Ajax is tegensputterend Heerenveen na rust te machtig

Bekijk de samenvatting van Ajax - sc Heerenveen

Ajax heeft luttele dagen voordat het Champions League-seizoen weer echt gaat losbarsten (dinsdag komt Lille naar Amsterdam) een 4-1 thuisoverwinning geboekt op sc Heerenveen, dat aanvankelijk flink tegensputterde, maar na rust amper meer in het stuk voorkwam.

Ajax kwam na een klein kwartier op gelukkige wijze op voorsprong. Klaas-Jan Huntelaar zag zijn vrije trap via de rug van de bukkende Dusan Tadic in de bovenhoek van het Heerenveen-doel verdwijnen. De Serviër kreeg prompt de treffer op zijn naam.

In 22ste minuut stond Heerenveen, dat vorig seizoen de Johan Cruijff Arena met een 4-4 remise verliet na drie keer te zijn teruggekomen van een achterstand, alweer op 1-1. Mitchell van Bergen legde bij een Friese counter Daley Blind in de luren en bediende vervolgens Jens Odgaard, die de bal in de verre hoek deponeerde.

Klaas-Jan Huntelaar scoort via de rug van de in de muur staande Dusan Tadic
  • ANP
    Nicolás Tagliafico haalt uit voor de 4-1

Een paar minuten later was de rolverdeling bij de bezoekers omgekeerd. Odgaard legde de bal panklaar voor de meegesprinte Van Bergen, die kennelijk onderweg het meeste van zijn krachten verspeeld had en niet verder kwam dan een slap schot recht op doelman Andre Onana af.

VAR

De 1-2 leek er alsnog te komen, maar de VAR kwam scheidsrechter Allard Lindhout te hulp. Odgaard ontdeed zich na weer een snelle aanval van twee Ajacieden en verschalkte Onana met een droge schuiver. De Friezen waren echter in balbezit gekomen na een overtreding op Joël Veltman, zo besliste de arbitrage.

Toch ging een van beide ploegen met een voorsprong de rust in: uit een hoekschop kopte de inlopende Nicolás Tagliafico in de extra tijd van de eerste helft snoeihard de 2-1 binnen.

Nicolás Tagliafico

Na de pauze had de thuisploeg binnen een kwartier de zege veiliggesteld. Eerst stond Per Schuurs paraat bij de tweede paal na een Amsterdamse hoekschopvariant en vervolgens maakte Tagliafico zijn tweede van de avond met een acrobatische volley.

Terwijl Heerenveen zich ogenschijnlijk neerlegde bij het onvermijdelijke, ging Ajax nog wel op zoek naar meer treffers. David Neres was daar nog het dichtst bij met een uithaal die de paal teisterde. Een vijfde Amsterdams doelpunt bleef echter uit.

Siem de Jong

Er steeg nog wel gejuich op toen Siem de Jong zijn (r)entree maakte bij Ajax. Zijn laatste wedstrijd voor de Amsterdammers was de thuiswedstrijd in april 2018 tegen PSV, waarin hij met een rode kaart van het veld werd gestuurd. In de tussenliggende periode speelde hij op huurbasis voor het Australische Sydney FC.