liveblog
NOS WielrennenAangepast

Bettiol verrast favorieten, Van der Poel vierde in Vlaanderen

liveblog gesloten

Volgende week: Parijs-Roubaix!

Vlaanderens Mooiste was een schitterende koers en misschien wordt het volgende week wel net zo mooi.

Op zondag 14 april gaat het van Parijs naar Roubaix in de 'Hel van het Noorden'.

Uiteraard is ook die wedstrijd te volgen bij de NOS, op televisie, radio, internet, social en teletekst. Tot dan!

De kopgroep onderweg in de etappe naar Roubaix

Nog wat reacties

De reactie van de familie Van der Poel

De topvijf

1. Alberto Bettiol

2. Kasper Asgreen

3. Alexander Kristoff

4. Mathieu van der Poel

5. Nils Politt

Italiaanse zege, de eerste sinds Ballan (2007)

Niet Van Aert, Van der Poel, Stybar of Van Avermaert. Alberto Bettiol wint de Ronde van Vlaanderen!

Alberto Bettiol

Bettiol op weg naar zege

2 km - Er zit op het oog weinig puf meer in de favorietengroep. Bettiol is op weg naar de winst.

Op weg naar eerste zege

6 km - Op de erelijst van Alberto Bettiol prijkt vooralsnog geen enkele profzege. Maar die winst komt eraan, want de favorieten geven nog altijd twintig seconden toe.

Bettiol staat er goed voor

7 km - Het ziet er uitstekend uit voor Alberto Bettiol. De marge van de Italiaan op de favorietengroep wordt maar niet kleiner. Sterker nog, de marge groeit. Hij heeft 25 tellen.

Van Avermaet, dan Sagan

10 km - Aanval Van Avermaet. Hij wil niet nog eens als nummer twee of drie naar het podium, maar de olympisch kampioen komt niet weg. Ook Sagan niet, geen van allen slaagt erin het tempo structureel te verhogen in de favorietengroep.

Van der Poel op de Paterberg

Van der Poel op de Paterberg

12 km - Van der Poel heeft de andere favorieten even achter zich gelaten op de Paterberg. In de afdaling komen ze weer bij hem. Alberto Bettiol heeft nog altijd 14 tellen op de favorietengroep.

Wat kunnen de favorieten?

15 km - Vijftien seconden voor Bettiol. Wat kunnen de favorieten nog na 255 kilometer?

Italiaan op kop

17 km - Alberto Bettiol heeft zo'n twintig seconden op de favorietengroep. De Italiaan moet de Paterberg nog over.

De favorieten moeten iets doen, anders gaat Bettiol er met de bloemen vandoor.

Alberto Bettiol in de aanval

18 km - Asgreen en Van Baarle worden bijgehaald op de Oude Kwaremont. Wie van de favorieten kan 'erop en erover'?

Bettiol rijdt weg, hij zit honderd meter voor een groep van 11, met Van der Poel.

Nog twee beklimmingen

18 km - De Oude Kwaremont en de Paterberg. Dat zijn de twee resterende beklimmingen.

Van der Poel zit aan de voet van de Oude Kwaremont achteraan de favorietengroep.

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

Elitegroep

20 km - Wie zitten er nog in de favorietengroep? Onder anderen: Van Aert, Valverde, Van der Poel, Naesen, Jungels, Matthews, Van Avermaet, Kristoff, Lampaert, Benoot, Vanmarcke, Sagan en acht anderen. Een fraaie lijst grote namen.

Twee koplopers hebben 18 tellen op die groep: Van Baarle en Asgreen.

Twee koplopers

25 km - Van de vier leiders zijn er nog twee over: Kasper Asgreen en Dylan van Baarle. Ze hebben zeventien tellen op de favorietengroep.

Eerst Van der Poel, dan Van Aert

Van der Poel probeert het even en dan doet Van Aert een poging. Van Avermaet zit erbij. De grote favorieten laten zich nu zien. Alhoewel, Zdenek Stybar lijkt erdoorheen te zakken.

Mathieu van der Poel

Weening redt het niet

29 km - Bob Jungels gaat ervandoor op de Kruisberg en zit er als eerste in zijn wiel? Jawel, Mathieu van der Poel. Ze hebben, met de rest van de groep in hun kielzog, Weening bijgehaald.

Pieter Weening deed met de Kruisberg met John Degenkolb een poging bij de leiders te komen, maar ze slaagden daar niet in.

24 tellen voor de leiders

Drie renners gaan aan de leiding: Kasper Asgreen, Dylan van Baarle en Sep Vanmarcke. De achtervolgers geven 24 seconden toe.

Van der Poel maakt veel indruk

38 km - Op de Taaienberg zit Van der Poel in vierde positie, alsof er niks is gebeurd. Indrukwekkend.

Stijn Vandenbergh heeft de andere koplopers moeten laten gaan. Asgreen, Vanmarcke en Van Baarle hebben nog 22 tellen op de favorietengroep.

Geen Roubaix voor Terpstra

Niki Terpstra is buiten bewustzijn geweest bij zijn val in de Ronde. Zijn ploeg meldt dat hij daardoor volgende week niet zal kunnen starten in Parijs-Roubaix. Hij moest rust houden.

Vier koplopers

43 km - Dylan van Baarle is bij de drie leiders. Dat betekent dat er vier renners aan de leiding gaan op de Mariaborrestraat, de laatste kasseistrook van de dag: Kasper Asgreen, Stijn Vandenbergh, Sep Vanmarcke en dus Van Baarle.

De kopgroep van vier

Van der Poel er weer bij

Uitgerekend op de Koppenberg is Van der Poel aangesloten bij de tweede groep. Daaruit is een Sky-renner gedemarreerd. Dylan van Baarle is op weg naar de drie koplopers.

Koppenberg

47 km - De drie leiders (Vanmarcke, Asgreen en Vandenbergh) zijn op de Koppenberg, de helling waar Van der Poel het meest tegenop zag. De drie hebben twintig tellen op de favorietengroep.

Mathieu van der Poel

De val van Van der Poel

Van der Poel lelijk onderuit, vlak voor Oude Kwaremont

Drie renners gaan aan de leiding: Kasper Asgreen, Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke.

De eerste achtervolgers geven 18 tellen toe.

Mathieu van der Poel rijdt in de derde groep, 49 tellen achter de koplopers.

De sprint bij de vrouwen

Van Vleuten grijpt in eindeloze sprint net naast zege Ronde van Vlaanderen

Twee leiders

52 km - Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh gaan aan de leiding. Mathieu van der Poel rijdt in de derde groep, op zo'n 45 tellen van de leiders.

Wie rijdt er op kop?

57 km - Van der Poel is aan een inhaalactie bezig op de Oude Kwaremont. Aan kop van het peloton zien we onder anderen Michael Matthews, Wout Van Aert, Sebastian Langeveld, Bob Jungels en Yves Lampaert.

Van der Poel onderuit

Ai, een val van Van der Poel. Hij rijdt lek en duikelt over zijn fiets heen. Dat ziet er niet goed uit. Van der Poel zit inmiddels weer op de fiets, maar het gaat niet van harte.

Het tempo in het peloton ligt niet al te hoog, dus Van der Poel heeft kans om terug te keren. Al beginnen de koplopers nu aan de Oude Kwaremont, dat maakt het moeilijk voor Van der Poel.

Mathieu van der Poel

Op naar tweede doorkomst

65 km - De renners zijn op weg naar de tweede passage van de Oude Kwaremont. De top daarvan ligt op 56 kilometer van de finish van de meet.

Matej Mohoric is bijgehaald door het peloton. De renners van CCC - helpers van Greg Van Avermaet - voeren het peloton aan.

Ondertussen bij de mannen

67 km - Matej Mohoric gaat nog altijd aan de leiding. Philippe Gilbert nadert de Bahrein-rijder, met het hele peloton in zijn kielzog.

De Europees kampioene wint

Annemiek van Vleuten wordt tweede. Marta Bastianelli wint de Ronde van Vlaanderen!

Annemiek van Vleuten

De vod

De laatste kilometer bij de vrouwen? Wint Annemiek van Vleuten de Ronde?

Mohoric op kop

73 km - Matej Mohoric begint met een paar honderd meter voorsprong aan de Kanarieberg, waar de meeste favorieten voorin de eerste groep rijden. Het peloton heeft zich intussen weer aangesloten bij de eerste achtervolgers.

In de vrouwenkoers

6 km - Annemiek van Vleuten en haar mede-vluchters moeten nog acht kilometer koersen. Ze rijdt met Marta Bastianelli, de Europees kampioene en Cecilie Uttrup Ludwig naar de meet. Bastianelli is op papier de betere sprinter, maar is ze dat ook na 160 kilometer?

Kijk hier live mee naar de vrouwenwedstrijd.

Hergroepering

77 km - De vier aanvallers in de mannenkoers worden bijgehaald door de achtervolgende groep, met Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen houdt het tempo hoog, met Van Aert en Van Avermaet in zijn wiel.

van Aert, Van Avermaet, Van der Poel, Matthews

Drie vrouwen over op kop

Katarzyna Niewiadoma kan niet mee op de Paterberg. We hebben nog drie leiders in de vrouwenkoers: Annemiek van Vleuten, Marta Bastianelli en Cecilie Uttrup Ludwig. Het verschil is echter klein. Kijk hier live mee naar de vrouwenwedstrijd.

Van Vleuten in de kopgroep

Ondertussen in de vrouwenkoers: vier vrouwen aan de leiding met nog 15 kilometer te gaan. Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma, Marta Bastianelli en Cecilie Uttrup Ludwig.

Kijk hier live mee naar de vrouwenwedstrijd.

Vier koplopers

85 km - Vier renners zijn uit de favorietengroep gedemarreerd: Yves Lampaert, Lukas Pöstlberger, Matti Breschel en Nelson Oliveira. Zij hebben dertien seconden op de eerste achtervolgende groep.

Wie hebben de slag gemist?

87 km - Onder anderen Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Tim Wellens hebben de slag gemist. Zij rijden in het peloton, een minuutje achter de leiders.

Live: de vrouwenkoers

Ondertussen begint in de vrouwenkoers een peloton van dertig rensters aan de beklimming van de Oude Kwaremont. Kijk hier live mee.

Kopgroep bijgehaald

93 km - De vier koplopers worden bijgehaald door de eerste achtervolgers, een groep met onder anderen Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Yves Lampaert.

Het tempo ligt echter niet heel hoog, dus er is een kans dat het peloton weer kan aansluiten. Wie de slag gemist heeft, is nog niet met zekerheid te zeggen.

De kopgroep wordt bijgehaald

Vertwijfeling

94 km - Op de Kapelmuur breekt het peloton in meerdere stukken. De voorste groep met veel favorieten twijfelt, er wordt niet hard doorgereden.

Cort Nielsen hard omhoog

Op de Kapelmuur trekt Magnus Cort Nielsen hard door. Ook Wout van Aert rijdt attent op de eerste rijen in het peloton.

De kapel bij de Muur

Op de Muur

100 km - De vier koplopers zijn begonnen aan de Muur van Geraardsbergen. Het peloton volgt op 1.37.

De kopgroep op de Muur

Een bericht van Terpstra

102 km - "I'll be back", zegt Niki Terpstra op Instagram, liggend op een ziekenhuisbed. Terpstra ging een kleine 160 kilometer van de finish hard onderuit. Hij was even buiten westen, kwam op het asfalt weer bij en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Terpstra naar het ziekenhuis vervoerd na harde val

Dringen op de eerste rijen

Zes Sunweb-renners rijden naar voren, net als de treintjes van Deceuninck, Mitchelton en Bora. Over een paar kilometer begint het peloton aan de Muur van Geraardsbergen.

2017: Wout van Aert en Oliver Naesen op de Muur van Geraardsbergen

De Bondt versnelt

109 km - Op de zevende van zeventien hellingen - Tenbosse - voert Tim Declercq (Deceuninck) nog altijd het peloton aan als Dries de Bondt aanvalt. De Bondt is een ploeggenoot van Mathieu van der Poel. Hij komt niet weg, maar trekt het peloton wel op een lint.

Blaak attent

Chantal Blaak (l) op kop van het peloton

De vrouwenkoers van de Ronde van Vlaanderen duurt nog een kleine veertig kilometer. Nederlands kampioene Chantal Blaak rijdt voorin het peloton, op weg naar de Kruisberg.

Bijna ingelopen

48 km - De leiders in de vrouwenwedstrijd zijn bijna bijgehaald. Ilaria Sanguineti, Séverina Eraud, Kylie Waterreus, Ksenia Dobrynina en Chanella Stougje hebben nog maar twintig tellen op het peloton.

Peloton doet het rustig aan

Het tempo is laag in het peloton

Op de Wolvenberg is het tempo zo laag dat Damien Gaudin en Marcus Burghardt de dranghekken nodig hebben om overeind te blijven.

De vier koplopers hebben 6.20 op het peloton.

Vijf leiders in vrouwenkoers

55 km voor de vrouwen - In de vrouwenkoers hebben vijf koplopers een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton. De rensters komen nog vijf hellingen tegen: De Kanarieberg, de Taaienberg, de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Terpstra naar het ziekenhuis

Terpstra naar het ziekenhuis vervoerd naar harde val

Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen, heeft de koers moeten verlaten. Hij is na een zware val afgevoerd naar het ziekenhuis.

Terpstra bleef even roerloos op het asfalt liggen. Hij was korte tijd buiten bewustzijn, maar is bij kennis en het gaat redelijk met hem.

Voorsprong groeit weer

Op de Kortekeer, de tweede helling van de dag, is het tempo in het peloton behoorlijk laag. De voorsprong van de koplopers loopt op naar meer dan zes minuten.

De namen van de aanvallers: Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen)

Vrouwenkoers

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen is live te zien op NOS.nl. Klik hier voor de stream.

De kopgroep in de vrouwenwedstrijd

Ook het peloton bijna boven

149 km - Met een achterstand van vijf minuten op de kopgroep is ook het peloton bezig aan de beklimming van de Oude Kwaremont.

Op de Oude Kwaremont

151 km - De kopgroep is intussen begonnen aan de beklimming van de Oude Kwaremont. De Canadees Hugo Houle pakt een paar meter voorsprong op de andere drie aanvallers.

De Oude Kwaremont wordt vandaag drie keer beklommen en is een van de zeventien beklimmingen van de dag.

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

De koers van Terpstra is voorbij

155 km - Ai, titelverdediger Niki Terpstra is hard gevallen. Hij ligt op de grond en beweegt zijn benen, maar kan niet verder. Terpstra is bij kennis en op weg naar het ziekenhuis van Oudenaarde.

Niki Terpstra

Zes minuten voorsprong

158 km - De voorsprong van de kopgroep loopt gestaag terug. Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen) rijden nog zes minuten voor het peloton, waar hun maximale voorsprong bijna negen minuten bedroeg.

Ravitaillering

165 km - Het peloton doet het rustig aan in aanloop naar de eerste passage van de Oude Kwaremont. Renners pakken een etenszakje aan of doen hun windjack uit.

Nog twintig kilometer tot de voet

172 km - Over twintig kilometer beginnen de renners aan de eerste helling van de dag, de Oude Kwaremont.

'De kasseien maken de koers'

De kopgroep op de kasseien

Even over de stoep

Wat doet Van der Poel hier?

182 km - Terwijl de vier koplopers over de eerste kasseien rijden, wipt Mathieu van der Poel even op het stoeprandje. Hij rijdt langzaamaan naar voren in het peloton.

Kasseien komen eraan

186 km - De kopgroep is in Zottegem en nadert de Lippenhovestraat, de eerste kasseistrook van de dag.

Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen) rijden 7.30 voor het peloton.

Daar is de wereldkampioen

Alejandro Valverde

188 km - Hij is 38 jaar, won bijna alles wat er te winnen valt, maar debuteert vandaag in de Ronde van Vlaanderen. Alejandro Valverde behoort tot de outsiders voor de winst in Oudenaarde.

Hij behaalde in de regenboogtrui al acht podiumplaatsen dit jaar. In Milaan-Sanremo werd hij zevende, in Dwars door Vlaanderen 31ste.

Bijna op de kasseien

193 km - Nog tien kilometer, dan doemt de eerste kasseistrook van de dag op. Dat is de Lippenhovestraat, een strook van 1.300 meter.

Niet lang daarna volgt de Paddestraat met een lengte van 1.500 meter. Het zijn de eerste twee van in totaal vijf kasseistroken.

Bekijk hieronder een overzicht van alle kasseistroken en hellingen:

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

Het peloton: 8.15 achter de kopgroep

Het peloton wordt al een tijd aangevoerd door Deceuninck

201 km - Op de eerste rijen van het peloton zien we Oliver Naesen, met de streepjes van de Belgische vlag op zijn mouw.

Helemaal achteraan rijdt Mathieu van der Poel naast een mede-favoriet: Zdenek Stybar.

Zdenek Stybar en Mathieu van der Poel (r)

De vier leiders (Jesper Asselman, Hugo Houle, Damien Touze en Kenneth van Rooy) rijden 8.15 voor het peloton.

Anderhalf uur onderweg

212 km - Na anderhalf uur koers hebben de vier leiders een voorsprong van 8.30 op het peloton.

De namen van de aanvallers: Jesper Asselman, Hugo Houle, Damien Touze en Kenneth van Rooy. Oudenaarde is nog ver.

Kasseien en hellingen

214 km - De eerste anderhalf uur van de Ronde van Vlaanderen was nagenoeg vlak. Wanneer loopt de weg op?

De renners komen de eerste van vijf kasseistroken tegen op 183 kilometer van de aankomst, de Lippenhovestraat. De eerste beklimming is 150 kilometer voor de meet de Oude Kwaremont, die drie keer beklommen moet worden. In totaal liggen er zeventien hellingen op de renners te wachten.

Bekijk hieronder een overzicht van het parcours:

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

'GVA' won de Ronde nog nooit

Als ik nog één koers mag winnen in mijn carrière, dan het liefst deze.

Greg Van Avermaet bij Sporza

Kinderkopje op kinderkopje

Zien we hier de winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 2039? Tegen die tijd heeft hij de hulp van zijn moeder vast niet meer nodig.

7.45 voor Asselman en co

De vier koplopers krijgen alle ruimte van het peloton, de voorsprong is opgelopen naar 7.45 minuut.

Nogmaals de namen: Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen).

Van Vleuten, favoriet bij de vrouwen

Geen Anna van der Breggen aan de start zondag in Vlaanderen, maar wel de winnares van 2011: Annemiek van Vleuten. De kopvrouw van Mitchelton-Scott is een van de favorieten voor de zestiende editie van Vlaanderens Mooiste.

De 36-jarige Nederlandse kijkt uit naar de wedstrijd. "Ik beleefde acht jaar geleden in deze wedstrijd mijn doorbraak."

Bekijk hier een voorbeschouwing met Annemiek van Vleuten:

Van Vleuten: 'We hebben zó hard afgezien'

Spoorbomen dicht

227 km - De voorsprong van de vier koplopers loopt hard op, onder meer omdat het peloton even moet wachten bij een spoorwegovergang. Asseman, Houle, Touze en Van Rooy rijden 5.16 voor het peloton.

Het peloton moet even wachten op een passerende trein

Valpartij Teunissen

231 km - Mike Teunissen, helper van Wout van Aert gaat onderuit, aan de achterkant van het peloton. Hij rommelt even aan zijn fiets, maar kan door.

Mike Teunissen gaat onderuit

Vader Adrie over zoon Mathieu

Adrie van der Poel over zijn zoon Mathieu: "Ik ben heel trots op zijn prestaties, maar het is vooral een bevestiging van wat hij de laatste jaren al laat zien. Maar dat hij kon winnen (in Dwars door Vlaanderen, red.), daar hadden we nog niet op gerekend."

Vader Adrie ziet de ontspanning bij zijn zoon. "Hij zal wel gezonde stress hebben, het heeft ook weinig zin om je druk te maken over wat er over drie uur kan gebeuren."

Kan Mathieu winnen? "Alles kan, maar dan moet de puzzel netjes in elkaar vallen. Maar bij Mathieu zeg ik nooit nooit."

Beluister hier het hele interview:

Rood-wit-blauwe en witte broek

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel, de Nederlands kampioen en een van de favorieten, vervolgt de koers met een laagje kleding minder.

De voorsprong van de vier koplopers bedraagt intussen 1.50 minuut.

1.40 voor de kopgroep

Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen) rijden een dikke anderhalve minuut voor het peloton.

Vier aanvallers

255 km - Vier mannen rijden in de aanval in de Ronde van Vlaanderen: Jesper Asselman (Roompot-Charles), Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen).

Het peloton ziet het kwartet in de verte nog rijden, dus groot is de voorsprong nog niet. De marge bedraagt 21 seconden.

Jesper Asselman voert de kopgroep aan

Vrouwen gestart

Ook de vrouwenkoers is begonnen. Vanaf 13.30 uur is de Ronde voor vrouwen live te zien op NOS.nl.

De mannenwedstrijd is vanaf omstreeks 12.45 uur te volgen op NPO 1, NOS.nl en in de app.

Drie voorbeschouwingen op een rij

Niki Terpstra rijdt met startnummer 1. Kan hij de Ronde van Vlaanderen opnieuw winnen?

Terpstra klaar om titel te verdedigen in Vlaanderen

Wout van Aert werd vorig jaar bij zijn debuut negende, wat zit er dit jaar in het vat?

Van Aert en Van der Poel kleuren voorjaarskoersen: 'Bizar, hè?'

Greg Van Avermaet heeft een schitterende erelijst, maar de Ronde won hij nog nooit. Dit jaar wel?

Van Avermaet: dertiende deelname De Ronde, eerste zege?

Hoe zien de eerste uren eruit?

268 km - In de eerste honderd kilometer krijgen de renners weinig uitdagende elementen voor de wielen. De Lippenhovestraat en de Paddestraat, twee kasseistroken, zijn de eerste obstakels op de route naar Oudenaarde.

Op 150 kilometer van de meet volgt de eerste helling: de Oude Kwaremont.

Bekijk hieronder een overzicht van het parcours:

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

Het is koers

270 km - De vlag is gevallen, editie 103 van de Ronde van Vlaanderen is officieel begonnen. Wie valt er als eerste aan?

'De conditie is veel beter dan vorig jaar'

Zdenek Stybar won de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic. Ook eindigde hij als vierde in Strade Bianche, de Tsjech van Deceuninck is dus een van de topfavorieten.

Stybar: 'Genoemd worden is leuk, maar zo belangrijk is het niet'

Wat kan de winnaar van 2016?

Peter Sagan zwaait naar het publiek

Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan is vooralsnog niet in blakende vorm. Zijn beste resultaat van het voorjaar is een vierde plaats in Milaan-Sanremo. Maar met Sagan weet je het nooit, dus ook in Vlaanderen behoort hij tot de favorieten.

Startschot heeft geklonken

De renners zijn vertrokken. Het peloton rijdt op het moment nog achter de wedstrijdleiding.

38 jaar en hij debuteert!

Wereldkampioen Alejandro Valverde rijdt de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in zijn carrière, die al in 2002 begon.

Drukte van belang

De Grote Markt in Antwerpen staat vol wielerliefhebbers.

De renners zijn gepresenteerd op het podium en maken zich op voor de start van de Ronde. Om 10.30 uur klinkt het 'heren, vertrekt'.

Vooruitblikken met Van der Poel

Wat verwacht Mathieu van der Poel van zijn eerste Ronde van Vlaanderen? "Het is een dubbel. Ik kijk op tegen de pijn die gaat komen, ik heb dat in Gent-Wevelgem al gemerkt en ik denk dat het vandaag lastiger is."

"De hellingen zijn moeilijk en zullen elkaar snel opvolgen Maar ik kijk er ook naar uit."

Van der Poel: 'Bij ideale omstandigheden kan ik de Ronde winnen'

Kan Van der Poel winnen bij zijn debuut in Vlaanderens Mooiste?

"Het zal heel moeilijk worden. Bij ideale omstandigheden moet het kunnen, maar ik ben als heel blij als ik erbij ben in de finale en daar een goed gevoel aan overhoud."

Naesen verkouden door de champagne?

Naesen ondanks verkoudheid positief: 'Met de spieren is niks mis'

'Heb er de hele week naar uitgekeken, eindelijk kunnen we koersen'

Van Aert: 'Als favoriet in Vlaanderen starten, dat is een kinderdroom'

Creativiteit noodzakelijk bij Langeveld

Langeveld wil vindingrijk zijn in de Ronde 'Waar dat kan, is lastig te zeggen'

Ondanks gebroken middenhandsbeentje aan de start

Van Baarle: 'De conditie is goed, ben benieuwd wat vandaag gaat brengen'

Dubbele gevoelens bij Van der Poel

Van der Poel: 'Bij ideale omstandigheden kan ik de Ronde winnen'

Alle hellingen op een rij

De hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen

Hoe was het vorig jaar ook alweer?

Even het geheugen opfrissen. Wie won de Ronde van Vlaanderen in 2018? Juist, Niki Terpstra! Maar wie werd er tweede?

Bekijk hieronder de samenvatting (6.57 min.) van de Ronde van vorig jaar:

Terpstra schittert in Ronde van Vlaanderen

Een samenvatting van de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar in vijf zinnen.

1. Pim Ligthart, Floris Gerts en Pascal Eenkhoorn zitten in de vroeg kopgroep, terwijl Sep Vanmarcke al snel twee keer onderuit gaat.

2. Op veertig kilometer van de meet halen Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Mads Pedersen de kopgroep bij, zij nemen de leiding.

3. Een kleine dertig kilometer van het einde trekt Niki Terpstra ten aanval, hij haalt Vincenzo Nibali bij en gaat op jacht naar de kopgroep.

4. Op de Ouwe Kwaremont (16 km voor de aankomst) passeert Terpstra de drie leiders, hij gaat alleen op weg naar Oudenaarde.

5. Terpstra's voorsprong aan de finish bedraagt elf seconden op Pedersen en zeventien op nummer drie Philippe Gilbert.

Niki Terpstra

Wie is de favoriet?

Niki Terpstra is titelverdediger, maar volgens NOS-verslaggever Han Kock is een andere Nederlander dit keer favoriet.

"Ik zet Mathieu van der Poel op één", zegt Kock. "Ik denk dat wij allemaal nog niet weten hoe goed hij wel niet is. Hij heeft zijn sprint, hij durft te koersen, hij durft onverwachte dingen te doen. Dat kan in Vlaanderen heel goed uitpakken."

Lees hier de hele voorbeschouwing met de NOS-wielerwatchers.

Wielerwatchers voorspellen favorieten voor Ronde van Vlaanderen

Waar en hoe te volgen?

Via dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen in de Ronde van Vlaanderen.

Op NOS.nl zijn vanaf 13.30 uur beelden van de vrouwenkoers. De finish wordt tegen 15.20 uur verwacht.

In Studio Sport op NPO 1 is er vanaf omstreeks 12.40 aandacht voor de mannenwedstrijd. De ontknoping bij de vrouwen is ook live te zien op NPO 1.

Vanaf 14.00 uur is de Ronde op NPO Radio 1 te volgen in Langs de Lijn.

En op Twitter hoef je ook niks te missen via @NOSsport en @NOSwielrennen.

Weer zo'n fraai podium?

Niki Terpstra en Anna van der Breggen na winst in de Ronde van Vlaanderen

Welkom bij ons liveblog van de Ronde van Vlaanderen. Anna van der Breggen zal haar titel niet kunnen prolongeren, want zij is er vandaag niet bij.

Niki Terpstra wel, hij behoort met een dozijn anderen tot de kanshebbers voor de overwinning in Vlaanderens Mooiste.