112-meldkamer
NOS Nieuws

Storing KPN: 112 niet bereikbaar, landelijk noodnummer

Alarmnummer 112 is op dit moment niet bereikbaar door een grote storing bij KPN. De landelijke politie heeft een speciaal noodnummer geopend. Mensen die hulp nodig hebben kunnen bellen naar: 088-6628240. Ook 0900-8844 is onbereikbaar. Het alternatief daarvoor is volgens de Landelijke Eenheid 088-9659630.

Tegelijkertijd is in diverse regio's een NL-alert uitgestuurd met daarin een ander nummer dat mensen in geval van nood kunnen bellen.

112 valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. Minister Grapperhaus zegt dat hij persoonlijk contact heeft met de directie van KPN. "Er wordt met man en macht gewerkt aan het oplossen van de storing", schrijft hij. "Zodra ik meer informatie heb, zal ik de Kamer en u snel informeren."

Agenten de straat op

Eerder adviseerde de politie mensen die met spoed hulp nodig hebben naar politiebureau's en brandweerkazernes te gaan waar via een speciaal netwerk contact kan worden gezocht met de hulpdiensten.

Alle agenten die op dit moment aan het werk zijn, zijn door de politie de wijken ingestuurd. Mensen kunnen hen aanspreken als de nood aan de man is. Via de portofoons kan er dan hulp worden opgeroepen. Regionale eenheden zeggen op sociale media dat ze wel bereikbaar zijn via lokale nummers.

Andere eenheden van de politie melden dat mensen hulpverzoeken via Twitter, Facebook of de site moeten sturen.

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid roept burgers op om bij spoed zelf naar de huisarts, het politiebureau, de brandweer of het ziekenhuis te gaan. De Veiligheidsregio Utrecht twitterde kort na de start van de storing twee 06-nummers waar mensen terecht konden, maar trok die nummers later weer in nadat de Landelijke Politie een noodnummer bekendmaakte.

Brandweerposten bezet

De veiligheidsregio's Zuid-Holland-Zuid en Groningen melden dat alle onbemande brandweerkazernes worden bezet met medewerkers, zodat ook daar hulp kan worden geboden. Ook zouden er ambulances preventief de weg op zijn gestuurd, zodat ze snel hulp kunnen bieden.

De politie laat ook weten dat er in geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg kan worden gebeld met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002.

KPN: oorzaak onduidelijk

KPN kan nog niets zeggen over de oorzaak of hoelang het gaat duren voordat het is opgelost. De landelijke storing zorgt ervoor dat vanuit het hele land meldingen komen dat mensen niet kunnen bellen met hun mobiel of hun vaste telefoon.

Bronnen die bekend zijn met de werking van het netwerk vermoeden dat het probleem zit in het signaleringsdeel van het telecomnetwerk. Daardoor kunnen er geen nieuwe gesprekken worden gestart.

Ook gemeenten en bedrijven melden dat ze niet bereikbaar zijn.

112 is vaker door een storing getroffen. In 2012 was dat meerdere keren het geval. Volgens KPN waren dat op zichzelf staande incidenten, onder meer ontstaan bij onderhoudswerkzaamheden.

Bij een storing in juni van dat jaar konden 164 mensen geen contact krijgen met de alarmcentrale. Tijdens die storing vielen twee doden. Een van hen kreeg een hartaanval. Iemand die de hulpdiensten wilde waarschuwen, kreeg pas na vier minuten contact via 112. Toen de ambulance negen minuten later ter plaatse was, bleek dat te laat.

De toenmalige minister van Justitie Opstelten schreef aan de Tweede Kamer dat de backup niet goed had gefunctioneerd. Storingen van 112 mochten niet meer voorkomen. De procedures moesten worden aangescherpt en alle meldingen over storingen moesten de hoogste prioriteit krijgen.

Bijna 3 miljoen meldingen

Vorig jaar kwamen er bij het landelijke alarmnummer 2.879.426 meldingen binnen. zo'n 7900 per dag. "Ongeveer 60 procent is doorgezet naar de politie", staat in de verantwoording van de politie.

In 2017 was het politienummer 0900-8844 voor bellers in het hele land een deel van een dag niet goed bereikbaar. De oorzaak was een stroomstoring. In 2015 konden bellers in Midden- en Oost-Nederland dit nummer tijdelijk niet bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl