liveblog
NOS SportAangepast

Woedende Vettel raakt zege in Canada kwijt door tijdstraf, Verstappen vijfde

  • De Grand Prix van Canada is de zevende van het seizoen
  • De race is gestart om 20.10 uur Nederlandse tijd
  • De eerste zes races van het seizoen zijn door Mercedes gewonnen
  • Max Verstappen is van P9 vertrokken
liveblog gesloten

Op naar Frankrijk

De discussie over de ontknoping van de Grand Prix van Canada gaat nog wel even door. Het Formule 1-circus komt terug naar Europa. Over twee weken staat de GP van Frankrijk op het programma. Bedankt voor het volgen en tot dan.

De WK-stand na Canada

1. Lewis Hamilton/Mercedes 162, 2. Valtteri Bottas/Mercedes 133, 3. Sebastian Vettel/Ferrari 100, 4. Max Verstappen/Red Bull 88, 5. Charles Leclerc/Ferrari 72, 6. Pierre Gasly/Red Bull 36, 7. Carlos Sainz/McLaren 18, 8. Daniel Ricciardo/Renault 16.

Mooi record voor Hamilton

Het was dan wel niet de manier waarop hij het wilde, maar met zijn zege in Montreal achterhaalde Lewis Hamilton wel Michael Schumacher. Beiden hebben de GP van Canada nu zeven keer gewonnen.

Vettel: 'Publiek moet Hamilton niet uitjouwen'

Sebastian Vettel gaf een tijdje na de huldiging toch nog een snelle reactie. "Ik heb genoten van de race. Het was een intense strijd, maar het publiek moet Lewis niet uitjouwen. Andere mensen nemen deze rare beslissing." De Ferrari-coureur, die vorig jaar in België voor het laatst reed, spreekt over blinden die de beslissing hebben genomen.

Vettel naar het podium

Na een bezoekje aan de stewards komt de Duitser terug. Hij wisselt even de bordjes van de klassering. "We zouden eigenlijk niet moeten gaan", zegt Vettel tegen de tot winnaar uitgeroepen Hamilton.

Uitslag

1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Leclerc, 4. Bottas, 5. Verstappen, 6. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Gasly, 9. Stroll, 10. Kvyat

Vettel loopt boos weg

Komt de Ferrari-coureur nog naar het podium? Het lijkt erop van niet.

Hamilton: 'Niet de manier waarop ik wil winnen'

De Brit excuseert zich voor de zege, die hij door een tijdstraf van Vettel binnenhaalt. "Ik was hem liever voorbijgereden." De Duitser stapt woedend uit. Hij wordt tweede voor zijn teamgenoot Charles Leclerc. Vettel parkeert zijn auto niet op de aangewezen plek.

Hamilton profiteert van tijdstraf Vettel

De Brit moet de stewards bedanken. De vijf seconden die Vettel als tijdstraf ontvangt, bezorgt de Brit van Mercedes de zege. De zevende op rij voor Mercedes dit jaar. Vettel finisht wel als eerste maar de zege gaat naar Hamilton. Zijn 78ste in zijn loopbaan.

Hamilton gaat straks profiteren

Lewis Hamilton zit Sebastian Vettel op de hielen. De Brit weet dat hij geen risico hoeft te nemen. Door de tijdstraf van vijf seconden voor de Duitser krijgt de Mercedes-coureur over vier ronden de overwinning in de schoot geworpen.

Nog zeven ronden

Vettel leidt, maar weet dat hij op deze manier niet gaat winnen. Het gat met Hamilton is minder dan een seconde.

Vettel: 'Ze maken mijn race kapot'

De Duitser is woedend en laat dat duidelijk merken. Hij krijgt uit de Formule 1-wereld veel steun. Vijf seconden is de minimale straf. Daar kan hij niet tegen in beroep.

Tijdstraf voor Vettel

Zijn glijpartij in duel met Lewis Hamilton kost de leider in de wedstrijd een tijdstraf van vijf seconden. Dit kan een heel duur foutje worden voor de Ferrari-coureur. Hamilton moet in de buurt blijven om te winnen. Hij ligt 2,8 seconden achter. Vettel is boos. "Ik kon nergens anders heen", zei hij over zijn aanraking met het gras.

Magnussen baalt van bolide

De Deense coureur: "Dit is de slechtste ervaring ooit in welke auto ook." Teambaas Gunther Steiner roept hem tot orde. "Enough is enough." Beter gezegd: mond houden.

Verstappen passeert ook Ricciardo

De Nederlander heeft de vijfde plaats weer in handen. Kan hij in de slotfase nog voor vuurwerk zorgen?

Verstappen pakt Hülkenberg

De Nederlander schuift weer een plaatsje op. Hij ligt zesde. Voor hem rijdt een oude bekende: Daniel Ricciardo.

Verstappen maakt eindelijk pitstop

De Nederlander vervolgt op de mediumband zijn weg. Hij kiest voor de veilige weg. De softband had het niet gered. Hij keert op P7 terug. Nog twintig ronden.

Vettel slaat aanval Hamilton af

Vettel gaat bijna in de fout, schuift weg maar Hamilton lukt het net niet te profiteren. De Brit moet vol in de remmen om onheil te voorkomen. Hamilton vindt het gevaarlijk wat er voor hem gebeurt. De wedstrijdleiding gaat kijken naar het incident.

Bottas is op weg naar Verstappen

De Fin rijdt momenteel veel snellere rondentijden dan de Red Bull-coureur.

Vettel onder druk

Hamilton nadert de leider in de wedstrijd. De Brit heeft het gat teruggebracht tot onder de seconde, maar maakt een foutje bij het remmen.

Verstappen staat P3 af aan Leclerc

Het zat er al aan te komen. Net over de helft van de wedstrijd heeft Charles Leclerc zijn derde plaats weer heroverd op Max Verstappen. De Nederlander heeft een gat van 14 seconden op Daniel Ricciardo. Verstappen heeft iets meer ruimte nodig om zijn plaats bij een pitstop niet te verliezen.

Ook leclerc heeft nieuwe banden

De Ferrari-coureur maakt ook zijn pitstop, waardoor Max Verstappen op dit moment de derde plaats in handen heeft. Verstappen moet nog wel naar binnen. Vettel rijdt weer aan de leiding, met achter hem op drie seconden Lewis Hamilton.

Verstappen op P4 na stop Bottas

Ook de tweede Mercedes-coureur gaat naar binnen voor nieuwe, harde banden. Valtteri Bottas raakt zijn vierde plaats kwijt aan Max Verstappen.

Hamilton naar binnen

De wereldkampioen vertrouwt zijn banden niet meer en maakt een pitstop. Leclerc neemt de leiding, maar moet nog een pitstop maken. Vettel ligt tweede, Verstappen nog steeds op P5. Hamilton keert vlak voor Bottas op de derde plaats terug.

Vettel naar binnen, Hamilton leidt

Wisseling van de wacht aan kop. Sebastian Vettel gaat naar binnen voor een setje harde banden. Hamilton neemt de leiding.

Stand na 20 ronden:

Vettel leidt, met twee seconden voorsprong op Hamilton. Leclerc consolideert zijn derde plaats. Daarna Bottas en Verstappen. Ricciardo rijdt rond op de zesde plaats.

Pitstops brengen Verstappen op P5

De Nederlander profiteert van de pitstop van Nico Hülkenberg. Verstappen naar P5.

Vettel neemt afstand

De Duitser heeft een gaatje van ruim twee seconden met Lewis Hamilton geslagen na tien ronden. Verstappen is op jacht naar Valtteri Bottas, die vijfde ligt.

Norris eerste uitvaller

Norris (McLaren) heeft een probleem met een achterwiel. De ophanging lijkt afgebroken.

Gasly snel naar binnen

De teamgenoot van Max Verstappen gaat na acht ronden naar binnen voor andere banden. Verstappen gaat naar P6. Gasly keert terug op P13.

Verstappen in duel met Norris

De Nederlander heeft terreinwinst geboekt. Hij voert de druk op bij Lando Norris en passeert hem: P8.

Stand na vijf ronden:

1. Vettel/Ferrari, 2. Hamilton/Mercedes, 3. Leclerc/Ferrari, 4. Ricciardo/Renault, 5. Gasly/Red Bull, 6. Hülkenberg/Renault, 9. Verstappen/Red Bull.

Geen grote problemen bij de start

Sebastian Vettel verzilvert zijn polepositie. De Ferrari-coureur leidt, voor Lewis Hamilton en Charles Leclerc. Verstappen ligt op P9.

Verstappen start op harde band

Voor hem staan Nico Hülkenberg, Lando Norris, Pierre Gasly en Daniel Ricciardo op de zachte band. Die zullen snel naar binnen gaan voor een andere band.

Hier moet het zo gebeuren...

F1-circuit Montreal

Wat is er bij Hamilton aan de hand?

Het is druk rond de Mercedes van Lewis Hamilton. Er wordt nog hard aan zijn wagen gesleuteld.

Verstappen: 'Probeer naar de vijfde plaats te rijden'

De Nederlander moet voor het eerst sinds de GP van de Verenigde Staten in 2018 een inhaalrace rijden. "Ik probeer naar de vijfde plaats te rijden. En dan moet er voor ons wat gebeuren", zegt hij bij Ziggo over zijn kansen vandaag.

Hydraulisch probleem bij Hamilton

Mercedes ontdekte zaterdag een hydraulisch lek in de bolide van Lewis Hamilton. Er was dus nog wat werk te doen voor de race.

Enige zege van Kubica was in Canada

De Pool heeft bij zijn rentree in de Formule 1 nog weinig succes met Williams. Kubica heeft één grand prix-zege achter zijn naam staan. Hij won voor BMW Sauber in 2008 de Grand Prix van Canada.

Renault reed tot nu toe de minste rondjes

Voor de Franse renstal hebben Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg in zes GP's 630 ronden afgelegd, het minste aantal van alle teams. Mercedes is het enige team dat het maximale aantal van 732 ronden reed.

Ricciardo kan eindelijk lachen

De voormalige teamgenoot van Max Verstappen maakt een lastig seizoen door bij Renault. Zaterdag was zijn grote glimlach terug. Ricciardo kwalificeerde zich als vierde voor de race. Dat was het beste resultaat voor Renault in Canada sinds 2010.

Evenaart Hamilton record Schumacher in Canada?

De wereldkampioen kan vandaag de recordreeks van Michael Schumacher in Canada evenaren. De Duitser won zeven keer de Grand Prix van Canada. Hamilton deed dat tot nu toe zes keer.

Canada 2018: de ommekeer voor Verstappen

Vorig jaar kende Max Verstappen een moeizame seizoenstart. Het snelle circuit van Montreal vormde toen het decor van de ommekeer. Verstappen reed naar de derde plaats, zijn eerste podiumplaats in 2018. Het was het begin van een goede serie races van de Nederlander. Dit seizoen begon de red Bull-coureur aanmerkelijk beter. Hij finishte tot nu toe steeds in de topvier.

Ferrari op jacht naar eerste zege in 2019

De eerste zes races van het seizoen leverden allemaal overwinningen voor Mercedes op. Om de WK-strijd weer spannend te maken heeft concurrent Ferrari een zege nodig. Sebastian Vettel moet daarvoor gaan zorgen. De Duitser start voor het eerst dit seizoen van pole. Hij troefde Lewis Hamilton in de kwalificatie af.

Verstappen start van P9

Zijn kwalificatie zaterdag in Montreal mislukte, omdat hij in de slotfase van Q2 werd geconfronteerd met een rode vlag nadat Kevin Magnussen met zijn Haas op een muur was geknald. Daardoor eindigde de Nederlander als elfde. Vandaag vertrekt hij toch van P9, omdat Magnussen (tiende) uit de pitstraat start en Carlos Sainz (McLaren, negende) een gridstraf van drie plaatsen kreeg voor het ophouden van Alexander Albon (Toro Rosso).

Max Verstappend moet in de kwalificatie in Canada lopend terug

Welkom bij het liveblog van de GP van Canada

Nog 50 minuten tot de start van de zevende F1-race van het seizoen. Na een spannende kwalificatie hoopt Sebastian Vettel (Ferrari) in Montreal de hegemonie van Mercedes dit jaar te doorbreken. Naast hem WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes) op de eerste startrij.