liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuizen failliet, geen redding meer voor MC Slotervaart

  • De IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten, zijn vanochtend failliet verklaard. Ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is failliet
  • In de IJsselmeerziekenhuizen liggen nog zo'n 80 à 85 mensen. In het Slotervaartziekenhuis lagen gisteren nog 74 mensen, die uiterlijk morgen om 15.00 uur naar andere ziekenhuizen zijn verplaatst
  • De zorgverzekeraars hebben een boedelkrediet afgegeven voor het afbouwen van de zorg
  • De Tweede Kamer komt niet terug van reces om te debatteren over het faillissement
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Met dit bericht sluit het liveblog over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De belangrijkste feiten:

  • Vanochtend zijn de IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in Dronten, Emmeloord, Lelystad en Urk, failliet verklaard;
  • Ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam is failliet. Om de zorg voor patiënten door te laten gaan hebben de verzekeraars een krediet beschikbaar gesteld;
  • De patiënten uit het Slotervaartziekenhuis moeten daar vóór morgen 15.00 uur weg zijn;
  • Voor de IJsselmeerziekenhuizen hebben zich kandidaten gemeld voor een gedeeltelijke overname, zegt de curator. Dat geldt niet voor het Slotervaartziekenhuis;
  • Eergisteren vroeg de MC Groep, waar beide ziekenhuizen onder vallen, al uitstel van betaling aan;
  • De bestuurders zeggen dat de financiële problemen zijn veroorzaakt door de inhuur van duur personeel. De verzekeraars hadden geen vertrouwen meer in de ziekenhuizen.

Lees meer over de gevolgen van het faillissement voor patiënten in dit artikel. Het laatste nieuws over het faillissement blijft te volgen via onze reguliere berichtgeving op NOS.nl.

Provincie en gemeente vergaderen

In het provinciehuis van Flevoland in Lelystad is een vergadering aan de gang over het faillissement van het de IJsselmeerziekenhuizen. Tientallen werknemers zijn bij die vergadering aanwezig, ziet een verslaggever van Omroep Flevoland.

Ook in Emmeloord wordt vanavond vergaderd over het faillissement. De gemeenteraad van Noordoostpolder is vanaf 20.00 uur bijeen.

Patiënten en medewerkers IJsselmeerziekenhuizen hopen op goede afloop

Patiënten en medewerkers IJsselmeerziekenhuizen hopen op goede afloop

Kamer niet terug van reces

De Tweede Kamer komt niet terug van reces om te debatteren over het faillissement van de ziekenhuizen. Een voorstel van PVV-Kamerlid Agema voor een debat morgen kreeg alleen steun van de PvdA en GroenLinks. "Mensen staan ontredderd op de stoep van failliete ziekenhuizen, maar de coalitie wil niet in debat", twittert Agema. Naar verwachting volgt er vanavond nog wel een brief van minister Bruins over de ontstane situatie.

Corinne Ellemeet van GroenLinks spreekt van een "drama voor de zorgverleners en patiënten". "Dit is niet de manier om zorg naar de wijk te verplaatsen", twittert ze. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat de zorg voor burgers in de omgeving, waaronder Urk, tijdig en goed gewaarborgd moet worden.

Huisartsen: loop niet weg

Huisartsen in Flevoland roepen patiënten en collega's op om niet allemaal weg te lopen bij de IJsselmeerziekenhuizen. In een uitzending van Omroep Flevoland zei een huisarts uit Swifterbant alle vertrouwen te hebben in een doorstart. "Die doorstart wordt alleen maar bemoeilijkt als we nu definitief weglopen met zijn allen." De voorzitter van de Huisartsengroep Lelystad is het daar mee eens. "We moeten nu niet opeens alle afspraken afzeggen en inplannen bij andere ziekenhuizen. Ik denk niet dat dat echt helpt."

Borstkankerpatiënten naar Bilthoven

Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker, heeft zich aangeboden voor de opvang van patiënten uit de failliete ziekenhuizen. Het ziekenhuis is daarvoor al aan het opschalen. Zo is er een speciaal contactpersoon aangesteld. Iemand uit de medische staf gaat alle dossiers beoordelen van mensen die al in een behandeling zitten.

Het gaat volgens bestuurder Marjolein de Jong van het ziekenhuis bijvoorbeeld om mensen die al midden in een behandeling zitten, zoals mensen die verwachten over twee dagen een chemokuur te krijgen of op korte termijn worden geopereerd. Het ziekenhuis zegt daarvoor voldoende capaciteit te hebben.

Bestuursvoorzitter MC Slotervaart trots op medewerkers

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het MC Slotervaart zegt dat het faillissement voor MC Slotervaart definitief is en er geen redding meer is. Wel zegt ze "enorm trots" te zijn op haar medewerkers:

Bestuursvoorzitter MC Slotervaart trots op medewerkers

Inventaris VUmc weggehaald

Het Amsterdam UMC, locatie VUmc, heeft vandaag de inventaris van de polikliniek per vrachtwagen teruggehaald naar het VUmc. Het ziekenhuis had een deel van hun zogenoemde tweedelijnszorg, zoals gynaecologie, ondergebracht hij het MC Slotervaart.

Vandaag is de inventaris teruggehaald. Volgens een woordvoerder wordt de polikliniek momenteel opgetuigd op de negende verdieping van het VUmc, zodat afspraken vanaf maandag gewoon door kunnen gaan. Of dit ook een oplossing voor de lange(re) termijn is, is niet duidelijk.

Patiënten IJsselmeerziekenhuizen mogelijk naar Meppel en Zwolle

Patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen worden mogelijk opgevangen in de Isala-klinieken in Meppel en Zwolle, meldt RTV Drenthe. De ziekenhuizen zijn hiervoor benaderd door zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Het bestuur van de Isala-klinieken denkt binnen twee weken te weten of het patiënten kan overnemen.

Schrijnende situaties

Familieleden van patiënten in het MC Slotervaart waren vandaag al bezig met het verhuizen van spullen. De Amsterdamse stadszender AT5 sprak met de dochter van een bejaarde vrouw met blaaskanker die weg moet. Ze is volgens haar "helemaal in de war".

Ambulance Amsterdam schaalt op

Ambulance Amsterdam schaalt morgen op. Er wordt gerekend op 20 tot 35 mensen die met een ambulance uit het Slotervaartziekenhuis naar andere ziekenhuizen in Amsterdam of in de regio Noord-Holland vervoerd moeten worden.

Oppositiepartijen boos

Kamerleden betreuren de faillissementen. PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt dat minister Bruins een groot probleem heeft. Zij wil dat de Kamercommissie die gaat over volksgezondheid morgen terugkomt van reces. SP'er Henk van Gerven twittert: "Minister Bruins (VVD) moet zich kapot schamen dat hij de marktwerking en de zorgverzekeraars dit vernietigende werk laat doen en niet ingrijpt."

Curator Slotervaart: boedelkrediet is beschikbaar

De zorgverzekeraars hebben een boedelkrediet afgegeven aan het Slotervaartziekenhuis om de zorg voor de patiënten door te laten gaan, zei curator Marc van Zanten in een persverklaring. Hoeveel geld er precies nodig is, is nog niet duidelijk. "Dat weten we pas al de zorg helemaal becijferd is", zei Van Zanten. "De zorg die nodig is, die wordt gefinancierd."

Een crisisteam, met daarin ook mensen van ziekenhuizen uit Amsterdam en omgeving, bekijkt op dit moment welke patiënt naar welk ziekenhuis moet. Dat geldt niet alleen voor de patiënten die nu zijn opgenomen in het Slotervaartziekenhuis, maar ook voor enkele duizenden patiënten "in de kaartenbakken". Zij worden de komende weken overdragen aan de andere ziekenhuizen.

Gisteren lagen nog 74 mensen in het Slotervaartziekenhuis. Zij moeten uiterlijk morgen om 15.00 uur naar een ander ziekenhuis zijn gebracht.

De bestuursvoorzitter van het MC Slotervaart (links) en de twee curatoren

Curator: kandidaten voor gedeeltelijke overname

Volgens de curator van de IJsselmeerziekenhuizen zijn er kandidaten die een gedeelte van het ziekenhuis over willen nemen. Het lijkt er niet op dat er nu kandidaten zijn die het volledige ziekenhuis willen overnemen. "We gaan met alle kandidaten serieus in gesprek om te zien wat hun plannen zijn, en of die levensvatbaar zijn", zegt de curator. Het faillissement was volgens haar onvermijdelijk. "Er is geen geld meer in kas, dus we hebben ons gedwongen gezien het faillissement aan te vragen."

Bekijk hieronder de reactie van curator Alice van der Schee:

Overnamekandidaten voor IJsselmeerziekenhuizen

Persverklaring Slotervaartziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis geeft om 16.15 uur een verklaring af over de ontstane situatie. Die is te volgen via NPO Nieuws en de livestream op NOS.nl.

Ziekenhuis Almere bereidt zich voor

Het Flevoziekenhuis in Almere bereidt zich voor op de opvang van patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen. Het ziekenhuis zegt voor alle patiënten een "adequate oplossing" te zoeken en waar mogelijk het zorgaanbod uit te breiden. Het Flevoziekenhuis heeft voor patiënten van de MC IJsselmeerziekenhuizen een speciaal telefoonnummer geopend: 036-868 9704.

Niet het eerste failliete ziekenhuis

De IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis zijn niet de eerste failliete ziekenhuizen in Nederland. Het Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse maakte een faillissement in 2013 mee. Dat ziekenhuis maakte met succes een doorstart en heet tegenwoordig het Spijkenisse Medisch Centrum.

Failliet ziekenhuis in Spijkenisse na doorstart weer kerngezond

Patiënten verplaatst

De klinische zorg in het Slotervaartziekenhuis, dus de zorg waarbij iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis, wordt morgen om 15.00 uur gesloten. Dat betekent dat patiënten voor die tijd overgeplaatst moeten zijn naar andere ziekenhuizen, meldt de Ondernemingsraad. Volgens verslaggever Gerri Eickhof wordt een aantal patiënten vandaag al verplaatst. "Andere ziekenhuizen werken daaraan mee, maar hadden graag gewild dat ze daar iets langer op hadden kunnen voorbereiden." De poliklinische zorg blijft nog wel open, maar wordt langzaam afgebouwd.

Spandoek bij MC Slotervaart

Medewerkers van het MC Slotervaart hebben een spandoek opgehangen:

Actie tegen het faillissement bij het Slotervaartziekenhuis

Zorgen bij verloskundigen

Verloskundigenvereniging KNOV maakt zich grote zorgen over de acute verloskundige zorg, nu de IJsselmeerziekenhuizen failliet zijn. In een verklaring zegt de vereniging dat vrouwen een steeds grotere afstand moeten afleggen om in een ziekenhuis te bevallen. "Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd leidt tot een verhoogde kans op negatieve gevolgen voor moeder en kind. De situatie van de MC IJsselmeerziekenhuizen heeft hierdoor ingrijpende gevolgen voor veel zwangeren in grote delen rondom het IJsselmeer", staat in de verklaring.

Ook is de vereniging bezorgd over de werkdruk. "De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling. Ook de beschikbaarheid en bereikbaarheid van verloskundigen in de regio komt daardoor stevig onder druk te staan."

Drukte in Harderwijk

Het is alle hens aan dek bij ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Volgens Omroep Gelderland hebben de medewerkers van het ziekenhuis het extra druk, nu de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland vanochtend failliet zijn verklaard. Een woordvoerder zegt een toeloop in het aantal patiënten te merken. Het ziekenhuis ziet sowieso de afgelopen maanden al een sterkte stijging van het aantal patiënten uit verschillende Flevolandse plaatsen. Ook het aantal sollicitanten uit Lelystad nam dit jaar toe. Het ziekenhuis heeft opgeschaald om patiënten te kunnen opvangen. Overigens zijn de IJsselmeerziekenhuizen voorlopig gewoon nog open.