liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 10: de vierde voor Kittel, Groenewegen toont potentie

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dank voor het volgen van dit liveblog. Woensdag melden wij ons weer. De start van de elfde etappe is dan om 13.00 uur in Eymet.

Elfde etappe: opnieuw sprinten?

In de elfde etappe van de Tour kunnen de klimmers en klassementsrenners het na de rustdag en de vlakke tiende rit voor een derde dag op rij rustig aan doen.

Op het menu staat een vlakke rit over 203,5 kilometer naar Pau, dat al voor de 68ste keer decor is van een Tourrit. Na 145 kilometer is er een 1,2 kilometer lange col van de vierde categorie, maar dat vlekje kunnen de sprinters makkelijk wegwerken met daarna nog 60 vlakke kilometers in het verschiet.

De bonificatiesprint ligt net voor dat klimmetje en dus moeten vooral Michael Matthews en André Greipel aan de bak willen ze Marcel Kittel nog uit de groene trui rijden. Donderdag trekt de Tourkaravaan de Pyreneeën in.

Tijdstraf Bouhanni en boete

Nacer Bouhanni heeft van de Tourorganisatie een boete gekregen van 180 euro en een tijdstraf van een minuuut voor het algemeen klassement.

De Fransman wordt bestraft voor zijn uithaal aan het adres van QuickStep-renner Jack Bauer tijdens de tiende etappe.

Visbeek teleurgesteld na 13de plaats Matthews: dit frustreert iedereen

De reactie van Sunweb-ploegleider Aike Visbeek na de tiende etappe van de Tour de France.

Visbeek teleurgesteld na 13de plaats Matthews: dit frustreert iedereen

Actie Bouhanni onderzocht

De Tourorganisatie is een onderzoek gestart naar Nacer Bouhanni (Cofidis). Op beeld is te zien dat de Fransman tijdens de tiende etappe een slaande beweging maakt naar een renner van QuickStep.

Wordt vervolgd.

Sunweb geeft groene trui al bijna op

Ramon Sinkeldam baalt na de dertiende plaats van sprinter Michael Matthews en vreest dat de groene trui onbereikbaar is geworden.

Sinkeldam geeft groene trui al bijna op na nieuwe zege Kittel

Kittel: Bam! Daar is nummer vier

Marcel Kittel is vol blijdschap en zelfvertrouwen na zijn vierde Touretappe.

Ongenaakbare Kittel: Bam! Daar is nummer vier

'Timing en positie bepalen verschil'

Dylan Groenewegen had een hogere sprintsnelheid dan Marcel Kittel, zo meldt de organisatie van de Tour. "Timing en positie maken het verschil", zo klinkt de conclusie.

Huiswerk voor Groenewegen dus.

Groenewegen: na de laatste bocht moest ik van te ver komen

Beelden

De samenvatting van de tiende etappe van de Tour, een vlakke rit met twee heuveltjes van de vierde categorie van Périgueux naar Bergerac.

Kittel oppermachtig naar vierde ritzege, Groenewegen derde

Groenewegen positief

"Ik heb vandaag tenminste vrij kunnen sprinten", luidt de eerste korte reactie van Dylan Groenewegen na zijn derde plaats.

Topvijf

1. Marcel Kittel

2. John Degenkolb

3. Dylan Groenewegen

4. Rüdiger Selig

5. Alexander Kristoff

Kittel wint!

Marcel heeft met groot machtsvertoon de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Duitse sprinter bleef John Degenkolb voor in Bergerac en pakte alweer zijn vierde ritzege in deze Tour.

Dylan Groenewegen kwam wederom enigszins vast te zitten in het gedrag, maar sprintte nog wel naar plaats drie.

Met zijn dertiende ritzege passeert Kittel zijn landgenoot Erik Zabel, die tot twaalf etappes kwam in zijn carrière.

5 km - Lotto Soudal

Het peloton is nog bij elkaar. Lotto-Soudal doet het kopwerk.

6,5 km - Vlucht zit erop

De vlucht van Offredo en Gesbert zit erop. We gaan sprinten in Bergerac.

21 km - Avonturiers stribbelen terug

De Franse avonturiers stribbelen nog even tegen. Hun voorsprong loopt op van 35 naar 59 seconden.

28 km - Voorsprong loopt terug

De vlucht van Offredo en Gesbert is bijna ten einde. De twee rijden al ruim 140 kilometer vooruit, maar hun voorsprong loopt nu rap terug: nog minder dan 1 minuut voorsprong op het peloton.

Mollema niet snel terug in Giro

Bauke Mollema zal niet snel terugkeren in de Giro d'Italia. Dat liet Luca Guercilena, teammanager van Trek-Segafredo, dinsdag voor de start van de tiende Touretappe in Périgueux doorschemeren.

"De Tour de France ligt Bauke gewoon beter als race, maar ook het moment van het seizoen waarop de Tour plaatsvindt, is in zijn voordeel. Het geldt voor veel meer renners, dat ze in juli tot betere prestaties kunnen komen."

'Pech met deelnemersveld'

"Bauke ging van start in de Giro met het doel een goed klassement te rijden. Hij had echter de pech dat de bezetting dit jaar sterker was dan ooit en hij niet zijn beste niveau wist te halen."

Guercilena wilde nog weinig kwijt over Mollema's programma voor 2018. "De les is wel dat hij later in het jaar beter op dreef is. Toen hij drie seizoenen geleden bij ons in de ploeg kwam, hadden we hoge verwachtingen. Ik vind dat hij tot dusver behoorlijk heeft gepresteerd en ook voor de toekomst geloof ik dat Bauke tot hetzelfde in staat is."

'Hoofdstuk Contador afgesloten'

"We kwamen hier met Alberto voor het klassement. Dat is nu niet aan de orde en daarom hebben we dat hoofdstuk afgesloten. De renners krijgen nu twee dagen de tijd om te herstellen en om energie te tanken, zodat we daarna andere doelen kunnen najagen. Het is logisch dat iedereen wat meer vrijheid krijgt, en dat geldt dus ook voor Bauke."

Tussensprint

In het peloton wint André Greipel de tussensprint voor Marcel Kittel en Alexander Kristoff. Michael Matthews zette te vroeg aan met zijn sprint.

Van de twee vluchters kwam Offredo voor Gesbert over de streep. De koplopers hebben met 52 kilometer voor de boeg een voorsprong van 2.35.

Punten:

1. Offredo 20 punten

2. Gesbert 17

3. Greipel 15

4. Kittel 13

5. Kristoff 11

6. Haller 10

7. Matthews 9

8. Colbrelli 8

9. Arndt 7

10. Sabatini 6

Wat doet QuickStep vandaag?

De QuickStep-trein gaat voor de vierde ritzege van Marcel Kittel. Een van de gangmakers is Julien Vermote. De Belg vertelt over het geheim van de succesvolle Tourformatie.

Vermote van QuickStep: ligt aan ons of vluchter het redt

Gesbert als eerste boven

Elie Gesbert komt als eerste boven op de Côte de Domme (4de categorie) en grijpt 1 punt voor het bergklassement en de bijbehorende premie van 200 euro.

Na 69 kilometer koers wordt de voorsprong van Gesbert en Offredo minder en minder. Het vluchtduo heeft nog een voorsprong van 2.45 op het peloton.

Zwart stukje Tourhistorie

Op 25 kilometer van de finish in Bergerac ligt Port-de-Couze. Een zwart stukje Tourhistorie ligt hier.

Op 11 juli 1964 verliest een vrachtwagen gevuld met brandstof voor de Tourhelikopters de macht over het stuur. De wagen schiet over de brugleuning heen en neemt zeker veertig toeschouwers mee in de val. Negen mensen overleven het ongeluk niet.

Grootste tragedie uit Tourhistorie: de vrachtwagen in de rivier in Port-de-Couze

87 km - Voorsprong loopt terug

Offredo (Wanty) en Gesbert (Fortuneo) rijden nog voorop, maar leveren iets in op het peloton. Hun voorsprong slinkt van 5.30 naar 3.35.

We krijgen zo nog een klimmetje van de vierde categorie op de Côte de Domme. De winnaar pakt 1 punt voor het bergklassement en krijgt bovendien 200 euro.

Internet, televisie en radio

De tiende etappe van de Tour de France is ook live te volgen via televisie op NPO 1, via de radio op NPO Radio 1 en via NOS.nl.

Groenewegen weet dat het anders moet

Dylan Groenewegen weet dat het anders moet wil hij vandaag kans maken op een ritzege. "Met de tactiek die ik nu heb, daar win je het niet mee", aldus de renner van Lotto-Jumbo.

"Soms kom ik niet aan sprinten toe, omdat ik ingesloten zit. En soms begin ik te laat, maar dan is Kittel al vertrokken en dan win je het zeker niet."

Toch houdt de Nederlander het vertrouwen. "De benen voelen nog goed."

Groenewegen: benen voelen nog goed

Gesbert zorgt voor brandje

Elie Gesbert - een van de twee vluchters momenteel - zorgde maandag voor opschudding in het hotel van Fortuneo door een brandje te veroorzaken, nadat de Fransman een handdoek op een elektrische verwarming had gelegd. Dat zorgde voor de nodige rookontwikkeling. Uiteindelijk bleef iedereen ongedeerd en kon het brandje worden geblust.

Ondertussen houdt de vluchtpoging van Gesbert met Offredo nog steeds stand. De Fransmannen hebben 5.20.

Mollema: meer ruimte voor ritzeges

Door het afhaken van Alberto Contador in het algemeen klassement komen er meer kansen voor Bauke Mollema. De superknecht van Trek weet dat hij nu iets meer voor eigen succes kan gaan.

Mollema: er komen nu meer kansen voor mij

Bij Dylan van Baarle en de gehele Cannondale-ploeg zit er de stemming er de hele Tour al goed in. De winst van Urán van afgelopen zondag maakte het er allemaal nog beter op.

Van Baarle: stemming bij Cannondale hele Tour al goed

136 km - Weinig veranderingen

Weinig veranderingen in de koers. De voorsprong van Offredo (Wanty) en Gesbert (Fortuneo) schommelt nog steeds rond de vijf minuten. Het peloton doet het rustig aan.

De voorsprong van de twee Fransmannen is nog niet zo groot als Guillaume Van Keirsbulck, die in de vierde etappe een maximale voorsprong van 13.42 had.

Sunweb-ploeg voelt zich bestolen

Bij wielerploeg Sunweb is men ervan overtuigd dat Warren Barguil zondag eigenlijk de negende etappe van de Tour de France had moeten winnen. "De finishstreep was niet kaarsrecht getrokken."

"Dat hebben we uit foto's kunnen opmaken en is ook geconstateerd na de finish toen er mensen van onze ploeg zijn wezen kijken", vertelde ploegleider Arthur van Dongen dinsdag voor de start van de tiende etappe in Périgueux. Barguil werd op de streep net geklopt door de Colombiaan Rigoberto Urán.

"Er zat een knik in de weg, waardoor de finishstreep niet volledig recht was. Aan de buitenkant scheelde het vijf centimeter. Op de plek waar Urán de finish passeerde lag de streep anderhalve centimeter naar voren ten opzichte van de plaats waar Barguil finishte", aldus Van Dongen.

Volgens Van Dongen heeft de ploeg er geen werk van gemaakt. "We zijn inderdaad niet naar de organisatie gestapt. Je doet er ook niks meer aan, maar het is aardig om te weten."

De finishfoto in Chambéry

171 km - Twee vluchters

De Fransman Yoann Offredo (Wanty) gaat er bij de start meteen vandoor. Even is er geen reactie vanuit het peloton, maar aantal kilometers later kiest Elie Gesbert (Fortuneo) eveneens het hazenpad en voegt zich bij zijn landgenoot.

De vluchters hebben inmiddels een gat van 2.30 geslagen op het peloton.

178 km - Départ!

Tourdirecteur Christian Prudhomme zwaait in Périgueux weer de welbekende vlag. De tiende etappe is begonnen.

Prima weersomstandigheden voor het peloton met geschatte temperaturen tussen de 21 en 23 graden.

Klaar voor de start

De renners stappen in Périgueux, met Chris Froome en Marcel Kittel van voren, in de neutrale zone op de fiets. Rond 13.20 beginnen we officieel.

Hoe gaat het met Cavendish?

Een week geleden viel Mark Cavendish uit in de Tour met een gebroken schouder, na de veelbesproken val die door Peter Sagan was veroorzaakt in de sprint van de vierde etappe.

De Brit denkt nu alweer aan zijn herstel.

'Geen zin in weer een toneelstukje'

NOS-commentator Herbert Dijkstra hoopt dat de tiende etappe niet opnieuw een voorspelbare rit wordt, zoals in de voorgaande sprintetappes.

"Natuurlijk was er wel elke dag een kopgroep weg, maar die probeerde het tegen beter weten in. Het was allemaal geregisseerd."

Michael Matthews is een van de kanshebbers op de groene trui, die nu om de schouders van Marcel Kittel hangt. De NOS sprak de Australiër maandag op de rustdag.

Matthews: de makkelijkste rit voor mij wordt de tijdrit

Welkom

Na het vuurwerk van de klimmers op zondag en de rustdag van maandag is het in de tiende etappe weer de beurt aan de sprinters.

De etappe in de Dordogne van Périgeux naar Bergerac over 178 kilometer kent slechts twee klimmetjes van de vierde categorie. De laatste ligt op 40 kilometer van de meet, dus er is voor de ploegen van de sprinters tijd zat om de finale te controleren.

Twee keer eerder finishte een Tourrit in Bergerac. In 2014 wist de Litouwer Ramunas Navardauskas de sprinters nog net voor te blijven. Twintig jaar eerder pakte Miguel Indurain met de zege in de tijdrit het geel en stond het niet meer af.

Omstreeks 13.20 uur gaat de etappe officieel van start.

Routekaart etappe 10