liveblog
NOS SportAangepast

Afscheid van shorttrackhal met gouden plak Schulting

liveblog gesloten

내일 보자!

Het is alweer ruim na middernacht in Pyeongchang. Tijd om te gaan slapen. Morgen kunnen wij ons onder meer verheugen op de 1.000 meter bij de mannen en de medailleceremonie van Suzanne Schulting. Maar er is natuurlijk nog meer.

02.00 uur: kunstrijden, vrije kür vrouwen

02.00 uur: freestyle skiën, cross vrouwen

07.35 uur: troostfinale curling, Canada-Zwitserland

08.40 uur: halve finale ijshockey mannen, Tsjechië-Russische ploeg

11.00 uur: 1.000 meter mannen, met Kjeld Nuis, Kai Verbij en Koen Verweij

12.05 uur: halve finales curling vrouwen, Zuid-Korea-Japan en Zweden-GB

12.15 uur: biatlon, estafette mannen

13.10 uur: halve finale ijshockey mannen, Canada-Duitsland

De beelden!

Hier zijn de beelden van de persconferentie waarop Jan Blokhuijsen zijn beruchte uitspraak doet over de behandeling van honden in Zuid-Korea.

Kramer en Blokhuijsen reageren op alle commotie

Oké, we gaan het nog één keer hebben over de commotie rond de Nederlandse achtervolgingsploeg na het gooien met een plakkaat en een onhandige uitspraak over het eten van hondenvlees in Zuid-Korea.

"Of alle commotie overdreven is? Ik ben blij dat jij het zegt", zegt Sven Kramer tegen NOS-verslaggever Bert Maalderink. "We zijn bij de 'slachtoffers' geweest. Eentje had helemaal niks en de ander een hoofdwond. Maar het is allemaal prima opgelost."

Dierenvriend Jan Blokhuijsen: "Ik wilde even mijn hart luchten. Het dierenwelzijn gaat me aan het hart, maar achteraf gezien was dat niet het juiste moment."

Ook de curlers zijn klaar

Het laatste evenement van de donderdag zit erop in Pyeongchang: de halve finales in het curlingtoernooi van de mannen. De eindstrijd gaat tussen Zweden en de VS.

De Zweden waren in de halve finales volgens verwachting Zwitserland de baas: 9-3. De VS was verrassend te sterk voor Canada. Voor Canada, bij de mannen en vrouwen zowel titelverdediger als wereldkampioen, is Pyeongchang uitgelopen op een deceptie. De vrouwen zijn al uit het toernooi en nu is bij de mannen brons nog het hoogst haalbare.

Met twee steals in het achtste end namen de Amerikanen een 4-2 voorsprong. Canada kwam nog op 4-3, maar in het laatste end kwam de VS, dat de laatste steen had, niet meer in de problemen.

Rasmus Wranaa, Niklas Edin en Oskar Eriksson zijn tevreden met hun finaleplaats

Goud Wit-Russisch biatlonkwartet

De Wit-Russische biatlonvrouwen zijn in Pyeongchang olympisch kampioen geworden op de estafette (4x6 kilometer).

Lisa Vittozzi bracht Italië als eerste loper aan de leiding. Zij maakte slechts één schietfout. Haar teamgenoten misten daarna zowel liggend als staand zoveel schijven dat Italië het kon vergeten.

Darja Domratsjeva maakte het verschil. Liggend maakte ze geen enkele fout. De Wit-Russin moest staand wel drie keer herladen, maar ze hield haar voorsprong van 6,3 seconden op Frankrijk moeiteloos vast. In de slotkilometers moesten de Françaises het zilver aan Zweden laten. Wereldkampioen Duitsland stelde teleur met de achtste plaats.

Een Wit-Russisch feestje op de biatlon

Otter: Schulting rijdt met ballen in d'r broek

De bondscoach van de Nederlandse shorttrackers zag de winnares van goud de eerste week als een stuiterbal de Spelen overleven, maar daarna de zaken perfect oppakken.

Felicitaties van de premier

Het was alweer zes dagen geleden dat premier Rutte de telefoon moest pakken om een Nederlandse olympisch kampioen te feliciteren. Afgelopen vrijdag was Esmee Visser de laatste, maar vandaag ging de telefoon van Suzanne Schulting.

Nog niet genoeg van schaatsen?

Krijg je echt geen genoeg van schaatsen of heb je gewoon zin in mooie winterse beelden uit Zweden?

Op de Facebook-pagina van NOS Sport kun je nu live kijken naar de ontknoping bij de eerste marathon van de KPN Grand Prix in Luleå.

Duits feestje op de noordse combinatie

Duitsland heeft ook het slotnummer op de noordse combinatie gewonnen. Johannes Rydzek en Eric Frenzel, individueel goed voor goud op de normale en grote schans, wonnen met Fabian Riessle en Vinzenz Geiger ook de teamwedstrijd.

Oostenrijk had op de schans omgerekend 0,06 voorsprong gepakt op Duitsland. De eerste Duitse langlaufer (Geiger) had het gat al na 3,5 kilometer gedicht, waarna Riessle een enorme voorsprong wist op te bouwen. Achter de superieure Duitsers won Noorwegen het zilver, het brons was voor Oostenrijk.

De Duitse winnaars van de noordse combinatie solliciteren naar een fles champagne van Usain Bolt

Bloemenceremonie

Suzanne Schulting is in de shorttrackhal gehuldigd voor haar gouden medaille op de 1.000 meter.

Schulting op één na jongste

Suzanne Schulting is de op één na jongste Nederlandse sporter met een olympische wintertitel op zak, zo heeft Gracenote uitgerekend.

Jongste Nederlanders met olympische titel op Winterspelen

1Ireen Wüst19 jaar2006
2Suzanne Schulting20 jaar2018
3Carry Geijssen21 jaar1968
4Sjoukje Dijkstra22 jaar1964
5Esmee Visser22 jaar2018

Hoofdprijs voor Hongaren

In de finale van de aflossing is er toch weer een surprise in de shorttrackhal: de Hongaarse mannen pakken het goud in 6.31,971. Het zilver wordt veroverd China, het brons is voor Canada.

Tot grote teleurstelling van het Zuid-Koreaanse publiek komen de Koreanen onderweg ten val: zij worden vierde.

Schulting uitzinnig na olympisch goud: kan het niet geloven

De Nederlandse shorttrackster verovert sensationeel goud op de 1.000 meter en kan het zelf amper geloven.

Schulting viert feest na olympische titel 1.000 meter

Met haar moeder en teamgenoten wordt het goud langs de baan uitbundig gevierd.

Schulting knuffelt wat af

  • ANP
    Suzanne Schulting met Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven
  • ANP
    Suzanne Schulting met bondscoach Jeroen Otter
  • ANP
    Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof
  • ANP
    Suzanne Schulting met schaatscoach Arie Koops

'Het is echt niet normaal!'

"Ik heb er geen woorden voor, het is echt niet normaal", aldus olympische kampioene Suzanne Schulting in haar eerste reactie. "Ik ging gewoon all-out en ging gewoon rijden. Ik genoot zo dat ik in een olympische finale stond. Ik geloof het bijna niet."

Suzanne Schulting viert feest met de Nederlandse vlag

Schulting had toch gelijk

Met de kennis van nu had Suzanne Schulting eergisteren gelijk toen ze per ongeluk al aankondigde dat ze donderdag zou gaan feesten.

Goud voor Schulting!

Wat een sensatie: Suzanne Schulting fopt iedereen in het hol van de leeuw en pakt goud op de 1.000 meter!

Schulting begon in tweede positie, greep de leiding en hield de deur knap dicht voor al haar concurrentes. Het zilver ging naar de Canadese Kim Boutin, het brons naar Arianna Fontana.

Daar gaan we!

De finale van de 1.000 meter met Suzanne Schulting. Nu live op NPO 1 en de livestream.

Suzanne Schulting tijdens de halve finale

Ondertussen op Medal Plaza

De mannen van de achtervolgingsploeg hebben in de tussentijd hun bronzen medaille ontvangen tijdens de medailleceremonie op Medal Plaza.

Wu pakt olympische titel

Wu Daejing wordt met overmacht olympisch kampioen op de 500 meter! In de finale rijdt de Chinees opnieuw een wereldrecord: 39,584. Het zilver en brons gaan naar de Zuid-Koreanen Hwang Dae-heon en Lim Hyo-jun.

Het is het eerste goud voor China op deze Winterspelen, dus het feest rond Wu is extra groot.

Breeuwsma derde in B-finale

Daan Breeuwsma komt in de B-finale op de 500 meter als derde over de finish. In principe eindigt hij dus als zevende op de 500 meter. Als er in de A-finale nog straffen worden uitgedeeld, kan de Nederlander nog stijgen.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Schulting naar finale!

Wat een knappe race van Suzanne Schulting! Ze plaatst zich voor de finale van de 1.000 meter!

De Nederlandse rijdt een geduldige race, maar weet zich met een knappe inhaalactie in de laatste ronde naar de eerste plaats te schaatsen, voor de Koreaanse topfavorieten Shim Suk-hee en Choi Min-jeong.

De finale is omstreeks 12.29 uur. Kijken dus!

Door met de vrouwen

Het tempo is hoog in het shorttrackstadion, want we gaan meteen door met de halve finales op de 1.000 meter van de vrouwen. Suzanne Schulting komt in actie in de tweede heat.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Breeuwsma strandt

Daan Breeuwsma weet zich niet te plaatsen voor de finale op de 500 meter. In de halve finales komt hij niet verder dan de vierde plek. "Hij heeft er het maximaal haalbare uitgehaald", aldus co-commentator Cees Juffermans.

Breeuwsma komt straks nog wel in actie in de B-finale.

Wüst straalt met elfde medaille op overvol podium

Hier zijn de beelden: de Nederlandse achtervolgingsvrouwen nemen op Medal Plaza hun zilveren medaille in ontvangst.

Schulting wel, Van Kerkhof niet

Suzanne Schulting rijdt een sterke 1.000 meter in de kwartfinales, wordt tweede en plaatst zich voor de halve finales. Yara van Kerkhof, die in dezelfde heat uitkwam, komt niet verder dan de vierde plaats. Voor haar zit het olympische toernooi erop.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Van Ruijven redt het niet

Lara van Ruijven wordt uitgeschakeld in de kwartfinales van de 1.000 meter. Van Ruijven zat ook in een heat met sterke tegenstanders, en dat blijkt. Ze wordt vierde, maar heeft natuurlijk al een bronzen aflossingsplak in haar koffer.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Nu: de vrouwen

We gaan meteen door naar de kwartfinales op de 1.000 meter bij de vrouwen. Met drie Nederlandse deelneemsters. Lara van Ruijven komt in de derde heat in actie, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof in de vierde.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Breeuwsma naar halve finales, Hoogerwerf sneuvelt

Daan Breeuwsma heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 500 meter. Voor Dylan Hoogerwerf viel in de kwartfinales het doek.

Beide Nederlanders reden de hele heat achteraan, maar in de laatste ronde wist Breeuwsma toch nog slim naar de tweede plaats te wandelen, achter de Kazach Abzal Azhgaliyev. Dylan Hoogwerf eindigde als derde. De eerste twee per heat plaatsen zich voor de volgende ronde.

Breeuwsma naar halve finales, Hoogerwerf ligt eruit op 500 meter

Ondertussen op Medal Plaza

De Nederlandse vrouwen die gisteren zilver wonnen op de ploegenachtervolging hebben hun plak uitgereikt gekregen op Medal Plaza.

De vrouwen van de achtervolgingsploeg met hun zilveren medaille

Wu rijdt wereldrecord

"Een staaltje sprinten van heb ik me jou daar", aldus commentator Joris van den Berg in Pyeongchang. In de tweede heat van de kwartfinales rijdt de Chinees Wu Dajing een wereldrecord op de 500 meter: 39,80.

Kijk live naar het shorttracktoernooi.

Wu Dajing reed een wereldrecord in de kwartfinales

Starttijden Nederlanders

De kwartfinales van de 500 meter bij de mannen is begonnen. Nog een keertje de starttijden van de Nederlanders:

11.06 uur: kwartfinale 500 meter (m) met Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma

11.20 uur: kwartfinale 1.000 meter (v) met Lara van Ruijven

11.23 uur: kwartfinale 1.000 meter (v) met Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof

Dylan Hoogerwerf

Belgische biatleet gaat zwemmen

Het vriest in Pyeongchang, maar de Belgische biatleet Michael Rösch vond het toch een goed idee om zijn optreden op de Winterspelen af te sluiten met een duik in de ijskoude zee. Rösch deed in Zuid-Korea mee aan drie onderdelen op de biatlon, met een 23ste plek op de achtervolging als beste resultaat.

We gaan bijna beginnen

We gaan bijna beginnen aan de laatste dag van het shorttracktoernooi. De voorbeschouwing, met onder anderen zilverenmedaillewinnaar Sjinkie Knegt, is begonnen op NPO 1 en de livestream.

Betrapte Russische curler geeft plak terug

Curler Aleksandr Kroesjelnitski gaat zijn bronzen plak teruggeven, zo heeft hij gemeld in een verklaring.

De Rus veroverde met het gemengde curlingteam brons door de 8-4 zege tegen Noorwegen in de strijd om de derde plaats, maar hij werd betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Het wedstrijdresultaat is geschrapt, waardoor ook zijn teamgenote én echtgenote Anastasia Bryzgalova haar medaille moet inleveren.

Vier dagen geleden zag de wereld er nog een stuk zonniger uit voor Kroesjelnitski. Bryzgalova plaatste toen deze Instagram-post met de tekst: "Liefde zal de wereld redden."

Pechstein kondigt afscheid aan

Claudia Pechstein heeft dan eindelijk haar afscheid van het langebaanschaatsen aangekondigd. "Ik maak het einde van mijn loopbaan bekend", verklaarde Duitse tijdens een persconferentie op haar 46ste verjaardag. "Over vier jaar", voegde ze daar na een lange pauze aan toe.

"Alleen ik bepaal wanneer ik ophoud met schaatsen, en niemand anders", verduidelijkte Pechstein nog eens. Na haar achtste plek op de 5.000 meter had ze al gezegd door te willen gaan tot en met de Spelen in Peking.

Handig overzicht

Het shorttracktoernooi begint om 11.00 uur, maar hoe laat komen de Nederlanders precies in actie?

11.06 uur: kwartfinale 500 meter (m) met Dylan Hoogerwerf en Daan Breeuwsma

11.20 uur: kwartfinale 1.000 meter (v) met Lara van Ruijven

11.23 uur: kwartfinale 1.000 meter (v) met Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof

Persverklaring Blokhuijsen

Na zijn verklaring op Twitter heeft Jan Blokhuijsen nu ook een persverklaring uitgegeven over zijn uitlating over honden.

"Ik heb gisteravond na de persconferentie van de Team Pursuit een opmerking in het Engels gemaakt over de behandeling van honden in Korea. Mensen die mij kennen weten dat ik erg begaan met het welzijn van dieren. Ik had deze opmerking echter niet op dit moment en op deze plaats moeten maken."

"Het is een persoonlijke mening die ik niet moet uitdragen in een persconferentie tijdens de Olympische Spelen. Het is me inmiddels duidelijk dat veel mensen in Korea zich door deze opmerking beledigd voelen. Het is nooit mijn bedoeling geweest de Koreaanse bevolking of de Koreaanse cultuur met mijn opmerking te beledigen. Het spijt mij dat door mijn opmerking mijn team en TeamNL ook last hebben van de ophef."

Jan Blokhuijsen in Zuid-Korea

De laatste dag van het shorttracktoernooi

Jeroen Stomphorst blikt vooruit op de laatste dag van het shorttracktoernooi met onder meer de 500 meter bij de mannen en de 1.000 meter bij de vrouwen.

Amerikaanse ijshockeysters grijpen goud

De Amerikaanse ijshockeysters hebben afgelopen nacht ten koste van Canada goud veroverd in Pyeonchchang. In de eindstrijd, die bol stond van de spanning, was het 2-2 na de reguliere speeltijd. Shoot-outs brachten vervolgens de beslissing: 3-2.

Verweij: sommigen waren baldadiger dan anderen

Koen Verweij reageert op het incident met de medailletegel tijdens de huldiging van de achtervolgingsploeg in het Holland House, waarbij twee vrouwen gewond raakten.

Loting 1.000 meter van morgen

Kjeld Nuis rijdt morgen in de laatste rit van de 1.000 meter. De olympisch kampioen op de 1.500 meter treft de Fin Mika Poutala. In de voorlaatste rit komt Kai Verbij in actie, hij rijdt tegen de Canadees Vincent de Haitre. Beide Nederlanders starten en finishen in de binnenbaan.

Koen Verweij rijdt in de zestiende van achttien ritten; hij treft Håvard Lorentzen, de Noor die in een olympisch record het goud veroverde op de 500 meter. Verweij begint en eindigt in de buitenbaan.

Commotie rond Blokhuijsen na uitlating over honden

Jan Blokhuijsen heeft in Pyeongchang voor commotie gezorgd met een opmerking over honden. Tijdens een internationale persconferentie liet de schaatser zich uit over het eten van hondenvlees in Zuid-Korea. "Behandel honden alstublieft beter in dit land", tekende de Korea Times op uit zijn mond na de finaledag op de achtervolging.

Het eten van hondenvlees is een gevoelig onderwerp in het gastland van de Olympische Spelen. Veel jonge Koreanen wagen zich er niet meer aan, maar veel landgenoten beschouwen hondenvlees nog steeds als een lekkernij. Via Twitter bood Blokhuijsen later zijn excuses aan.

Nog een surprise in de sneeuw

Ook bij de combinatie bij de vrouwen was er een verrassing. Michelle Gisin won goud. De Zwitserse skiester bleef de huizenhoge favoriete Mikaela Shiffrin voor. Het brons was voor wereldkampioene Wendy Holdener.

Lindsey Vonn ging na een ijzersterke afdaling nog aan de leiding. De Amerikaanse pakte bijna twee seconden op Shiffrin (zesde), maar traint vanwege haar knie niet meer voor de slalom. Dat was te merken: al vroeg in haar race miste ze een poortje. Daardoor ging de winst naar Gisin.

Verrassing op de slalom

André Myhrer is verrassend olympisch kampioen op de slalom geworden. De Zweed is de op een na oudste winnaar van een gouden olympische skimedaille ooit. Alleen Aksel Lund Svindal is ouder. De Noor, twee weken ouder dan Myhrer, won in Pyeongchang de afdaling.

De slalom moest een duel worden tussen de Oostenrijker Marcel Hirscher (goed voor twee keer goud in Pyeongchang) en de Noor Henrik Kristoffersen. De twee toppers haalden echter de finish niet.

Het programma

Dag 14 van de Olympische Spelen

안녕하세요, 네덜란드!

Hallo allemaal en welkom vanuit Pyeongchang! De dertiende dag van de Olympische Winterspelen is al een tijdje in volle gang. Voor Nederland is straks de laatste dag van het shorttracktoernooi interessant. Het eerste startschot klinkt daar om 11.00 uur.

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang