Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met onder meer Ajax. De nummer twee moet het gat met koploper PSV weer naar zeven punten zien te brengen. Tot dan!

Bergwijn: de trainer heeft gelijk gehad

Cocu: eerst winnen, dan carnaval

Stand

Stand eredivisie

90+4' Grote kans Heerenveen

In blessuretijd nog een grote kans voor Thorsby. Hij schiet naast.

Tussenstand: sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade 1-1

75' Spaarzame kans AZ

Van Overeem laat de kans op de openingsgoal liggen. Na een actie van Jahanbakhsh kan hij zijn voet er niet tegenaan zetten. Hij wordt gelijk vervangen. Iliass Bel Hassani is zijn vervanger.

AZ heeft nog steeds moeite om het stugge VVV te breken.

Tussenstand: AZ-VVV-Venlo 0-0

74' Doelpunt sc Heerenveen

Zeneli helpt Heerenveen met een fraaie actie aan de gelijkmaker. Er gaat een eveneens fraaie hakbal van Veerman aan vooraf.

65' Kans Vlap

Heerenveen jaagt op de gelijkmaker. Vlap schiet via een Limburgs been net naast en daarvoor en daarna laat ook Zeneli een kans liggen.

Tussenstand: sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade 0-1

Carnaval in al begonnen in de stadions

Carnaval bij Willem II
Carnaval bij VVV-fans in Alkmaar
Carnaval bij Roda-fans in Heerenveen

Tweede helft

De tweede helft van AZ-VVV-Venlo (0-0) en sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade (0-1) is begonnen.

90+3' Lat!

Bergwijn krult de bal op de lat. Bijna een fraai slotakkoord van de man van de wedstrijd.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-PSV 1-2

De Jong blijft kritisch: publiek had meer treffers verdiend

Janssen: dit had 5-1 moeten worden

Van 't Schip: we hebben geen goede beurt gemaakt

Rust in Alkmaar en Heerenveen

AZ-VVV-Venlo 0-0. AZ zoekt gaten in de verdediging van VVV, maar vooralsnog tevergeefs. VVV houdt redelijk eenvoudig stand.

sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade 0-1. Heerenveen is beter, maar Roda is de laatste weken uitstekend in vorm en komt via het duo Jorn Vancamp en Maecky Ngombo op voorsprong.

Thomas Ouwejan (r) in duel met Danny Post (l)

86' Naast

Invaller Ache kopt maar net naast. PSV ontsnapt.

40' Lat!

Daar is bijna de gelijkmaker van Heerenveen. Schaars schiet een vrije trap op de lat.

Vermeij: het ging vandaag om strijd en passie

Trotse Stegeman: we hadden maar één doel: winnen

Van de Looi: zes opgelegde kansen gemist, dan houdt het op

35' Doelpunt Roda

Maecky Ngombo zet Roda op voorsprong in Friesland. De spits kopt een subtiele voorzet van Vancamp binnen.

Maecky Ngombo zet Roda op voorsprong bij Heerenveen

72' Bijna gelijk

Zoet voorkomt met een prachtige redding de gelijkmaker van Ahannach. Met een zweefduik werkt hij de bal uit het doel.

Evenveel als vorig seizoen

Steven Bergwijn maakt vandaag evenveel doelpunten als in heel vorig seizoen (25 duels, 2 doelpunten). Bergwijn is dit seizoen bij 10 doelpunten betrokken (5 doelpunten, 5 assists).

20' Wissel VVV

Janse komt voor de geblesseerde Van Bruggen bij VVV.

56' Doelpunt PSV

Weer Bergwijn. Zijn tweede goal. De Jong kopt terug en Bergwijn haalt prachtig uit.

11' Basisdebuut Castelen

Romeo Castelen, voor het eerst in de basis bij VVV, met een kans in Alkmaar. Hij schiet rakelings voorlangs.

8' Misser Zeneli

Een kolderieke misser van Zeneli. De buitenspeler maait volledig over de bal heen. Weg kans Heerenveen.

Tussenstand: sc Heerenveen-Roda JC Kerkrade 0-0

Gudmundsson voor Lozano

Albert Gudmundsson vervangt na rust de geblesseerde topscorer Hirving Lozano bij PSV.

Rust in Rotterdam

Sparta-PSV 1-1. Koploper PSV heeft het moeilijk tegen hekkensluiter Sparta op het Kasteel en komt dankzij een bevlieging van Bergwijn op gelijke hoogte.

41' Doelpunt Bergwijn

De gelijkmaker van PSV. Een fraaie goal van Bergwijn. De aanvaller krult de bal via de vuist van Huth in de hoek.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-PSV 1-1

Steven Bergwijn vier zijn eerste goal tegen Sparta

90+3' Doelpunt PEC Zwolle

Saymak benut een strafschop en maakt de late aansluitingstreffer van PEC.

Tussenstand: FC Utrecht-PEC Zwolle 2-1

90+2' Strafschop PEC

Leeuwin haakt Menig. Strafschop PEC in blessuretijd.

Tussenstand: FC Utrecht-PEC Zwolle 2-0

Lozano op de grond

Hirving Lozano, met 13 goals topscorer van de eredivisie, ligt op de grond na een harde aanraking met Fischer. Hij staat op, maar gaat daarna weer liggen. Het ziet er niet goed uit voor de Mexicaan.

82' Kansen Willem II

Willem II verzuimt ondanks meerdere kansen gelijk te maken. Nu zet invaller Lewis voor en wordt een inzet van invaller El Hankouri geblokt.

Tussenstand: Heracles Almelo-Willem II 1-0

15' Bergwijn

Bergwijn is de opvallendste man aan de zijde van PSV. Hij levert een voorzet af op een kopbal van Luuk de Jong, schiet over en ziet een schot worden gekeerd.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-PSV 1-0

70' Blunders

PEC Zwolle schuttert achterin, maar FC Utrecht verzuimt via Klich en Labyad te profiteren.

63' Debuut

Mohammed Osman, die in januari overkwam van Telstar, maakt als invaller zijn debuut voor Heracles. Hij valt in voor Niemeijer.

6' Doelpunt Sparta

Een bliksemstart voor Sparta. Dougall kopt op aangeven van Van Moorsel binnen. Doelman Zoet ziet de bal precies in de hoek verdwijnen.

Kenneth Dougall kopt de 1-0 binnen tegen PSV

59' Kansen Willem II

Heracles ontsnapt aan de gelijkmaker. Twee grote kansen voor Willem II op rij. Inzet Ogbeche en Croux van de lijn gehaald.

3' De Jong op de grond

Na twee minuten ligt Luuk de Jong al op de grond. Hij kent na een luchtduel een harde landing op het kunstgras.

Tussenstand: Sparta Rotterdam-PSV 0-0

Aftrap

Koploper PSV won zijn laatste 6 eredivisieduels. Wat wordt het bij hekkensluiter Sparta? Sparta Rotterdam-PSV is begonnen.

De tweede helft is begonnen bij FC Utrecht-PEC Zwolle (2-0) en Heracles Almelo-Willem II (1-0).

Assistkoning

Brandley Kuwas tekende voor zijn 9e assist van dit seizoen. Alleen David Neres (10) gaf dit seizoen meer assists dan de Heraclied.

Advocaat bij en tegen PSV

Dick Advocaat stond als trainer 2 periodes onder contract bij PSV. Hij won met de Eindhovenaren een landstitel, KNVB-Beker (tegen Sparta), Johan Cruijff Schaal en 2 maal de Super Cup.

Advocaat stond als trainer 9 keer eerder tegenover PSV in de Eredivisie en won slechts 1 keer (W1-G1-V7). Alleen op 2 november 1988 won hij, op 41-jarige leeftijd, als trainer van Haarlem van de Eindhovense formatie (2-0 thuiszege).

Rust in Almelo

Heracles Almelo-Willem II 1-0. In een weinig hoogstaande eerste helft mist Ogbeche een enorme kans namens de bezoekers en toont Vermeij op slag van rust zijn waarde voor Heracles. De spits is nu bij 4 van de laatste 5 doelpunten van Heracles betrokken (3 goals, 1 assist).

45' Doelpunt Heracles

Op slag van rust komt Heracles op voorsprong via Vermeij. De spits schiet na een counter op aangeven van Kuwas binnen.

Vincent Vermeij viert de 1-0 van Heracles

Rust in Utrecht

FC Utrecht-PEC Zwolle 2-0. Utrecht overklast PEC vooral in de openingsfase. Daarna komt PEC iets beter in de wedstrijd.

37' Megakans

Wat een kans voor Willem II. Na geklungel achterin bij Heracles biedt Sol aan Ogbeche een niet te missen kans. De spits schiet naast...

Tussenstand: Heracles Almelo-Willem II 0-0

Bartholomew Ogbeche na zijn gemiste kans

PSV weer met Mauro Júnior

Mauro Júnior verschijnt weer aan de aftrap voor PSV. De Braziliaan greep de afgelopen duels zijn kans als vervanger van de geblesseerde Marco van Ginkel. Trainer Phillip Cocu van de koploper uit Eindhoven verrast niet met zijn opstelling. Op bezoek bij de hekkensluiter van de eredivisie kiest hij voor zijn inmiddels vertrouwde ploeg.

30' Geen aansluitingstreffer

Ryan Thomas laat de eerste mogelijkheid van PEC Zwolle liggen. Na een solo schiet hij naast.

26' Niet hoogstaand

Een kopbal van Vermeij uit een corner van Kuwas gaat net over. Een hoogtepunt kan je dat nog niet noemen. Het is nog niet hoogstaand in Almelo. Zowel Heracles als Willem II is nauwelijks gevaarlijk.

23' Doelpunt FC Utrecht

Na de 1-0 volgt snel de 2-0. Een schot van Van der Maarel wordt gekeerd door Boer, maar Labyad schiet in de rebound binnen.

Zakaria Labyad viert de 2-0

17' Doelpunt FC Utrecht

Utrecht komt op voorsprong. Van de Streek troeft Sandler af en geeft voor op Kerk, die de bal in het doel kan tikken.

Tussenstand: FC Utrecht-PEC Zwolle 1-0

Sean Klaiber en Gyrano Kerk vieren de 1-0

16' Kans Klaiber

Klaiber met een grote kans namens FC Utrecht. Hij wipt de bal over doelman Boer naast.

Tussenstand: FC Utrecht-PEC Zwolle 0-0

Revanche

Heracles kan tegen Willem II revanche nemen voor de smadelijke nederlaag van woensdag tegen NAC Breda (6-1).

Aftrap

Er is afgetrapt bij FC Utrecht-PEC Zwolle en Heracles Almelo-Willem II.

Advocaat vs Cocu

Phillip Cocu speelde op 18 augustus 1995 onder trainer Dick Advocaat zijn 1e Eredivisie-duel in dienst van PSV en was die dag uit bij Fortuna Sittard direct trefzeker (1-3 winst). Ook als bondscoach had Advocaat Cocu onder zijn hoede en als trainers van respectievelijk AZ en PSV kwamen ze elkaar ook tegen.

Bondscoach Dick Advocaat voert overleg met Phillip Cocu op het EK van 2004

Nummer 200

Mark van der Maarel speelt zijn 200ste wedstrijd in de eredivisie. Zijn voorgaande 199 duels op het hoogste niveau speelde hij allemaal namens FC Utrecht. Van der Maarel kan de 11de speler worden met 200 Eredivisie-wedstrijden voor FC Utrecht.

Van de Streek voor Dessers

FC Utrecht begint vandaag met Sander van de Streek voor Cyriel Dessers. PEC Zwolle start ongewijzigd ten opzichte van hun laatste duel (3-2 winst op sc Heerenveen).

Even terug naar donderdag:

Hij heeft als voetballer vrijwel alles meegemaakt, maar scoren blijft het mooiste voor Robin van Persie. De Feyenoorder vierde afgelopen donderdag met twinkelende oogjes zijn weergaloze treffer tegen FC Groningen als een jeugdspeler die voor het eerst scoort.

"Dit is zeker een hoogtepunt, van zulke dingen droom je", glunderde Van Persie, die tegen Groningen (3-0 winst) in het slotkwartier mocht invallen.

Van Persie: dit is zeker een hoogtepunt, hier droom je van

'Meesterscout' Enoh is thuis: ik heb de eredivisie gemist

Wie hem Nederlands hoort praten, zou denken dat Eyong Enoh nooit is weggeweest. Ruim vijf jaar geleden nam de Kameroener afscheid van Ajax en de eredivisie. Vorige week keerde hij terug. Willem II is tot het einde van het seizoen de werkgever van 'stofzuiger' Enoh.

Eyong Enoh bij zijn presentatie bij Willem II

Langstzittende eredivisionist krijgt contract voor onbepaalde tijd

ADO Den Haag bood clubman Robert Zwinkels vrijdag een contract voor onbepaalde tijd aan. De 34-jarige doelman is bezig aan zijn dertiende seizoen in Den Haag en is op dit moment de speler die het langst deel uitmaakt van de eerste selectie van zijn huidige eredivisieclub. Hij heeft inmiddels 134 officiële wedstrijden voor ADO gespeeld.

Robert Zwinkels

Stand

Volledig programma

Vijf wedstrijden

Een intermezzo tussen het olympische geweld: vijf wedstrijden in de eredivisie. Koploper PSV neemt het op tegen Sparta op het Kasteel, Phillip Cocu tegen Dick Advocaat.