liveblog
NOS SportAangepast

Teambaas Red Bull: wedstrijdleiding inconsequent

liveblog gesloten

Volgend weekeinde: Mexico

De Formule 1-fans hoeven niet lang te wachten op de volgende race. Komend weekeinde staat de Grand Prix van Mexico op het programma. De komende dagen zal het nog wel over de tijdstraf van Max Verstappen gaan. Tot volgende week.

De Wk-stand met nog drie GP's

1. Lewis Hamilton 331, 2. Sebastian Vettel 265, 3. Valtteri Bottas 244, 4. Daniel Ricciardo 192, 5. Kimi Räikkönen 163, 6. Max Verstappen 123, 7. Sergio Perez 86, 8. Esteban Ocon 73, 9. Carlos Sainz 54, 10. Felipe Massa 36.

De uitslag van GP in Austin

1. Lewis Hamilton/Mercedes, 2. Sebastian Vettel/Ferrari, 3. Kimi Räikkönen/Ferrari, 4. Max Verstappen/Red Bull, 5. Valtteri Bottas/Mercedes, 6. Esteban Ocon/Force India, 7. Carlos Sainz/Renault, 8. Sergio Perez/Force India, 9. Felipe Massa/Williams, 10. Daniil Kvyat/Toro Rosso.

Teambaas Red Bull: protest heeft geen zin

Christian Horner was geïrriteerd over het besluit van de wedstrijdleiding om Max Verstappen een tijdstraf van vijf seconden te geven voor zijn inhaalactie bij Kimi Räikkönen. "De wedstrijdleiding is inconsequent. Er is een besluit genomen zonder dat ook maar iemand iets aan Max heeft gevraagd. Hij heeft geen kans gekregen zijn visie op de zaak te geven. Dat kan niet. Dit gebeurde het hele weekeinde. Zeer ergerlijk. Het besluit is genomen. Daar komen ze niet op terug."

Oud-wereldkampioen: de regels deugen niet

De voormalig wereldkampioen en adviseur van renstal Mercedes vindt de straf voor Max Verstappen, die daardoor zijn podiumplaats verliest, helemaal niets. Hij roept wedstrijdleider Charlie Whiting te stoppen met straffen als er geen ongelukken gebeuren. "Laat de coureurs gewoon rijden. Dit is racen, we rijden niet in het gewone verkeer. De regels deugen niet."

Räikkönen: ik was eerst teleurgesteld

De Fin van Ferrari krijgt met hulp van de wedstrijdleiding de derde plaats toegewezen. "Ik was eerst teleurgesteld dat ik vierde was geworden. Ik had een geweldige bolide, ik ben blij met de podiumplaats."

Gouden schoenen voor Hamilton

De Britse F1-coureur krijgt uit handen van Usain Bolt, de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter, een paar 'gouden' schoenen in de handen gedrukt bij de huldiging.

Hamilton: dit is mijn favoriete circuit

Hamilton wint voor de negende keer dit seizoen en vergroot zijn voorsprong in het WK-klassement op Sebastian Vettel naar 66 punten met nog drie GP's. "Dit is mijn favoriete baan", zegt de toekomstige wereldkampioen.

Vader Jos boos over straf Max

Vader Jos Verstappen windt zich op over de tijdstraf die zijn zoon Max in Amerika een podiumplaats kost.

Verstappen verliest podiumplaats door straf

Max Verstappen heeft een tijdstraf van vijf seconden gekregen en verliest zijn derde plaats aan Kimi Räikkönen. Hij zou de baan verlaten hebben en daar voordeel van hebben gehad.

"Max, je bent briljant"

Teambaas Christian Horner is in extase nadat Max Verstappen in de slotronde alle risico's neemt en Kimi Räikkönen van de derde plaats verdringt.

Zege Hamilton, derde plaats voor Verstappen

Max Verstappen heeft zijn sublieme inhaalrace op het circuit van Austin afgesloten met de derde plaats. De Nederlander passeert in de slotronde Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton wint voor Sebastian Vettel. Het WK is nog niet beslist.

Zit er nog meer in voor Verstappen?

De Nederlander heeft zich na de gridstraf van vijftien plaatsen op een sublieme manier teruggevochten in de wedstrijd. Verstappen heeft P4 vast in handen. Nummer drie Raïkkönen zit nog anderhalve seconde voor hem. Nog twee ronden.

Vettel naar P2, Verstappen naar P4

Sebastian Vettel zet Valtteri Bottas in een bocht aan de kant. De Duitser neemt de derde plaats over en passeert vervolgens ook zijn teamgenoot Kimi Räikkönen. Verstappen is in gevecht met Bottas om de vierde plaats. De Nederlander wint. Nog vier ronden.

Het wordt spannend

Max Verstappen en Sebastian Vettel naderen Valtteri Bottas, die op de derde plaats ligt. Nog acht ronden.

Nog dertien ronden

Max Verstappen doet er alles aan in de buurt van het podium te komen. De Nederlander is met Sebastian Vettel sneller dan de nummers een tot en met drie. Kunnen ze de aansluiting voor elkaar krijgen?

Verstappen maakt tweede pitstop

De Nederlander maakt zijn tweede bandenwissel. Hij stapt over op de supersoftband. Vettel doet hetzelfde. De Duitser keert voor Verstappen terug op de baan. Verstappen op P5. Verstappen is veel sneller dan de leider in de wedstrijd, Lewis Hamilton.

Verstappen loopt in op Räikkönen

Kan de Nederlander de Fin van Ferrari verschalken en P4 overnemen? De rondetijden van Verstappen zijn wel beter. Het gat is 4,5 seconden.

Snelle ronde Verstappen

Met de nieuwe banden zet Verstappen direct de snelste raceronde neer: 1.38,523.

Pitstop Verstappen, terug op P5

De Red Bull-coureur laat de softband monteren en keert op de vijfde plaats terug. Lewis Hamilton leidt met ruim drie seconden voorsprong op Sebastian Vettel. Fernando Alonso, die zijn contract bij McLaren heeft verlengd, valt uit.

Hamilton pakt eerste plaats terug

De Brit heeft meer snelheid dan Max Verstappen en passeert de Nederlander.

Verstappen leidt

De Nederlander profiteert in ronde 21 van de diverse pitstops van zijn concurrenten. Lewis Hamilton is na een bandenstop terug op de baan en heeft een achterstand van twee seconden. Sebastian Vettel volgt op de derde plaats.

Pitstop Vettel, Verstappen naar P4

Sebastian Vettel maakt een pitstop en keert als vijfde op het circuit terug. Max Verstappen profiteert en schuift op naar de vierde plaats. Achttien van de 56 ronden gereden.

Ricciardo valt uit

De Australiër van Red Bull zet de auto in het gras: motorproblemen. Eerder waren Pascal Wehrlein en Nico Hulkenberg al uit de race verdwenen.

Verschil Hamilton - Vettel loopt op

De leidende Brit heeft zijn grote concurrent in het WK-klassement op ruim vier seconden gereden. Max Verstappen jaagt op nummer vier Kimi Räikkönen.

Ricciardo valt terug naar P9

De Australiër van Red Bull duikt als eerste naar van de toppers naar binnen. Hij keert terug op de negende plaats. Verstappen komt daardoor op P5 terecht.

Verstappen heeft eerste deel missie volbracht

De Nederlander dacht na de kwalificatie dat de topzes voor hem mogelijk was bij een start in de achterhoede. In de elfde ronde heeft hij zijn gridstraf voor de motorwissel goedgemaakt. Hij ligt zesde.

Hamilton neemt afstand

Lewis Hamilton heeft het juiste ritme gevonden op het circuit van Austin. De Brit neemt snel afstand van Sebastian Vettel. Het verschil is na negen ronden twee seconden. Max Verstappen jaagt op de zesde plaats van Esteban Ocon.

Hamilton knokt zich terug

De Brit sluit weer aan bij Sebastian Vettel en passeert de Duitser. Max Verstappen maakt een grote sprong in het klassement in de beginfase. De Nederlander ligt na zeven rondjes op P7.

Vettel troeft Hamilton af

Sebastian Vettel legt zich nog niet neer bij de vierde wereldtitel van Lewis Hamilton. De Duitser van Ferrari heeft een gaatje geslagen met de Britse WK-leider. Daniel Ricciardo vecht een verbeten strijd uit om de derde plaats met Valtteri Bottas. Verstappen heeft zich in de top-10 gemeld.

GP Verenigde Staten is onderweg

Sebastian Vettel is het beste weg bij de start. Hij neemt de leiding. Lewis Hamilton volgt. Max Verstappen schuift op naar P12.

Verstappen: moeilijk te zeggen wat mogelijk is

De Nederlander moet het vandaag hebben van een inhaalrace. Hoe schat hij zijn kansen in? "Moeilijk te zeggen", legt hij uit bij Ziggo Sport. "Het ligt eraan hoeveel wagens ik in de eerste rondjes kan inhalen. Misschien wat geluk met een eventuele safety car. Ik ga in elk geval mijn best doen."

De startopstelling in Austin

Er zijn nogal wat gridstraffen uitgedeeld in Austin. Daardoor is de startopstelling wat veranderd.

De stand in het WK

Na zestien races voert Lewis Hamilton comfortabel het WK-klassement aan. De top van het klassement ziet er als volgt uit: 1. Lewis Hamilton/Mercedes 306, 2. Sebastian Vettel/Ferrari 247, 3. Valtteri Bottas/Mercedes 234, 4. Daniel Ricciardo/Red Bull 192, 5. Kimi Räikkönen/Ferrari 148, 6. Max Verstappen/Red Bull 111, 7. Sergio Perez/Force India 82, 8. Esteban Ocon/Force India 65.

Vijftig jaar na Hulme debuteert Nieuw-Zeelander Hartley

Exact 50 jaar nadat Denis Clive Hulme voor Nieuw-Zeeland de eerste (en enige) wereldtitel in de Formule 1 veroverde, debuteert een Nieuw-Zeelander in de koningsklasse van de autosport. Brendon Hartley bestuurt in Austin een Toro Rosso.

Hamilton laat Bolt naar adem happen

De twee snelste mannen van de wereld? Usain Bolt mocht even meerijden met Lewis Hamilton op het circuit van Austin. De Brit liet de snelste sprinter ter wereld naar adem happen door flink gas te geven.

Verstappen vertrekt van P16

Stoffel Vandoorne krijgt een extra gridstraf van 25 plaatsen voor een motorwissel. Daardoor schuift Max Verstappen een startrij op. De jonge Nederlander vertrekt nu van P16.

Hamilton op jacht naar zijn zesde zege in Amerika

Lewis Hamilton was de afgelopen drie seizoenen in Austin de winnaar van de GP van de Verenigde Staten. In totaal won de Brit de Amerikaanse grand prix al vijf keer. Een van die zeges kwam in Indianapolis tot stand.

De strijd om de wereldtitel tussen Hamilton en Vettel

Let's get ready to rumble!

Max Verstappen in actie in Austin

Formule 1 is in Texas geen grote sport. Dat dik 200.000 bezoekers vorig jaar het grand prix-weekend bezochten was niet te danken aan Lewis Hamilton, Max Verstappen en Sebastian Vettel. De magneet heette popster Taylor Swift.

Vanavond schiet Usain Bolt de opwarmronde van start en de speaker die de coureurs voorstelt is ook al een grootheid: Michael Buffer. Zijn gevleugelde woorden: Let's get ready to rumble!

Lees hier de hele artikel van Louis Dekker vanuit Texas.

'Slechtste kwalificatie van het jaar'

Max Verstappen

Max Verstappen eindigde in de kwalificatie als zesde. Daar was hij behoorlijk teleurgesteld over. "Dit was een van de slechtste kwalificaties dit seizoen."

"Jammer, ik heb twee fouten gemaakt. Eentje daarvan in de laatste sector. Anders sta je dichter in de buurt van Vettel dan nu. De derde plaats was haalbaar."

Nog een uurtje tot de start in Austin

Welkom bij het liveblog over de Grand Prix van de Verenigde Staten, de zeventiende race van het Formule 1-seizoen. Lewis Hamilton start voor de 72ste keer van pole, Max Verstappen moet op het Circuit of the Americas na een gridstraf voor een motorwissel in de achterhoede beginnen aan een inhaalrace.