liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax viert negentiende KNVB-beker; verdriet bij Willem II

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We houden ermee op hier in Rotterdam. Ajax wint de KNVB-beker na een 4-0 zege op Willem II. Ook de Champions League heeft Ajax inmiddels gefeliciteerd en spreekt al over een mogelijk eerste deel van een treble, samen met de eredivisie en de Champions League. Zover is het natuurlijk nog lang niet.

Oplossing kijkersvraag

We vroegen een tijdje geleden wat er mis was met het podium waarop Ajax de KNVB-beker kreeg uitgereikt. Het juiste antwoord luidt: de letter F ontbreekt in het woordje bekerfinale.

De letter F ontbreekt...

Huntelaar: 'Willem II wilde er een vechtwedstrijd van maken'

"Je zag dat het in het begin best lastig was, Willem II wilde er een echte vechtwedstrijd van maken", aldus Klaas-Jan Huntelaar na de finale. "Daar gingen we iets te veel in mee. Na de eerste goal speelden we goed. Het is mooi dat je gelijk die eerste prijs pakt."

Huntelaar: 'Willem II wilde er een vechtwedstrijd van maken'

De Jong: 'Op naar de volgende'

Ook Frenkie de Jong onderkende het belang van het winnen van de KNVB-beker voor Ajax. "Dit was heel belangrijk. Ajax had al een tijdje geen prijs meer gewonnen en voor mij persoonlijk was het ook de eerste prijs."

De Jong: 'Op naar de volgende'

Aanvoerder Peters boos over wissel in bekerfinale

Bij Willem II-aanvoerder Jordens Peters droop de teleurstelling ook van zijn gezicht na de nederlaag tegen Ajax. Bovendien was hij helemaal niet blij met het feit dat hij na ruim een uur werd gewisseld. "Ik vind het geen goed signaal naar de groep als de aanvoerder eruit haalt."

Aanvoerder Peters boos over wissel in bekerfinale: 'Geen goed signaal'

Koster teleurgesteld na bekerfinale: 'Zeker na zo'n goede start'

Willem II-trainer Adrie Koster was zeer teleurgesteld na de verloren bekerfinale. "Zeker na zo'n goede start. We hebben het Ajax het eerste half uur heel lastig gemaakt. Tot aan de 1-0 hebben we het goed gedaan. Daarna viel snel de tweede goal van Ajax en dan wordt het heel moeilijk."

Koster teleurgesteld: 'Zeker na zo'n goede start'

Ten Hag bij Langs de Lijn: 'Blij, maar nog niet tevreden'

"Het is lang geleden voor Ajax. We zijn daar het hele seizoen mee achtervolgd", aldus Ajax-trainer Erik ten Hag na de bekerwinst. "Tot nu toe loopt het seizoen perfect, maar we zijn nog niet tevreden. We zijn in de juiste positie. We hebben nu weer een stap en hebben weer een grens verlegd."

"We hebben mooie dingen laten zien tot nog toe. Dat zal altijd blijven. Real Madrid-uit, het zijn herinneringen. Maar uiteindelijk moet je iets tastbaars hebben. En dat zijn titels. We hebben nu de beker, maar het moet leiden tot meer", aldus de trainer.

Ten Hag keek ook al vooruit naar het Champions League-duel met Tottenham Hotspur van woensdag. "We kunnen nu goed aan de start komen, aanstaande woensdag. Er zijn geen pijntjes. Voor zover ik het kan zien, is het oké."

Maar eerst is het feest? "Ik zeg altijd: 24 uur genieten. We moeten in die modus blijven. We gaan het vieren, maar ingetogen. We gaan niet naar de kroeg."

Ajax-trainer Erik ten Hag met de beker

Stickeren in De Kuip

De schoonmaakdienst in De Kuip krijgt waarschijnlijk een drukke dag. Ajax-fans hadden al aangekondigd dat ze in De Kuip stickers zouden achterlaten bij een zege in het bekertoernooi. Op menig stoeltje is al een sticker aangetroffen.

Een Ajax-sticker op een stoeltje in De Kuip na de bekerfinale

Feyenoord en nummer vier juichen mee met Ajax

De bekerwinst van Ajax heeft positieve gevolgen voor Feyenoord en de nummer vier van de eredivisie.

Omdat Ajax zich via de competitie al geplaatst heeft voor de voorrondes van de Champions League, schuift het Europa League-ticket dat klaar ligt voor de bekerwinnaar door naar de nummer drie op de ranglijst, Feyenoord.

Dat betekent dat de Rotterdammers instromen in de derde voorronde van de Europa League (in plaats van de tweede voorronde) en dat de nummer vier van de eredivisie een ticket krijgt voor de tweede voorronde van de Europa League en dus geen play-offs hoeft te spelen. AZ heeft op dit moment de beste papieren om als vierde te eindigen.

Daar is de beker

Voormalig Willem II- en Ajax-speler Tomas Galásek overhandigt de beker aan aanvoerder Matthijs de Ligt. Het (bescheiden) Amsterdamse feestje kan beginnen.

Kijk overigens even goed naar de tekst op het podium. Wat klopt er niet?

Ajax toont de KNVB-beker aan De Kuip

Huntelaar: 'Klein biertje'

"Een mooie eerste prijs", is de eerste reactie van Klaas-Jan Huntelaar na de finale voor de camera van Fox Sport. "Maar hopelijk wordt het meer. Het was een mooie opwarmer voor ons."

Huntelaar was in zijn nopjes over de statistiek dat hij - na Johan Cruijff met zes goals - de speler is met de meeste goals in een KNVB-bekerfinale. Hoewel Ajax de beker gezien het drukke programma bescheiden zal vieren, zit er wel een klein biertje in, aldus Huntelaar.

KLAAR IN DE KUIP

Het is klaar in De Kuip: Ajax verslaat Willem II met 4-0 en wint de KNVB-beker.

Daley Blind

87' Slotfase

De laatste minuten lopen in De Kuip, waar de rechterkant met de Ajax-fans schudt op zijn grondvesten. Ajax is op weg naar zijn negentiende KNVB-beker.

Willem II-Ajax 0-4

79' De Jong mag rusten

Ook voor Frenkie de Jong is de bekerfinale ten einde. De Ajacied en voormalig speler van Willem II wordt vervangen door Lasse Schöne.

Ondertussen combineert Ajax zich vrolijk naar de eerste prijs sinds vijf jaar. Wellenreuther moest nog ingrijpen op een inzet van Neres.

Willem II-Ajax 0-4

76' GOAL AJAX

Een kwartier voor tijd is de bekerfinale toch wel echt beslist: rechtsback Kristensen schiet de 4-0 binnen op aangeven van Mazraoui na opnieuw een vlotte aanval van de Amsterdammers.

Willem II-Ajax 0-4

Rasmus Kristensen viert zijn goal met de Ajax-fans

70' Hagel

Het begint ineens stevig te hagelen in De Kuip.

Tadic kan in de tussentijd gaan schuilen: hij wordt vervangen door Labyad. Die neemt even later meteen een vrije trap: in de muur.

Het hagelt in De Kuip

67' GOAL AJAX

Ajax begon steeds meer controle te krijgen en dat levert een derde doelpunt op: Huntelaar tikt de 3-0 binnen tegen Willem II in de bekerfinale.

De Amsterdammers hadden de touwtjes al een tijdje stevig in handen. Ajax tikte de bal simpel rond en uiteindelijk gunt Van de Beek de bal aan Huntelaar, die heel eenvoudig binnen kan werken.

Willem II-Ajax 0-3

Klaas-Jan Huntelaar viert de 0-3

63' Willem II wisselt

Ook Willem II wisselt: Peters en Dankerlui worden vervangen door Crowley en Vrousai.

Even later zijn er zorgen rond Ajax-aanvoerder De Ligt na een botsing in de lucht met Pavlidis. Na enige verzorging aan het hoofd kan De Ligt weer verder.

Willem II-Ajax 0-2

58' Eerste wissel en rook

De eerste wissel aan de kant van Ajax: Ziyech gaat naar de kant en wordt vervangen door Neres.

Daarna ligt de wedstrijd even stil vanwege een aantal rookbommen aan de kant van de Ajax-aanhang. Na een paar minuten is de rook opgetrokken, we kunnen weer verder.

Willem II-Ajax 0-2

  • NOS
    De bekerfinale lag even stil vanwege rookbommen in het Ajax-vak
  • NOS
    De bekerfinale lag even stil vanwege rookbommen in het Ajax-vak

53' Kans Ajax

Bijna was het 3-0 voor Ajax, als Ziyech ontsnapt en Wellenreuther veels te ver zijn doel uitrent. Ziyech komt niet tot een afstandsschot, de bal komt uiteindelijk bij Tadic, maar diens inzet gaat via een Willem II-been naast. Het blijft dus nog spannend in De Kuip.

Willem II-Ajax 0-2

47' Kansen Willem II

In de eerste helft is Willem onmiddellijk levensgevaarlijk: Pavlidis komt in kansrijke positie, maar De Ligt grijpt tijdig in. Uit de daaropvolgende corner krijgt Isak een mogelijkheid, maar de bal gaat over.

Willem II begint fel aan de tweede helft en Ajax is er nog niet, dat is duidelijk.

Willem II-Ajax 0-2

TWEEDE HELFT

De tweede helft van de bekerfinale gaat beginnen. Ajax staat op een 2-0 voorsprong. Kan Willem II nog iets terugdoen in De Kuip?

Juichende Ajacieden na de 2-0 van Klaas-Jan Huntelaar

Ondertussen in Leverkusen

Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz heeft met Bayer Leverkusen ook een prima middag. De ruststand in het duel met Eintracht Frankfurt is liefst 6-1. Met zo'n resultaat kan Leverkusen zich nog echt gaan mengen om de vierde Champions League-plek in de Bundesliga.

RUST

Het is rust bij de bekerfinale in De Kuip. Willem II hield lang stand, maar binnen een minuut sloeg Ajax twee keer toe. De ruststand is 0-2.

39' GOAL AJAX

Dat is snel: meteen na de 1-0 wordt het 2-0 voor Ajax na een prachtige aanval. Het eindstation is Huntelaar die de bal met links langs doelman Wellenreuther schiet.

Ajax viert de 0-2 van Klaas-Jan Huntelaar

38' GOAL AJAX

Ajax komt op voorsprong in de bekerfinale! Daley Blind loopt zich vrij kopt raak na een lepe voorzet van Tadic. Wellenreuther zit er nog eventjes aan, maar de bal gaat toch over de lijn.

Daley Blind viert de 0-1

34' Nouri

In de 34ste minuut wordt de naam van Abdelhak Nouri door de Ajax-fans in de Kuip gescandeerd. Ajax-icoon Sjaak Swart had afgelopen week via Instagram opgeroepen om Nouri tijdens de finale te eren.

Eerbetoon voor Nouri

27' Prima partij

De bekerfinale is vooralsnog in evenwicht. Willem II biedt Ajax - dankzij de tactische ingreep van trainer Koster - vooralsnog prima partij.

Even was er paniek in de Tilburgse defensie omdat Wellenreuther de nodige moeite had met een hoge bal met effect, maar het liep goed af voor Willem II. Ajax lijkt de druk de laatste minuten wel een beetje op te voeren.

Willem II-Ajax 0-0

17' Kansen Willem II

Na een kwartier zien we de eerste kansen voor Willem II: eerst zet Lewis in kansrijke positie voor (maar niemand loopt ertegenaan), even later is er een flinke kans voor de vrijstaande spits Isak, maar De Ligt brengt redding en de bal gaat naast.

Willem II-Ajax 0-0

Alexander Isak baalt na zijn gemiste kans

8' Willem II opent fel

Willem II is fel begonnen aan de bekerfinale tegen Ajax in een sfeervolle Kuip. De Tilburgers zitten erbovenop en laten de Amsterdammers nauwelijks in hun spel komen.

Dit gezegd hebbende is de eerste grote kans van de wedstrijd voor Ajax: na een subtiel balletje van De Jong zet Van de Beek voor, Huntelaar tikt de bal vervolgens net voorlangs.

Willem II-Ajax 0-0

Matthijs de Ligt in duel met Vangelis Pavlidis

AFTRAP

Het is zover: de KNVB-bekerfinale tussen Willem II en Ajax is begonnen!

Willem II-Ajax

Geen keepersnood

Timon Wellenreuther en André Onana staan gewoon in de spelerstunnel, klaar om het veld te betreden. Geen paniek dus.

De mannetjes van de radio

Andy Houtkamp en Frank Wielaard zijn klaar voor de finale. Luister straks in Langs de Lijn op NPO Radio 1 naar hun wedstrijdverslag.

Andy Houtkamp en Frank Wielaard zijn er klaar voor

Keepersnood?

Willem II-doelman Wellenreuther, die net op tijd was klaargestoomd voor de finale, lijkt een beetje aangeslagen als hij het veld afloopt na de warming-up. En ook Ajax-goalie Onana gaat hoofdschuddend het veld af. Even afwachten wie er straks op doel staat in de bekerfinale...

Strafschoppen

Mocht de bekerfinale gelijk eindigen, dan volgt eerst een verlenging en daarna nog eventueel strafschoppen. De penalty's zullen dan worden genomen aan de kant van de supporters van Ajax, zo heeft een loting door scheidsrechter Gözübüyük uitgewezen.

Ajax: al 1834 dagen geen prijs

De laatste prijs van Ajax was de landstitel van 2014. Op de KNVB-beker wachten de Amsterdammers al negen jaar. Niet eerder sinds de invoering van het betaalde voetbal heeft Ajax zo lang op deze prijs moeten wachten.

Lees een artikel uit februari over de lange bekerdroogte in Amsterdam.

Ajax krijgt in 2010 de beker in een lege Kuip na een 4-1 zege op Feyenoord

De opstellingen

Bij Ajax zitten David Neres en Lasse Schöne op de bank. De Amsterdammers beginnen met Klaas-Jan Huntelaar in de spits en Noussair Mazraoui op het middenveld.

Bij Willem II zit Daniel Crowley verrassend op de bank. Trainer Adrie Koster hoopt Ajax te kunnen verrassen met een defensieve variant.

Opstellingen Willem II-Ajax

Willem II en Ajax zijn aangekomen

De spelersbussen van Willem II en Ajax zijn aangekomen bij De Kuip, waar over een kleine anderhalf uur de bekerfinale begint.

  • Pro Shots
    Willem II-aanvoerder Jordens Peters begroet fans bij de aankomst van Willem II bij De Kuip
  • Pro Shots
    Ajax-trainer Erik ten Hag zwaait naar fans bij de aankomst bij De Kuip

Zaakwaarnemer Frenkie de Jong droomt al stiekem van triple

Joep Schreuder kwam voor de bekerfinale tussen Willem II en Ajax de zaakwaarnemer van Frenkie de Jong tegen. Ali Dursun vertelt dat hij jaren geleden meteen al verliefd werd op het spel van De Jong. Maar hij had niet verwacht dat het zó snel zou gaan met diens roem.

Dursun bekent dat hij met De Jong al heeft gehad over het scenario dat Ajax en Barcelona elkaar in de Champions League zou treffen. En dat Frenkie dan de winnende zou maken tegen zijn aanstaande club.

Zaakwaarnemer Frenkie de Jong droomt al stiekem van triple

Zomaar wat feitjes

Willem II staat voor de vierde keer in de finale. Het won de beker in 1944 (ten koste van RKSV Groene Ster: 9-2) en in 1963 (door ADO te kloppen: 3-0). In 2005 was PSV met 4-0 te sterk. Op weg naar de finale werd Ajax toen in de halve finales met 1-0 verslagen.

Ajax won de beker achttien keer, voor het laatst in 2010, toen Feyenoord in een dubbel werd verslagen. Het wordt Ajax' 25ste finale en de eerste sinds PEC Zwolle in 2014 stuntte: 5-1. Daley Blind en Lasse Schöne waren er toen ook bij.

In de competitie won Ajax dit seizoen twee keer van Willem II. In Amsterdam werd het 2-0, in Tilburg won Ajax met 4-1.

Trainer Adrie Koster van Willem II was van oktober 2007 tot juli 2008 hoofdcoach van Ajax. Ook Vurnon Anita en Damil Dankerlui van Willem II hebben een Ajax-verleden.

Waar is het feestje?

Als Willem II de beker wint, dan wordt dat morgen groots gevierd in Tilburg. Dat zal gebeuren op de Heuvel in het centrum van de stad.

Ajax zal een eventuele winst van de beker bescheiden vieren. De Amsterdammers hebben immers nog een druk programma voor de boeg. Komende woensdag moet Ajax thuis aantreden tegen Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League, om maar wat te noemen.

Daar zijn de Tilburgers

Ruim 18.000 fans van Willem II wonen de bekerfinale straks bij. Ze zijn met 220 bussen van Tilburg naar Rotterdam gereden. En daar zijn ze.

De fans van Willem II arriveren bij De Kuip voor de bekerfinale

Anita koestert zijn Ajax-successen, maar wil nu Willem II laten juichen

Vurnon Anita speelt tegenwoordig bij Willem II, maar de middenvelder doorliep de hele jeugdopleiding van Ajax, speelde er meer dan 150 wedstrijden in de hoofdmacht, maakte daarin vijf goals en won met de Amsterdammers - onder meer - drie keer de beker.

In de finale wacht de middenvelder van Willem II straks zijn oude club. "Voor mij is het heel speciaal", vertelt Anita. "Het is weer een finale en tegen mijn oude cluppie. Dat maakt het nog specialer."

De vijf competitiegoals van Anita voor Ajax

Het weer in Rotterdam

Het is vooralsnog droog boven De Kuip, en zelfs de zon is af en toe even te zien. De verwachting is dat het ook tijdens de bekerfinale droog blijft, maar garanties kunnen we natuurlijk niet geven.

Speciale shirts voor Ajax-fans

Voor de 15.000 Ajax-fans in De Kuip liggen er speciale t-shirts klaar van de Supportersvereniging van Ajax. Op de shirts zijn afbeeldingen te zien van de shirts waarin de Amsterdammers hun achttien KNVB-bekers tot nu toe hebben gewonnen.

  • NOS
    De speciale shirts voor de Ajax-fans in De Kuip liggen klaar
  • NOS
    Het speciale bekershirt voor de Ajax-fans

Terug naar 2016

Als de bekerfinale tussen Ajax en Willem II net zo'n gedenkwaardige wedstrijd wordt als de laatste bekerontmoeting tussen beide ploegen, is er voor de Amsterdammers genoeg om naar uit te kijken.

Op woensdag 21 september 2016 won Ajax in de eerste ronde thuis met 5-0 van Willem II. Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong maakten samen met Abdelhak Nouri die dag hun debuut voor de Amsterdammers in een officiële wedstrijd. De Ligt en Nouri scoorden zelfs. En ook Hakim Ziyech maakte zijn eerste officiële goal voor Ajax.

De Ligt over zijn debuut in 2016 tegen Willem II

Live bij Langs de Lijn

Hugo Borst en Henry Schut zijn neergestreken in De Kuip, waarvandaan Langs de Lijn de hele dag live wordt uitgezonden.

Luister naar de voorbereidingen en de bekerfinale zelf op NPO Radio 1.

Hugo Borst en Henry Schut zitten klaar in De Kuip

'Frenkie en ik speelden iedereen kapot'

Frenkie de Jong, het moge inmiddels bekend zijn, is dit seizoen uitgegroeid tot een van de sensaties in Europa, maar is afkomstig uit de jeugdopleiding van Willem II. Was hij toen ook al zo goed?

Voormalige teamgenoten uit Tilburg Alejandro Navarro Keeris, Louisben Jagt, Mats Deijl en Bilal Ould-Chikh halen herinneringen op.

Uitreikers van de beker

Als Willem II de finale wint, reikt meesterscout Piet de Visser de beker uit aan aanvoerder Jordens Peters. De 84-jarige De Visser was van 1985 tot 1990 coach van de Tilburgers, met wie hij in 1987 promotie afdwong naar de eredivisie. Hij stond in 1991 vanaf de zomer tot oktober ook nog even aan het roer bij de Tricolores.

Mocht Ajax de beker winnen, dan reikt Tomas Galásek die uit aan aanvoerder Matthijs de Ligt. Galásek speelde voor beide clubs en was ook met beide clubs in de Champions League actief. De Tsjech kwam tussen 1996 en 2000 voor Willem II uit, waarna hij zes seizoenen bij Ajax speelde.

  • ANP
    Piet de Visser (links) als scout op de tribune.
  • ProShots
    2006: Galasek krijgt de beker uit handen van Marco van Basten

Het vergeten seizoen van Marc Overmars bij Willem II

Marc Overmars verdedigde tijdens zijn carrière de kleuren van clubs als Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Dat weet elke voetballiefhebber. Maar de huidige Ajax-directeur droeg ook één jaar lang het shirt van Willem II.

Het was het seizoen 1991/1992, een jaar voor de definitieve doorbraak van de snelle linksbuiten. Overmars maakte dat één doelpunt, en dat was een hele bijzondere.

1991: Marc Overmars scoort in het shirt van Willem II

Willem II-fans maken zich klaar voor vertrek naar de Kuip

Willem II krijgt straks in De Kuip de steun van 18.500 fans, die met 220 bussen naar Rotterdam komen. Verslaggever Joep Schreuder was een paar uur geleden bij het vertrekpunt van de Willem II-fans en constateerde dat de Tilburgers voor niemand bang zijn.

Willem II-fans maken zich klaar voor vertrek naar de Kuip

Welkom in Rotterdam!

Welkom in Rotterdam, waar om 18.00 uur de aftrap is van de finale van de 101ste editie van het KNVB-bekertoernooi: Willem II-Ajax.

Willem II kan de beker voor de derde keer winnen na gewonnen finales in 1944 en 1963. Ajax wil de bokaal voor de negentiende keer mee naar Amsterdam nemen.

Via dit liveblog blijf je de hele middag en avond op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de uitverkochte Kuip.

Jordens Peters en Adrie Koster van Willem II en Erik ten Hag en Matthijs de Ligt van Ajax blikken vooruit op de bekerfinale