Het profiel van etappe 18, een rit van ​Briançon naar Izoard
NOS WielrennenAangepast

Etappe 18: de favorieten kunnen elkaar nog één keer pijn doen

In de tweede en laatste Alpenrit ligt de finish boven op de Col d'Izoard. Het wordt de ultieme kans voor Romain Bardet, Rigoberto Urán of misschien toch nog wel Fabio Aru om Chris Froome met een achterstand aan de tijdrit van zaterdag te laten beginnen.

Verslaggever Gio Lippens blikt vanuit Frankrijk vooruit op de 180 kilometer lange Alpenrit. "Iedereen rijdt voor zijn eigen plek, dus er wordt helaas maar weinig aangevallen."

De hamvraag: kan iemand Froome nog uit het geel rijden?

"Ik hoop het. Het zou een zegen voor de Tour zijn. En natuurlijk niet omdat ik het Froome niet gun, maar omdat ik hou van een een spannende wedstrijd. Hij reed de afgelopen dagen weer als kauwgom op een schoenzool."

Wie kan hem nog aanvallen?

"Romain Bardet probeerde het gisteren meerdere keren. Dat was leuk om naar te kijken. Hij is een aanvaller pur sang. Leo van Vliet fluistert me in dat hij het ook van Bardet verwacht. De Fransman zal het, aangemoedigd door eigen publiek, nog een keer gaan proberen."

Wat verwacht je van Urán?

"Hij rijdt heel sneaky. We hebben hem nog helemaal niet gezien eigenlijk. Ik hoop dat hij zich heeft willen sparen voor vandaag en dan kan toeslaan in de tijdrit."

Het algemeen klassement

In tegenstelling tot gisteren ligt de streep bovenop de berg. Hoe belangrijk is dat?

"Dat maakt veel verschil. We zagen vorige week in Peragudes dat een paar honderd meter veel verschil kan maken. Dus als Froome een slechte dag heeft, kan 300 meter heel lang zijn."

"Het verschil in het klassement is klein: Bardet en Urán staan maar 27 seconden achter Froome. Je ziet al de hele Tour dat er pas heel laat aangevallen wordt. De renners rijden meer om niets te verliezen dan om tijd te winnen. Het zal pas op de Izoard gebeuren."

Gaan we Bauke Mollema wéér in de aanval zien?

"Ja, dat zou mooi zijn. Hij is wel de enige Nederlander van wie ik iets verwacht, maar ik betwijfel of hij het na gisteren weer kan. Hij heeft enorm gestreden en zal moe zijn. Maar ik hoop dat het hem nog een keertje lukt om mee te gaan in de ontsnapping."

De Touruitzendingen van donderdag

Tijd Programma Waar?
10.00 uur La Course: vrouwenkoers naar de Izoard NPO 1 en NOS.nl
12.40 uur Etappe 18: Briançon-Izoard NPO 1 en NOS.nl
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
19.27 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.20 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
Met Sacha de Boer, Rick Nieman, Henk Lubberding en Thijs Zonneveld 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl