liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 18: Izoard zorgt niet voor grote verschuivingen

liveblog gesloten

Tot morgen

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen een dag met toch nog een paar klimmetjes.

De 19de etappe is met 222,5 kilometer de langste van deze editie van de Tour en voert de renners van Embrun naar Salon-de-Provence. Het parcours is glooiend en kent drie beklimmingen van de derde categorie. De laatste ligt op 50 kilometer van de streep.

De rit lijkt een kolfje naar de hand van de sprinters, maar zoveel zijn er niet meer in koers. Wellicht zijn er te weinig sprintersploegen die in de achtervolging op een paar aanvallers het werk willen verrichten. In de startplaats Embrun verstevigde Chris Froome in 2013 zijn grip op de gele trui door de individuele tijdrit op zijn naam te schrijven.

À demain!

Straks in het Tourjournaal de laatste ontwikkelingen uit Frankrijk, een samenvatting van de 18de etappe en reacties. Om 19.25 uur op NPO 3 en NOS.nl

In de Avondetappe praat Dione de Graaff met gasten Sacha de Boer en Rick Nieman en is Herman van der Zandt op locatie. Vanwege Nederland-Denemarken op het EK vrouwen Iets later dan normaal: om 22.55 op NPO 1 en NOS.nl.

Barguil: heb na de Tour een paar dagen nodig om dit te beseffen

Barguil: heb na de Tour een paar dagen nodig om dit te beseffen

Berg aan fietsen

Voor alle Tourfans die op de fiets de Izoard hadden beklommen, was het even zoeken naar een stalplaats. De berg ligt vol met fietsen.

Fietsen op Izoard

Samenvatting

Barguil wint op Izaord, Froome houdt gele trui

Bardet pakt seconden

Na Barguil komen Atapuma, Bardet (4 sec. bonificatie), Froome en Uran binnen.

Dagzege Barguil

Barguil wint de rit, de tweede dagzege voor de bergkoning.

700m - Barguil solo

Barguil laat Atapuma achter zich. Weer ritwinst voor Sunweb? Het gaat nog steil omhoog.

1 km - Froome bij Landa

Froome, Uran en Bardet komen bij Landa. De vier gaan samen verder.

1 km - Barguil bij Atapuma

Vooraan komt Barguil bij Atapuma.

2 km - Froome op weg naar Landa

En daar gaat Froome zelf. In de tegenaanval. Op zoek naar ploeggenoot Landa.

2 km - Aanval Bardet

En daar gaat Bardet. Kans voor Froome om mee te gaan en dat doet hij. Met Uran.

3 km - Landa als een trein

Landa gaat als een trein. Froome wacht op een tegenaanval van anderen. Hij gaat niet zelf vol in tegenaanval. Verschil tussen Landa en Froome in klassement is 1.24.

3 km - Wat doet Landa?

Wat is dit? Landa rijdt weg bij groep-Froome. Muiterij of plan-Sky?

4 km - Aru in de heen en weer

Weer gaat Aru eraf bij de groep-Froome en weer komt hij terug. De Italiaan van Astana geeft niet op.

5 km - Atapuma alleen

De Colombiaan Atapuma is op de onafhankelijkheidsdag van Colombia Loetsenko voorbij aan kop. Het verschil met groep-Froome is 1.48.

5 km - Genoeg hulp voor Froome

Sky-renners Kwiatkowski en Landa houden het tempo hoog voor Froome. Aru en Quintana hebben het moeilijk.

6 km - Beweging in kopgroep

Aru gaat er even af bij de groep-Froome, maar komt terug. Dan gaat bergkoning Barguil en gaat ook Contador mee.

7 km - Atapuma nader Loetsenko

Atapuma verlaat Gallopin en Navarro en gaat op zoek naar Loetsenko. Verschil: 18 seconden.

9 km - De stand van zaken

Loetsenko aan kop.

Gallopin, Navarro en Atapuma op 45 seconden.

Hardy, Ulissi en Molard op 1.20.

Groep met Mollema en Minnaard op 2.05.

Groep-Froome op 3.17.

12 km - Wie durft?

De groep met favorieten dunt uit naar 30 renners. Wie kan en durft Froome aan te vallen op de laatste Alpenreus? De geletruidrager heeft nog ploeggenoten bij zich. AG2R bepaalt het tempo voor Romain Bardet.

Astana-renner Loetsenko heeft nog vier minuten voorsprong op de groep-Froome. Gallopin, Navarro en Atapuma zijn op 45 seconden de achtervolgers.

Het profiel van etappe 18, een rit van ​Briançon naar Izoard

15 km - Loetsenko solo

Loetsenko rijdt weg bij Edet. De Kazach gaat solo verder.

20 km - Lammertink ingelopen

Lammertink wordt ingelopen door de groep met Mollema en Minnaard. Nederlanders missen voorlopig de slag.

21 km - Twee koplopers

Loetsenko en Edet de twee koplopers. Daarachter acht man: Navarro, Grmay, Hardy, Gallopin, Sicard, Atapuma, Molard en Ulissi.

24 km - Ieder voor zich

Het is ieder voor zich straks op de Izoard. Er worden maar liefst 17 groepen gemeld.

27 km - Acht koplopers

Grmay, Hardy, Edet en Navarro sluiten aan bij Gallopin, Sicard, Loetsenko en Atapuma. Acht koplopers. Lammertink rijdt op 40 seconden van de kopgroep en 30 seconden voor de achtervolgers.

Barguil bergkoning

Barguil is zeker van de bolletjestrui als hij Parijs haalt. Hij staat 49 punten voor op Roglic en er zijn nog 46 punten te halen.

Warren Barguil

43 km - AG2R aan kop peloton

AG2R (van Romain Bardet) leidt de dans aan kop van het peloton. Verschil met de vier koplopers (Loetsenko, Gallopin, Atapuma en Sicard) is ruim zes minuten.

46 km - Roglic eraf

Primoz Roglic moet lossen uit peloton. Heeft zich woensdag natuurlijk zwaar ingespannen en zaterdag wacht nog een tijdrit.

Primoz Roglic

50 km - Doorkomst

Loetsenko komt als eerste boven op de Col de Vars. De groep met Mollema, Minnaard en Lammertink is niet ver weg.

51 km - Ontsnappingspoging

Een ontsnappingspoging van Loetsenko en Sicard. Een kilometer klimmen nog voor de twee.

52 - Mollema sluit aan

Mollema sluit bergop aan bij de voorste groep. Een knap staaltje van de ritwinnaar van zondag. Weer 3 Nederlanders vooraan.

54 km - Onrustig

54 km - De achtervolgende groep met Mollema komt op de klim van de Col de Vars dichter bij de koplopers. Verschil nu 25 seconden. Het is onrustig vooraan.

De 25 koplopers

Jan Bakelants, Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Nicolas Roche (BMC), Andrij Grivko, Bachtijar Kozjatajev, Michael Valgren (Astana), Darwin Atapuma, Kristijan Durasek, Marco Marcato, Ben Swift (UAE), Rudy Molard (FDJ), Daryl Impey (Orica), Serge Pauwels, Jaco Venter (Dimension Data), Zdenek Stybar (Quick Step), Maurits Lammertink (Katusha), Tiesj Benoot, Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal), Nicolas Edet, Dani Navarro (Cofidis), Thomas Voeckler, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Simon Clarke, Andrew Talansky (Cannondale) Marco Minnaard (Wanty).

58 km - Zware kost

De koplopers (met Minnaard en Lammertink) beginnen aan de eerste zware klim van de dag, de Col de Vars (1ste cat.). Het verschil met de achtervolgers is een minuut, het verschil met het peloton is 7 minuten.

Het profiel van etappe 18, een rit van ​Briançon naar Izoard

64 km - Mollema mist slag

De kopgroep is in tweeën gespleten. Nu 25 man vooraan, met Minnaard en Lammertink. Mollema in achtervolgende groep. Het verschil tussen de twee groepen is al meer dan 30 seconden.

69 km - Ontsnappingspogingen

Het is een strijd in de kopgroep, met hier en daar ontsnappingspogingen. Vooralsnog zonder succes. De koplopers hebben 7.30 voorsprong op het peloton.

De 54 koplopers: Jan Bakelants, Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Carlos Betancur, Jesus Herrada (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi, Amaël Moinard, Nicolas Roche (BMC), Andrei Grivko, Bakhtiar Kozhatayev, Aleksej Loetsenko, Michael Valgren (Astana), Darwin Atapuma, Kristijan Durasek, Marco Marcato, Ben Swift, Diego Ulissi (UAE), Rudy Molard (FDJ), Daryl Impey (Orica), Steve Cummings, Serge Pauwels, Jaco Venter (Dimension Data), Gianluca Brambilla, Zdenek Stybar (QuickStep), Robert Kiserlovski, Maurits Lammertink, Tiago Machado, Nils Politt (Katusha), Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal), Simon Geschke (Sunweb), Dimitri Claeys, Nicolas Edet, Dani Navarro (Cofidis), Thomas Voeckler, Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Romain Sicard, Angelo Tulik (Direct Energie), Pierre Rolland, Simon Clarke, Andrew Talansky (Cannondale), Sonny Colbrelli, Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida), Guillaume Martin, Marco Minnaard, Dion Smith (Wanty), Brice Feillu, Elie Gesbert, Romain Hardy, Eduardo Sepulveda, Florian Vachon (Fortuneo).

Matthews slaapt in groen

Door het uitvallen van Kittel woensdag zit het groen stevig om de schouders van Michael Matthews, die zelfs in het groene tricot heeft geslapen, zo bekende hij voor de start.

Michael Matthews

De Kwis Die Niet Te Googelen Is

Hij is er weer hoor: De Kwis Die Niet Te Googelen Is van Cindy Pieterse. Voor de winnaar ligt er iedere dag een aantrekkelijk wielerboekenpakket klaar.

De vraag van vandaag luidt: op welke plaats eindigt de beste Nederlander vandaag?

Mail je antwoord naar kwis@nos.nl. En niet stiekem googelen! Dat heeft toch geen zin.

88 km - Tussensprint

Niet belangrijk voor de groene trui, maar toch. Colbrelli wint de tussensprint in Les Thuiles. Voor De Gendt.

92 km - Hergroepering

De 7 koplopers worden ingelopen door de achtervolgers. Het peloton volgt op 7.28.

105 km - Kopgroep van 7

De 7 koplopers: Pauwels, Chavanel, Brambilla, Tulik, Clarke, Swift, Vachon. Verschil met achtervolgers is 47 seconden. In die groep zitten onder anderen Mollema, Lammertink en Minnaard. Het peloton volgt op meer dan zes minuten.

Plaatje

De Alpen liggen er prachtig bij in etappe 18 van de Tour de France.

Landschap etappe 18

119 km - De Gendt als eerste boven

De Gendt pakt de twee bergpunten op de Côte de Demoiselles. Edet komt als tweede boven en Calmejane als derde. Het verschil met het peloton is 5.54.

120 km - Gezelschap voor Calmejane

Calmejane springt weg op de klim en krijgt gezelschap van De Gendt. Ook Edet komt erbij.

122 km - Côte de Demoiselles

De koplopers beginnen aan de klim van de Côte de Demoiselles (3de categorie), de eerste en minst zware hobbel van de dag. Calmejane valt aan.

Opa Mollema is boos

De opa van Bauke Mollema pikt het niet meer. Wat? Dat Bauke (geboren en getogen in Groningen) steevast een Groninger wordt genoemd. Bauke heeft Friese voorvaderen en is Fries, zo stelt de opa via een ingezonden brief in het Friesch Dagblad.

Brief opa Mollema

Onafhankelijkheidsdag in Colombia

We mogen wat van de Colombianen verwachten vandaag. Het is Onafhankelijkheidsdag in Colombia. Met Carlos Betancur en Darwin Atapuma zitten er twee in de kopgroep. En Rigoberto Urán, de nummer twee van het klassement, heeft ongetwijfeld ook plannen vandaag.

142 km - Richting vijf minuten

Goed nieuws voor Mollema, Lammertink en Minnaard. De voorsprong van de grote groep koplopers loopt richting de vijf minuten.

153 km - Sky, Bora, Lotto-Jumbo absent

Verschil tussen grote groep koplopers en peloton loopt op naar 3 minuten. Alleen Sky, Bora en Lotto-Jumbo er niet bij in de kopgroep.

De 54 koplopers: Jan Bakelants, Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Carlos Betancur, Jesus Herrada (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi, Amaël Moinard, Nicolas Roche (BMC), Andrei Grivko, Bakhtiar Kozhatayev, Aleksej Loetsenko, Michael Valgren (Astana), Darwin Atapuma, Kristijan Durasek, Marco Marcato, Ben Swift, Diego Ulissi (UAE), Rudy Molard (FDJ), Daryl Impey (Orica), Steve Cummings, Serge Pauwels, Jaco Venter (Dimension Data), Gianluca Brambilla, Zdenek Stybar (QuickStep), Robert Kiserlovski, Maurits Lammertink, Tiago Machado, Nils Politt (Katusha), Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal), Simon Geschke (Sunweb), Dimitri Claeys, Nicolas Edet, Dani Navarro (Cofidis), Thomas Voeckler, Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Romain Sicard, Angelo Tulik (Direct Energie), Pierre Rolland, Simon Clarke, Andrew Talansky (Cannondale), Sonny Colbrelli, Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida), Guillaume Martin, Marco Minnaard, Dion Smith (Wanty), Brice Feillu, Elie Gesbert, Romain Hardy, Eduardo Sepulveda, Florian Vachon (Fortuneo).

164 km -

De eerste achtervolgende groep achterhaalt de koplopers. Daardoor nu een grote kopgroep, met o.a. Mollema, Lammertink en Minnaard.

167 km - Peloton in twee stukken

Achter de vier koplopers (De Gendt, Calmejane, De Marchi en Gesbert) is het peloton in twee blokken uiteengevallen. De eerste groep bestaat uit 50 renners. Het verschil met de eerste groep is 12 seconden, met de tweede groep 49 seconden.

172 km - De Gendt weer weg

Thomas De Gendt neemt het initiatief voor de tweede aanval. Calmejane, De Marchi en Gesbert volgen. #TDF2017

179 km - Eerste aanvallers

Lars Bak (Lotto-Soudal), Thomas Voeckler (Direct Energie) en Andrei Grivko (Astana) zijn de eerste aanvallers.

Départ

En daar zwaait Tourdirecteur Christian Prudhomme weer met de vlag. Départ van de 18de etappe.

Vertrek

Vanuit Briançon zijn de 169 renners nog in de neutrale zone vertrokken voor de 18de etappe van de Tour. Om 12.55 is de officiële start.

Van Vleuten wint!

Een prachtige prestatie van Annemiek van Vleuten. Ze wint het eerste deel van La Course door solo aan te komen op de Izoard.

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten leidt in La Course

Annemiek van Vleuten gaat aan kop in de rit naar de Izoard in La Course. Kijk de wedstrijd hier LIVE.

'Bardet gaat het nog een keer proberen'

Het wordt de ultieme kans voor Romain Bardet, Rigoberto Urán of misschien toch nog wel Fabio Aru om Chris Froome met een achterstand aan de tijdrit van zaterdag te laten beginnen.

Verslaggever Gio Lippens blikt vanuit Frankrijk vooruit op de 180 kilometer lange Alpenrit. "Het zal pas op de Izoard gebeuren."

Het profiel van etappe 18, een rit van ​Briançon naar Izoard

Klassement

De verschillen in het algemeen klassement zijn nog steeds klein, maar wie van de uitdagers kan Chris Froome op achterstand zetten?

Het algemeen klassement

Vos weet niet wat ze kan verwachten van nieuw concept La Course

Vos weet niet wat ze kan verwachten van nieuw concept La Course
Waarom doet Van der Breggen niet mee aan La Course?

Van Vleuten begint aan La Course: krijgen wij ook een gele trui?

Van Vleuten begint aan La Course: krijgen wij ook een gele trui?
Ensing begint aan La Course: het is een hele lange klim

La Course!

Waar de koplopers in de 18de etappe van de Tour vanmiddag tegen half vijf beginnen aan de beklimming van de Col d'Izoard, gaan de vrouwen nu al de berg op in La Course. De wedstrijd is dit jaar geen sprintkoers op de Champs-Élyseés meer, maar bestaat uit twee onderdelen: een klimwedstrijd in de Alpen en een achtervolgingstijdrit op zaterdag in Marseille.

Volg de eerste etappe LIVE via onze livestream.

Route 18de etappe

De renners trekken in deze rit over 179 kilometer voor het laatst de bergen in en de Col d'Izoard is het decor van de laatste krachtmeting bergop. De Izoard is al voor de 33ste keer in het routeboek opgenomen,maar dit keer voor het eerst ook als finishplaats.

De Alpencol wordt opgevoerd als een klim van 14 kilometer, maar in feite gaat het na de afdaling van de Col de Vars al omhoog, wat neerkomt op ruim 30 kilometer klimmen. Vanuit het dal eindigen de renners, via een bos, in een maanlandschap.

Het profiel van etappe 18, een rit van ​Briançon naar Izoard

Froome verrast door tijdverlies Aru

De voorlaatste bergrit van de Tour de France verliep voor geletruidrager Chris Froome geheel naar wens. Hij bleef uit de problemen en zag naaste belager Fabio Aru tijd verliezen. "Als de verschillen blijven zoals ze nu zijn, zou ik daar erg blij mee zijn", zei hij.

Froome had niet verwacht dat Aru tijd zou verliezen

Bergflank vol Sloveense vlaggen stuwt Roglic naar 'crazy zege'

Zijn vriendin, familie, en zelfs zijn buren waren voor Primoz Roglic naar de Alpen afgereisd om de Sloveen te steunen in de zeventiende etappe van de Tour de France. En zie, uitgerekend op deze dag vond de renner van Lotto-Jumbo de inspiratie voor de grootste zege uit zijn nog prille profcarrière.

Roglic kreeg kippenvel toen hij zijn familie zag
Geëmotioneerde Zeeman kan niet geloven dat Roglic heeft gewonnen

Afgestapte Kittel: geen happy end, maar vijf ritzeges zijn belangrijker

Marcel Kittel moest de Tour woensdag zwaar gehavend verlaten na een valpartij. "Geen happy end, maar vijf ritzeges zijn belangrijker", vertelde de sprinter van QuickStep.

Afgestapte Kittel: geen happy end, maar vijf ritzeges zijn belangrijker

Gisteren: Froome pareert aanvallen en behoudt geel, ritwinst voor Roglic

Even terug naar gisteren. Chris Froome deed goede zaken in de eerste Alpenetappe. De Brit pareerde op de Col du Galibier de aanvallen van Romain Bardet en Daniel Martin en verloor geen tijd op zijn concurrenten. Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic reed naar de winst.

Lees hier het verslag of kijk hieronder de samenvatting.

Froome overleeft eerste Alpenrit, Roglic wint etappe

Welkom

Welkom bij ons liveblog. In de 18de etappe van de Tour de France gaan de renners over 179 kilometer van Briançon naar de finish op de Col d'Izoard. Een kans voor de concurrenten van Chris Froome om de geletruidrager van zijn troon te stoten. De start is om 12.55 uur en de uitzending op NPO 1 en NOS.nl begint om 12.40 uur.

Bauke Mollema, Chris Froome en Fabio Aru