'Ten Hag blijft trainer en ik directeur'

Zijn positie staat ter discussie, maar Edwin van der Sar blijft naar eigen zeggen algemeen directeur bij Ajax. De voormalig doelman benadrukt dat hij en Erik ten Hag ook volgend seizoen op de loonlijst staan in Amsterdam. "Erik blijft trainer en ik directeur."

Ajax staat onder hoogspanning na opnieuw een mislukt seizoen. Voor het vierde jaar op rij eindigt de club een voetbaljaargang zonder prijs. "Het is zeker pijnlijk", zegt Van der Sar tegen NOS-verslaggever Joep Schreuder. "Het zijn rotte periodes."

Na de pijnlijke 3-0 nederlaag in Eindhoven afgelopen zondag, moesten de Ajacieden de landstitel aan concurrent PSV laten. "Goede spelers vormen niet altijd een winnend team", concludeert Van der Sar.

Boze fans

Voor de fans was de maat vol. Een groep van zo'n honderdvijftig supporters wachtte 's avonds de spelersbus voor de Arena op. Van der Sar was op dat moment al thuis in Noordwijk, maar reed direct naar Amsterdam om in gesprek te gaan met de fans, die het vertrek van de directeur eisten. Volgens hen is Van der Sar verantwoordelijk voor de malaise.

Boze fans wachten Ajax-bus op en eisen vertrek Van der Sar

Het was namelijk onder leiding van de voormalig doelman dat trainer Marcel Keizer, diens assistent Hennie Spijkerman en cultuurbewaker Dennis Bergkamp werden ontslagen en vervolgens Erik ten Hag werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer.

Onder laatstgenoemde is Ajax niet beter gaan voetballen, vinden de fans. Bij het aantrekken van Ten Hag liet Van der Sar weten zijn taken te zullen neerleggen mocht de samenwerking mislukken. Nu komt hij terug op die woorden. "Dat is uit zijn verband gerukt."

Onvoldoende ontwikkeling

"Op dit moment hebben we met Erik ten Hag niet de aansluiting naar PSV gevonden waarop we hoopten. We hebben tot nu toe onvoldoende ontwikkeling gezien op het veld."

Toch hoeft Ten Hag niet te vrezen voor zijn baan, vertelt Van der Sar. "We hangen de toekomst van een trainer niet op aan wel of geen kampioenschap. We willen progressie zien en met elkaar werken aan de speelstijl en het succes."

'Op sommige vlakken had ik daadkrachtiger kunnen zijn'

Van der Sar roept op tot bestuurlijke rust. "We hebben eind december de derde trainer in veertien maanden aangesteld. Dat is rijkelijk veel voor een club als Ajax. Stabiliteit en rust zouden je vooruit moeten brengen."

Rustig was het allerminst dit seizoen bij de recordkampioen. Dat rekent Van der Sar ook zichzelf aan. "Op sommige vlakken had ik daadkrachtiger kunnen zijn. Dat moet verbeteren. Maar door schade en schande wordt men wijs."

Hij vindt het algemeen directeurschap ondanks de tegenvallende resultaten nog altijd leuk. "Het is hard werken. Soms heb je succes, soms een tegenslag. Maar dat heb je als voetballer ook. En zorgen maken hoort erbij. We zijn geen kaartclubje, wij zijn Ajax."

STER reclame