liveblog
NOS NieuwsAangepast

Met 39,3 graden een nieuw hitterecord, morgen mogelijk 40 graden

liveblog gesloten

Morgen opnieuw een hitterecord?

Vandaag is het Nederlandse hitterecord uit 1944 gebroken. Dat stond op 38,6 graden, maar even voor 15.00 uur werd in Gilze-Rijen 38,8 graden gemeten. Later zette Eindhoven een nieuw record met een temperatuur van 39,3 graden. Dat is dus vanaf nu de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland, maar voor hoe lang?

Morgen worden opnieuw erg hoge temperaturen verwacht, hoger dan vandaag zelfs. "Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Opnieuw zullen de hoogste temperaturen in het oosten en zuid-oosten van het land worden gemeten.

Kijk hier het laatste weerbericht terug:

'Morgen wordt het mogelijk nog warmer dan vandaag'

Koeler? Nog lang niet overal

Er zijn momenteel grote verschillen in temperatuur. Aan de kust is het iets boven de 20 graden, terwijl in Oost-Nederland en Limburg de temperaturen nog altijd boven de 35 graden liggen.

Weerplaza

Heet in Gilze en Rijen, maar bij het water best te doen

In Gilze en Rijen werd vandaag het 75 jaar oude hitterecord gebroken. Het werd er 38,8 graden. Bezoekers van een zwembad in de gemeente vinden het best te doen bij het water.

Bij het zwembad in Gilze en Rijen: 'Het is niet om uit te houden, maar zo wel'

IJsjes voor ouderen

Bij dit verzorgingshuis in Almere zijn extra maatregelen genomen vanwege het warme weer, zo worden er ijsjes uitgedeeld en is even geen fysio.

Verzorgingshuizen nemen maatregelen: ijsjes uitdelen en even geen fysio

'Morgen mogelijk 40 graden'

"Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Journaal.

Bekijk hieronder het laatste weerbericht:

'Ik kan niet uitsluiten dat het morgen richting de 40 graden gaat'

Honderden varkens dood door de hitte

In Middelharnis in Zuid-Holland zijn honderden varkens doodgegaan door oververhitting. De gemeente Goeree-Overflakkee meldt aan de Provinciale Zeeuwse Courant dat de ventilatie in de stal was uitgevallen door een technische storing.

Temperaturen zakken (iets)

Na de recordmetingen van vandaag beginnen de temperaturen wat te zakken. Het warmst is het nog in Brabant en Limburg.

Bekijk hieronder en via deze link de actuele temperaturen.

weerplaza

Rode Kruis: let op medicijngebruik

Het Rode Kruis waarschuwt om tijdens de hitte extra goed de bijsluiter van medicijnen te lezen. De warmte kan nadelige effecten hebben op medicijngebruik, dosissen moeten soms verlaagd of juist verhoogd worden. Vooral ouderen weten dit vaak niet, aldus de hulporganisatie.

De hoogste temperaturen

Bij vier meetstations is vandaag een temperatuur van meer dan 39 graden gemeten. Eindhoven is de recordhouder met 39,3 graden. In Gilze-Rijen, Ell en Arcen gaat het om 39,2 graden.

Weerplaza

Nóg warmer in De Bilt

In De Bilt is 36,4 graden gemeten. Het vorige record stond op 35,7 graden.

Brandende zon

De zonkracht in het hele land is vandaag 7, op een schaal van 10. Dat houdt in dat een onbeschermde huid na 10 tot 15 minuten verbrandt.

Hoe dit komt en wat je eraan kan doen, legt NOS op 3 uit in deze video:

Ook nieuw hitterecord in De Bilt

In De Bilt is 35,9 graden gemeten, daarmee is het vorige record van 35,7 graden op 19 juli 2006 en op 24 juli 2018, verbroken.

Waterpret in verzorgingshuis

In verzorgingshuis Aafje De Vijf Havens worden vanwege de hitte spelletjes met water gespeeld. Het ANP maakte er deze vrolijke foto's:

Kortere optredens van Bollo de Beer

Landal Greenparks heeft de optredens van kinderheld Bollo de Beer ingekort vanwege de hitte. Ook krijgen de medewerkers icepacks onder hun kleding.

Ook warm in Verenigd Koninkrijk

Vermijd morgen de trein en blijf het liefst helemaal thuis, luidt het advies van Southeastern. De Britse spoorwegvervoerder verwacht dat de metalen treinrails donderdag verbuigen door de hitte. De vervoerder rekent erop dat het treinuitval ook leidt tot chaos op de Britse wegen.

Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste julidag ooit gemeten in Groot-Brittannië met verwachte temperaturen van rond de 39 graden in Londen. Het weerbureau schat de kans op het verbreken van het hitterecord van 39 graden in augustus 2003 op 60%.

Eindhoven heeft hitterecord: 39,3 graden

Eindhoven heeft met een temperatuur van 39,3 graden de plaats van Gilze-Rijen en Limburgse Ell overgenomen.

Volle stranden, drukke meren en veel bootjes

Nederland gaat op allerlei manieren om met de hitte en vanuit de lucht is dat goed te zien:

Nederland vanuit de lucht: volle stranden, drukke meren en veel bootjes

Ook 39,2 graden in Limburgse Ell

In Ell in Limburg is ook 39,2 graden gemeten. Die plaats is nu dus samen met Gilze-Rijen hitterecordhouder.

Weinig hinder op het spoor

Volgens de NS en ProRail zijn er weinig problemen op het spoor als gevolg van de hitte. De grote verstoringen van dit moment hebben andere oorzaken.

Af en toe gaat het helaas toch mis door de hitte:

De actuele temperaturen

Weerplaza

'Afkoelen' kan in Vlissingen

Vrijwel overal in Nederland worden temperaturen van dik boven de 30 graden gemeten, maar niet meer in het Zeeuwse Vlissingen. Daar is het nu niet warmer dan 27 graden.

Gilze-Rijen, #GilzeRijen en Gilze en Rijen

#GilzeRijen is trending topic op sociale media. Dat klinkt als een geheel, maar schijn bedriegt: Gilze en Rijen zijn twee dorpen in Noord-Brabant, die van elkaar gescheiden worden door een treinspoor, de A58 en vliegbasis Gilze-Rijen. Op die laatste plek is het hitterecord gemeten. Overigens heet de gemeente wel 'Gilze en Rijen'.

39 graden in Eindhoven

In Eindhoven is nu een temperatuur van 39 graden gemeten. In Gilze-Rijen gaat het inmiddels om 39,2 graden.

Glasvezel in Almere oververhit

Duizenden mensen in Almere met glasvezel zitten momenteel zonder internet. Het gaat om klanten van de providers Tweak, KPN en XS4all.

Vermoedelijk is de storing het gevolg van de hitte waardoor de lasers die het signaal doorgeven te warm zijn geworden.

'Hitterecord door combinatie van situaties'

Het hitterecord is verbroken door een combinatie van een aantal bijzondere situaties, zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Journaal. "De zon moeten onbelemmerd kunnen schijnen, er moet een aanvoer zijn van warme lucht uit het zuiden en er mag bijna geen verdamping zijn."

"Een andere belangrijk element is dat het in Nederland steeds warmer wordt, het was dus een kwestie van tijd voordat het record verbroken zou worden."

Bekijk hier het hele gesprek met de weerman:

Peter Kuipers Munneke over hitterecord

Nog heter: 39,1 graden

Net is in Gilze-Rijen een nog hogere temperatuur van 39,1 graden gemeten.

Weerplaza

Nieuw hitterecord

In Gilze-Rijen werd even voor 15.00 uur 38,8 graden gemeten door het KNMI. Daarmee is het oude hitterecord van 38,6 graden van 23 augustus 1944 in Warnsveld gesneuveld.

38,4 graden in Gilze-Rijen

Volgens Weerplaza is in Gilze-Rijen de temperatuur opgelopen tot 38,4 graden. Dat is de een-na-hoogste gemeten temperatuur in Nederland.

België heeft een hitterecord

In België is sprake van een hitterecord. Volgens de VRT is het in de plaats Kleine Brogel, niet ver van de grens met Nederland, 38,9 graden. Daarmee is het record uit 1947 gebroken.

De hoogste temperaturen tot nu toe

Tot 14.00 uur zijn volgens Weerplaza dit de hoogste drie temperaturen bij officiële meetstations:

  • Vliegbasis Gilze-Rijen: 37,9 graden
  • Eindhoven: 37,5 graden
  • Vliegbasis Volkel: 37,3 graden