Vurnon Anita bij Willem II
NOS Voetbal

Anita koestert zijn Ajax-successen, maar wil nu Willem II laten juichen

  • Laurens Sembiring

  • Laurens Sembiring

Op een blauw tribunestoeltje in het Koning Willem II Stadion zit Vurnon Anita. De Tilburgse arena is sinds dit seizoen de plek waar hij zijn thuiswedstrijden speelt en waar Willem II eind februari AZ versloeg in de halve finales van de KNVB-beker.

In de finale wacht Ajax, de club waar Anita veel herinneringen aan bewaart. "Voor mij is het heel speciaal", vertelt Anita. "Het is weer een finale en tegen mijn oude cluppie. Dat maakt het nog specialer."

De middenvelder doorliep de hele jeugdopleiding van Ajax, speelde er meer dan 150 wedstrijden in de hoofdmacht, maakte daarin vijf goals en won met de Amsterdammers - onder meer - drie keer de beker.

In 2012 koos hij voor een buitenlands avontuur en maakte hij de overstap van Ajax naar Newcastle United. Daar speelde Anita vijf seizoenen, waarna hij in 2017 vertrok naar Leeds United.

De 30-jarige Anita belandde er op een zijspoor en Willem II bood hem - op huurbasis - een kans om terug te keren naar Nederland.

Zondag kan Anita zijn vierde beker winnen, maar dan moet hij met Willem II wel de club verslaan waar hij naar eigen zeggen een fantastische tijd beleefde. "Ik heb er heel veel meegemaakt. Toernooien gespeeld, kampioen geworden en in het eerste elftal ups en downs gekend. Ik ben trots dat ik zo veel jaren voor Ajax mocht spelen."

Maar wat zijn nou zijn mooiste herinneringen in Amsterdamse dienst? Anita graaft in zijn geheugen, keert terug naar zijn Ajax-tijd en bespreekt zijn drie mooiste momenten.

1. Debuut

Het is 19 maart 2006. Een blessuregolf teistert Ajax en spelers als Wesley Sneijder, John Heitinga en Tomas Galásek kunnen niet spelen voor de Amsterdammers. De 16-jarige Anita krijgt in de bus naar Groningen van trainer Danny Blind te horen dat hij in de basis staat.

"Ja, dat was toch wel speciaal", vertelt Anita ruim dertien jaar later. "Ik had geen tijd om me daar op voor te bereiden. Ik werd er meteen ingegooid."

De vijf competitiegoals van Anita voor Ajax

Onderweg brengt hij direct zijn ouders op de hoogte van zijn aanstaande debuut. Het zorgt ervoor dat de jonge Anita met trillende benen in de bus zit, maar de zenuwen zijn verdwenen zodra hij het veld betreedt. "Toen stond ik er en probeerde ik op 16-jarige leeftijd te coachen en het neer te zetten."

Maar na die wedstrijd tegen Groningen verschijnt de naam Vurnon Anita op bijna geen enkel wedstrijdformulier meer van het eerste elftal. Hij moet het doen met wedstrijden in Jong Ajax. Die periode in de marge duurt twee jaar, in het seizoen 2008/2009 keert Anita terug in Ajax 1.

2. Bekerwinst 2010

Onder trainer Martin Jol wordt de verdedigende middenvelder 'omgeschoold' tot linksback en ontwikkelt hij zich tot vaste waarde in het elftal. Met Anita in de verdediging wint Ajax in 2010 de beker. Het is een speciale bekereditie, die Anita niet zal vergeten.

De andere finalist is aartsrivaal Feyenoord. Uit angst voor rellen tussen de supportersgroepen van beide clubs wordt er niet één finale gespeeld, maar komen er twee duels. Zowel Ajax als Feyenoord speelt een wedstrijd voor eigen publiek en daarbij is de aanhang van de uitploeg niet welkom.

Ajax wint het eerste duel van het tweeluik in eigen huis met 2-0. In De Kuip is het zelfs met 1-4 te sterk voor Feyenoord. "Ja, dat was een goed pak slaag", grinnikt Anita.

Vurnon Anita zit op de schouders van Luis Suárez na de bekerwinst van 2010

Hij vindt het jammer dat de wedstrijd werd gespeeld zonder uitpubliek, al heeft het ook gezorgd voor een mooie herinnering. "Je krijgt toch De Kuip stil." Anita hoorde alleen zichzelf en zijn medespelers juichen. "Dat is speciaal om mee te maken. Het was raar, maar het maakte het niet minder mooi."

Was het dan een makkie? "Als je naar de uitslagen kijkt, dan was het zeker een makkie. Maar iedereen weet dat zo'n wedstrijd beladen is en dat je er vol voor moet gaan. Zo'n uitslag komt niet vanzelf. We hadden een fantastisch team en dat lieten we op het veld zien."

3. De derde ster

De laatste mooie herinnering die Anita heeft uit zijn tijd bij Ajax, betreft de dag van 15 mei 2011. De eredivisie wordt op de laatste speeldag beslist in een rechtstreeks duel tussen Ajax en FC Twente. Siem de Jong kroont zich met twee doelpunten tot matchwinnaar en bezorgt Ajax zo de dertigste landstitel en dus de felbegeerde derde ster.

"Dat maakte het extra mooi en zorgt ervoor dat het je altijd bijblijft", vertelt Anita. "De andere kampioenschappen waren ook mooi, maar de dertigste was toch wat specialer. Hoe beladen die wedstrijd was, hoe goed we speelden, hoe de doelpunten vielen, hoe de supporters tekeer gingen. Dat voelde je echt op het veld."

2012: Vurnon Anita (r) viert de landstitel met Ajax

Genoeg mooie herinneringen dus aan zijn oude club, maar die weerhouden hem er zondag niet van om in de bekerfinale voorop in de strijd te gaan. Zijn teamgenoten bij Willem II wil hij op het hart drukken dat ze moeten genieten, maar tegelijkertijd ook moeten beseffen wat er op het spel staat.

"De meeste spelers zullen niet veel finales spelen in hun carrière. Dit is het moment om een prijs te winnen en dat moet je dan met beide handen aangrijpen."

Maar wat gebeurt er als Anita met Willem II de beker wint? Gaat die herinnering dan boven de herinneringen bij Ajax? "Dat is een hele goede vraag. Ik wil niet te hard van stapel lopen, want het wordt een zware wedstrijd. Maar als het zover is en als we hem winnen, dan komt dat moment zeker in het rijtje van mooie prijzen en herinneringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl