NOS Nieuws Politiek Aangepast

Zwaar dividend-debat voor Rutte, kabinet overleeft brede motie van afkeuring

Rutte heeft met de Tweede Kamer gedebatteerd over de dividendbelasting-memo's.

 • (Bijna) complete oppositie dient motie van wantrouwen in;
 • Rutte blijft erbij dat hij zich geen memo's herinnert, maar erkent fouten;
 • Coalitie en SGP steunen het kabinet, daarmee heeft de motie geen directe gevolgen.
Liveblog gesloten
 • Het debat is afgelopen; 67 voor, 76 tegen

  De motie van afkeuring tegen Rutte haalt geen meerderheid; 67 van de Kamerleden stemden voor, 76 stemden tegen. De premier hoeft daarom niet af te treden. Asscher benadrukt wel dat hij vindt dat Rutte op moet stappen.

 • Fresen: motie is een flinke beschadiging

  Maar de motie is wel een "flinke beschadiging" voor Rutte en zijn coalitiegenoten, zegt NOS-verslaggever Fresen. "Het gaat weer om die geloofwaardigheid en Rutte heeft de oppositie - die hem nu niet vertrouwt - in de toekomst misschien nog hard nodig."

 • Harde woorden zijn niet terecht, zegt Rutte

  De premier herkent zich niet in de scherpe kwalificaties van de oppositie, maar herhaalt wel dat er fouten zijn gemaakt. Hij vindt het onterecht dat de oppositie woorden heeft gebruikt als "onwaarheid, actieve misleiding en evident leugenachtig".

 • CU: motie van afkeuring of wantrouwen?

  De ChristenUnie ziet nog positieve kanten en citeert de standaard-regel aan het eind van een motie "Laten we overgaan tot de orde van de dag", zei Segers. Hij hoopt met de oppositie samen te blijven werken aan belangrijke plannen. Segers benadrukt dat het niet helemaal duidelijk is of er nu sprake is van een motie van afkeuring of motie van wantrouwen. Een motie van wantrouwen komt zwaarder over, maar verschilt niet essentieel van een motie van afkeuring. Wilders had in eerste termijn wel aangekondigd met een motie van wantrouwen, maar heeft nu zijn handtekening toch onder de gezamenlijke motie gezet.

 • CDA: harde verwijten oppositie moet coalitie zich aanrekenen

  CDA-leider Buma vindt dat de coalitie zich wat moet aantrekken van de harde woorden van de oppositie en er niet boos over moet zijn. Hij staat achter het kabinetsbesluit om de dividendbelasting af te schaffen en hoopt op een goed debat over dit onderwerp.

 • VVD: twijfel is weggenomen

  VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vindt dat "de mist" voorkomen had kunnen worden en hij hoopt dat dergelijke verwarrende debatten in de toekomst vermeden kunnen worden. De partij is wel tevreden over de antwoorden van Rutte en Wiebes.

 • PvdA: u sprak de waarheid niet, PVV: geloofwaardigheid politiek geen dienst bewezen

  De oppositiepartijen zijn zeer kritisch in hun uitleg over de motie van afkeuring. PvdA-leider Asscher zegt dat Rutte niet de waarheid heeft gezegd. Marijnissen van de SP zegt dat het vertrouwen in de premier weg is. Wilders van de PVV: "De geloofwaardigheid van de politiek is geen dienst bewezen. U moet weg."

  De Partij voor de Dieren is het spuugzat dat het kabinet de Kamer iedere keer op het verkeerde been zit. "U kunt of u leven beteren of opstappen", aldus Kamerlid Ouwehand.

 • Bijna hele oppositie steunt motie van afkeuring

  Een groot deel van de oppositiepartijen steunt een motie van afkeuring. Het gaat om GroenLinks, de PvdA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, Krol, Denk en Forum voor Democratie.

  De SGP steunt de motie niet. GroenLinks-leider Klaver diende de motie in en vindt dat het debat een ontluisterend beeld toont. Ook de manier waarop de Tweede Kamer is geïnformeerd is slecht, vindt de oppositie.

 • Drie kwartier schorsing

  Om kwart voor 12 gaan ze verder, omdat de fracties van GroenLinks- en de PvdA uitgebreid willen vergaderen over hun oordeel over het optreden van de premier.

 • Minister Wiebes: het optreden aan het touwtje was niet goed

  Wiebes begint meteen over zijn optreden afgelopen vrijdag waar hij zegt dat hij van een dividend-memo niets wist. Hij heeft het filmmateriaal nog eens goed nagekeken. "Ik zie een meneer - dat ben ik dus - en die voert een verwarrend gesprek en het lijkt ook of deze meneer nog nooit van dividendbelasting heeft gehoord", erkent hij. Hij vindt nu dat hij had moeten zeggen dat hij wel op de hoogte was van stukken over dit onderwerp. "Het was niet mijn sterkste optreden."

  Verder belooft hij de weggehaalde namen in het Wob-verzoek gaat "ontlakken".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wiebes: interview afgelopen vrijdag was "niet mijn scherpste optreden"
 • GroenLinks wilde informatie over Wob-verzoek, Rutte gaat het "uitvragen"

  De discussie ontspint zich nu over het afgewezen Wob-verzoek van twee wetenschappers naar de dividendbelasting-memo's. Klaver is ontstemd dat de Tweede Kamer vrijdag niet geïnformeerd is over het Wob-verzoek, waaruit bleek dat er ambtelijke stukken waren over het omstreden kabinetsbesluit. Rutte antwoordt dat zijn ambtenaren zeggen dat dit niet hoeft omdat het Wob-verzoek is afgewezen. Gedetailleerde vragen kan Rutte niet beantwoorden en zegt dat hij dit gaat "uitvragen", een veel gebruikt woord in het debat.

 • Klaver: het lijkt alsof ik met mijn zoontje van 4 praat

  De leider van GroenLinks vergelijkt Rutte met zijn vierjarige zoon. "Als hij wat gedaan heeft, zegt hij: nee, dat was mijn broertje, nee dat was mijn buurjongen. En ik zeg dan dat je eerlijk moet zijn."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver: het lijkt wel of ik debatteer met mijn vierjarige zoon
 • Achter de schermen: werken aan motie met "zwaar politiek oordeel"

 • Wat gaat de oppositie straks doen?

  De oppositie blijft vragen stellen, maar Rutte blijft erbij en zegt dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd. Krol van 50Plus ziet een kleine knieval, omdat Rutte wel zegt dat hij een fout heeft gemaakt. Nog onduidelijk is wat de oppositie straks gaat doen en wie er een motie van wantrouwen gaat steunen.

 • Flitsjournaal om 21.15 uur op NPO1

  Op NPO1 straks een kort journaal met een update over dit debat en de uitspraken van Rutte.