NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Met 39,3 graden een nieuw hitterecord, morgen mogelijk 40 graden

Liveblog gesloten
 • Morgen opnieuw een hitterecord?

  Vandaag is het Nederlandse hitterecord uit 1944 gebroken. Dat stond op 38,6 graden, maar even voor 15.00 uur werd in Gilze-Rijen 38,8 graden gemeten. Later zette Eindhoven een nieuw record met een temperatuur van 39,3 graden. Dat is dus vanaf nu de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland, maar voor hoe lang?

  Morgen worden opnieuw erg hoge temperaturen verwacht, hoger dan vandaag zelfs. "Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Opnieuw zullen de hoogste temperaturen in het oosten en zuid-oosten van het land worden gemeten.

  Kijk hier het laatste weerbericht terug:

  'Morgen wordt het mogelijk nog warmer dan vandaag'
 • Koeler? Nog lang niet overal

  Er zijn momenteel grote verschillen in temperatuur. Aan de kust is het iets boven de 20 graden, terwijl in Oost-Nederland en Limburg de temperaturen nog altijd boven de 35 graden liggen.

  Weerplaza
 • Heet in Gilze en Rijen, maar bij het water best te doen

  In Gilze en Rijen werd vandaag het 75 jaar oude hitterecord gebroken. Het werd er 38,8 graden. Bezoekers van een zwembad in de gemeente vinden het best te doen bij het water.

  Bij het zwembad in Gilze en Rijen: 'Het is niet om uit te houden, maar zo wel'
 • IJsjes voor ouderen

  Bij dit verzorgingshuis in Almere zijn extra maatregelen genomen vanwege het warme weer, zo worden er ijsjes uitgedeeld en is even geen fysio.

  Verzorgingshuizen nemen maatregelen: ijsjes uitdelen en even geen fysio
 • 'Morgen mogelijk 40 graden'

  "Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Journaal.

  Bekijk hieronder het laatste weerbericht:

  'Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat'
 • Honderden varkens dood door de hitte

  In Middelharnis in Zuid-Holland zijn honderden varkens doodgegaan door oververhitting. De gemeente Goeree-Overflakkee meldt aan de Provinciale Zeeuwse Courant dat de ventilatie in de stal was uitgevallen door een technische storing.

 • Temperaturen zakken (iets)

  Na de recordmetingen van vandaag beginnen de temperaturen wat te zakken. Het warmst is het nog in Brabant en Limburg.

  Bekijk hieronder en via deze link de actuele temperaturen.

  weerplaza
 • Rode Kruis: let op medicijngebruik

  Het Rode Kruis waarschuwt om tijdens de hitte extra goed de bijsluiter van medicijnen te lezen. De warmte kan nadelige effecten hebben op medicijngebruik, dosissen moeten soms verlaagd of juist verhoogd worden. Vooral ouderen weten dit vaak niet, aldus de hulporganisatie.

 • De hoogste temperaturen

  Bij vier meetstations is vandaag een temperatuur van meer dan 39 graden gemeten. Eindhoven is de recordhouder met 39,3 graden. In Gilze-Rijen, Ell en Arcen gaat het om 39,2 graden.

  Weerplaza
 • Nóg warmer in De Bilt

  In De Bilt is 36,4 graden gemeten. Het vorige record stond op 35,7 graden.

 • Brandende zon

  De zonkracht in het hele land is vandaag 7, op een schaal van 10. Dat houdt in dat een onbeschermde huid na 10 tot 15 minuten verbrandt.

  Hoe dit komt en wat je eraan kan doen, legt NOS op 3 uit in deze video:

 • Ook nieuw hitterecord in De Bilt

  In De Bilt is 35,9 graden gemeten, daarmee is het vorige record van 35,7 graden op 19 juli 2006 en op 24 juli 2018, verbroken.

 • Waterpret in verzorgingshuis

  In verzorgingshuis Aafje De Vijf Havens worden vanwege de hitte spelletjes met water gespeeld. Het ANP maakte er deze vrolijke foto's:

  1/3 ANP
  2/3 ANP
  3/3 ANP
 • Kortere optredens van Bollo de Beer

 • Ook warm in Verenigd Koninkrijk

  Vermijd morgen de trein en blijf het liefst helemaal thuis, luidt het advies van Southeastern. De Britse spoorwegvervoerder verwacht dat de metalen treinrails donderdag verbuigen door de hitte. De vervoerder rekent erop dat het treinuitval ook leidt tot chaos op de Britse wegen.

  Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste julidag ooit gemeten in Groot-Brittannië met verwachte temperaturen van rond de 39 graden in Londen. Het weerbureau schat de kans op het verbreken van het hitterecord van 39 graden in augustus 2003 op 60%.