Het profiel van etappe 10, een rit van Perigueux naar Bergerac
NOS WielrennenAangepast

Etappe 10: 'Een massasprint is prima, maar de aanloop moet een strijd zijn'

Na een tumultueus Tourweekend met veel valpartijen konden de renners maandag genieten van een rustdag. Vandaag zullen de favorieten het opnieuw rustig aan kunnen doen, want er liggen slechts twee heuveltjes van de vierde categorie op de route.

NOS-commentator Herbert Dijkstra kijkt vooruit naar de vlakke rit van Périgeux naar Bergerac.

Wat voor etappe verwacht je?

"Ik hoop vooral dat het anders loopt dan de vlakke etappes van vorige week. Het is zo voorspelbaar en dat is jammer. Ik hoop dat de vermoeidheid na de bergen ervoor zorgt dat het peloton de kopgroep laat gaan. Of dat de kopgroep er een spannende strijd van kan maken."

Je hebt geen zin in een nieuwe wandeletappe?

"Nee, vorige week zaten we meerdere keren naar een toneelstukje te kijken. Natuurlijk was er wel elke dag een kopgroep weg, maar die probeerde het tegen beter weten in. Het was allemaal geregisseerd. We moeten nu niet nog een keer voor de gek worden gehouden."

Marcel Kittel

Hoe kijk je naar Dylan Groenewegen?

"Ik heb uitgebreid met hem gesproken en hij heeft echt de knop omgezet. Hij sprintte vorige week telkens volgens het boekje, maar dat wil hij niet meer. Hij wil eerder aangaan, wanneer het voor hem goed voelt."

"Hij komt heel volwassen op mij over. Hij denkt er goed over na en zal zeker wel een keer een Touretappe winnen. Is het niet dit jaar, dan in de toekomst."

Wat is belangrijker: dat hij concurrent Arnaud Démare kwijt is of dat hij tot dit nieuwe inzicht is gekomen?

"Het ontbreken van Démare is voor mij geen issue en voor hem volgens mij ook niet. Je moet altijd van je eigen kracht uitgaan. Hij heeft bewezen dat hij de concurrentie kan verslaan. Ik hoop vooral dat hij zo onbevangen blijft."

Wie is jouw favoriet voor vandaag?

"Poeh, ik heb geen glazen bol, dus ik kan niet één favoriet aanwijzen. Ik zou het leuk vinden als er een groep vooruit blijft met Dylan van Baarle. Hij heeft de potentie om het af te maken."

"En als het toch een sprint wordt, dan zien we het wel. Marcel Kittel heeft misschien de meeste snelheid, maar dan hoop ik toch vooral dat zijn ploeg QuickStep ook z'n best gaat doen om er een spannende strijd van te maken in de aanloop naar die sprint. Andere ploegen zullen zich toch ook achter de oren krabben, waarom ze zich zo naar de slachtbank laten leiden."

De Touruitzendingen van dinsdag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 10: Périgueux-Bergerac NPO 1 en NOS.nl
19.25 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.26 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
Met Jelle van Gorkom, Rob Harmeling en Danny Nelissen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl