Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Official broadcaster

Atletische clown Sagan verliest nooit zijn oog voor detail

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alleskunner Sagan wilde liever downhill mountainbiken, maar z'n vader hield hem op de fiets
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat Peter Sagan de wereld verovert op de racefiets is aan zijn vader te danken. De jonge Peter wilde liever downhill mountainbiken, maar dat vond vader Lubomír te gevaarlijk.

"Daarom bleef ik wielrennen en mountainbiken", zegt Sagan. "Maar ik deed ook aan wakeboarden en windsurfen. En ik heb gedanst, gevoetbald en deed aan judo of karate, of zoiets. En in de winter gingen we snowboarden en skiën."

Volgens oud-ploegleider Steven de Jongh zit in die veelvoud aan sporten een deel van het geheim van het succes van Sagan. "Dat zijn vader hem aan al die sporten heeft laten proeven, is nu zijn grootste kracht. Hij heeft een heel atletisch lichaam en enorm veel vermogen."

"Ik denk dat je er zeker beter door leert bewegen", weet Sagan zelf ook. De Slowaak heeft al drie wereldtitels op rij op zak, won de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, vijf groene truien in de Tour en voegde daar woensdag zijn tiende ritzege in de Ronde van Frankrijk aan toe.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Etappe 5: Sagan klopt Colbrelli na lastige slotkilometer in Quimper

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Etappe 2: Sagan sprint naar ritzege voor Démare en Colbrelli

Tussen de bussen van alle 22 Tourploegen is het niet moeilijk zoeken naar de uitvalsbasis van de Bora-renners. Uit de bus komt harde rockmuziek, uitgekozen door Daniel Oss.

"Sagan is een groot kampioen, maar ook een gewoon mens", zegt de Italiaan. "Hij ziet af op de fiets, hij lacht, maar huilt ook als hij nerveus wordt als je niet doet wat hij wil."

'Iedere ploegleider wil wel een Sagan in zijn ploeg'

Een reportage van Corné Hendriks over de populairste renner van het moment.

Peter Sagan wordt weleens een clown genoemd. Helemaal uit de lucht gegrepen is dat niet. Hij rondde zijn winst in de Ronde van Vlaanderen af met een wheelie, kwam verkleed als Charlie Chaplin op het wielergala van de UCI en speelde met zijn vrouw scènes uit de film Grease na.

"Hij komt heel laconiek over, maar Sagan weet altijd waar hij mee bezig is", zegt De Jongh.

Oss: "Iedereen ziet hem als een grappenmaker, maar hij is een echte professional. Hij traint hard, is gefocust en let op alle details van zijn fiets."

Steven de Jongh denkt met weemoed terug aan de tijd dat Sagan in zijn ploeg zat. "Zo'n renner mis je altijd. Iedere ploegleider wil wel een Sagan in de ploeg. Maar dat kan niet altijd, hè."

STER Reclame