liveblog
NOS WielrennenAangepast

Na zes Spaanse zeges laat Alaphilippe de Fransen weer juichen in Waalse Pijl

liveblog gesloten

Op naar LBL

Zondag staat de laatste voorjaarsklassieker van het seizoen op het programma: Luik-Bastenaken-Luik. En ook die koers is natuurlijk te volgen bij de de NOS, op alle mogelijke platformen. Tot dan!

Mollema knap zesde

De toptien

1. Julian Alaphilippe

2. Alejandro Valverde

3. Jelle Vanendert

4. Roman Kreuziger

5. Michael Matthews

6. Bauke Mollema

7. Tim Wellens

8. Maximilian Schachmann

9. Romain Bardet

10. Patrick Konrad

Nee, geen Valverde

Valverde is te laat. Julian Alaphilippe wint de Waalse Pijl!

Geen Valverde?

200m - Schachmann houdt het lang vol, maar Jelle Vanendert haalt hem bij. Waar is Valverde?

Aanvallers ingerekend

800m - Daar is het peloton al. Valverde zit op rozen, maar kan hij het ook afmaken? Wie gaat er als eerste aan? Robert Gesink niet, hij heeft moeten lossen.

De Muur van Hoei

1 km - Haig en Schachmann rijden nog op kop, maar het peloton komt eraan. Ze beginnen aan de muur.

Nibali is eraf gereden

3 km - Haig en Schachmann hebben Nibali gelost, uitgerekend in een afdaling. Het peloton zal de aanvallers snel inrekenen. De Muur van Hoei is nu heel dichtbij.

Ze zien ze rijden

4 km - Nibali en co lijken het niet te halen, het peloton kan de aanvallers al zien. Vijftien seconden is wel erg weinig voor de kopgroep.

Twintig tellen nog maar

6 km - Tiesj Benoot rijdt nog altijd op kop van het peloton terwijl de achterstand op de kopgroep gestaag terugloopt. Wie er ook wint: het is weer eens een spannende Waalse Pijl.

Half minuutje nog

7 km - Nog altijd een halve minuut voor de kopgroep. De wereld ziet er weer een beetje beter uit voor Valverde, maar hij is nog niet terug.

Valderde attent, maar op achterstand

Tiesj Benoot, de winnaar van Strade Bianche, nestelt zich op kop voor Tim Wellens. Alejandro Valverde rijdt op plek vijf.

Valverde krijgt hulp

13 km - Valverde krijgt steun van Sky en Lotto-Soudal. Zelf heeft hij niet al te veel knechten meer over. Mikel Landa zakt naar achteren, zijn werk zit erop. De achterstand op de kopgroep is nog een dikke halve minuut.

Is Valverde geklopt?

Wil dit peloton nog terugkomen, moet er meer gebeuren dan er nu gebeurt.

Maarten Ducrot

Landa leidt peloton

16 km - Mikel Landa rijdt in eerste positie, Landa is de nummer vijf in het peloton in aanloop naar de Côte d'Ereffe. Het peloton rijdt 53 tellen achter de kopgroep met Vincenzo Nibali. De Haai van Messina is een gevaarlijke klant. Zou Valverde zich al zorgen maken?

Boom naar de Tour?

Boom denkt voorzichtig aan Tour na hartoperatie

Situatie in koers

22 km - De koplopers hebben 41 tellen op het peloton. De namen: Vincenzo Nibali, Tanel Kangert, Maximilian Schachmann, Anthony Roux, Jack Haig en Cesare Benedetti.

In het peloton rijden bijna alle favorieten. Één naam ontbreekt: Daniel Martin. Hij rijdt in een groepje met onder anderen Wout Poels op 25 tellen van het peloton.

Landa op kop, Martin op achterstand

24 km - Mikel Landa sleurt op kop van het peloton met Slagter en Kwiatkowski in zijn wiel. Landa's kopman rijdt een paar plekken achter zijn luxe-knecht.

De groep-Daniel Martin kan het peloton nog zien, maar rijdt een halve minuut achter.

Martin er niet meer bij

27 km - Daniel Martin is het voornaamste slachtoffer van de tweede passage van de Muur van Hoei. Ook Wout Poels en Steven Kruijswijk en Rafal Majka doen niet meer mee om de zege.

45 tellen

28 km - Landa leidt het peloton op de Muur van Hoei, voor Tom-Jelte Slagter en Michal Kwiatkowski. De achterstand op het peloton is een seconde of 45.

Muur van Hoei: 2 van 3

29 km - De kopgroep rijdt de Muur van Hoei op, voor de tweede en voorlaatste keer. De kopgroep heeft - handgeklokt - veertig tellen op het peloton. De Marchi en Kwiatkowski worden weer ingerekend door het peloton, waar Tom-Jelte Slagter zich goed laat zien.

De nummer 3 van vorig jaar:

Teuns gaat zijn moment uitkiezen

De namen van de koplopers

34 km - We hebben de namen! Vincenzo Nibali, Tanel Kangert, Maximilian Schachmann, Anthony Roux, Jack Haig en Cesare Benedetti rijden op kop. Ze hebben zestien tellen op het peloton. Alessandro de Marchi is in aantocht met oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski.

Nibali in kopgroep

36 km - We hebben een kopgroep van zes - met daarin onder meer Vincenzo Nibali. Daarachter rijden vier achtervolgers, vlak voor het peloton.

Peloton in twee groepen

40 km - Het peloton is in tweeën geslagen. De favorieten - Valverde, Teuns, Alaphilippe, Gilbert en Martin - rijden in de eerste groep, die zo'n dertig renners groot is.

Nibali probeerde het even

45 km - Van de oorspronkelijke kopgroep is niks meer over, de groep van acht is bijgehaald. Maar er zijn genoeg renners die zin hebben in avontuur. Zonet probeerde Vincenzo Nibali even weg te komen, maar hij rijdt weer in het peloton.

Nog maar veertig seconden

48 km - De kopgroep van acht heeft niet veel marge meer. Van de vijf minuten zijn nog maar veertig tellen over.

Alles weer bij elkaar

53 km - Ook de tweede poging leidt tot niks. Poging drie misschien? Wie biedt?

Poging mislukt, nieuwe poging

54 km - Nou, de groep-Oomen, als we het zo mogen noemen, is teruggepakt. Maar er zijn nog meer renners die zich niet naar de slachtbank willen laten leiden. Een trio met een Sky- BMC- en Mitchelton-Scott-renner gaat ervandoor.

Tweede groep met aanvallers

56 km - Na de Muur van Hoei ontstaat er een tweede kopgroep van een man of vijftien. Daarin zien we onder meer Michal Kwiatkowski, Mikel Landa, Jakob Fuglsang en onze eigen Sam Oomen.

"Ze kijken me te veel", zegt Maarten Ducrot, die stelt dat deze groep alleen een kans heeft als ze daadwerkelijk gaan rijden.

Muur van Hoei: 1 van 3

57 km - De kopgroep is bezig aan de eerste passage van de Muur van Hoei. In totaal rijden ze drie keer over de muur. De kopgroep heeft een marge van 2'11 op het peloton. Benieuwd hoe groot het verschil is als zowel kopgroep als peloton over de muur heen is.

Dubbel Feest voor Van der Breggen op haar verjaardag

Van der Breggen voltooit kwartet op Muur van Hoei

Grote ploegen op kop

69 km - Met Movistar, BMC en UAE-Emirates op kop van het peloton voor hun kopmannen (Valverde, Teuns en Daniel Martin) zakt de voorsprong naar drie minuten.

Nog even terug naar zondag...

...want in de Amstel Gold Race maakte Michael Boogerd zijn rentree in zijn lievelingsklassieker. Na twee jaar toekijken - hij zat een schorsing uit, uitgesproken door de UCI na zijn dopingbekentenis - keerde Boogerd terug in koers in het Limburgse heuvelland.

Boogerd terug in de Amstel Gold Race, nu als ploegleider

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen

75 km - Wie rijden er ook alweer in de aanval? Romain Hardy (Fortuneo), Anthony Roux (FDJ), Cesare Benedetti (Bora), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko), Patrick Müller (Vital Concept), Kevin Van Melsen (Wanty) en Antoine Warnier (VB Aqua).

3'54 voor de koplopers

80 km - Het peloton houdt het verschil met de acht koplopers stabiel, de voorsprong is een kleine vier minuten.

LIVE op NPO 1 en NOS.nl

Nu LIVE op NPO 1 en NOS.nl: de mannenwedstrijd! Wint Alejandro Valverde voor de vijfde keer op rij?

De topvier

1. Anna van der Breggen

2. Ashleigh Moolman (Zuid-Afrika)

3. Megan Guarnier (Verenigde Staten)

4. Annemiek van Vleuten

Kopgroep ingerekend. favorieten aan zet

Verschil kleiner

In de mannenkoers gaat het tempo van het peloton omhoog. De voorsprong van de acht koplopers zakt onder de vier minuten.

Wie rijden er ook alweer in de aanval? Romain Hardy (Fortuneo), Anthony Roux (FDJ), Cesare Benedetti (Bora), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko), Patrick Müller (Vital Concept), Kevin Van Melsen (Wanty) en Antoine Warnier (VB Aqua).

Kan Daniel Martin Valverde verslaan?

Martin: heb Valverde al drie keer geklopt op de Muur

Bijna bij de muur

11 km - De vijf koplopers hebben 50 tellen op het peloton, waar nog 35 vrouwen in rijden. Is dat genoeg? De Muur van Hoei is niet ver meer.

Twee gehad, nog negen te gaan

Bij de mannen - die nog 111 kilometer te gaan hebben - blijft de voorsprong van de acht koplopers hangen op 4'15 nat wee van de elf beklimmingen. Dit is het programma voor de mannen:

Vier koplopers

15 km - Vier vrouwen rijden in de aanval, onder wie één Nederlandse, Janneke Ensing. De andere vrouwen zijn Amanda Spratt (die we ook de finale van de Gold Race zagen), Pauline Ferrand-Prévot en Megan Guarnier. Het viertal heeft 50 seconden op het peloton.

Hiep hiep.... hoera!

Maar liefst vier renners zijn vandaag jarig: twee bij de mannen en twee bij de vrouwen.

De twee jarigen in de mannenkoers zitten ook nog eens allebei in de kopgroep: Anthony Roux viert zijn 31ste verjaardag, Patrick Müller is 22 geworden.

Bij de vrouwen is topfavoriete Anna van der Breggen jarig, ze is sinds vandaag 28. Karol-Ann Canuel, haar ploeggenote bij Boels, is 30 geworden. Zij zijn de nummers één en twee op de startlijst.

Helpers UAE-Emirates op kop

Intussen laten de knechten van kopman Daniel Martin zich ook zien aan kop van het peloton.

Gesink: ik voel me goed, da's het belangrijkste

"Dit wordt een heel pittige koers, het wordt zwaarder dan normaal gesproken", verwacht Robert Gesink een van de drie troeven van Lotto-Jumbo. "We hebben ook Steven Kruijswijk en Floris de Tier, die een heel goede Gold Race gereden heeft."

Maar wat kan Gesink zelf? "Ik ben benieuwd, in het verleden heb ik op de Muur van Hoei heel mooie dingen gedaan. Maar we zijn hier met de focus op de Giro en als ik dit in de benen heb is dat weer een hele stap dichterbij.

Gesink: ben in de Waalse Pijl met de focus voor de Giro

Eerste beklimming gehad

De koplopers en het peloton hebben de eerste klim achter de kiezen, de Côte de la Vecquée van 6,7 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.9. De volgende hindernis is de Côte de la Redoute (2 km, 8,9%).

Mollema: zorgen dat ik bij de eerste tien begin

Mollema: mijn relatie met de Muur van Hoei? Een beetje wisselend

Hij had misschien op een andere uitkomst gehoopt, maar Bauke Mollema heeft ontdekt dat de Muur van Hoei nog altijd even stijl is. "Het is er niet makkelijker op geworden, want naast Valverde zijn er ook een paar Colombianen en een paar Belgen die dit goed kunnen."

"Mijn relatie met de klim is een beetje wisselend. Een paar heb ik er goed gereden, ik ben een keer vierde en een keer zevende geworden. Maar toen ik drie jaar geleden voor het laatste meedeed, ging het iets minder."

Vrouwen: alles weer bij elkaar

Nog 40 kilometer voor de vrouwen. Het kwintet dat aan de leiding ging, is weer bijgehaald. De vrouwen van Canyon-SRAM rijden op kop van het peloton.

Mannen: stabiele voorsprong

De voorsprong van de acht koplopers in de mannenkoers blijft stabiel, het is nog altijd een minuut of vijf.

Vijf koplopers in vrouwenkoers

De vier achtervolgers hebben Schweizer bijgehaald. Dat betekent dat er vijf vrouwen aan de leiding gaan in de Waalse Pijl: Doris Schweizer, Ane Santesteban, Omer Shapira, Tereza Medvedová en Dalia Muccioli. Ze rijden één minuut voor het peloton.

39,5 km/h

In het eerste uur hebben de aanvallers 39,5 kilometer afgelegd. De voorsprong op het peloton is opgelopen tot 5'15, terwijl Movistar nog altijd het peloton aanvoert.

Vier vrouwen in de achtervolging

Vier renster gaan in de achtervolging op Schweizer, die 1'20 voor het peloton rijdt. De achtervolgers komen niet voor op de favorietenlijstjes: Ane Santesteban, Omer Shapira, Tereza Medvedová en Dalia Muccioli. Ze rijden 45 tellen achter Schweizer.

5'00 voor de aanvallers

162 km - De aanvallers rijden door de figuurlijke vijfminutengrens. Het peloton maakt zich geen zorgen. De renners weten dat de elf beklimmingen genoeg mogelijkheden bieden om de aanvallers terug te pakken. De ervaring leert natuurlijk dat de koers pas écht ontbrandt op de laatste beklimming van de Muur van Hoei.

De eerste heuvel die de renners zometeen tegenkomen is de Côte de la Vecquée op 133 kilometer van de streep. Een côte van 6,7 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.9.

Val Rivera

Coryn Rivera (Sunweb) is onderuit gegaan. De Amerikaanse won vorig jaar de Ronde van Vlaanderen, maar komt er dit voorjaar nauwelijks aan te pas.

Intussen heeft Doris Schwezier 1'10 op het peloton, maar in haar eentje zal ze het peloton niet kunnen verrassen in aanloop naar de Muur van Hoei.

4'30 voor koplopers

De voorsprong van de acht koplopers loopt op. Het peloton rijdt 4'30 achter de aanvallers.

Wie rijden er in die kopgroep? Romain Hardy (Fortuneo), Anthony Roux (FDJ), Cesare Benedetti (Bora), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko), Patrick Müller (Vital Concept), Kevin Van Melsen (Wanty) en Antoine Warnier (VB Aqua).

Acht koplopers

De twee achtervolgers, Kevin Van Melsen (Wanty) en Antoine Warnier (VB Aqua), hebben de kopgroep bereikt. De voorsprong van de acht mannen is inmiddels gegroeid naar 3'45. De knechten van Alejandro Valverde laten zich zien op kop van het peloton.

Mannenkoers: zes koplopers

Bij de mannen hebben we een kopgroep van zes. De namen: Romain Hardy (Fortuneo), Anthony Roux (FDJ), Cesare Benedetti (Bora), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko) en Patrick Müller (Vital Concept). Zij hebben 1'25 op het peloton.

Tussen de kopgroep en het peloton rijden nog twee renners: Kevin Van Melsen (Wanty) en Antoine Warnier (VB Aqua). Het duo geeft 55 tellen toe op de zes koplopers.

Vrouwenkoers: één koploper

Nog 80 kilometer voor de vrouwen. De Zwitserse Doris Schweizer rijdt een halve minuut voor het peloton. Boels-Dolmans, de ploeg van Anna van der Breggen, controleert het peloton.

Welke beklimmingen gaan we zien?

Hoe zag Valverdes zege eruit vorig jaar?

Vijfde zege voor Valverde in Waalse Pijl

Mannen zijn begonnen

Ook de mannen zijn onderweg. In totaal komen ze elf hellingen tegen. De Muur van Hoei, het slotstuk van de klassieker, wordt drie keer beklommen.

Nog geen kopgroep in vrouwenkoers

De vrouwenwedstrijd is om kwart voor elf begonnen. Het peloton rijdt 137 kilometer en beklimt de Muur van Hoei in totaal twee keer. Er is nog geen kopgroep.

Van der Breggen, koningin op Muur van 'oei'

Vier op een rij voor koningin Van der Breggen?

Anna van der Breggen: "Ik probeer altijd wel steady te beginnen, zeker als je met een hoge hartslag aankomt. Je ziet al snel het bordje met 150 meter, maar dan is het nog heel lang."

Wie de Muur van Hoei nadert, denkt volgens Van der Breggen vaak maar één ding. "Oei."

Wat zeggen de wielerwatchers

Wielerwatchers

De NOS-wielerwatchers zijn het, voor het eerst dit seizoen, vrijwel eens over de uiteindelijke winnaar bij de mannen: Alejandro Valverde.

Alleen Gio Lippens kiest voor iemand anders: "Ik geloof in Julian Alaphilippe", zegt hij. "Het moet er ook maar eens van komen dat hij Valverde klopt op zijn favoriete klim."

Lees hier de hele voorbeschouwing van de wielerwatchers.

Op naar de Muur van Hoei

Welkom bij ons liveblog van de Waalse Pijl. Het peloton is zojuist vertrokken en op weg naar de Muur van Hoei, die in totaal drie keer beklommen wordt. Wie houdt Alejandro Valverde van de winst?