liveblog
NOS NieuwsAangepast

Twee doden op Franse eilanden, orkaan Irma raast over Puerto Rico

liveblog gesloten

Liveblog sluit

Hierbij sluiten we het liveblog. Alle ontwikkelingen over Irma kun je volgen in onze reguliere berichtgeving.

Na Irma.... komt Jose

Zojuist is de tropische storm Jose, die zich achter Irma aan beweegt uitgegroeid tot een orkaan. Dat heeft het National Hurricane Center bekendgemaakt. Jose koerst ook op het Caribisch gebied af, maar het valt nog niet te zeggen hoe de orkaan zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen.

Stormbeelden vanaf Saint Thomas en Puerto Rico

Orkaan Irma raast momenteel over Puerto Rico. Daarvoor is Irma onder meer over Saint Thomas getrokken, een eiland tussen Sint-Maarten en Puerto Rico.

Irma trekt over Puerto Rico en Saint Thomas

'Vaker hevige orkanen'

De opwarming van de aarde leidt waarschijnlijk niet tot meer orkanen, maar wel tot hevigere, zoals Irma dus. Dat vertelt weerman Peter Kuipers Munneke in Nieuwsuur.

'Impact van orkanen zal groter worden door stijging zeespiegel'

Middelpunt Irma buigt af ten noorden van Puerto Rico

Het ergste lijkt Puerto Rico bespaard te blijven. Het oog van de orkaan Irma buigt net af ten noorden van het eiland, zegt deze Amerikaanse meteoroloog.

Plasterk bij Nieuwsuur: je houdt je hart vast

Minister Plasterk vertelt zojuist bij Nieuwsuur dat Nederland beperkt contact heeft met Sint-Maarten. "Af en toe is er contact via de satelliet. We weten nog steeds niet wat de echte schade is, want de elektra is uitgevallen."

Omdat de haven en de vliegvelden beschadigd zijn, is het moeilijk om er te komen, zegt de minister. Hij kan dan ook nog niets zeggen over eventuele slachtoffers. "Je houdt je hart vast, maar we weten het niet."

Plasterk liet weten dat er eerst helikopters naar het gebied zullen gaan, en daarna kleine vliegtuigen met hulpgoederen worden gestuurd.

Patrouilles Nederlandse marine

De Nederlandse marine probeert de omvang van de schade op de Nederlandse eilanden snel in kaart te krijgen. Het leger patrouilleert op de eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, ook zijn nog extra militairen onderweg.

Ook zet defensie een legerhelikopter in om over van bovenaf het getroffen gebied te kunnen bekijken.

De laatste ontwikkelingen op een rij

Extra journaal over ontwikkelingen orkaan Irma

Water in hal van vliegveld Sint-Maarten

We lieten een uurtje geleden al foto's zien van de puinhoop op het vliegveld van Sint-Maarten. Ook binnen is het pand niet ongeschonden gebleven, zo is te zien op nieuwe beelden:

Het vliegveld is van binnen beschadigd
De hal van de luchthaven is beschadigd en er staat een laag water op de vloer

Ondertussen heeft een vrouw op het Nederlandse eiland Saba verbinding met internet kunnen maken en ze heeft een aantal foto's op Twitter geplaatst. Ze schrijft verder dat ze zojuist te horen heeft gekregen dat iedereen op Saba in orde is.

Twee doden op Franse eilanden

Frankrijk meldt dat er op de Franse overzeese gebieden zeker twee doden zijn gevallen door de orkaan. Een van de doden bevond zich op het Franstalige deel van Sint-Maarten, de andere op Saint-Barthélemy. Twee andere Fransen zijn zwaargewond geraakt. Meer informatie over de slachtoffers ontbreekt nog.

Er zijn geen berichten over Nederlandse doden. Minister Plasterk zei eerder vandaag dat de Nederlandse autoriteiten nog niet in beeld hebben hoe groot de omvang van de schade is.

Onder meer het eiland Guadeloupe heeft te kampen met wateroverlast na de orkaan

Zometeen, extra Journaal op NPO 1

Rond de klok van 21.20 uur praten we je in een kort extra Journaal op NPO 1 bij over de laatste ontwikkelingen rond Irma.

Macron verwacht slachtoffers

De Franse president Macron gaat ervan uit dat er doden zijn gevallen als gevolg van de orkaan Irma. "Op dit moment is het veel te vroeg om een totaalbeeld te hebben, maar ik kan al wel zeggen dat de gevolgen hard en wreed zullen zijn. Er zullen slachtoffers zijn gevallen en de materiële schade op beide Franse eilanden (Sint-Maarten en Saint-Barthélemy) zal aanzienlijk zijn.

Noodtoestand

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Trump de noodtoestand uitgeroepen voor de Amerikaanse Maagdeneilanden, Puerto Rico en de staat Florida. Hierdoor komen er extra federale fondsen vrij voor de noodhulp.

Trump stond eerder vandaag de pers te woord in de regen bij het Witte Huis

Infrastructuur Sint-Maarten zwaar getroffen

Op nieuwe foto's is te zien hoe de infrastructuur van Sint-Maarten zwaar geraakt is door Irma. Bij Princess Juliana Airport zijn delen van het dak beschadigd en de luchthaven ligt bezaaid met puin.

Het pad van Irma

De komende uren bevindt Irma zich boven het Amerikaanse eiland Puerto Rico. Bekijk hier hoe de orkaan zich de afgelopen tijd verplaatst heeft:

Het pad van Irma over de Caraïben

Update vanaf Sint Maarten

Een man vanuit Sint-Maarten heeft even met een kennis kunnen spreken, die vervolgens op Facebook uitlegt waarom er bijna geen communicatie met het eiland mogelijk is.

"Het laatste wat ik gehoord heb, is dat de hoofdtoren van de provider UTS is omgevallen en dat het ernstige schade aan hun systemen heeft veroorzaakt. Om te voorkomen dat het netwerk verder beschadigd raakt, hebben ze het netwerk volledig platgelegd."

Ook het netwerk van de provider TellCell ligt plat en de elektriciteit is uitgevallen. "Dit betekent dat, tot de storm voorbij is, er nauwelijks communicatie mogelijk is met Sint-Maarten."

San Juan live

Rond deze tijd heeft het Amerikaanse eiland Puerto Rico te kampen met het hoogtepunt van de orkaan. Kijk hier live naar webcambeelden van de hoofdstad San Juan.

Mensen weer op straat in Philipsburg

Mensen weer op straat in Philipsburg

Rode Kruis bereidt noodhulp voor

Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor de hulpverlenging na de verwoestende orkaan Irma. Inmiddels is de organisatie begonnen met het zorgen voor noodhulp-voorraden, vertelt woordvoerder Merlijn Stoffels.

Rode Kruis bereidt noodhulp voor

'Delen Puerto Rico mogelijk maanden zonder stroom'

Het hoogtepunt van Irma moet nog over Puerto Rico heenkomen, maar de directeur van de energiemaatschappij verwacht op voorhand al grote problemen. Tegen het Spaanse persbureau EFE zei hij eerder vandaag: "Er zullen zeker stroomstoringen plaatsvinden. In sommige gebieden zal er mogelijk zo'n drie tot vier maanden geen elektriciteit zijn."

Puerto Rico zit middenin een hevige economische crisis. Het land heeft een tekort van 74 miljoen dollar en het eiland heeft in mei nog faillissement aangevraagd. De slechte economische situatie zal waarschijnlijk het herstel van de getroffen infrastructuur niet helpen.

Nieuwe beelden Sint-Maarten

Correspondent Dick Drayer heeft vanaf het marineschip dat onderweg is naar de getroffen eilanden nieuwe foto's gekregen van collega's op Sint-Maarten. Ook hierop is de ravage in de hoofdstad Philipsburg duidelijk zichtbaar.

  • RR
    Nieuwe beelden van de ravage in Philipsburg
  • RR
    Nieuwe beelden van de ravage in Philipsburg
  • RR
    Nieuwe beelden van de ravage in Philipsburg

Rutte: vreselijke berichten

Premier Rutte zegt op Facebook dat hij erg meeleeft met de bewoners van de getroffen eilanden. "Vreselijke eerste berichten en beelden vanaf het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de exacte schade die de verwoestende orkaan Irma heeft aangericht, maar dat Sint Maarten, evenals Saba en Sint-Eustatius, hard getroffen zijn is helaas zeker. Nederland staat klaar om te helpen waar mogelijk."

De premier wenst iedereen die getroffen is door "dit enorme natuurgeweld" veel sterkte toe.

Nederlandse militaire hulp

Gisteren zijn zo'n 150 Nederlandse militairen vanaf Curaçao en Aruba naar de Bovenwindse Eilanden gegaan om vooraf mensen naar veilige plaatsen te brengen en schade te helpen voorkomen. Ook is hulp onderweg via twee marineschepen, Zr.Ms. Zeeland (met een helikopter aan boord) en Zr.Ms. Pelikaan.

Puerto Rico voorbereid op Irma

De politie patrouilleert in San Juan voorafgaand aan de komst van Irma

Irma bevindt zich nu in de buurt van de Britse Maagdeneilanden, en het oog van de orkaan zal waarschijnlijk een klein beetje ten noorden van Puerto Rico afbuigen. Het Amerikaanse eiland zal waarschijnlijk over een uur te maken hebben met de grootste overlast. Daarna trekt de orkaan, volgens de huidige verwachtingen, verder in de richting van de Dominicaanse Republiek, de Bahama's en Florida.

Gouverneur Rossello van Puerto Rico laat de inwoners weten dat de situatie zeer gevaarlijk is en hij raadt mensen om binnen te blijven of naar schuilplekken te gaan. Alle kustgebieden op het eiland zijn ontruimd. In de hoofdstad San Juan wonen bijna 400.000 mensen.

Contact met eilanden moeizaam, zegt ook Plasterk

'Schade is zó groot dat we hem nog niet in beeld hebben'

Hoewel het alweer uren geleden is dat het oog van Irma over Sint-Maarten heen trok, is de omvang van de schade nog niet in kaart gebracht. Op beelden is te zien dat veel gebouwen vernield zijn en er op veel plaatsen water in de straten staat. "Het contact verloopt moeizaam", zegt minister Plasterk, die namens het kabinet betrokken is bij de hulpverlening.

Hij weet niet of er doden of gewonden zijn gevallen. "Door Defensie wordt nu geholpen, maar er zullen zeker nog meer hulpverzoeken komen de komende dagen", verwacht hij.

Water in de straten in Sint-Maarten

Irma vanuit de ruimte

De camera's aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben gisteren vanuit de ruimte beelden gemaakt van orkaan Irma.

Willem-Alexander en Máxima: natuurgeweld eist zware tol

Het Koninklijk Huis heeft via Facebook gereageerd op de orkaan:

De inwoners van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden, met wie wij intens meeleven. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u.

Koning Willem-Alexander en Máxima

Ravage in de straten van Philipsburg

Ravage in de straten van Philipsburg

VN-ambassadeur: solidair zijn met slachtoffers

De Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom heeft bij de Verenigde Naties aandacht gevraagd voor de schade die op de Caribische eilanden is veroorzaakt door Irma. "We roepen de lidstaten van de VN op om compassie en solidariteit te tonen en assistentie te verlenen waar nodig."

Voorspelling van verloop Irma

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft een nieuwe verwachting gepubliceerd van het verloop van Irma. Daarop is te zien dat Puerto Rico over 2,5 uur (om 20.00 uur onze tijd) te maken krijgt met de orkaan. Het duurt vervolgens zo'n zes uur voordat Irma over het hele eiland is heen geraasd.

Alle tijden zijn Atlantic Standard Time, dat is 6 uur vroeger dan bij ons. Uiteindelijk is Irma pas dit weekend boven het vasteland van Florida.

Voorspelling verloop Irma

Webcambeelden Sint-Maarten

Het moment dat de orkaan Sint-Maarten bereikt

Op een webcam is te zien hoe de wind en de kracht toeneemt op het moment dat orkaan Irma het Caribische eiland Sint-Maarten bereikt, tot het moment dat de camera uitvalt.

Irma blijft categorie 5

Een Amerikaanse meteoroloog meldt dat Irma vooralsnog een orkaan van categorie 5 blijft. Hij verwacht dat de storm een klein beetje meer afbuigt in de richting van het oosten van Florida.

Dick Drayer met marineschip onderweg naar Sint-Maarten

Correspondent Dick Drayer is met een marineschip onderweg naar Sint-Maarten. In Nieuws & Co vertelt hij over de schade: "De beelden die ik heb gezien zijn desastreus. Je hoopt dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Die berichten heb ik nog niet gekregen. Ik zie alleen materiële schade."

Advies voor bewoners Puerto Rico

Advies van FEMA aan mensen in Puerto Rico: zorg dat al je apparaten zijn opgeladen en dat je contact houdt met je familie en vrienden. Orkaan Irma stevent af op de hoofdstad San Juan, daar wonen 2,6 miljoen mensen.

Toeristen geëvacueerd op Key West

Toeristen op het Amerikaanse Key West worden verplicht geëvacueerd. Voor de vaste bewoners van de eilandengroep, gelegen onder de staat Florida, start de evacuatie om 23 uur (7 pm plaatselijke tijd).

Foto's Sint-Maarten

Correspondent Dick Drayer heeft van collegajournalisten enkele foto's gekregen over de situatie op Sint Maarten. De beelden laten goed zien hoe groot de schade is.

Weinig informatie over situatie na orkaan

Orkaan Irma raakte eerder vandaag de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Over de situatie op de eilanden is weinig bekend. De stroom is uitgevallen en telefoons werken slecht. Enkele videobeelden laten grote schade zien, maar over eventuele slachtoffers is nog niets bekend. De orkaan trekt intussen verder richting Puerto Rico en de Verenigde Staten.

Schade op Sint-Eustatius

De Koninklijke Marine twittert foto's van de schade op Sint-Eustatius.

Rode Kruis opent giro 5125 en speciale website

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor de hulpverlening in de Cariben na de verwoestende orkaan Irma.

De organisatie heeft de website www.ikbenveilig.nl open gezet. Daarop kunnen betrokkenen bij een noodsituatie een bericht plaatsen om dierbaren te laten weten dat ze in veiligheid zijn.

Ravage

Bomen zijn kaalgeplukt op Sint-Maarten, op de achtergrond is te zien dat een speedboot op een steiger is gewaaid

Weerdienst Antigua en Barbuda waarschuwt voor vloedgolf

De weerdienst van de eilanden Antigua en Barbuda waarschuwt voor vloedgolven. Orkaan Irma is al over de eilanden heengetrokken. De weerdienst zegt dat er tot zover geen doden zijn gemeld op de eilanden.

Ooggetuige Sint-Eustatius: 'Het ziet er vreselijk uit'.

Het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co belde met Koos Sneek die op Sint-Eustatius woont. Orkaan Irma is daar net overheen getrokken. "Ik kijk nu naar buiten in mijn tuin. Het is een ravage. Er zijn bomen omgewaaid of half geknakt. Er is heel weinig uitzicht. Ik hoor van mensen dat daken zijn weggewaaid. Bij mij thuis is het redelijk onder controle, maar het ziet er echt vreselijk uit. Er is heel weinig zicht, nog geen 500 meter. Mijn telefoon doet het nog. Ik denk dat meer de helft van het eiland zonder telefoon zit omdat de serviceprovider is weggevallen."

Stroomstoring Sint-Maarten en Saint-Barthélemy

Volgens de Franse autoriteiten is de stroom uitgevallen op Sint-Maarten en Saint-Barthélemy. De elektriciteitscentrales van de eilanden werken niet meer.

Irma aan bovenkant windsnelheden Caribisch gebied

"Het is dat er maar vijf categorieën orkanen bestaan", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke in het NOS Radio 1 Journaal. "Anders zou deze zeker in de zesde categorie hebben gezeten, omdat hij echt helemaal aan de bovenkant zit van windsnelheden die ooit in dit deel van het Caribisch gebied zijn gemeten."

Beelden van ravage

Een televisiestation in Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caribische Zee, deelt meerdere beelden van de ravage op het Franse deel van Sint-Maarten. In een van hun tweets is te zien hoe een hotel in Saint-Martin volledig overhoop ligt.

Nieuwe beelden Sint-Maarten

Golven beuken op het strand van Sint-Maarten

De organisatie Keep SXM Clean op Sint-Maarten heeft ook beelden van de orkaan gedeeld.

Irma wordt gevolgd door Jose

Orkaan Irma wordt op de voet gevolgd door een nieuwe orkaan: Jose. Van deze orkaan wordt verwacht dat hij zondag of maandag in de buurt van de Caribische eilanden komt. Of de orkaan ook echt aan land komt is de vraag, zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Jose is niet zo zwaar als Irma: deze storm zal waarschijnlijk in categorie 2 vallen.

De orkaan in beeld

'Auto's verwoest en daken weggeblazen'

De Franse minister belast met overzeese gebiedsdelen, Annick Girardin, zei dat de orkaan al aanzienlijke schade heeft aangericht op het Franse gedeelte van Sint-Maarten, Saint-Martin.

Er zijn overstromingen langs de kust, boten en auto's verwoest en daken weggeblazen, vertelde Girardin. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb sprak van grote schade.

Medewerker televisiestation deelt foto's Sint-Maarten

Een medewerker van een Frans televisiestation ter plaatse heeft foto's op Twitter geplaatst van het Franse deel van Sint-Maarten.

Enorme ravage op Sint-Maarten

Eerste beelden schade Sint-Maarten

De eerste beelden van de orkaan op Sint-Maarten lopen langzaam binnen. Op een filmpje is te zien dat de ravage enorm is. De directeur van radiostation RCI bevestigt aan de NOS dat het filmpje vandaag op Sint-Maarten is gemaakt door een van zijn verslaggevers.

Piek Sint-Eustatius voorbij

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke heeft een update over het weer op Sint-Eustatius. "De piek is voorbij. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur is er even windkracht 12 gemeten met windstoten tot 170 km per uur. Nu staat er nog een windkracht 9. Met de regenval valt het mee, er is 30 mm gevallen."

Luchthaven Key West sluit

In Florida worden nu al maatregelen genomen voor de orkaan. Internationale luchthaven Key West gaat vandaag sluiten. De laatste vlucht vertrekt later vandaag naar Atlanta. Daarna worden alle andere vluchten geannuleerd.

Windstoten van 350 kilometer per uur

De gemiddelde windsnelheid is momenteel 290 kilometer per uur. Maar er zijn ook al windstoten van 350 kilometer per uur gemeten, meldt Weerplaza.

Ter vergelijking: in Nederland was de hardste windstoot ooit 175 kilometer per uur (in 1944).

Windstil, onbewolkt en beetje regen

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat Sint-Maarten zojuist nog midden in het oog van de orkaan zat. "Dat is een gekke gewaarwording aangezien het er windstil is, vaak onbewolkt en het er maar een beetje regent."

Hij maakt zich echter zorgen over de komende twaalf uur. "De luchtdruk in het oog van een orkaan is heel laag, hierdoor ontstaan weer hoge golven. Het grootste deel van de schade bij orkanen wordt veroorzaakt door vloedgolven en extreme regenval."

Ook Saba wordt hard geraakt

Volgens de gezaghebber van Saba heeft orkaan Irma nu ook Saba bereikt. "De wind huilt als een trein. Er komen berichten binnen dat daken wegvliegen", zegt Johathan Johnson op Twitter.

Irma tijdens de komende uren

De komende uren zal orkaan Irma vooral boven Sint-Maarten blijven hangen. "De komende uren zal Sint-Maarten last houden van wind, dat gaat pas vanavond of vannacht weer over", vertelt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Dan neemt Irma de route net ten noorden langs de zuidelijke Bahama's, de Dominicaanse Republiek, delen van Haitï en Cuba en komt uiteindelijk terecht in de nacht van zondag op maandag in Florida."

​NOS-weerman Peter Kuipers Munneke met het laatste nieuws over orkaan Irma:

'Sint-Maarten bevindt zich nu midden in het oog van orkaan Irma'

Dit is wat we nu weten:

- Orkaan Irma hangt nu boven Sint-Maarten

- De orkaan valt nog steeds in de zwaarste categorie

- Er zijn windstoten van 295 kilometer per uur gemeten

- De eerste overstromingen zijn gemeld

- Er valt veel regen

- Ook Saba en Sint-Eustatius worden geraakt door de orkaan

Kees Broere over Sint-Maarten

Volkskrant-correspondent Kees Broere op Sint-Maarten

Keer Broere, correspondent voor de Volkskrant, is momenteel aanwezig op Sint-Maarten. "Ook regent het momenteel enorm, de eerste overstromingen zijn al gemeld. Veel inwoners zoeken hun toevlucht in schuilkelders", vertelt Broere.

Plasterk biedt ook hulp aan

Ook minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk geeft aan dat Nederland klaar staat om de eilanden te helpen. "Nu komen de spannendste uren door orkaan Irma op Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius We volgen op de voet, en Nederland staat klaar om te helpen", zegt hij op Twitter.

Veel regen in Sint-Maarten

Er viel vandaag al veel regen in Sint-Maarten. Ook stroomde zeewater het eiland op en zette straten blank, waaronder de belangrijke winkelstraat Front Street in de hoofdstad Philipsburg.

Rutte biedt hulp aan

Premier Mark Rutte gaf een aantal uren geleden al aan te helpen waar nodig. "We volgen de ontwikkelingen nauwgezet", zegt Rutte op Twitter.

Saba en Sint-Eustatius ook geraakt door orkaan

Het oog van de orkaan lag rond 12.00 uur boven Sint-Maarten. Maar ook Saba en Sint-Eustatius werden niet gespaard. De orkaan raast inmiddels met windsnelheden van 295 kilometer per uur over de eilanden.

Webcambeelden orkaan Irma

Webcambeelden: orkaan Irma bereikt Sint-Maarten

Het is momenteel ochtend op Sint-Maarten. Op een webcam is te zien hoe aan het einde van de nacht de storm over het eiland raast.

Orkaan Irma komt aan bij Sint-Maarten

Orkaan Irma is aan land gekomen bij Sint-Maarten. Er worden maximale windsnelheden van 295 kilometer per uur verwacht. De stroom is uitgevallen in verschillende buurten en meerdere straten staan blank door de hevige regenval.

Irma bereikte vanochtend het eerste Caribische eiland, Barbuda.