liveblog
NOS SportAangepast

Leclerc boekt eerste GP-zege, Verstappen snel klaar in België

  • De GP van België is de dertiende van 21 races in 2019
  • Een minuut stilte ter nagedachtenis aan de verongelukte Anthoine Hubert
  • Ferrari won dit jaar nog geen race
  • 44 ronden staan er op het programma
liveblog gesloten

Bedankt voor het volgen van het liveblog

Na een gedenkwaardige GP van België gaan we volgende week verder met de GP van Italië. Tot dan.

Verstappen blijft derde in WK-stand

Leiws Hamilton doet met zijn tweede plaats goede zaken in het WK-klassement. Hij leidt met 268 punten. Bottas volgt met 203, 3. Verstappen 181, 4. Vettel 169, 5. Leclerc 157.

Pech voor Norris, goede race Albon

Met het zicht op een hoge klassering (vijfde) valt de McLaren van Norris stil. Alex Albon sluit een voortreffelijke eerste race voor Red Bull af op de vijfde plaats. Hij werkte zich helemaal op vanuit de achterhoede.

Lelcerc draagt zege op aan Hubert

De Monegask geeft na zijn zege toe dat het voor hem een heel moeilijk weekeinde is geweest. "We zijn samen opgegroeid", zegt hij over zijn band met de omgekomen Anthoine Hubert. "Ik ben een vriend verloren, draag deze zege aan hem op. Hij blijft altijd in mijn gedachten."

Podium

GP van België: 1. Charles Leclerc/Ferrari, 2. Lewis Hamilton/Mercedes, 3. Valtteri Bottas/Mercedes, 4. Sebastian Vettel/Ferrari, 5. Alexander Albon/Red Bull.

Leclerc wint zijn eerste GP

De jonge Ferrari-coureur (21) maakt op Spa-Francorchamp een emotioneel weekeinde door. Hij kende de omgekomen Anthoine Hubert goed. Hij helpt Ferrari aan de eerste zege van 2019.

Laatste ronde

Hamilton kan nog niet profiteren van DRS. Leclerc heeft een marge van 1,6 seconden.

43/44: Voorsprong Leclerc slinkt

Nog twee ronden en de vraag is of Charles Leclerc Lewis Hamilton van zich af kan houden. Gat is 2,3 seconden.

40/44: Hamilton nadert

Het gat tussen P1 (Leclerc) en P2 (Hamilton) is nog 4,1 seconde.

38/44: Hamilton pakt 0,7 seconde terug

Gaat Lewis Hamilton nog stunten? De Brit brengt zijn achterstand op Leclerc met zes ronden te gaan terug naar 5,9 seconden.

Nog tien ronden

Vettel gaat naar binnen en komt op nieuwe banden naar buiten. Vanaf P4 gaat hij op jacht naar een podiumplaats.

Albon werkt zich op naar P8

De teamgenoot van Max Verstappen vermaakt het publiek met een mooie inhaalactie. Inmiddels rijdt Albon op P8. Pierre Gasly heeft er ook zin in. De voormalige teamgenoot van Verstappen ligt op P10.

Hamilton passeert Vettel

De Mercedes-coureur zet de aanval in en hij slaagt in zijn opzet. Hij is Vettel te snel af en heeft de tweede plaats in handen. Zes seconden is zijn achterstand op Leclerc.

Duel Vettel - Hamilton

Lukt het Vettel om Hamilton van zich af te houden? Kans is klein. Hamilton dringt aan. Hij maakt zich op voor een aanval.

Leclerc weer aan kop

De Monegask van Ferrari zet teamgenoot Vettel snel op twee seconden achterstand. De inhaalactie is simpel: Vettel krijgt te horen dat ie aan de kant moet. Hamilton op twee seconden van Vettel. Nog 16 ronden.

25/44: Leclerc nadert Vettel

Leclerc is momenteel sneller dan zijn leidende teamgenoot Vettel. Hij heeft het verschil teruggebracht naar een seconde.

Stuivertje wisselen aan kop

Sebastian Vettel is in ronde 24 de nieuwe leider. Inmiddels hebben de toppers allemaal een pitstop gemaakt. Leclerc rijdt op de tweede plaats, voor Hamilton en Bottas. Kan Leclerc Vettel bedreigen? Kan Mercedes nog iets?

Bottas leider na pitstops Leclerc en Hamilton

De Fin moet echter zelf nog naar binnen. Vettel nu op P2. De Duitser was de eerste die een pitstop maakte. Daarachter Leclerc en Hamilton.

Halverwege: pitstop Leclerc

De leider in de wedstrijd komt in ronde 22 binnen voor nieuwe banden. Hij keert op P4 terug.

Eerbetoon fans aan Hubert

In de negentiende ronde klinkt er een massaal applaus op de tribune. Het is een eerbetoon aan de zaterdag verongelukte Anthoine Hubert, die in de Formule 2 met nummer 19 reed.

Hamilton op P2

De wereldkampioen rijdt op 4,5 seconden van leider Leclerc.

16/44: Pitstop Vettel

Vettel gaat als eerste van de toppers naar binnen. Hij keert op P5 terug.

10/44: Hamilton jaagt op Vettel

Leclerc, die even de ideale lijn verlaat, heeft een mooi gat geslagen met de rest. Hamilton heeft druk gezet op Vettel. De wereldkampioen zit binnen een seconde van de tweede plaats.

Verstappen: 'Start niet ideaal'

"Mijn reactie was niet top. Ik had wat wielspin. Dat is allemaal niet ideaal", zegt de Nederlander bij Ziggo over zijn snelle aftocht in de GP van België. Verstappen kiest de binnenkant, wordt geraakt door de bolide van Kimi Räikkönen en belandt een stuk verder in de banden. "Ik denk dat hij mij daar niet meer had verwacht en me niet gezien heeft."

5/44: Ruim andere halve seconde voor Leclerc

Leclerc heeft zijn teamgenoot na vijf ronden op bijna twee seconden achterstand gezet. Louis Hamilton doet pogingen in de buurt van nummer twee Vettel te komen. Valtteri Bottas volgt Hamilton.

1/44: Leclerc leidt

Charles Leclerc heeft de leiding genomen. Hij verzilvert zijn polepositie. Sebastian Vettel volgt. Daarna Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Verstappen valt uit

Hij komt bij de start van de GP van België in de problemen met Kimi Räikkönen en belandt later in de banden. Duizenden fans van de Nederlander kijken verschrikt toe. Voor Verstappen is het voor het eerst in 22 races dat hij uitvalt.

Onderweg

De GP van België is gestart.

Nog een paar minuten

Nog even en de tweede seizoenshelft in de Formule 1 begint. Het weer op Spa-Francorchamps is omgeslagen. Het is een stuk koeler. Komt er nog regen?

Verstappen: 'Richten ons op Mercedes'

De Nederlander meende na de kwalificatie dat Ferrari een klasse apart is op Spa-Francorchamps. "Ik denk dart we meer kans maken tegen Mercedes. Een podiumplaats is niet onmogelijk."

Kubica vanuit de pitstraat, definitieve startgrid

Ferrari heeft succes nodig

De Italiaanse renstal jaagt vanmiddag op de eerste zege in 2019. Die is ook nodig om de strijd om de wereldtitel weer interessant te maken. Louis Hamilton leidt moment comfortabel met 250 punten. De stand na 12 GP's: 1. Hamilton/Mercedes 250, 2. Bottas/Mercedes 188, 3. VERSTAPPEN/Red Bull 181, 4. Vettel/Ferrari 156, 5. Leclerc/Ferrari 132, 6. Gasly/Red Bull/Toro Rosso 63.

Kan Albon mee in het geweld van Verstappen?

Alex Albon moet bewijzen dat de ingreep van Red Bull in de zomerstop terecht is. Hij heeft het stoeltje van de teleurstellende PIerre Gasly gekregen. Teambaas Christian Horner heeft vertrouwen in Albon: "Soms moet je een stoere stap zetten met jong talent."

Situatie Juan Manuel Correa stabiel

De F2-coureur was ook betrokken bij het incident rond Anthoine Hubert. Hij ligt op de intensive car en zijn situatie is stabiel. Correa is geopereerd aan beide benen en heeft verwondingen aan zijn rug.

Start om 15.10 uur, Leclerc op pole

De race op het langste circuit van de F1-kalender telt vanmiddag 44 ronden. Charles Leclerc (Ferrari) staat voor de derde keer dit seizoen op pole. Ferrari won dit seizoen nog geen race en kans een succes wel gebruiken. Voor Leclerc is het een emotionele dag. Hij racete tegen de verongelukte Hubert. Voor de F3-race sprak hij de moeder van de omgekomen coureur.

Eerbetoon aan Hubert voor de start van F3-race

GP van België met een rouwrand

De autosportwereld rouwt om de dood van F2-coureur Anthoine Hubert, die zaterdag bij een crash om het leven kwam. De F2-race is afgelast, voor de start van de Formule 1-race wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Hubert.

Bij de ingang van circuit in Spa-Francorchamps hangt een vlag van de overleden Franse autocoureur Anthoine Hubert

Welkom bij het liveblog van de F1

Vandaag de dertiende WK-race van het seizoen. Op het circuit van Spa-Francorchamps de GP van België.