Sebastian Vettel in actie in Canada
NOS Sport

Vettel op pole in GP Canada, Verstappen blijft op P11 steken

Sebastian Vettel start zondag in de Grand Prix van Canada voor de 56ste keer in zijn Formule 1-carrière van polepositie. De Ferrari-coureur troefde aan het slot van een spannende kwalificatie in Montreal wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) af. Vettel noteerde 1.10,240, Hamilton 1.10,446. Op de tweede startrij staan Charles Leclerc (Ferrari) en Daniel Ricciardo (Renault).

Zesde startrij Verstappen

Max Verstappen vertrekt in Montreal (voorlopig) van de zesde startrij na zijn elfde plaats in de kwalificatie. De Nederlander vloog eruit in het tweede deel. Verstappen moest aan het slot van Q2 nog de baan op, omdat zijn op de mediumband gereden tijd (1.11,800) niet voldoende was om zich te plaatsen voor de laatste fase van de kwalificatie met de toptien.

Met twee minuten op de klok ging Verstappen alsnog naar buiten op de zachte band. In het rondje dat het voor hem had moeten doen, klapte Kevin Magnussen met zijn Haas in de muur. Daarmee was de kwalificatie direct voorbij en bleef de toptien voor een chagrijnige Verstappen buiten bereik. Verstappen kan nog een plaatsje opschuiven, afhankelijk waar Magnussen (tiende) zondag start. De Deen zou uit de pitstraat kunnen starten.

Ferrari had wat goed te maken, na de moeizame seizoenstart. Alle zes voorgaande GP's leverden een overwinning op voor Mercedes. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben in de strijd om de wereldtitel al flink afstand genomen van de concurrenten.

Vrijdag in de tweede training meldden de Ferrari-coureurs zich al vooraan. In de derde training was dat niet anders. Vettel was de snelste, gevolgd door teamgenoot Leclerc. Hamilton en Bottas gaven terrein prijs, maar bij Mercedes hebben ze altijd iets extra's in de kwalificatie.

In de kwalificatie waren de verschillen miniem. Niet alleen aan de top, maar ook in de middenmoot. In het eerste deel voerden Vettel en Leclerc het veld voor Ferrari aan. In de chaotisch geëindigde tweede sessie waren het Hamilton en Bottas, die een fractie sneller waren dan de rest.

Verstappen zag de ontknoping van de strijd om pole vanuit de Red Bull-box. "Je verwacht niet dat er iemand zijn auto in de muur parkeert", keek de Nederlander terug op de mislukte kwalificatie. Dat er wellicht voor een andere strategie gekozen had kunnen worden (eerder veranderen naar de zachte band), was voor hem geen thema. "Dit kan gebeuren."

Hamilton leek in het derde deel van de kwalificatie op weg naar pole, maar uiteindelijk lukte het Vettel toch nog om de Brit naar de tweede plaats te verdringen. Zingend in zijn auto vierde de Duitser zijn eerste succes dit seizoen.

"Dit was echt een goede dag", zei Vettel. Hamilton, zes keer winnaar in Canada, excuseerde zich bij zijn team. "Ik ben niet echt teleurgesteld. Ferrari is in de laatste van drie sectoren gewoon veruit de snelste. We wisten dat Ferrari snel was. Zo moet racen zijn."

Ook zijn collega Valtteri Bottas had pech. Een spin hield hem buiten de topvier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl