NOS Nieuws Regionaal nieuws Politiek Aangepast

#PS19: Ron Fresen: 'Nog nooit gezien, Rutte die een blackout krijgt'

 • Het NOS-slotdebat is net afgesloten, scroll naar beneden voor een overzicht van alle gebeurtenissen.
 • Ook regionaal waren er vanavond einddebatten, onder meer in Drenthe, Groningen en Overijssel.
 • Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Het liveblog wordt nu afgesloten. Morgen gaan alle stemlokalen vanaf 7.30 uur open en kunt u via ons verkiezings-liveblog de ontwikkelingen weer volgen.

 • #Caroline is trending

 • Jetten en Wilders in botsing over islam

  Wilders en Jetten hebben fel debat over islam
 • En dit is dus Caroline

 • Hét moment van het debat volgens Ron Fresen

  Politiek verslaggever Ron Fresen noemt Rutte's roep om hulp tijdens het debat heel opmerkelijk. "Zoiets hebben we nog nooit gezien. Mark Rutte, een van de beste debaters van de afgelopen jaren die een blackout krijgt. Die het het even niet meer weet en de hulp moet inschakelen van Caroline, zijn politieke assistente."

  Rutte is het even kwijt: Caroline?
 • Samenvatting lezen?

 • 'Nooit belofte gedaan om Lelystad tegen te houden'

  Het laatste debat vond plaats tussen Klaver en Segers. De stelling ging over vliegveld Lelystad: "Hoe gaan wij aan mensen in Nederland vertellen dat ze hun huis moeten verduurzamen, maar dat er wel een nieuw vliegveld bijkomt?" vroeg Klaver zich af.

  Het regeerakkoord is twee weken geleden al opengebroken, zei Segers. "Ik heb nooit een belofte gedaan om Lelystad tegen te houden. Maar wij hebben wel een jaar uitstel bedongen. Het tweede wat wij hebben gedaan is een aantal voorwaarden scheppen voor dat vliegveld: bijvoorbeeld geen lage vliegroutes", reageerde de ChristenUnie-leider. "Ik beloof dat ik heel streng dat vliegveld aan die voorwaarden ga houden."

  Dat is niet genoeg, zei Klaver. "Als het gaat over Lelystad moeten we echt een stap verder zetten. Als het kabinet zijn meerderheid verliest na morgen, gebruik dat dan om dit vliegveld tegen te houden, meneer Segers", zei Klaver. Er kan een nieuwe werkelijkheid zijn na morgen, pak dat met beide handen aan, zei hij.

  Werk samen

  Er is al veel veranderd op het gebied van klimaatbeleid, zei Segers. "Twee jaar geleden hadden we dit debat ook. Toen stond ik tegenover Mark Rutte. Hij zag het niet zo zitten en was vrij kritisch. Maar kijk waar we nu staan", zei Segers. Er is een veel bredere coalitie die dit wil, stap voor stap komen we er wel, zei Segers. Segers' oproep aan Klaver: werk samen, niet alleen met de koplopers, maar ook met de personen die een beetje achteraan hobbelen.

  De luchtvaart moet niet groeien, zei Segers. Maar Klaver zei dat dit sowieso gaat gebeuren bij de opening van vliegveld Lelystad. Segers: "Ik ben nooit diegene geweest die de belofte heeft gegeven dat Lelystad niet opengaat. Wij willen áls die opengaat, vluchten worden overgeplaatst van Schiphol naar Lelystad", stelde Segers voor.

  Klaver hoopte dat morgen mensen stemmen op GroenLinks zodat ze het besluit om Lelystad Airport te openen kunnen tegenhouden. Segers had een andere laatste boodschap: we moeten samenwerken in de politiek.

 • Jetten beticht Wilders van 'moslimbashen'

  'De islam hoort niet bij Nederland', dat is de stelling waar Jetten (D66) en Wilders (PVV) over debatteerden. De PVV-leider zei dat moslims die zich aan de regels houden, welkom zijn in Nederland. "Maar er is geen gematigde islam. Bijna de helft van de moslims vindt dat je joden niet kunt vertrouwen. U brengt Nederland in groot gevaar met uw politiek correcte praatjes", zei hij tegen Jetten.

  De D66-leider antwoordde door te zeggen dat de aanslag in Utrecht niets te maken heeft met de islam. Hij verwees ook naar andere aanslagen in het verleden, zoals die in Apeldoorn, waar moslims niets mee te maken hadden."

  Wilders kon Jetten haast niet geloven. "U zegt dat Utrecht niets te maken heeft met islam?" De PVV-leider betoogde dat het er juist alles mee te maken had. Hij sloot af door door te zeggen dat groepen waar D66 "voor op zou moeten komen", zoals lhbt'ers, nu een "onveilig Nederland" krijgen.

  "U komt alleen op voor homorechten als u moslims wil bashen", sloot Jetten af.

 • Debat afgelopen

  Het debat is net klaar, maar er volgen zo in dit liveblog nog meer samenvattingen van wat er allemaal is gezegd.

 • 'Dames eerst'

  Kuzu (Denk) en Thieme (PvdD) gingen met elkaar in debat over de stelling: de positie van kleine partijen zal radicaal veranderen na 20 maart.

  Denk en PvdD hebben deze stelling samen bedacht, zei Kuzu. Hij laat Thieme als eerste aan het woord. "Dames eerst."

  "Mensen denken vaak: Wat moet ik nou eigenlijk stemmen, want alle partijen lijken op elkaar?", begon Thieme. "We moeten naar het eco-centrale denken, en af van het mens-centrale denken." Er moet een groen anker komen om de koers te veranderen, zei Thieme. Volgens haar kunnen kleine partijen die koers weerleggen omdat ze vasthouden aan hun idealen.

  Kuzu noemde het scepticisme van mensen. "Politie partijen beloven voor de verkiezingen vaak veel en verbreken die beloftes na de verkiezingen meteen weer." Denk doet dat niet, zei Kuzu.

  Overeenkomsten tussen partijen en kiezers

  Beide partijen waren het met elkaar eens. "De kiezer is ook op zoek naar overeenkomsten", knikte Kuzu. "We werken al samen op 95 procent van de thema's,", zei Kuzu, refererend naar de samenwerking tussen Denk en PvdD. "Op gebied van bio-industrie en een inclusief Nederland voor alle Nederlanders, bijvoorbeeld. Dat willen we voortzetten in de Eerste Kamer."

  Dat vond Thieme ook, maar op een ding moet Denk wel gaan letten, zei ze. "Denk niet alleen aan de deelbelangen van bepaalde groepen mensen. De planeet is in crisis, daar moeten we aan denken. "We moeten onze planeet redden voor onze kinderen en kleinkinderen met een ambitieus klimaatbeleid", sloot Thieme af.

 • Caroline?

  "Ik ben het even kwijt", moest premier Rutte zojuist bekennen in zijn debat tegen Asscher (PvdA). Hij riep hard de naam van zijn politieke assistente, die ergens in de zaal zit. Het is inmiddels trending topic op Twitter.

  Rutte is het even kwijt: 'Caroline!'
 • 'Duizend miljard voor een zinloos doel'

  Baudet (FvD) ging vervolgens met Krol (50Plus) in debat over de klimaatwet: die moet volgens FvD van tafel. "Het kost ons duizend miljard voor een zinloos doel", begon Baudet. "Het is een wangedrocht."

  Krol vindt het heel simpel: we moeten de wereld heel netjes geven aan onze kinderen en kleinkinderen. "Als het aankomt op de kosten, gaan wij elkaar meteen vinden", zei Krol tegen Baudet. "Denk aan de gepensioneerden die al 10 jaar niet geïndexeerd zijn in hun pensioen, die moeten dit niet gaan betalen."

  Alles wat we nodig hebben, zoals verwarming en elektriciteit, moet op een andere manier worden opgewerkt, zei Krol.

  Volgens Baudet maakte Krol een kapitale fout door de klimaatwet te steunen. 50Plus was niet een van de initiatiefnemers, zei Krol. Maar ze hebben wel gekozen voor de (klein)kinderen.

  Baudet wil hoe dan ook de klimaatwet terugsturen "naar de tekentafel". De doelstellingen in de wet kunnen niet worden gehaald zonder honderden miljarden te betalen, claimt Baudet.

  Als de kosten zo de pan uitrijzen zoals Baudet denkt, dan gaat 50Plus daar zeker aan meewerken, zei Krol. "Maar wij zijn geen klimaatdrammers, wij zijn pensioendrammers", sloot Krol af.

 • Het scherpe debat tussen Denk en SGP

  Kuzu en Van der Staaij: wie speelt er op de man?
 • 'U bent verantwoordelijk voor de Nashville-verklaring'

  Van der Staaij (SGP) nam het op tegen Kuzu (Denk) met de stelling: 'Alle volksvertegenwoordigers moeten het goede voorbeeld geven bij het tegengaan van verharding en verruwing.'

  "Op de man spelen, dat zie ik bij Denk nog wel eens terug", begon Van der Staaij. "Bijvoorbeeld over hun filmpjes op internet waar collega's worden aangesproken op hun etnische afkomst. Ik zou zeggen: stop daarmee."

  Kuzu reageerde scherp: "De SGP staat niet voor gelijkwaardigheid van man en vrouw. En u bent verantwoordelijk voor de Nashville-verklaring. Ga eerst bij uzelf te rade meneer Van der Staaij", citeert Kuzu de Bijbel.

 • Huawei en 5G

  Het volgende debat ging over internationale samenwerking tussen Jetten van D66 en Klaver van GroenLinks. "De wereld wordt steeds instabieler, kan GroenLinks de verantwoordelijkheid dragen?", vroeg Jetten zich af. Kan GroenLinks thuisgeven bij moeilijke keuzes, ging hij verder.

  "Wij zijn bereid om in te grijpen, maar moeten slim nadenken over wanneer je militaire middelen inzet?", reageerde Klaver (GroenLinks). Er is meer coördinatie op ons buitenlandbeleid nodig, zei hij.

  GroenLinks koos voor diplomatie bij het aanpakken van het kalifaat van IS in Syrië, dat was niet de goede zet, zei Jetten. "GroenLinks durft niet te kiezen voor versterking van de Europese defensiemacht." Internationale samenwerking zijn GroenLinks en D66 het vaak met elkaar over eens, zegt Klaver. Maar op een punt verschillen ze inderdaad: het opzetten van een Europees leger. D66 wil dat wel, GroenLinks niet.

  Huawei weren?

  Daarna ging Klaver naar China, het ging over het uitrollen van een 5G-netwerk. Is D66 bereid om Huawei te weren van de Nederlandse markt, vroeg Klaver. Beide partijleiders maken zich zorgen over hierover. Jetten: "We moeten vrienden vinden waarmee we nieuwe handelsverdragen kunnen sluiten en meer banen kunnen creëren. Het groenste handelsverdrag dat ooit is gesloten." Maar daar is GroenLinks tegen: "als puntje bij paaltje komt", zei Jetten.

  Klaver wilde op zoek naar de overeenkomsten tussen D66 en GroenLinks, terwijl Jetten volgens Klaver meer op zoek wilde naar de verschillen. Hij sloot uit met zeggen dat hij uitkeek naar de toekomstige samenwerking.