Eyong Enoh bij zijn presentatie bij Willem II
NOS VoetbalAangepast

'Meesterscout' Enoh is thuis: ik heb de eredivisie gemist

Wie hem Nederlands hoort praten, zou denken dat Eyong Enoh nooit is weggeweest. Ruim vijf jaar geleden nam de Kameroener afscheid van Ajax en de eredivisie. Vorige week keerde hij terug. Willem II is tot het einde van het seizoen de werkgever van 'stofzuiger' Enoh.

Woensdagavond tegen VVV-Venlo maakte Enoh bij een 3-0 voorsprong zijn debuut voor de Tilburgers. Zijn rentree in de eredivisie voelde als thuiskomen. "Ik heb drie zonen die hier zijn geboren. En Amsterdam zit voor altijd in mijn hart", vertelt hij over de stad waar hij tussen 2008 en 2013 heeft gewoond.

Bij Ajax, dat hem destijds wegplukte van satellietclub Ajax Cape Town, bewaren ze vrij goede herinneringen aan de middenvelder. Enoh was in Amsterdam het type speler dat je na twee keer passeren nog een derde keer tegenkwam. Onvermoeibaar, bikkelhard, altijd op het randje.

Eyong Enoh in 2010 in duel met Clarence Seedorf van AC Milan

Toen Frank de Boer het niet meer in hem zag zitten en Enoh een half jaar verpieterde bij Jong Ajax, vertrok hij naar Antalyaspor in Turkije. De laatste vier seizoenen was de Kameroener een gewaardeerde kracht bij Standard Luik. Met de Waalse club trad hij afgelopen seizoen zelfs aan tegen Ajax in groepsfase van de Europa League.

En toen bleef het stil

Afgelopen zomer liep zijn contract af in Luik. Maar in plaats van lucratieve aanbiedingen, bleef het stil. En dus bood Enoh zichzelf deze winter aan voor een stage in Tilburg. Willem II hapte toe. Een verrassende move.

"Ach. Vandaag kun je bij Real Madrid spelen, morgen bij FC Barcelona en de volgende dag voor Manchester United", is Enoh nuchter. "Ik kreeg deze optie en had een goed gevoel bij Willem II."

In zijn periode bij Ajax werd de Kameroener ook nog kortstondig uitgeleend aan Fulham in de Premier League. "In Turkije zie je veel goede spelers, maar is er weinig respect voor tactiek. Engeland is vooral fysiek en België is juist weer heel tactisch."

Over de eredivisie is hij enthousiast. "In Nederland spelen bijna alle ploegen aanvallend voetbal. Je krijgt veel ruimte. Daarom krijg je soms uitslagen als 5-0 of 6-0."

Eyong Enoh en Demy de Zeeuw vieren in 2011 de landstitel met Ajax

"En al die jonge spelers hier, dat heb ik echt gemist", gaat Enoh verder. "Toen ik terugkwam heb ik ook direct gekeken wie de nieuwe talenten zijn bij clubs als NAC en sc Heerenveen. Deze competitie is heel sterk in de wijze waarop ze met talenten omgaan, en hoe vaak zij de kans krijgen om door te breken."

Enoh klinkt als een scout. Ligt daar zijn toekomst? "Misschien", zegt hij met een grijns.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl