Teleurstelling bij Luuk de Jong na de nederlaag tegen Barcelona
NOS Voetbal

'PSV is de uitmuntende scholier die een tijdje mag meelopen op de universiteit'

"We spelen goed, maar halen geen punten. Die stap moeten we maken." Met twaalf simpele woorden vatte Mark van Bommel aan de vooravond van het Champions League-duel met Internazionale het Europese seizoen van PSV samen.

PSV heeft met vier nederlagen en één gelijkspel veel leergeld betaald in Europa. Denk bijvoorbeeld aan de blunders van Jeroen Zoet in de thuiswedstrijd tegen Internazionale of de vele gemiste kansen van PSV tegen Barcelona in Eindhoven. Of denk aan Pablo Rosario, die in Camp Nou verzuimde om op het middenveld een slimme overtreding te maken en zo had kunnen voorkomen dat Ousmane Dembélé PSV de nekslag kon geven.

Het zijn details die de doorslag geven, herhaalde Van Bommel na elke wedstrijd. Soms hadden de Eindhovenaren ook pech, zoals bij PSV-Inter toen de arbiter verzuimde om keeper Samir Handanovic na een handsbal met rood weg te sturen.

Ongeloof bij De Jong en Bergwijn als de arbiter een gele kaart trekt voor doelman Handanovic tijdens PSV-Inter

"PSV was als een uitmuntende scholier, die een tijdje heeft meegelopen op de universiteit. Leuk meegedaan, veel geleerd, maar uiteindelijk toch iets te hoog gegrepen", omschrijft NOS-verslaggever Joep Schreuder de prestaties van PSV. "Het waren vijf onbetaalbare ervaringen, zeven als je de duels met BATE Borisov meerekent."

Steven Bergwijn in actie tijdens PSV-Barcelona (1-2)

"Icardi, Kane, Suárez, Messi. Dat is het verschil", benadrukt Schreuder. "PSV heeft als team goed gespeeld. Jongens als Angeliño, Dumfries, Schwaab en Viergever hebben veel ervaring opgedaan. Ze zijn betere verdedigers geworden. Maar Messi of Icardi, dat is een gewoon een maatje te groot voor meneer Viergever."

Kwakman: 'PSV was nooit kansloos'

Oud-prof Kees Kwakman, tegenwoordig voetbalanalist bij Fox Sports, vindt dat PSV het behoorlijk heeft gedaan. "Als je kijkt naar hun ontwikkeling, kun je achteraf zeggen dat de spelers trots en blij mogen zijn dat ze in deze zware poule hebben gespeeld. Sportief natuurlijk niet."

"PSV was nooit kansloos en had soms pech. Inter had een rode kaart moeten krijgen, PSV stond lang voor tegen Tottenham en zelfs tegen Barcelona hebben ze op voorsprong gestaan."

Van Bommel eist het maximale van uitgeschakeld PSV

Als één PSV'er zich deze jaargang in de Champions League heeft laten zien, dan is het Luuk de Jong. De aanvoerder scoorde in de laatste drie duels, twee keer tegen de Spurs en een keer tegen Barcelona.

"Die spits die niet goed genoeg was voor het buitenland, die heeft laten zien dat hij zich gewoon staande kan houden op dit niveau. Toch een soort rehabilitatie", vindt Schreuder.

Kwakman: "Ik vind dat Rosario zich goed staande heeft gehouden en je ziet dat Lozano in dit soort wedstrijden extra gas geeft. Soms is hij ook een ongeleid projectiel, maar dat is ook zijn kracht. Bergwijn liet ook wel bij vlagen zien wat hij echt kan. Angeliño en Dumfries bleven eveneens moeiteloos op de been, knap."

Hirving Lozano naar Barcelona? Dat wordt 'm dus niet meer. Eerder Sevilla.

NOS-verslaggever Joep Schreuder

Voor Schreuder viel Lozano juist tegen. "Het leek rond Barcelona-PSV in september niet de vraag of, maar wanneer hij door Barcelona zou worden ingelijfd. Daarna hoorde je nooit meer iets daarover. Het spel van Lozano was te weinig om de absolute top te overtuigen. Barcelona, dat wordt 'm dus niet meer. Eerder Sevilla."

Mark van Bommel geeft aanwijzingen aan Hirving Lozano

Schreuder vindt dat Van Bommel als trainer "naar vermogen" heeft gepresteerd in Europa. "Knap, maar niet goed genoeg. Wel heel sterk vind ik de mentale weerbaarheid die hij in de ploeg heeft gebracht. Na de 4-0 in Camp Nou wint PSV gewoon met 3-0 van Ajax. Dat is indrukwekkend."

Standvastig

Kwakman prijst de manier waarop Van Bommel vasthield aan zijn tactiek, waar zijn voorganger Phillip Cocu in Europa vaak met een defensief concept voor de dag kwam. "PSV probeerde met name in thuiswedstrijden met druk naar voren te voetballen. Thuis tegen Inter en uit bij Tottenham werd PSV echt naar achteren gedwongen."

In de laatste thuiswedstrijd speelde PSV op zijn best, vindt Kwakman. "Juist in Eindhoven tegen Barcelona creëerde PSV heel veel kansen door druk naar voren te zetten. Dus eigenlijk in de wedstrijd waarin je het niet verwachtte, hebben ze het het beste gedaan."

PSV in de Champions League

18 september 2018 FC Barcelona-PSV 4-0
3 oktober 2018 PSV-Internazionale 1-2
24 oktober 2018 PSV-Tottenham Hotspur 2-2
6 november 2018 Tottenham Hotspur-PSV 2-1
28 november 2018 PSV-FC Barcelona 1-2
11 december 2018 Internazionale-PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl