liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin houdt roze na weer een Colombiaans feestje

liveblog gesloten

A domani!

Morgen staat de veertiende etappe op het programma, over 131 kilometer van Castellania naar Oropa. Het moet wel heel gek lopen wil het venijn dan niet in de staart zitten.

Het is namelijk heel lang vlak, maar aan het einde volgt een forse slotklim. De renners moeten 11,8 kilometer omhoog met een gemiddelde stijging van 6,2 procent met uitschieters naar 13 procent.

Wij zijn er morgen ook weer bij. A domani!

De routekaart van de veertiende etappe

Giro-etappe terugkijken?

Dat kan. In het Sportjournaal is om 18.42 uur een korte samenvatting te zien. En een lange samenvatting is te zien in het Giro Journaal vanaf 19.25 uur op NPO 3, inclusief reacties en analyses.

Bravo Tom!

Tom Dumoulin is de zestigste wielrenner uit de geschiedenis met minstens tien roze truien in zijn kast.

Colombiaans record

Fernando Gaviria is de eerste Colombiaan die vier ritten wint in één Giro. "Dat zegt niet zoveel", reageert Gaviria. "Dat betekent dat ik me goed heb voorbereid en dat ik goed in vorm ben."

Nairo Quintana en Luis Herrera kwamen niet verder dan 'slechts' drie ritzeges in één Ronde van Italië.

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de dertiende etappe. Er verandert niets. Tom Dumoulin blijft op 1, Bauke Mollema op 3.

Uitslag dertiende etappe

De uitslag van de dertiende etappe van de Giro d'Italia. Wie anders dan Fernando Gaviria wint de massasprint. Voor de vierde keer alweer.

André Greipel, wiens Giro nu voorbij is, komt niet verder dan de negende plek. De Italianen wachten nog steeds op hun eerste ritzege in deze Giro. Ferrari staat geparkeerd op de vierde plaats.

Gaviria!

Het is nummer vier voor Fernando Gaviria! Hij pakt zijn vierde ritzege in de dertiende etappe. Hij klopt Sam Bennett in de sprint, daarna volgt Jasper Stuyven.

In de sprint is er nog een hachelijk momentje als Richeze bijna Ewan omverduwt. Gaviria schiet daar razendsnel langs en zorgt opnieuw voor een Colombiaans feestje in Italië.

Fernando Gaviria wint ook de dertiende etappe

1 km - Wie?

De laatste kilometer. Wordt het weer Gaviria, of toch Greipel?

3 km - Pozzato!

Pozzato probeert het! Hij plaatst een demarrage!

Maar het is alweer snel voorbij. Het was een mooie halve minuut voor Pozzato.

5 km - Treintjes

De sprinterstreintjes beginnen zich te vormen aan de kop van het peloton.

7 km - Afwachten (2)

De mogelijk laatste massasprint van de honderdste Giro d'Italia is in aantocht. Het is nog altijd afwachten in het peloton. De sprintersploegen wachten lang.

10 km - Afwachten

Het peloton stormt in zijn geheel af op finishplaats Tortona. Het is nog even wachten voor de sprinters in actie komen.

Uiteraard is ook de finale geheel vlak. Op zo'n 500 meter van de finish is de laatste bocht in het parcours. Even opletten dus.

15 km - Stress

Er was even wat stress in het peloton vanwege de wind, maar de rust keert weer enigszins terug. Dumoulin rijdt veilig voorin.

Bahrein-Merida en Orica rijden aan kop van het peloton. Het is een stilte voor de storm.

20 km - Gruppo compatto

Het is een feit: de kopgroep van drie is ingerekend door het peloton. We gaan ons opmaken voor de finale. Hopelijk zit het venijn in de staart.

Cavendish blijft complimenten uitdelen

Eerder vandaag was Mark Cavendish al enthousiast over Fernando Gaviria, nu heeft de goedgemutste Brit ook lof voor Tom Dumoulin.

"Asjemenou! Ik had niet door dat Tom Dumoulin pas 26 jaar is! Ik durf te wedden dat hij een meervoudig Tourwinnaar in de nabije toekomst is", laat Cav via Twitter weten.

30 km - Einde in zicht?

Voor het eerst zakt de voorsprong van Mohoric, Broett en Albanese onder de minuut. Is het einde van de vluchtpoging na 140 kilometer in zicht?

Ode aan Coppi

Over 34 kilometer wacht de eindstreep in Tortona. En dat is niet zomaar: Tortona is de plaats waar de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi in 1960 overleed. Morgen start de veertiende etappe in Castelliania en ook dat is geen toeval: in die plaats werd Coppi in 1919 geboren.

Fausto Coppi in de jaren vijftig

39 km - Traguardo volante

Pavel Broett wint de tweede 'traguardo volante' (tussensprint) van de dag. In het peloton is, niet heel verrassend, Fernando Gaviria het snelste. Hij pakt nog twee puntjes mee.

Nog een klein uurtje en dan zijn we er. De kopgroep rijdt nog altijd een kleine 1,5 minuut voor het peloton.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

Hoe is het met Tom?

De Italiaanse camera's nemen ook af en toe de rozetruidrager in beeld. Tom Dumoulin peddelt ontspannen in het voorste deel van het peloton en hoeft zich in deze, eerlijk gezegd, saaie etappe geen zorgen te maken. Vanaf morgen wordt het allemaal een toefje serieuzer voor de leider in het algemeen klassement.

69 km - Terug bij af

We zijn in de dertiende etappe ondertussen weer terug bij af: de voorsprong van de kopgroep van drie ligt wederom op 1.50.

De gemiddelde snelheid ligt na twee uur koersen op 44,350 km/u.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

Cavendish is blij

Mark Cavendish, die een abonnement heeft op het winnen van etappes in de Tour de France, is blij dat Fernando Gaviria komende zomer niet in Frankrijk actief zal zijn.

79 km - Tussensprintje

Het peloton gooit er een tussensprintje uit. De voorsprong van Mohoric, Broett en Albanese zakt naar een kleine 1,5 minuut.

88 km - Zelfde beeld

Tot nu was het vlak in deze etappe. En dat blijft zo. De drie vluchters hebben 2,5 minuut voorsprong op het peloton, dus het verschil loopt weer ietsje op. We hadden daarnet de eerste tussensprint: Albanese won, voor Broett en Mohoric.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

'Gaviria is een type-Sagan'

Volgens ploeggenoot Iljo Keisse van QuickStep is Fernando Gaviria een type-Sagan: "Supersnel, gemotiveerd, nuchter, gewoon, relax en alles met een glimlach."

Keisse: Gaviria is een type-Sagan

104 km - Jojoën

De voorsprong van de drie liep eventjes flink terug, maar is nu weer 1.50 geworden. Het peloton vindt het nog geen tijd om de drie binnen te hengelen.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

Van den Broeck: nog één jaar alles geven

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Jumbo) maakte vanochtend ineens bekend dat hij aan het einde van dit seizoen stopt als wielrenner. Hij legt aan Han Kock uit waarom.

Van den Broeck: nog één jaar alles geven

124 km - Voortkabbelen

De dertiende etappe kabbelt ondertussen rustig voort. De drie vluchters hebben en houden ruim 1,5 minuut voorsprong.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

Hoe is het met Mollema?

"Het gaat lekker zijn gangetje", meldde Bauke Mollema voor de start van de dertiende etappe. De nummer drie van het klassement zit goed in zijn vel en dat is nodig ook, want de laatste week wordt volgens hem "extreem zwaar".

Bauke's voorspelling voor deze rit: "Er zal wel weer een kleine kopgroep vooraan rijden en daarna zal het wel weer een sprint worden."

Mollema: nu nog z'n gangetje, laatste week extreem zwaar

144 km - Stabilisatie

De voorsprong van de drie vluchters blijft hangen rond de 1.50, dankzij het werk van Lotto-Soudal en QuickStep aan de kop van het peloton. Dat zal nog wel even zo blijven.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

158 km - Van Zyl kijkt zuur

Van Zyl laat zich terugzakken uit de kopgroep. De Zuid-Afrikaan trekt een zuur gezicht. Waarschijnlijk heeft zijn ploeg Dimension Data hem teruggeroepen omdat de kopgroep toch weinig kans lijkt te hebben en hij voor andere diensten nodig is.

En toen waren er nog drie: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), en Pavel Broett (RusVelo).

160 km - Vluchters

Voorlopig zitten we aan de kopgroep van vier vast. Hun voorsprong loopt snel op tot meer dan 2 minuten. Of dat snel verder gaat oplopen, valt nog te bezien, want Lotto-Soudal en QuickStep melden zich aan de kop van het peloton.

De kopgroep: Matej Mohoric (UAE), Vincenzo Albanese (Bardiani), Pavel Broett (RusVelo) en Johann van Zyl (Dimension Data).

164 km - Weg!

164 km - We zijn nu echt weg en meteen is er een groepje vluchters: Mohoric, Broett, Van Zyl en Albanese pakken een halve minuut.

Voorgerecht

167 km - Het peloton is in Reggio Emilia begonnen aan het 'voorgerecht'. Een rustig toeristisch ritje tot de échte start om 13.30 uur.

De zon is ondertussen verdwenen en er vallen zelfs enkele regendruppels op het peloton.

Laatste dag voor Greipel

André Greipel houdt het na vandaag voor gezien in de Giro. "Een speciale Giro met een roze trui. Het is mijn laatste dag hier, vandaag gaan we proberen de etappe te winnen", aldus het Duitse sprintkanon.

Ook B-stalen Pirazzi en Ruffoni positief

Ook de B-stalen van Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni hebben een positief resultaat opgeleverd. Dat meldt de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

De twee Italiaanse renners werden daags voor de Ronde van Italië uit de koers geweerd omdat hun bloedwaarden afwijkingen lieten zien die duiden op het gebruik van groeihormonen.

Beide renners van Bardiani-CSF zijn eind april bij een out-of-competition-controle tegen de lamp gelopen. Nu ook de contra-expertise positief is gebleken, hangt beide renners een lange schorsing boven het hoofd.

Stefano Pirazzi

Zonder Thomas

Geraint Thomas gaat niet meer van start in de Giro d'Italia. De kopman van Team Sky raakte zondag bij een val in de negende etappe geblesseerd aan een schouder en knie.

"Ik heb het erg zwaar gehad sinds mijn val op zondag. De schouderblessure valt wel mee, maar mijn knie is er elke dag slechter aan toe", aldus Thomas, die dinsdag nog wel knap tweede werd in de tijdrit achter Tom Dumoulin.

Geraint Thomas

Het weer in Reggio Emilia

Dat is prima: 25 graden en overwegend zonnig. De sfeer is ook goed.

De etappe van gisteren

De Colombiaanse Fenando Gaviria was in de langste etappe van de 100ste Giro d'Italia (229 kilometer van Forlì naar Reggio Emilia) de concurrentie te snel af. Het was zijn derde zege deze Giro.

Gaviria sprint naar derde dagsucces in Giro

Het klassement

Hoe ziet het klassement er ook alweer uit? Dit is de top-10, met twee Nederlanders bij de eerste drie.

Klassement na etappe 12

Il Percorso

Op deze vrijdag de dertiende etappe zou het zomaar weer een geluksdag kunnen zijn voor Fernando Gaviria. De Colombiaan van QuickStep won al drie etappes in de sprint. En ook deze etappe is gemaakt voor de sprinters.

De rit over 167 kilometer van Reggio Emilia naar Tortono is namelijk vlakker dan vlak. Onderweg zijn er twee tussensprints, na 67,5 en 126,6 kilometer. Bergpunten zijn er uiteraard niet te verdienen.

Bongiorno!

Met Tom Dumoulin opnieuw in de roze leiderstrui maken we ons op voor de dertiende etappe van de Giro d'Italia. Om 13.30 uur zet het peloton zich in Reggio Emilia in beweging.

Giro