag kwam naar buiten dat hij met naweeën kampt van die ingreep.

Het is hierdoor nog verre van duidelijk wanneer Van Ginkel weer aan voetballen mag denken. "Ik heb met hem te doen", zei Chelsea-trainer Frank Lampard op een persconferentie.

Van Ginkel heeft een aflopend contract bij de Londense club. Hij speelde in mei 2018 als huurling van PSV zijn laatste officiële wedstrijd.