liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV sluit af met gelijkspel, Liverpool redt het net, Dortmund wint groep

  • Groep A: Club Brugge-Atlético 0-0, AS Monaco-Borussia Dortmund 0-2
  • Groep B: FC Barcelona-Tottenham Hotspur 1-1, Internazionale-PSV 1-1
  • Groep C: Liverpool-Napoli 1-0, Rode Ster Belgrado-Paris Saint-Germain 1-4
  • Groep D: Galatasaray-FC Porto 2-3, Schalke 04-Lokomotiv Moskou 1-0
liveblog gesloten

Nog één plekje over

15 van de 16 plekken voor de achtste finales zijn vergeven. Welke club completeert het gezelschap dat overwintert in de Champions League?

Alle uitslagen op een rijtje

De uitslagen van dinsdag 11 december

90+6' Eindsignaal

Het zit erop in Milaan, waar PSV met 1-1 gelijkspeelt tegen Internazionale, dat is uitgeschakeld en na de winterstop in de Europa League speelt.

85' DOELPUNT TOTTENHAM

Vijf minuten voor tijd komt Tottenham Hotspur op gelijke hoogte in Camp Nou: 1-1. Lucas Moura tikt binnen op aangeven van Harry Kane. Slecht nieuws voor Inter, dat hiermee veroordeeld is tot de Europa League.

73' DOELPUNT INTER

Internazionale krijgt loon naar werken. Mauro Icardi kopt bij de tweede paal raak, via de rechterhand van Jeroen Zoet. Het is 1-1.

71' Malen in de ploeg

Mark van Bommel brengt Donyell Malen in de ploeg voor Steven Bergwijn.

De wedstrijd van Inter samengevat...

Mauro Icardi baalt

67' Weer twee kansen Internazionale

Het zit Internazionale niet mee. Een schot van Mauro Icardo gaat via een PSV'er naast en de corner die volgt levert ook geen goal op. Trainer Luciano Spalletti kan een cynisch lachje niet onderdrukken.

65' Guti naar de kant

Na ruim een uur gaat Érick Gutiérrez naar de kant. Michal Sadílek is zijn vervanger.

55' DOELPUNT RODE STER BELGRADO

Rode Ster Belgrado doet wat terug tegen PSG, dat via Neymar op 0-2 was gekomen. Marko Gobeljic brengt de spanning terug door met een fraaie volley 1-2 te maken.

56' Eerste wissel

Middenvelder Antonio Candreva wordt aan de zijde van Inter vervangen door Keita Baldé.

53' Weer Zoet. Inter dringt aan

Matteo Politano met een schot, maar Jeroen Zoet laat zich niet verrassen. Inter dringt aan en hanteert een hoog tempo in de eerste minuten van de tweede helft.

48' Redding Zoet

Een knappe redding van PSV-keeper Jeroen Zoet. Hij keert een hard schot van Mauro Icardi. Dit was de kans voor Inter op de 1-1.

46' Tweede helft

De tweede helft is van start gegaan bij Internazionale-PSV.

De ruststanden

Groep A: Club Brugge-Atlético 0-0, AS Monaco-Borussia Dortmund 0-1

Groep B: FC Barcelona-Tottenham Hotspur 1-0, Internazionale-PSV 0-1

Groep C: Liverpool-Napoli 1-0, Rode Ster Belgrado-Paris Saint-Germain 0-2

Rust

De eerste helft zit erop in Milaan, waar PSV met 1-0 aan de leiding gaat dankzij een goal van Hirving Lozano.

34' DOELPUNT LIVERPOOL

Daar is de voorsprong voor Liverpool, dat van Napoli moet winnen om te overwinteren in de Champions League. Mo Salah schiet met rechts raak, door de benen van keeper David Ospina.

Slechts geel voor Van Dijk

Virgil van Dijk heeft al een gele kaart te pakken. Hij maakte een grove overtreding op Dries Mertens, die ook een rode kaart opgeleverd had kunnen hebben.

De tackle van Virgil van Dijk

De maker van de 0-1

Hirving Lozano na de 0-1
Hirving Lozano kopt de 0-1 binnen

25' DOELPUNT PSG

Paris Saint-Germain staat inmiddels ook op voorsprong. Edinson Cavani maakte tegen Rode Ster Belgrado de 0-1. PSG is nu virtueel groepswinnaar.

Vierde voorsprong

PSV is voor de vierde keer in zes duels op voorsprong gekomen in de poulefase van de Champions League. Het heeft echter nog geen zege geboekt.

13' DOELPUNT PSV

Tegen de verhoudingen in komt PSV op voorsprong in Milaan. Hirving Lozano kopt op aangeven van Steven Bergwijn raak: 0-1.

7' DOELPUNT FC Barcelona

Gejuich in Milaan. Want Ousmane Dembélé heeft FC Barcelona op 1-0 gezet tegen Tottenham Hotspur. En dat is goed nieuws voor Inter, de tegenstander van PSV.

6' Inter raakt de paal

Inter is dicht bij de 1-0. Ivan Perisic raakt de paal met een kopbal. De thuisploeg is beter begonnen dan PSV.

'1 Aftrap

De zes 21.00 uur-wedstrijden zijn begonnen, waaronder ook Internazionale-PSV.

Galatasaray naar de Europa League

Eindstand groep D

1. FC Porto 6-16
2. Schalke 04 6-11
3. Galatasaray 6-4
4. Lokomotiv Moskou 6-3

90' Doelpunt Schalke 04

Schalke 04, al verzekerd van een plek in de volgende ronde, scoort in de laatste minuut tegen Lokomotiv Moskou. Alessandro Schöpf is de doelpuntenmaker.

Straks in de basis...

Jasper Cillessen

Cillessen in het doel, Messi op de bank

De keepers Marc-Andre ter Stegen en Jasper Cillessen

Jasper Cillessen staat dinsdag in het doel van Barcelona in de wedstrijd in de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Coach Ernesto Valverde geeft de voorkeur aan de Nederlander boven de Duitser Marc-André ter Stegen, normaal gesproken de nummer één.

Lionel Messi zit op de bank. De Argentijnse superster kan even rust nemen, omdat Barcelona al zeker is van de groepswinst. Luis Suárez is uit voorzorg buiten de selectie gelaten.

65' Doelpunt Galatasaray

Eren Derdiyok (Galatasaray) maakt er na ruim een uur 2-3 van. Twee minuten later laat Sofiane Feghouli de kans op 3-3 onbenut. Hij schiet een penalty op de lat.

57' Doelpunt Porto

Opnieuw een goal in Istanbul. Sergio Oliveira zet Porto op 1-3 bij Galatasaray, dat bij deze stand nog altijd verzekerd is van een vervolg in de Europa League.

Bij Schalke 04-Lokomotiv Moskou is nog altijd niet gescoord.

Wijnaldum en Van Dijk in de basis

Liverpool speelt tegen Napoli met Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk. Als verwacht heeft coach Jürgen Klopp de internationals van Oranje beiden een basisplaats gegeven. De aanval wordt geleid door Mohamed Salah, die zaterdag in de Premier League tegen Bournemouth nog drie keer scoorde.

De Engelsen, vorig seizoen finalist in het toernooi, moeten in elk geval winnen om door te gaan. Daarbij heeft het twee opties, of met 1-0, of met tenminste twee doelpunten verschil.

PSV met Guti en Sainsbury

Érick Gutiérrez

PSV-trainer Mark van Bommel houdt dinsdag in de uitwedstrijd tegen Internazionale in de Champions League vast aan dezelfde opstelling als vrijdag in de eredivisie tegen Excelsior. Op het middenveld krijgt Érick Gutiérrez opnieuw de voorkeur boven Gastón Pereiro, die zijn basisplek na de nederlaag bij Feyenoord (2-1) kwijtraakte. Gutiérrez stond tegen Excelsior (6-0) aan de basis van het vijfde en zesde doelpunt.

Trent Sainsbury mag ook weer meedoen. De Australiër vervangt in het centrum van de defensie Daniel Schwaab, die in Eindhoven achter bleef wegens privé-omstandigheden.

45+1' Doelpunt Galatasaray

Vlak voor rust komt Galatasaray terug tot 1-2. Ditmaal krijgt de thuisploeg een strafschop, die wordt benut door Sofiane Feghouli.

41' Doelpunt Porto

Moussa Marega zet Porto vanaf elf meter op 0-2. Hernani werd naar de grond gewerkt door Mariano en een penalty leek een zware straf.

Wat komt er nog meer vanavond?

De duels van dinsdagavond

City haalt Amerikaanse doelman

Manchester City heeft de eerste versterking voor het nieuwe voetbalseizoen al binnen. De Engelse topclub bereikte dinsdag een akkoord over de komst, in de zomer, van Zack Steffen. De 23-jarige Amerikaanse doelman staat nu in eigen land nog onder contract bij Columbus Crew SC.

Steffen, die geldt als een van de grootste talenten van de Verenigde Staten, ondertekent bij Manchester City een vierjarig contract. De keeper doet met Columbus Crew vanaf maart nog mee aan wedstrijd in de Major League Soccer en komt in juli naar Engeland.

17' Doelpunt Porto

Na ruim een kwartier neemt Porto de leiding bij Galatasaray. Felipe kopt raak. Bij deze stand plaatsen de Turken zich alsnog voor de Europa League.

Het decor van vanavond

San Siro

Gascoigne ontkent aanranding

Paul Gascoigne heeft dinsdag bij de rechtbank ontkend dat hij in augustus een vrouw heeft aangerand in de trein. De voormalig Engels international hield bij het Peterlee Magistrates' Court een lang pleidooi waarin hij aangaf niets fout te hebben gedaan.

De 51-jarige Gascoigne werd in augustus bij het treinstation van Durham gearresteerd. Hij zou een vrouw onzedelijk hebben betast tijdens een treinrit van York naar Durham.

Aftrap

De duels in groep D zijn van start gegaan:

Galatasaray-FC Porto en Schalke 04-Lokomotiv Moskou

Manchester City zonder Silva in CL

Manager Pep Guardiola van Manchester City kan woensdag in de wedstrijd in de Champions League tegen het Duitse Hoffenheim niet beschikken over David Silva. De Spaanse middenvelder heeft zaterdag in het competitieduel met Chelsea (0-2) een hamstringblessure opgelopen. Hij is volgens Guardiola zeker een paar weken niet inzetbaar.

Ook Kevin De Bruyne en Danilo doen woensdag niet mee. Evenals Sergio Agüero, maar die is mogelijk wel op tijd hersteld voor de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen Everton.

Twintig goals in een minuut

Jong Heracles Almelo won maandagavond in de beloftencompetitie met maar liefst 20-0 van hekkensluiter Achilles'29. De twintig goals op een rijtje.

Jong Heracles haalt uit en scoort liefst 20 (!) keer

Jong Oranje treft Portugal

Jong Oranje speelt in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2021 onder meer tegen Portugal. Dat heeft de loting bij de UEFA in Nyon uitgewezen. Noorwegen, Wit-Rusland, Cyprus en Gibraltar zijn de andere opponenten van de Nederlandse ploeg.

Nominatie Lozano voor beste speler

Hirving Lozano maakt net als in 2016 en 2017 kans om uit te worden geroepen tot beste speler van het jaar van voetballers afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika. De aanvaller van PSV staat op de lijst met tien genomineerden van de Concacaf, de voetbalfederatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Lozano eindigde de voorgaande twee jaren als tweede. In 2016 moest hij als speler van het Mexicaanse Pachuca Bryan Ruiz (oud-speler van onder meer FC Twente en PSV) voor laten gaan. Vorig jaar werd doelman Keylor Navas van Real Madrid uitgeroepen als beste speler van de Concacaf.

Touré alweer weg bij Olympiakos

Yaya Touré is al na drie maanden vertrokken bij Olympiakos Piraeus. De 35-jarige Ivoriaan, die vorig seizoen nog bij Manchester City speelde, werd sinds hij in september naar Griekenland kwam slechts vijf keer opgesteld.

Touré speelde in het seizoen 2005-2006 ook al bij Olympiakos. Daarna brak hij internationaal door bij AS Monaco en FC Barcelona, voordat hij naar Manchester City vertrok.

Haalt Donk de Europa League?

Ryan Donk (l) bij Galatasaray

Wat staat er op het spel in groep D?

Om 18.55 uur beginnen de laatste twee duels in groep D. De twee clubs die overwinteren in de Champions League zijn al bekend. Alleen de plek voor de Europa League moet nog vergeven worden.

Galatasaray heeft de beste papieren voor de derde plek. Het ontvangt het al gekwalificeerde FC Porto.

Groep D

1. FC Porto 5-13 (12-4)
2. Schalke 04 5-8 (5-4)
3. Galatasaray 5-4 (3-5)
4. Lokomotiv Moskou 5-3 (4-11)

Van den Brom: 'Niemand heeft gemerkt dat ik aan mijn laatste jaar bezig ben'

Van den Brom: 'Niemand heeft gemerkt dat ik aan mijn laatste jaar bezig ben'

'De waan van de dag regeert niet meer bij Internazionale'

Luciano Spalletti krijgt het vertrouwen om aan Inter te bouwen

De nederlaag in de topper tegen Juventus kwam vrijdagavond hard aan bij Internazionale. Maar de minieme cijfers (1-0) en het vertoonde veldspel lieten zien dat Inter op de weg terug is naar de Europese top.

Op die weg is kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League van eminent belang. En dat moet vanavond gebeuren tegen PSV.

Lees het hele verhaal hier.

Ten Hag: 'We zullen de risico's moeten afwegen'

Ten Hag: 'We zullen de risico's moeten afwegen'

'PSV is de uitmuntende scholier die een tijdje mag meelopen op de universiteit'

Teleurstelling bij Luuk de Jong

"We spelen goed, maar halen geen punten. Die stap moeten we maken." Met twaalf simpele woorden vatte Mark van Bommel aan de vooravond van het Champions League-duel met Internazionale het Europese seizoen van PSV samen.

PSV heeft met vier nederlagen en één gelijkspel veel leergeld betaald in Europa. Denk bijvoorbeeld aan de blunders van Jeroen Zoet in de thuiswedstrijd tegen Internazionale of de vele gemiste kansen van PSV tegen Barcelona in Eindhoven. Of denk aan Pablo Rosario, die in Camp Nou verzuimde om op het middenveld een slimme overtreding te maken en zo had kunnen voorkomen dat Ousmane Dembélé PSV de nekslag kon geven.

Lees het hele bericht hier.

Welkom

Vanavond vindt de laatste speelronde plaats in de groepen A, B, C en D van de Champions League.

Om 21.00 uur beginnen er zes duels, om 18.55 uur twee: Galatasaray-FC Porto en Schalke 04-Lokomotiv Moskou.