liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin zakt in klassement na pech en tijdstraf

  • Daniel Martin wint de zesde etappe van de Tour de France over 181 kilometer van Brest naar Mûr de Bretagne. Pierre Latour wordt tweede.
  • Tom Dumoulin krijgt vlak voor de tweede en laatste beklimming richting Mûr de Bretagne pech en kan zijn achterstand niet meer goedmaken. Daarnaast krijgt hij nog een tijdstraf.
  • Greg Van Avermaet behoudt de gele trui. Bauke Mollema is op de 18de plaats de beste Nederlander, Voor Dumoulin (19de) en Steven Kruijswijk (20ste).
liveblog gesloten

À demain

De sprinters zijn vrijdag weer aan zet in de zevende rit van de Tour. In de langste etappe van deze editie (231 kilometer) hoeven de coureurs maar één colletje over, en die is van de vierde categorie.

De etappe begint om 12.20 uur en is natuurlijk te volgen via ons liveblog. Vanaf 14.00 is Radio Tour de France er live bij en om 14.10 uur kun je inschakelen op NPO 1 voor de beelden. En 's avonds is er natuurlijk weer De Avondetappe. À demain!

Profiel etappe 7 van de Tour de France

De etappe op muziek

Tour de France 2018: de zesde etappe op muziek

Gesink: jasje uitgedaan om Roglic terug te brengen

Gesink: jasje uitgedaan om Roglic terug te brengen

Kruijswijk: veel gevloek en getier in de afdaling

Kruijswijk: veel gevloek en getier in de afdaling

Mollema na zevende plaats: goede power in de benen

Mollema na zevende plaats: goede power in de benen

Tijdstraf voor Dumoulin

Het is niet de dag van Dumoulin. Hij krijgt ook nog een tijdstraf van 20 seconden, omdat hij in de achtervolging achter de ploegleiderswagen stayerde. Hij staat nu 19de op 1.23 van Van Avermaet. Mollema staat een plaats boven hem, Kruijswijk een plaats achter hem.

Tweede ritzege Martin in Tour

Daniel Martin pakte zijn tweede ritzege in de Tour de France, nadat hij eerder al de 9de etappe in 2013 had gewonnen. Hij werd de derde Ier met meer dan één ritzege in de Tour, na Sean Kelly (5) en Stephen Roche (3).

Daniel Martin op het podium

Spaakbreuk

Geen lekke band, maar gebroken spaken zaten Tom Dumoulin dwars, zegt teamgenoot Simon Geschke.

Dumoulin zakt weg

En de gevolgen voor het algemeen klassement. Tom Dumoulin zakt weg en staat nu 15de op 1.03 van Van Avermaet, 1 seconde achter Froome. Hij is daarmee wel de beste Nederlander in het klassement. Mollema staat 19de (+1.18) en Kruijswijk 20ste (+1.26).

Algemeen klassement na etappe 6

Mollema zevende

De uitslag van de etappe. Martin wint in Mûr de Bretagne. Mollema knap zevende. Dumoulin wordt op 53 seconden van de winnaar 46ste.

Steven Kruijswijk wordt op 12 seconden 25ste, in gezelschap van onder anderen Tom-Jelte Slagter (29ste).

Uitslag etappe 6 Tour de France

Nog geen reactie Dumoulin

Dumoulin rijdt na de finish door en heeft door de teleurstelling nog geen zin een reactie te geven.

Dumoulin breekt spaak er verliest 53 seconden

Martin wint in Mûr de Bretagne, tijdverlies voor Dumoulin

Daniel Martin heeft de etappe naar Mûr de Bretagne gewonnen. De Ier van UAE-Emirates demarreerde op het steilste stuk van de slotklim van twee kilometer (gemiddeld 6,9 procent) en werd niet meer teruggepakt, al kwam Pierre Latour nog gevaarlijk dichtbij.

Tom Dumoulin reed op zes kilometer voor de het einde lek. Ondanks de slipstream van een ploegleidersauto en de hulp van enkele ploeggenoten kwam hij op 53 seconden van de winnaar binnen.

Daniel Martin

Ritzege Martin!

Daniel Martin wint voor Pierre Latour, Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe.

Martin blijft Latour nét voor in Mûr de Bretagne

2 km - Achtervolging

Tom Dumoulin nog steeds in de achtervolging terwijl het voorin losbarst richting Mûr de Bretagne. Bauer is gegrepen.

5 km - Dumoulin rijdt lek

Dumoulin heeft pech! Lekke band. Hij moet in de achtervolging.

12 km - Doorkomst in Saint-Mayeux

De tussensprint om bonificatie in Saint-Mayeux gaat naar de Nieuw-Zeelander Bauer, die er alleen vandoor is gegaan. Geraint Thomas wordt tweede en pakt daarmee twee seconden. Belangrijk mogelijk voor het klassement.

15 km - Skujins als eerste boven

Grellier wordt als laatste van de koplopers ingelopen en wie profiteert? Toms Skujins. De drager van de bolletjestrui pakt de twee punten voor het bergklassement. De Australiër Jack Bauer van Mitchelton-Scott wordt tweede en gaat er alleen vandoor.

De liefhebber van aardappels en schaatsen als eerste boven in Mûr de Bretagne

17 km - Alleen Grellier nog

Het peloton nadert richting Mûr de Bretagne koploper Grellier. Smith vecht daartussen nog voor dat ene punt dat hij nodig heeft voor de bolletjestrui.

18 km - Grellier weg

Grellier springt weg uit de kopgroep, waar Gaudin is gelost. Fuglsang sluit weer aan bij het peloton, dat de koplopers nadert. Smith vecht voor dat ene punt dat hij nodig heeft voor de bolletjestrui.

19 km - Gaudin moet lossen

Gaudin moet lossen uit de kopgroep. Smith, Grellier, Turgis en Pichon gaan alleen verder.

20 km - Fuglsang in problemen

Ondertussen grote problemen voor Jakob Fuglsang, kopman van Astana, na een valpartij. Hij rijdt op achterstand van het peloton.

31 km - Hergroepering vooraan

De vier achtervolgers Laurent Pichon, Fabien Grellier, Anthony Turgis en Dion Smith lopen Damien Gaudin in als het even omhoog gaat. Kunnen ze weer samenwerken of zijn de verhoudingen verstoord?

Ondertussen in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Rosa een geslaagde gooi naar de roze leiderstrui gedaan. De regerend wereldkampioen tijdrijden sloeg toe in de klimtijdrit over vijftien kilometer van Lanzada naar Diga di Campo Moro. Ze was met een tijd van 46.06 ruimschoots de snelste.

Annemiek van Vleuten heeft de roze trui te pakken

42 km - Gaudin alleen

Gaudin springt alleen weg en pakt 10 seconden op zijn medevluchters.

44 km - Tussensprint voor Pichon

Laurent Pichon wint de tussensprint in Plouguernével. Alexander Kristoff is de snelste van het peloton en wordt zesde, voor Gaviria en groenetruidrager Sagan.

Tussensprint etappe 6

De Kwis Die Niet Te Googelen Is

Ook vandaag is er in Radio Tour de France weer De Kwis Die Niet Te Googelen Is van rondemiss Cindy Pieters.

De ongoogelbare vraag van vandaag luidt: Op welke plek eindigt Daniele Béhénnati deze etappe?

Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish naar kwis@nos.nl. Let op: het antwoord moet in het onderwerp staan (zodat de negenkoppige jury het heel snel kan zien), naam en adres en shirtmaat in de mail.

Let op! Shirt valt klein.

Brandend hooi

Je komt wat tegen in de Tour de France. Brandend hooi bijvoorbeeld.

Brandend hooi in de Tour

67 km - Val Roglic

Het is niet de dag van Roglic. Eerst in de verkeerde groep bij de pelotonbreuk en nu een valpartij. Hij staat weer op en ploeggenoot Tolhoek brengt hem terug naar het peloton.

74 km - Hergroepering

Vooral door de inspanningen van Gesink en Lotto-Jumbo sluit de tweede groep met o.a. Roglic na een hectisch half uur weer aan bij de eerste groep.

80 km - Voorsprong koplopers slinkt

De voorsprong van de koplopers loopt rap terug door de versnelling in het peloton. Het verschil is nu 2.10. Daarachter een tweede groep met o.a. Roglic van Lotto-Jumbo. Ook Groenewegen zit erbij, maar de sprinter draait niet mee aan kop.

92 km - Lotto-Jumbo in achtervolging

De tweede groep (met Kruijswijk en Quintana) sluit aan bij de derde groep. De achtervolgende, nu dus tweede, groep wordt aangevoerd door Lotto-Jumbo. Onder anderen Roglic en Gesink zitten in die groep. Het verschil met het eerste peloton is een minuut.

Lotto-Jumbo

95 km - Drie stukken

Het peloton is in drie stukken gebroken. Geletruidrager Greg Van Avermaet zit in de eerste groep, onder aanvoering van QuickStep. Astana leidt de achtervolgende groep met Fuglsang, Quintana en Daniel Martin.

Het peloton breekt in stukken

101 km - Peloton breekt

Interessant! De wind gaat een rol spelen en het peloton breekt na een tempoversnelling van QuickStep op een open hoogvlakte. Niki Terpstra voert de eerste groep aan.

Het peloton breekt
Het peloton breekt

Martin: misschien ben ik wel iets van mijn explosiviteit kwijt

Daniel Martin van UAE Emirates heeft minder zelfvertrouwen..

Martin: misschien ben ik wel iets van mijn explosiviteit kwijt

Vanendert: heb overtuiging dat ik kan winnen

Even wat dagfavorieten aan het woord laten. Jelle Vanendert van Lotto-Soudal is overtuigd van zichzelf als hij voorin zit in de finale.

Vanendert: heb overtuiging dat ik kan winnen

Mollema: niet te vergelijken met Mur van Hoei

Toch maar weer die vergelijking tussen de Mur van Hoei en (de) Mûr de Bretagne. "Toch wel wat anders", zegt Mollema. "De Mur van Hoei is een stuk steiler."

Mollema: niet te vergelijken met Mur van Hoei

112 km - Doorkomst Côte de Roc'h Trévézel

Dion Smith pakt 2 punten op de Côte de Ploudiry en nu 1 op de Côte de Roc'h Trévézel, het tweede klimmetje van de dag. Daarmee komt hij op 4 punten in het bergklassement. Nog één punt en hij neemt de bolletjestrui over van Toms Skujins.

Het verschil met het peloton is op de top 6 minuten en 48 seconden.

Dion Smith

Voor de bollen

Dion Smith pakt twee punten in het bergklassement op de Côte de Ploudiry. Hij rijdt al virtueel in het geel, maar heeft een ander doel vandaag, het heroveren van de bolletjestrui. De Nieuw-Zeelander kreeg de trui van het bergklassement na de tweede etappe en raakte de bolletjestrui na de vijfde etappe weer kwijt. Toms Skujins is nu de leider in het bergklassement.

Dion Smith

Tolhoek: alles went, ook de Tour

Debutant Antwan Tolhoek heeft het zwaar in de eerste dagen van de Tour, maar begint nu toch te wennen. "Ik hoop dat ik de jongens in de komende dagen beter kan bijstaan in de finale", zegt de 24-jarige renner van Lotto-Jumbo.

Tolhoek: alles went, ook de Tour

124 km - Voorsprong stabiliseert

De voorsprong van de vijf koplopers groeit niet veel meer en stabiliseert zelfs even rond de 6.40. Ze hebben inmiddels meer dan vijftig kilometer vlucht achter de rug.

Dumoulin over Mûr: 1/14de Alpe d'Huez

Een ontspannen Tom Dumoulin voor de start in Brest. Hij verklapt dat Laurens ten Dam alle beklimmingen vergelijkt met de Alpe d'Huez. De beklimming in Mûr de Bretagne, voor Dumoulin een nieuwe klim, is dan "1/14de Alpe d'Huez."

Dumoulin verwacht aan de meet in eerste instantie niet de klassementsrenners vooraan, maar misschien zelfs weer Peter Sagan. "Die kan alles.. zelfs winnen op Alpe d'Huez als hij zin heeft."

Dumoulin over Mûr: 1/14de Alpe d'Huez

145 km - Nieuw-Zeelander virtueel in geel

Dion Smith is van de vijf koplopers het hoogst geklasseerd in het klassement, op 2.43 van Van Avermaet. Hij draagt nu virtueel de gele trui. Het verschil tussen de vijf koplopers en het peloton is inmiddels 5.30.

Radio aan!

Volg de etappe vanaf nu via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

170 km - Erehaag voor La Gac

Olivier Le Gac krijgt de ruimte voor een ererondje in zijn woonplaats, Plouvien. Met spandoeken en gejuich wordt de renner van Groupama-FDJ ontvangen.

172 km - Richting drie minuten

De voorsprong van de vijf koplopers gaat richting de drie minuten. Nog geen reactie uit het peloton.

De namen nog even: de Fransen Damien Gaudin, Laurent Pichon, Fabien Grellier en Anthony Turgis en de Nieuw-Zeelander Dion Smith.

De koplopers in de zesde etappe van de Tour

177 km - Vroege vluchters

De Fransman Damien Gaudin van Direct Energie springt gelijk na de start weg en krijgt vier renners met zich mee: Laurent Pichon (Fortuneo-Samsic), Fabien Grellier (Direct Energie), Anthony Turgis (Cofidis) en Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert). Vier Fransen en een Nieuw-Zeelander.

Officiële start

Départ réel! De renners zijn weg voor de zesde etappe van de Tour de France. Op naar Mûr de Bretagne.

Sfeerimpressie start Brest

Sfeerimpressie start Brest

Froome krijgt handjes

Chris Froome is niet bepaald populair in Frankrijk, maar hier aan de start in Brest kan hij toch op de handjes van deze fans rekenen.

Chris Froome

Podcast: de kopgroep

Drie gepassioneerde wielerkenners, Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS), geven elke dag in de NPO Radio 1 Tour-podcast De Kopgroep hun kijk op de etappe van vandaag in de Tour de France. Vandaag over de etappe naar Mûr de Bretagne.

Bergkoning Skujins hunkert naar aardappels en de Elfstedentocht

Toms Skujins zet het Letse wielrennen op de kaart. De Trek-renner is de eerste uit het Baltische land met een leiderstrui om de schouders in de Tour de France. Skujins start woensdag in de bolletjestrui, maar wie is hij eigenlijk?

In de Avondetappe vertelde Skujins over ijshockey en de Elfstedentocht. Ook zijn fascinatie voor aardappels komt ter sprake.

Toms Skujins, liefhebber van schaatsen en zoete aardappel

Mûr de Bretagne en de Tour

Ook in 2011 en 2015 werd de klim in Mûr de Bretagne ook aangedaan in de Tour. Cadel Evans bleef Alberto Contador in 2011 net voor op de meet. In 2015 ging de dagzege naar Alexis Vuillermoz.

Bekijk hieronder de slotfase van die etappes.

Mûr de Bretagne in 2011 en 2015: Evans klopt Contador, Vuillermoz wint solo

Over Mûr, of Mur...

Even wat toelichting over Mûr de Bretagne. Het is geen muur als in de 'Muur van Hoei', bekend van de Waalse Pijl. De renners gaan niet de Mûr de Bretagne op. Mûr de Bretagne is een voormalige gemeente en is op 1 januari 2017 gefuseerd met Saint-Guen onder de naam Guerlédan. In feite ligt de finish op een klim in de plaats Mûr de Bretagne.

Om de verwarring iets groter te maken. In de Franse sportkrant L'Équipe staat in de kop: Le Mûr, de Mûr. En nog iets. In het Frans schrijf je het met een dakje, Mûr, en in het Bretons zonder dakje, Mur.

Mûr de Bretagne
Kop L'Équipe

Een wielerkoers van 1.200 kilometer: Parijs-Brest-Parijs

Startplaats Brest is een haven- en marinestad in Bretagne, ver van Parijs. Leuk voor een wielerkoers heen en terug naar Parijs? Jazeker! Herman van der Zandt over de beroemde en beruchte wielerkoers Parijs-Brest-Parijs, over meer dan 1200 kilometer.

Een wielerkoers van 1.200 kilometer: Parijs-Brest-Parijs

Finale voor favorieten

Zoals gezegd zullen de klassementsmannen voor het eerst kleur moeten bekennen in de zesde etappe. De etappe begint aan de Atlantische kust in Brest en finisht 181 kilometer later in Mûr de Bretagne (derde categorie), met een klim van twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9.

Michiel Elijzen, ploegleider bij Veranda's Willems-Crelan en NOS-analist, verwacht vuurwerk in de finale.

Het profiel van de zesde etappe in de Tour de France

Het klassement

Het algemeen klassement na etappe 5 van de Tour de France

Atletische clown Sagan verliest nooit zijn oog voor detail

Dat Peter Sagan de wereld verovert op de racefiets is aan zijn vader te danken. De jonge Peter wilde liever downhill mountainbiken, maar dat vond vader Lubomír te gevaarlijk.

"Daarom bleef ik wielrennen en mountainbiken", zegt Sagan. "Maar ik deed ook aan wakeboarden en windsurfen. En ik heb gedanst, gevoetbald en deed aan judo of karate, of zoiets. En in de winter gingen we snowboarden en skiën."

Alleskunner Sagan wilde liever downhill mountainbiken, maar z'n vader hield hem op de fiets

De dag van gisteren

Woensdag sprintte Peter Sagan naar zijn tiende ritzege in de Tour de France. De Slowaakse wereldkampioen was in de lastige finale in Quimper, na een slotkilometer met een stijgingspercentage van 4,8 de sterkste voor Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert.

Samenvatting etappe 5: Sagan wint weer, Van Avermaet behoudt geel

Kijken en luisteren

Vanaf 14.10 uur is de zesde etappe live te zien via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 14.00 uur doet Radio Tour de France op NPO Radio 1 verslag.

Vanavond blikt Dione de Graaff terug op de Tourdag in De Avondetappe (NPO 1 en NOS.nl). De uitzending begint om 22.10 uur. De gasten zijn Thijs Zonneveld, Rob Harmeling en Ronald Giphart.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Bonjour à tous!

Goedemiddag! In de zesde etappe van de Tour de France gaan we voor het eerst zien hoe de klassementsrenners ervoor staan. De etappe over 181 kilometer eindigt in Mûr de Bretagne, met een klim van twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9. Verstoppertje spelen is dan waarschijnlijk geen optie.

De officiële start in de straten van Brest is 13.25 uur.

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin