liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax wint 'troostwedstrijd' tegen VVV; Utrecht en Groningen in balans

liveblog gesloten

Programma 33ste speelronde

Komend weekeinde is er geen eredivisie. Want zondag om 18.00 wordt de KNVB-bekerfinale tussen AZ en Feyenoord gespeeld. Natuurlijk is er dan ook een liveblog.

Volgende week zondag staat de 33ste speelronde van de eredivisie op het programma. Tot dan!

De stand

De stand in de eredivisie na de 32ste speelronde. Ajax loopt twee punten in op PSV, maar dat kan de landskampioen waarschijnlijk niets schelen. In de kelder blijft het spannend.

De uitslagen

Hier zijn de uitslagen van de 32ste speelronde op een overzichtelijk rijtje.

Klaar in Amsterdam

Het is afgelopen in Amsterdam. Ajax verslaat VVV-Venlo met 4-1 en doet daarmee goede zaken wat betreft de tweede plaats.

84' Debutant bij Ajax

Mazraoui gaat van het veld en wordt vervangen door een debutant: de 18-jarige Jurgen Ekkelenkamp, die onlangs zijn eerste goal maakte voor Jong Ajax.

Ajax-VVV 4-1

79' Doelpunt Ajax!

Luid gejuich in de Arena voor Ziyech. Hij maakt er met een uitstekende schuiver via de binnenkant van de paal 4-1 van.

Ajax-VVV 4-1

Hakim Ziyech viert zijn goal

64' Neres op de paal

Het is de avond van Neres. In de 64ste minuut maakt hij bijna zijn derde van de avond, maar zijn fraaie schot gaat tegen de paal.

Even later pakt Unnerstall nog een schot van Ziyech. Huntelaar is inmiddels naar de kant gegaan en vervangen door Dolberg.

Ajax-VVV 3-1

Het lijkt af en toe wel zaalvoetbal. Ajax speelt de bal rond, VVV verdedigt.

Commentator Jan Roelfs in Amsterdam

59' Doelpunt Ajax!

Neres zet goed door, geeft de bal aan Huntelaar, en die kan makkelijk binnenschieten. Het is 3-1 voor Ajax tegen VVV. Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht, want Ajax is sinds de rust heer en meester.

Voor Neres is het al zijn dertiende assist van het seizoen, naast de dertien doelpunten die hij heeft gemaakt.

Ajax-VVV 3-1

Klaas-Jan Huntelaar schiet de 3-1 binnen

56' Kansen Ajax

Ajax heeft de regie weer helemaal overgenomen tegen VVV. Wöber maakte er bijna 3-1 van, maar zijn schot ging tegen de lat. Een paar minuten later is het bijna raak via Kluivert - na een prachtpass van Ziyech - maar Unnerstall redt.

Ajax-VVV 2-1

51' Kansen

Kort na het begin van de tweede helft is er meteen een grote kans voor VVV. Van Crooy ontsnapt, denkt zelf even dat hij buitenspel gaat maar gaat toch door, en levert nog een lastig schot af. Onana redt.

Even later is er een mogelijkheid voor Huntelaar, zijn eerste kans van de wedstrijd. In eerste instantie pareert Unnerstall zijn schot, in de rebound schiet Huntelaar naast.

Ajax-VVV 2-1

Tweede helft

De bal rolt weer in de Amsterdam Arena. Ajax staat op een 2-1 voorsprong tegen VVV-Venlo.

De reacties na Utrecht-Groningen (1-1)

Rust

Het is rust in Amsterdam. Lange tijd was het pover en rommelig, maar in de slotfase vielen er ineens drie goals. Ajax leidt met 2-1 tegen VVV-Venlo.

45+3 Doelpunt Ajax!

Neres krijgt het op zijn heupen. Hij schiet Ajax na een assist van invaller Kristensen op fraaie wijze op voorsprong, en huppelt vervolgens rustig terug naar de middenlijn.

Ajax-VVV 2-1

David Neres viert de 2-1 op ingetogen wijze

45' Doelpunt Ajax!

Ajax komt alweer snel naast VVV. Neres tikt de 1-1 binnen op aangeven van Van de Beek, na een uitstekende aanval van de Amsterdammers.

Ajax-VVV 1-1

43' Doelpunt VVV-Venlo!

Seuntjens schiet VVV na een spaarzame aanval op 1-0 tegen Ajax! De aanvaller van VVV had een paar minuten geleden misschien wel met een rode kaart van het veld gemoeten, maar is nu ineens de held van Venlo. Hij schiet knap en hard raak.

Ajax-VVV 0-1

Ralf Seuntjens is de gevierde man na zijn goal tegen Ajax

38' Exit Veltman

Het povere schouwspel van Ajax en VVV wordt even onderbroken door een blessurebehandeling van Joël Veltman. De aanvoerder werd overhoop gekegeld door Seuntjens, die daarbij ook zijn elleboog gebruikte, en moet per brancard van het veld. Het ziet er niet goed uit voor Veltman, die last heeft van zijn knie. Kristensen is zijn vervanger.

Ajax-VVV 0-0

Joël Veltman wordt verzorgd, maar kan de wedstrijd niet hervatten

23' Rommelig

De eerste helft is alweer halverwege. Ajax heeft een overwicht, maar speelt slordig en er gaat veel mis. We zagen één aardige kans voor Ajax: uit een voorzet van Ziyech kon Mazraoui bijna binnenkoppen, maar de vuisten van Unnerstall waren hem net te snel af.

Bij VVV is Post al na 12 minuten geblesseerd afgehaakt. De middenvelder is vervangen door Janssen.

Ajax-VVV 0-0

8' Penalty Ajax

Schöne wordt vastgehouden door Van Bruggen en de bal gaat op de stip. De Deen neemt zelf plaats achter de bal, maar mist! Of beter: keeper Unnerstall redt knap. Het blijft 0-0.

Ajax-VVV 0-0

Lasse Schöne treurt na zijn gemiste penalty

Aftrap

De bal rolt in Amsterdam. Het duel tussen Ajax en VVV is begonnen in een matig gevulde Arena.

Veel lege plekken in de Arena

Van der Sar: Ten Hag blijft trainer en ik directeur

Zijn positie staat ter discussie, maar Edwin van der Sar blijft naar eigen zeggen algemeen directeur bij Ajax. De voormalig doelman benadrukt dat hij en Erik ten Hag ook volgend seizoen op de loonlijst staan in Amsterdam. "Erik blijft trainer en ik directeur."

'Ten Hag blijft trainer en ik directeur'

Joep Schreuder blikt vooruit op Ajax-VVV

Joep Schreuder peilt de stemming in Amsterdam voorafgaand aan het eredivisieduel tussen Ajax en VVV-Venlo.

Joep Schreuder blikt vooruit op Ajax-VVV

Klaar in Utrecht

Het is afgelopen in Utrecht. Het zomeravondduel tussen FC Utrecht en FC Groningen eindigt in 1-1.

85' Slotfase

De slotfase loopt in de Galgenwaard, waar Groningen de regie sinds de gelijkmaker heeft overgenomen. Utrecht strompelt naar het einde.

FC Utrecht-FC Groningen 1-1

Opstellingen Ajax-VVV (20.45 uur)

Ajax begint straks tegen VVV met Noussair Mazraoui in de basisopstelling. Het is het debuut van de 20-jarige speler in de basis. Hij vervangt Nicolás Tagliafico, die geschorst is vanwege zijn rode kaart tegen PSV.

72' Doelpunt FC Groningen!

Van Weert wordt in het strafschopgebied van Utrecht ten val gebracht door Van der Maarel, oordeelt de scheidsrechter. De bal gaat op de stip. Van Weert scoort: het is 1-1.

Utrecht leunde lang op de voorsprong, maar zal nu wellicht toch weer iets moeten verzinnen.

FC Utrecht-FC Groningen 1-1

Tom van Weert benut de strafschop

60' Ongewijzigd spelbeeld

Er is in de tweede helft nog niet zoveel veranderd ten opzichte van het spelbeeld voor rust. FC Utrecht heeft een licht overwicht en kreeg een kans via Labyad. Groningen doet rustig mee en deelt af en toe een speldenprikje uit. Het is - we gebruiken de term nog één keer - zomeravondvoetbal in april.

FC Utrecht-FC Groningen 1-0

De goal van Willem Janssen lijkt alweer uren geleden.

Commentator Arno Vermeulen in Utrecht

Tweede helft

De bal rolt weer in de Galgenwaard. Het staat 1-0 voor FC Utrecht.

Eregast

Mihai Nesu liep in 2011 een dwarslaesie op toen hij een nekwervel brak bij een ongelukkige val tijdens de training van FC Utrecht. Vandaag is hij eregast in de Galgenwaard.

Mihai Nesu is eregast bij FC Utrecht
Een fraai spandoek voor Mihai Nesu

Rust

Het is rust in Utrecht na een niet bijster memorabele eerste helft. De thuisploeg leidt met 1-0 door een goal van Willem Janssen.

Utrecht kreeg in de tweede helft van de eerste helft nog een paar kansjes. Groningen-speler Warmerdam verdraaide kort voor de rust zijn knie en heeft het veld geblesseerd verlaten. Absalem is zijn vervanger.

34' Groningen meldt zich

De ploegen doen het nog steeds relatief rustig aan, maar Groningen begint zich wel meer te mengen in de strijd. Doan leverde een lastig schot af, dat door keeper Jensen kon worden gekeerd. Even later kwam Van Weert in kansrijke positie, maar de Utrecht-defensie greep in.

FC Utrecht-FC Groningen 1-0

22' Kansen

De wedstrijd voltrekt zich in een gemoedelijk tempo. Er was een plaagstootje namens Groningen, aan de andere kant kreeg Kerk twee kansen. Hij miste net een voorzet van Labyad en schoot even later uit kansrijke positie naast.

Het Utrecht-publiek vermaakt zich sowieso wel in het zonnetje. "Helemaal niets in Amsterdam", wordt er gezongen.

FC Utrecht-FC Groningen 1-0

8' Doelpunt FC Utrecht!

FC Groningen verdedigt te laconiek en FC Utrecht komt snel en simpel op voorsprong. Janssen schiet de 1-0 binnen.

De Groningers hebben weinig meer om te spelen en dat stralen ze vooralsnog ook uit. Utrecht had eerder al een kansje via Klich, maar nu is het wel raak. FC Groningen weet de bal niet goed weg te werken bij een aanval van Utrecht en laat Janssen helemaal vrij staan.

FC Utrecht-FC Groningen 1-0

Vreugde bij FC Utrecht na de 1-0 van Willem Janssen

Aftrap

Wordt het zomeravondvoetbal in de Galgenwaard? Het is zonnig en 28 graden in Utrecht, waar het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen is begonnen.

Survivor

Eye of the Tiger van Survivor klinkt uit de stadionspeakers. We gaan bijna beginnen in Utrecht.

FC Utrecht is zo goed als zeker van de play-offs om Europees voetbal, FC Groningen is vrijwel zeker van handhaving in de eredivisie.

Een standbeeld voor Van Seumeren

Voor de deuren van Stadion Galgenwaard is vanmiddag een borstbeeld onthuld van Frans van Seumeren, de eigenaar van Utrecht.

Het seizoen van Ajax kent louter verliezers

Ajax neemt het om 20.45 uur op tegen VVV-Venlo. Voor de Limburgers is er dit seizoen niets meer aan de hand. Ajax kan nog wel een overwinning gebruiken om zekerder te zijn van de tweede plaats.

Toch bekruipt velen het gevoel dat de Amsterdamse club een van de treurigste jaren uit de clubhistorie heeft doorgemaakt. Kleurloos. Verdrietig. Ondermaats. Een seizoen met alleen maar verliezers.

Ewwin van der Sar

Opstellingen FC Utrecht-FC Groningen (18.30 uur)

FC Utrecht wijzigt zijn opstelling op drie plekken in vergelijking met de 3-1 nederlaag bij Feyenoord van afgelopen weekend: Giovanni Troupée, Dario Dumic en Gyrano Kerk (terug van schorsing) vervangen Sean Klaiber, Ramon Leeuwin en Cyriel Dessers.

Ook FC Groningen wijzigt zijn basis op drie plekken: Kasper Larsen, Jesper Drost en Juninho Bacuna (terug van schorsing) spelen voor Samir Memisevic (geschorst), Amir Absalem en Mimoun Mahi.

De stand

Zo ziet de eredivisie er nu uit, met nog twee duels te gaan in deze speelronde. De belangen zijn vanavond niet bijster groot.

Stand eredivisie

Uitslagen en programma

Programma en uitslagen speelronde 32

Welkom!

De 32ste speelronde van de eredivisie wordt vanavond afgesloten met twee wedstrijden: FC Utrecht-FC Groningen (18.30 uur) en Ajax-VVV (20.45 uur).