liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus wil uitleg van directie KPN na storing

  • Door een landelijke storing bij KPN was het alarmnummer 112 uren niet bereikbaar.
  • Volgens KPN is de storing inmiddels verholpen en doet ook het noodnummer het weer.
  • KPN kan nog niets zeggen over de oorzaak.
liveblog gesloten

'Bedankt'

Alles doet het weer, er kan weer gebeld worden en 112 is ook weer bereikbaar. De storing bij KPN begon rond 16.00 uur en duurde tot 19.30 uur. In Den Haag zijn er veel vragen over wat er misging bij het telecombedrijf. Minister Grapperhaus eist zo snel mogelijk uitleg.

Vanwege de communicatieproblemen werden agenten en ambulances de straat op gestuurd en brandweerposten bemand. De brandweer Zuid-Holland Zuid bedankt alle hulpverleners voor hun inzet.

Hiermee sluiten we het liveblog.

Zo gingen brandweer en ziekenhuizen om met de KPN-storing

Zo gingen brandweer en ziekenhuizen om met de KPN-storing

'We gaan dit uiteraard evalueren'

Stijn Wesselink, woordvoerder KPN, zegt dat het telecommunicatiebedrijf "met man en macht heeft gewerkt aan een oplossing". Maar: "Vanzelfsprekend hoort hier een pittige evaluatie bij."

'We zijn zelf ook niet trots dat dit heeft kunnen gebeuren'

Grapperhaus: het moet robuust opgelost zijn

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus laat aan de NOS weten dat hij met de directie van KPN wil praten als de storing helemaal voorbij is. Hij wil dat de directie naar het ministerie komt voor uitleg. De problemen moeten "robuust" opgelost zijn. "Het moet morgen niet weer fout gaan."

'Storing grotendeels voorbij'

KPN meldt dat het telefonieverkeer grotendeels lijkt te zijn teruggekeerd. Ook 112 lijkt weer volledig bereikbaar. "We bekijken nu of alle diensten van KPN weer werken", zegt een woordvoerder.

Verkeerd nummer verspreid via NL-Alert

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat in de NL-Alert een verkeerd 06-nummer is verspreid. In plaats van een nummer van de politie is per ongeluk het 06-nummer van De Telegraaf-redactie gebruikt.

Inmiddels is een nieuwe NL-Alert verstuurd met het juiste nummer.

7888 112-meldingen per dag

Voor wie zich afvraagt hoeveel 112-meldingen door de storing niet kunnen worden behandeld: in de jaarverantwoording van de politie van 2018 staat dat ze in dat jaar 2.879.426 telefoontjes ontvingen op 112. Een kleine rekensom leert dat dat er gemiddeld 7888 per dag waren.

Ongeveer 60 procent van het totale aantal meldingen werd doorgezet naar politie.

Rode Kruis zet bussen in

Het Rode Kruis zet bussen in in veiligheidsregio Hollands Midden, waar onder meer Katwijk, Gouda en Leiden onder vallen.

"Wij willen zo zichtbaar mogelijk zijn voor mensen als er iets is en ze hulp nodig hebben", zegt een woordvoerder. "Wij gaan vooral naar de buitengebieden om kwetsbare mensen te helpen."

'Grote en ingewikkelde storing'

Verslaggever Henrik Willem Hofs is bij het hoofdbureau van politie in Den Haag.

'Reken maar dat de mensen van KPN met man en macht bezig zijn om deze storing te verhelpen'

Reactie minister Grapperhaus

"Ik sta direct in contact met de directie van KPN. Er wordt met man en macht gewerkt aan het oplossen van de storing", zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een reactie.

Hij verwijst verder naar de alternatieve manieren om de hulpdiensten te bereiken. "Ik begrijp dat er veel vragen leven. Zodra ik meer informatie heb, zal ik de Kamer en u snel informeren."

Gas- en elektriciteitsstoringen

Ook het landelijk noodnummer dat je moet bellen voor gas- en elektriciteitsstoringen is niet bereikbaar. Bij problemen wordt daarom aangeraden om het nummer van de netbeheerder te bellen.

Alternatieven

Wil je toch bellen? "Probeer het dan via WhatsApp-bellen, FaceTime of Skype", zegt NOS tech-redacteur Nando Kasteleijn. "Dat gaat via internet en dat werkt waarschijnlijk wel."

Wel of geen NL-Alert

Op sociale media zijn mensen bezorgd omdat ze geen NL-Alert hebben ontvangen en anderen wel. Het is niet bekend hoe dat komt.

Vermoedelijk probleem met signaleringsdeel

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Bronnen die bekend zijn met de werking van het netwerk vermoeden dat het probleem zit in het signaleringsdeel van het telecomnetwerk. Daardoor kunnen er geen nieuwe gesprekken worden gestart.

Niet de eerste keer

Het landelijke alarmnummer 112 is vaker door een storing getroffen. In 2012 was dat meerdere keren het geval. Volgens KPN waren dat op zichzelf staande incidenten, onder meer ontstaan bij onderhoudswerkzaamheden.

Na een storing in juni van dat jaar schreef de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer dat de back-up niet goed had gefunctioneerd. Hij zei dat storingen van 112 niet meer mochten voorkomen. De procedures moesten worden aangescherpt en alle meldingen over storingen moesten de hoogte prioriteit krijgen.

In 2017 was het politienummer 0900-8844 voor bellers in het hele land onbereikbaar een deel van een dag niet goed bereikbaar. De oorzaak was een stroomstoring. In 2015 konden bellers in Midden- en Oost-Nederland dit nummer tijdelijk niet bereiken.

De storingskaart van KPN

Nood op de weg?

In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg kunnen mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002, laat de politie weten.

Reactie ministerie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan nog niet inhoudelijk reageren op het wegvallen van 112. "De storing ligt bij KPN. De politie werkt keihard aan oplossingen. Dat heeft nu even prioriteit."

Alternatieve noodnummers

Mensen in nood die met spoed politie, brandweer of ambulance nodig hebben kunnen bellen met 088-6628240.

NL-Alert

Volgens berichten op Twitter is er een NL-Alert verstuurd rond 17.00 uur. Al heeft niet heel Nederland deze ontvangen.

Agenten kunnen elkaar moeilijk bereiken

Door de landelijke storing is het niet alleen moeilijk voor burgers om de politie te bereiken, agenten zelf hebben ook moeite om elkaar te pakken te krijgen. "Soms lukt het wel en soms niet, niet iedereen is altijd bereikbaar. Het is niet optimaal", zegt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid tegen het ANP.

Hulpdiensten de straat op

Alle agenten die op dit moment aan het werk zijn, zijn door de politie de wijken ingestuurd. Mensen kunnen hen aanspreken als er nood aan de man is. Via de portofoons kan er dan hulp worden opgeroepen.

Landelijke storing

Alarmnummer 112 is op dit moment niet bereikbaar door een landelijke storing bij KPN. Het gaat om zowel mobiele als vaste lijnen. De politie meldt dat mensen hulpverzoeken via Twitter, Facebook of de site moeten sturen.