NOS Nieuws Buitenland Tech Aangepast

Facebook-hoorzitting dag 2: scherper maar of dat leidt tot verandering is de vraag

Het is dag 2 van de hoorzittingen tegen Facebook-topman Mark Zuckerberg. Volg hier live.

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  De hoorzitting is voorbij. We sluiten het liveblog met onderstaande analyse af. Nog een fijne avond!

 • Wat hebben we op dag 2 gezien?

  Waar gisteren de indruk ontstond dat Facebook-topman Mark Zuckerberg als een soort kleinzoon opa en oma uitleg gaf, was daar vandaag geen sprake van. De leden van het Huis van Afgevaardigden waren scherper en durfden Zuckerberg meer te onderbreken, waar de 33-jarige miljardair niet altijd blij mee was. Een analyse van de tweede en laatste dag van de hoorzittingen.

  De zwakte van deze hoorzittingen werd al snel duidelijk: ook al doen de politici hun best om kritische vragen te stellen - waarbij de een meer focust op de VS dan de ander - ze hebben slechts een paar minuten spreektijd. Dus als ze eenmaal goed op weg zijn, en een poging doen om door te vragen, worden ze door de voorzitter afgebroken.

  Een congreslid confronteerde Zuckerberg meerdere keren met het feit dat hij niet in staat was om de manier waarop zijn bedrijf data verzamelt in heldere taal uit te leggen. Een andere Afgevaardigde vroeg Zuckerberg naar de data die Facebook verzamelt van mensen die niet eens actief zijn op het platform. Dit worden schaduwprofielen genoemd. Zuckerberg zei dat hij daar geen "specifieke kennis" van had.

  Daarnaast is er nog steeds geen duidelijk antwoord op de belangrijke vraag of er meer bedrijven zijn die via apps op grote schaal gebruikersgegevens hebben verzameld? Zuckerberg denkt voor het onderzoek een paar maanden nodig te hebben. Ook gaf hij aan bij de 87 miljoen getroffen gebruikers te horen.

  Het blijft het de vraag hoe het nu verder zal lopen. Het algemene gevoel dat zowel bij de senatoren als de Afgevaardigden lijkt te leven is dat er iets moet veranderen. Daarnaast heeft Zuckerberg aangegeven open te staan voor regulering. Diverse Congresleden hebben daar zo hun eigen idee en wet bij. Maar of dat op korte, dan wel lange termijn gaat leiden tot grote veranderingen is de vraag. Voor die conclusie is het nog te vroeg.

 • Bijna ten einde

  De hoorzitting van Zuckerberg loopt ten einde. De laatste congresleden stellen nog hun vragen aan de Facebook-topman. Congreslid Dingell zet op een rijtje welke vragen Zuckerberg allemaal niet heeft beantwoord: over de shadow profiles, welke apps data van Facebook gebruiken, etc. "En sommige vragen zijn u gisteren ook al gesteld. Ja, toen hebben we ook opgelet."

  "Dataprotection is als schone lucht, er moeten duidelijke regels worden gehandhaafd", sluit ze af.

 • Zuckerberg herhaalt

 • Terrorismebestrijding bij Facebook

  Het gaat over terrorismebestrijding. Zuckerberg vertelt dat er 200 mensen werken bij Facebook die zich bezighouden met het bestrijden van "terroristische content", in dertig verschillende talen.

 • Nog 13 Congresleden

  Nog 13 congresleden mogen hun vragen stellen aan Zuckerberg. De hoorzitting is weer begonnen.

 • Zeggen mensen echt bye bye tegen Facebook?

  Om 20.00 uur zouden duizenden mensen stoppen met Facebook. Zij hebben dit besloten naar aanleiding van een initiatief van Zondag met Lubach: Bye Bye Facebook. Vlak voor 20.00 uur gaven 33.000 Facebook-gebruikers aan om hun Facebook te verwijderen, en stonden 78.000 gebruikers op 'geïnteresseerd'. Het is onduidelijk hoeveel mensen echt hun Facebook hebben verwijderd.

 • Korte pauze

  Er is weer een korte pauze. Deze duurt tien minuten.

 • Cambridge University reageert op verklaring Zuckerberg

  Eerder in de hoorzitting maakte Zuckerberg een opmerking over Cambridge University. Hij zei dat Facebook onderzoek deed "of er iets fouts aan de hand is" bij de universiteit. Een woordvoerder van Cambridge University heeft nu gereageerd.

  "We zijn verrast als Zuckerberg nu pas ervan op de hoogte is dat de universiteit onderzoek doet naar wat Facebook-data over gebruikers zegt. Onze onderzoekers publiceren dit soort onderzoeken al sinds 2013. Een van de onderzoeken werd geleid door Kogan", is te lezen in een verklaring. "We hebben op 21 maart aan Facebook om bewijs gevraagd om de beschuldigingen tegen Kogan bij te staan, maar we hebben nog steeds geen reactie gehad."

 • Hoe zit met Facebook en kunstmatige intelligentie?

  Facebook-topman Mark Zuckerberg zei gisteren en ook vandaag weer dat het de bedoeling is dat veel problemen op het platform moeten worden opgelost via kunstmatige intelligentie.

  Het is Facebooks visie dat het gebruik van zulke zelfstandige computers essentieel is om grip te krijgen op ongewenste content, denk bijvoorbeeld aan haatzaaiende berichten.

  Facebook investeert, net als onder meer Google, veel geld in de ontwikkeling hiervan. Tegelijkertijd zijn de meningen verdeeld over de effectiviteit. Daarnaast zullen er altijd moderatoren nodig blijven, om die reden wil Facebook aan het einde van dit jaar daarvan 20.000 mensen voor het platform hebben werken.

 • Ander Facebook-nieuws

  Ondertussen, in het andere Facebook-nieuws: wie op de site van zijn zorgverzekeraar kijkt of een bepaalde behandeling wordt vergoed, of waar hij terecht moet voor die behandeling, verwacht niet dat Facebook meekijkt. Maar dat gebeurt bij meerdere zorgverzekeraars wel, blijkt uit onderzoek van de NOS.

  Lees hier verder

 • Facebook zou niet bestaan zonder data gebruikers

  Congreslid David Loebsack vraagt of Facebook kan bestaan zonder het krijgen van data van gebruikers. Zuckerberg zegt nee. "We zouden niet bestaan als mensen hun informatie niet met ons delen."

 • De hoorzitting duurt nog wel even

  Er mogen nog 21 Congresleden vragen stellen aan Zuckerberg. Zij hebben allemaal 4 minuten de tijd.

 • Zuckerberg of Zuckerman?

 • Facebooks aandelen blijven stijgen