liveblog
NOS NieuwsAangepast

Liveblog: Code rood voorbij maar alertheid blijft geboden

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit is het laatste bericht in ons liveblog.

De grootste problemen door de sneeuw zijn achter de rug, maar het blijft vannacht en morgen nog wel oppassen op de weg. Schiphol en de NS houden morgen de normale dienstregeling aan. Reizigers wordt wel geadviseerd de vlucht- en verkeersinformatie in de gaten te houden.

Het winterse weer leidde vandaag tot problemen in het verkeer, maar zorgde ook voor sneeuwpret, bijvoorbeeld in Numansdorp.

Verdwaalde reiziger

Agenten hebben een man naar huis gebracht die al sinds het begin van de avond onderweg was van Vijfhuizen naar Nieuw-Vennep, een afstand van ongeveer 14 kilometer. De man legde het eerste stuk af met de trein. Toen die niet verder ging, wachtte hij tevergeefs op een bus. Hij besloot daarna te gaan lopen en verdwaalde.

Rijkswaterstaat blijft in touw

Woordvoerder Diederick Fleuren van Rijkswaterstaat zegt dat de meeste snelwegen goed begaanbaar zijn, "sommige zijn al mooi zwart". Vannacht zal er met man en macht worden gewerkt om alle wegen vrij te maken, zegt Fleuren. "Het blijft oppassen geblazen. Houd de verkeersinformatie goed in de gaten."

Treinen overal in beweging

Op vrijwel alle plekken in het land rijden de treinen weer. Op het drukste station van Nederland, Utrecht CS, is inmiddels niemand meer gestrand. De NS probeert grotere groepen gestrande reizigers elders in het land waar mogelijk nog thuis te krijgen, eventueel met extra treinen. Voor morgen geldt in principe weer een normale dienstregeling, maar de spoorwegen houden daarbij wel een "fikse slag om de arm", zegt verslaggever Kees van Dam.

'Ergste leed geleden'

Weerman Marco Verhoef zegt in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het ergste leed nu wel geleden is. Maar het blijft opletten: "Op sommige wegen liggen nog ijsplaten, dus blijf alert." Op de hoofdwegen verwacht Verhoef dat het komende nacht over het algemeen prima rijden is, maar op provinciale wegen en in dorpen blijft de kans op gladheid aanwezig.

Rotterdam The Hague Airport weer open

De luchthaven Rotterdam The Hague Airport is vanavond weer open gegaan. Het lijkt erop dat de twee vluchten van Transavia dinsdagochtend via de aangegeven dienstregeling vertrekken. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen en annuleringen en een langere reistijd naar het vliegveld.

Code rood na middernacht voorbij

Code rood wordt om middernacht ingetrokken, maar dat betekent niet dat de problemen dan helemaal voorbij zijn. Er blijft vannacht kans op gladheid door sneeuwresten en lokaal zijn wegen glad door bevriezing. Ook in de ochtendspits kan het verkeer hier nog last van hebben.

Morgen overdag valt er mogelijk nog een winterse bui, maar problemen worden daarmee niet verwacht. Er komt meer zon en het wordt 2 tot 4 graden.

Strooiwagen van de weg

In Assen is vanavond een strooiwagen van de weg geraakt. Door de gladheid gleed de wagen van de weg en belandde in een sloot. Daar kwam de strooiwagen vast te zitten in de sneeuw. De bestuurder van de wagen is niet gewond geraakt.

120 incidenten vanwege gladheid

Er waren vandaag zo'n 120 aan gladheid gerelateerde incidenten op de Nederlandse wegen, meldt Rijkswaterstaat. Alle files zijn nu zo goed als opgelost en er wordt rustig gereden op de wegen.

Veel incidenten hadden te maken met vrachtwagens die op- en afritten niet konden nemen vanwege gladheid. Vooral rond Rotterdam en Den Haag speelde dat. Ook in en bij tunnels kwamen vrachtwagens stil te staan omdat ze de helling niet konden nemen.

Rijkswaterstaat hoopt dat het rond middernacht in het westen droog wordt zodat de weg daar vrij kan worden gemaakt. In het oosten van het land sneeuwt het nog tot 03.00 uur vannacht. Daarna kan de weg pas sneeuwvrij worden gemaakt.

Ook als de sneeuw straks stopt blijft voorzichtigheid geboden, vanwege bevriezing van natte weggedeelten.

Wat kost een dag winters weer?

Een dag vol sneeuw kost een transportbedrijf veel geld. Voor grote bedrijven gaat het om tonnen.

Veldbedden op Schiphol

Schiphol heeft 1300 veldbedden klaargezet voor gestrande reizigers. De bedden staat in de nieuwe vertrekhal 1 en achter de douane bij pier D en G. De luchthaven heeft vandaag meer dan 600 vluchten geannuleerd. Niet iedereen hoeft op de luchthaven te overnachten. Een deel van de reizigers is terug naar huis gegaan of naar een hotel.

Veldbedden op Schiphol voor gestrande reizigers

Sneeuwbarricade voor Utrechtse school

Kinderen hebben voor hun school een barricade opgeworpen

Kinderen hebben een barricade van sneeuw opgeworpen voor de ingang van een school in de Utrechtse wijk Tuindorp. Morgen staken de leraren, maar voor de zekerheid hebben ze toch maar de ingang afgesloten.

'Utrecht CS begint een puinhoop te worden'

Kees van Dam: Utrecht CS begint een puinhoop te worden

Reizigers moeten nacht doorbrengen op Schiphol

Martijn Bink: reizigers zullen de nacht op Schiphol moeten doorbrengen

Honderden reizigers gestrand op Schiphol

Op luchthaven Schiphol zijn honderden reizigers gestrand. Er staat inmiddels een rij vanaf Schiphol Plaza naar de taxistandplaats, meldt AT5. Rond de luchthaven rijden geen treinen en bussen.

Schiphol zet bedden neer

Op Schiphol worden bedden neergezet voor gestrande reizigers. De bedden worden geplaatst in zowel het gebied voor als achter de douane.

Veel problemen op Utrecht CS, reizigers blijven positief

Tussen Utrecht CS en Den Haag CS rijden door een wisselstoring geen treinen, datzelfde geldt voor de treinen tussen Utrecht en Hilversum. Ook tussen Utrecht CS en Bodegraven rijden geen treinen en de sprinters tussen Utrecht CS en Amersfoort zijn ook uitgevallen. Ook hier is de oorzaak een wisselstoring.

Ondanks drukte toch vrolijkheid op Utrecht CS

Nooit eerder 1500 kilometer file

De winterse weersomstandigheden hebben geleid tot een recordaantal files in de avondspits. Op het hoogtepunt, aan het einde van de middag, stond er volgens de ANWB zo'n 1500 kilometer file. De verwachting is dat de problemen nog de hele avond aanhouden.

Geen treinen van en naar Amsterdam CS en Schiphol

Het treinverkeer is ernstig verstoord, vooral in het midden en westen van het land. Er rijden geen treinen van en naar Amsterdam Centraal en van en naar Schiphol.
Ook tussen Utrecht en het westen van het land zijn grote problemen.

Nog steeds topdrukte op Schiphol

Martijn Bink: Schiphol verandert in één lange rij

Treinverkeer ernstig verstoord

Onder meer rond Amsterdam Centraal rijden nauwelijks treinen. Ook tussen Utrecht en het westen van het land is het treinverkeer ernstig verstoord.

Ondergesneeuwde treinrails bij Hilversum

Bussen vallen uit in:

Overijssel en Gelderland (Syntus en Keolis)

Regio Haaglanden (Arriva)

Groningen en Drenthe (Qbuzz)

Friesland en Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (Arriva)

Busverkeer in Friesland ligt stil

Vervoersbedrijf Arriva legt vanwege het winterweer al het busverkeer stil. De gladheid en sneeuw op de wegen maken het te riskant om te blijven rijden, zegt een woordvoerder. De chauffeurs zullen hun busrit waar mogelijk afmaken en de bus daarna stilzetten.

Zware avondspits door sneeuw

Avondspits: recordaantal files

Nog de hele avond sneeuw

Marco Verhoef: nog de hele avond sneeuw

Nog steeds grote hinder vliegverkeer

Schiphol ondervindt nog steeds grote problemen door het weer. Veel vluchten worden geannuleerd en er staan nog steeds lange rijen mensen te wachten.

Rotterdam The Hague Airport blijft nog tot 20.00 uur gesloten. Eindhoven Airport is wel weer open, maar ook daar worden vluchten geannuleerd.

Doen buitenlandse treinen het écht zoveel beter in de sneeuw?

Hoe gaan andere landen met de sneeuw om? En doen ze het eigenlijk beter dan Nederland? Lees het hier:

Geen bussen meer in regio Hilversum

In de regio Hilversum rijden tot nader bericht geen bussen meer, meldt Connexxion.

Nu ook code rood in Groningen en Friesland

Het KNMI heeft wegens grootschalige gladheid en sneeuwval het weeralarm code rood uitgebreid naar Groningen en Friesland.

Deliveroo en Foodoora bezorgen niet meer

Een maaltijd laten bezorgen zit er vanavond waarschijnlijk niet in. Bezorgdiensten Deliveroo en Foodoora vinden het te gevaarlijk op de weg voor hun bezorgers en zijn vanavond gesloten. Thuisbezorgd voorziet ook problemen. Het bedrijf denkt dat bij 20 procent van de aangesloten restaurants vanavond ook niet besteld kan worden.

Geen bussen meer in:

Lelystad (Arriva)

Haarlem-IJmond (Connexxion)

Hilversum buslijn 106 (Connexxion)

Streekbus van de weg geraakt

Bij de Friese plaats Exmorra is een Arriva-streekbus door de gladheid van de weg geraakt. De bus belandde in de berm en gleed hierna de sloot in. De passagiers konden de bus zelf verlaten. Een bergingsbedrijf zal later op de avond de bus bergen.

Streekbus van de weg in Exmorra

Nu ook code rood in Drenthe

Het KNMI heeft het weeralarm code rood uitgebreid naar Drenthe vanwege grootschalige gladheid door sneeuwval. Tot nu toe gold in Drenthe code oranje.

'Mensen zijn massaal thuisgebleven'

Weggebruikers hebben "massaal gehoor gegeven" aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven, zegt Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat in Nieuws en Co.

De 900 strooiwagens van Rijkswaterstaat konden rond halfvijf over het algemeen nog goed over de weg, ziet Van Slegtenhorst. "Die strooiwagens moeten er echt doorheen, dus hoe meer mensen eerder op pad zijn of van de weg zijn, hoe eerder de strooiwagens de wegen begaanbaar kunnen houden."

"Geef de strooiwagens dan ook de ruimte", benadrukt ze. "Houd afstand en pas je snelheid aan".

Nu al recordaantal files

De winterse weersomstandigheden veroorzaken al vroeg in de avondspits problemen op de weg. Vooral in het oosten van Brabant staat het verkeer vast, maar ook bij Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zijn er problemen. Rond 17.00 uur was volgens de ANWB sprake van langzaam rijdend en stilstaand verkeer over 1500 kilometer, wat een record voor dit jaar betekent.

GVB-bussen rijden niet meer in Amsterdam

In Amsterdam heeft het GVB besloten om in verband met de hevige sneeuwval alle bussen terug te halen. "Het is op dit moment te gevaarlijk voor ons personeel en de reizigers om door te reizen", zegt het vervoersbedrijf.

#snowfacechallenge

Op Twitter is een snowfacechallenge begonnen. Druk je gezicht in de sneeuw en maak een foto van de 3D-afdruk.

Winkels eerder dicht

In sommige plaatsen gaan de winkels eerder dicht zodat het personeel nog thuis kan komen. Zoals hieronder in Den Haag.

Hier sneeuwt het nu

De ANWB meldt dat de situatie in Zuid-Holland verslechtert. Het rijdt langzaam rond Den Haag en Rotterdam. Ook op wegen rond Eindhoven is situatie hopeloos. Daar liggen ijsplakken op o.a. de A2, A58 en A67.

Deze foto wordt veel gedeeld via WhatsApp...

Tip: spreek het even hardop uit.

Aantal starts en landingen Schiphol beperkt

Normaal zijn er op Schiphol meer dan honderd starts en landingen per uur. Nu maar zo'n twintig. Dat betekent dat veel vluchten geannuleerd worden en dat er lange wachtrijen zijn.

Ook Rotterdam The Hague Airport kampt met problemen. Het vliegveld is sinds halverwege de middag dicht als gevolg van het extreme weer. De laatste vlucht die vertrok was om 14.00 uur. Ook binnenkomende vluchten zijn tot 18.00 uur geannuleerd.

Op Eindhoven Airport lijken de grootste problemen juist voorbij te zijn.

Veilig van A naar B

Wat als je toch op pad moet met deze gladheid? Deze tips maken je reis een stukje veiliger.

Wat als je toch op pad moet? Tips!

Vos in de sneeuw

RTV Drenthe maakte beelden van dit vosje in de sneeuw. Het beestje lijkt niet zoveel last te hebben van de kou.

Vosje in de sneeuw

Avondspits komt op gang

Al de hele dag wordt geadviseerd om op tijd naar huis te gaan. Automobilisten die dat advies opvolgen kunnen op sommige plaatsen al in de file komen te staan.

Vluchten landen weer in Eindhoven

Op Eindhoven Airport zijn weer vluchten geland. Het vliegveld werd eerder vanmiddag gesloten omdat het weer te slecht was. Al het verkeer was vertraagd of werd omgeleid. Rond 14.00 konden er drie vliegtuigen landen. Er zijn nog steeds veel vluchten vertraagd of geannuleerd.

Sneeuwvrij

Deze scholieren zijn vandaag eerder uit en proberen nu veilig thuis te komen.

Sneeuwvrij voor scholieren in Oudenbosch

430 vluchten geannuleerd

Op Schiphol waren aan het begin van de middag 430 vluchten geannuleerd. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal vluchten tot dan toe. Hoeveel vertragingen er zijn op de luchthaven kon een woordvoerder niet zeggen.

Lange rijen Schiphol

De sneeuw zorgt voor overlast op de weg en op het spoor, en op Schiphol staan lange wachtrijen vanwege vertraagde en uitgevallen vluchten.

Wachtrijen op Schiphol: 'ik sta hier al zes uur'

'Ga op tijd naar huis'

NS: ga op tijd naar huis

Winterse plaatjes

Via NOS Ooggetuige krijgen we heel wat mooie winterse plaatjes binnen. Ook een mooie weerfoto? Stuur hem naar ons op!

  • NOS Ooggetuige | Lorenzo Roks
    Niet één maar vijf sneeuwpoppen op een rijtje
  • NOS Ooggetuige | Willy Bonnink
    Kinderen spelen met de slee in de sneeuw
  • NOS Ooggetuige | Eelco de Vries
    Winters plaatje: de Dorpsstraat in Nootdorp (Zuid-Holland) kleurt wit

Busvervoer Oost-Brabant stilgelegd

Alle lijnbussen van vervoerder Arriva in Oost-Brabant gaan terug naar binnen. De vervoerder kan de lijnen niet laten rijden vanwege het winterweer. Arriva verzorgt lijndiensten in en rondom Boxmeer, Cuijk, Uden, Veghel en Den Bosch.

Gestrande busreizigers in Den Bosch

'Maatschappij-ontwrichtend weer'

Weerman Marco Verhoef over code rood: 'maatschappij-ontwrichtend weer'

Live meekijken

In het zuiden en midden van Nederland sneeuwt het al flink. De sneeuw breidt de komende uren uit naar het noorden van het land.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Eindhoven Airport gesloten

Eindhoven Airport is tijdelijk gesloten vanwege de sneeuwval. Vliegverkeer van en naar het vliegveld is niet mogelijk. Vluchten zijn geannuleerd, vertraagd of omgeleid naar andere luchthavens.

Code rood afgegeven

Er geldt code rood vanwege gladheid voor het midden en het zuiden van Nederland. Dat maakt het KNMI zojuist bekend.

Vanmiddag trekt de sneeuw richting het noorden, waar dan code oranje geldt. De code rood geldt niet voor Limburg, volgens het KNMI gaat de sneeuw in een deel van Limburg tijdelijk over in regen.

Het KNMI geeft code rood af wanneer extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.

Vrachtwagens

Zware vrachtwagens hebben moeite met bevroren hellingen in het wegdek. In Son en Breugel hield dat het verkeer bij een oprit van de A50 behoorlijk op.

Strooiwagens

Rijkswaterstaat doet er alles aan om de wegen zo berijdbaar mogelijk te houden met zo'n 900 wagens, 1200 mensen en miljoenen kilo's zout. Kijk op www.rijkswaterstaatstrooit.nl om te zien waar de strooiwagens op dit moment zijn.

#thuiswerken

Veel werknemers hebben het advies van Rijkswaterstaat opgevolgd: naast #sneeuw en #codeoranje is ook de de hasthag #thuiswerken inmiddels trending topic op Twitter in Nederland.

Vluchten Schiphol geschrapt

Luchtvaartmaatschappijen schrappen vanmiddag flink wat vluchten, voor KLM alleen al gaat het om bijna driehonderd vluchten. Er staan lange wachtrijen op Schiphol. De luchthaven adviseert reizigers om voor vertrek van huis de status van de vlucht op te zoeken.

Lange wachtrijen op Schiphol

'Ga niet de weg op'

Volgens Rijkswaterstaat zorgt de sneeuw voor 'zeer gevaarlijke rij-omstandigheden'. De dienst waarschuwt niet de weg op te gaan.

Ook hinder in België

De sneeuw breidt zich van het zuiden uit over het land uit. In België zorgt dit al voor flinke verkeershinder. In Brussel zijn verschillende tunnels afgesloten en op bijna alle snelwegen staat het verkeer vast.

"Vanmorgen viel het wel mee", zegt correspondent Sander van Hoorn vanuit Brussel. "Daarom gingen veel mensen wel de weg op. Maar plotseling ging het heel hard en heel veel sneeuwen." Op het hoogtepunt was er meer dan 1200 kilometer file, inmiddels neemt dat iets af. "Er was wel een enkele strooiwagen, maar hier valt niet tegenop te strooien."

Stuur je sneeuwfoto's naar de NOS

Sta je ergens vast of geniet je juist van de sneeuw? Laat het ons weten! Stuur je weerfoto naar de redactie via NOS Ooggetuige.

Sneeuw- en ijsvrij

Verschillende scholen in het land hebben leerlingen en leraren ijsvrij gegeven. Andere scholen stoppen eerder met de lessen, zodat iedereen op tijd naar huis kan.

'Blijf lekker binnen als het kan'

Volgens een woordvoerder van de ANWB gaat de sneeuw vandaag veel hinder veroorzaken op de wegen. "Het wordt goed opletten. Denk twee keer na of je wel echt de weg op moet." Rijkswaterstaat adviseert om, als het even kan, niet de weg op te gaan en zo mogelijk thuis te werken. Moet je toch de deur uit? Kijk dan voor vertrek even naar het overzicht van de files. Voor de actuele situatie op het spoor kan je het beste de website van de NS raadplegen.

Sneeuw vanuit het zuiden

In het zuiden van Nederland sneeuwt het al.

Vanaf 12.00 uur code oranje

Weerplaza verwacht vanmiddag en vanavond opnieuw forse sneeuwval. Er is kans op een vers sneeuwdek van 5 tot 15 cm. Vanaf 12.00 uur heeft het KNMI daarom code oranje afgegeven.