NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Holleeder krijgt levenslang voor vijf moorden en gaat in hoger beroep

 • Willem Holleeder heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam te horen kregen dat hij levenslang de cel in gaat.
 • De rechtbank oordeelt dat Holleeder schuldig is aan de moord op Endstra, Van Hout, Mieremet, Houtman en Van der Bijl
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Vandaag is Willem Holleeder door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Die krijgt hij voor het opdracht geven tot vijf moorden. Holleeder houdt vol onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep.

  De berichtgeving gaat verder in het onderstaande artikel:

 • Reactie zussen:

  Astrid en Sonja Holleeder hebben volgens hun advocaat 'kennis genomen van het vonnis'. Ze willen verder niet reageren. "Het vonnis spreekt voor zich."

 • Geschreven verklaring van Holleeder

 • Holleeder gaat in hoger beroep

  De advocaten van Holleeder zeggen dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

 • Holleeder legt verklaring af

  De advocaten van Holleeder hebben deze verklaring voorgelezen, die Holleeder na het vonnis heeft geschreven in zijn cel:

  "Ik heb bij de rechtbank vaak mijn zorgen geuit dat de ongekende mediacampagne die mijn zusters met behulp van journalisten tegen mij gevoerd hebben, zijn effect niet zou missen. De rechtbank heeft mij steeds verzekerd dat daar geen sprake van zijn en dat mijn eerlijk en objectief op grond van het bewijs zou worden beoordeeld. Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan het opdracht geven tot liquidaties en bewijs daarvoor is er dan ook niet. Maar ik ben nu toch veroordeeld. Ik kan het niet anders zien dan dat ik al die tijd gelijk hebt gehad."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Holleeder: ik had al die tijd gelijk
 • Nabestaande gilt na uitspraak

  Zodra de rechtbank de levenslange gevangenisstraf voor Holleeder heeft uitgesproken, wordt er geapplaudisseerd in de rechtszaal. Vlak erna klinkt een gil. Die gil was afkomstig van een nabestaande, het is nog onbekend wie het was.

  Bekijk hier de beelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nabestaande gilt na uitspraak
 • Vonnis

 • Video: rechtbank spreekt vonnis uit

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'U meent gewetenloos en onverschillig te beschikken over leven en dood'
 • Applaus en Holleeder kijkt om

  Na het uitspreken van de straf, klapt iemand in de zaal. Holleeder kijkt even om. Daarna staat hij op, om door de parketpolitie de zaal uitgebracht te worden.

 • 'Levenslang enige passende straf'

  Levenslang is de enige passende straf voor Willem Holleeder, vindt de rechtbank. "U meent gewetenloos en onverschillig te beschikken over leven en dood", aldus de rechtbank.

  "U bent zelf lang buiten schot gebleven. Het motief lijkt te liggen in geldelijk gewin."

  Willem Holleeder wilde niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek. Als je naar zijn verleden kijkt, ging het volgens de rechtbank "van kwaad tot erger". De rechtbank acht de kans op herhaling groot en daarom moet Holleeder levenslang de gevangenis in.

 • Levenslang

  De rechtbank in Amsterdam legt Willem Holleeder een levenslange gevangenisstraf op. Hij krijgt die voor het opdracht geven tot vijf moorden.

  Alle moordopdrachten zijn bewezen, zegt de rechtbank. Willem Holleeder handelde niet alleen, maar samen met andere criminelen. Zoals Dino Soerel, die al levenslang heeft, en de vermoorde criminelen Stanley Hillis en Ali Akgun. Holleeder maakte deel uit van een criminele organisatie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De rechtbank legt u een levenslange gevangenisstraf op'
 • Holleeder ook schuldig aan mislukte liquidatie

  Het gaat om de mislukte aanslag op John Mieremet, die later alsnog werd vermoord.

  Crimineel John Mieremet is ook gedood in opdracht van Willem Holleeder en anderen. Een eerdere poging mislukte, tot grote woede van Holleeder. Hoe had het kunnen mislukken, foeterde hij tegen zijn ex-vriendin. "Ook heeft u uw zus Astrid voor de aanslag verteld dat Mieremet er aan zou gaan", schetste de rechtbank. En zo zijn er nog meer verklaringen die ondersteunen dat Holleeder achter de moord zat.

 • Ook schuldig aan moord nr. 5

  De rechtbank acht Holleeder ook schuldig aan de moord op Thomas van der Bijl.

  Willem Holleeder zit wat onrustig op zijn stoel. Hij is volgens de rechtbank ook degene die de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl samen met anderen liet plegen. Holleeder heeft aan zijn ex-vriendin Sandra den Hartog verteld dat hij achter de liquidatie zat. Voor deze moord, en die op Houtman, is zijn vroegere kompaan Dino Soerel eerder al veroordeeld tot levenslang.

 • Ook Houtman vermoord in opdracht van Holleeder

  De liquidatie van drugshandelaar Kees Houtman is ook gepleegd in opdracht van Holleeder. Hier spelen de verklaringen van de twee kroongetuigen een belangrijke rol. "Osdorp eerst", beval Holleeder, waarmee hij volgens de rechtbank de liquidatie van Houtman bedoelde. Ook een anonieme getuige, die Holleeder met andere criminelen hoorde praten in een club, heeft een boekje open gedaan.

 • Rechtbank gaat verder met het vonnis

  Er worden nog andere mogelijke opdrachten tot moord besproken.