NOS Nieuws Politiek Aangepast

Partijleiders teleurgesteld na klappen 'onmogelijke formatie'

De formatie is vastgelopen. VVD, CDA, D66 en GroenLinks komen er niet uit. Volg de ontwikkelingen in dit blog.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Hierbij sluiten we het liveblog over de mislukte formatiebesprekingen. Nieuwe updates zijn te volgen via de reguliere berichten op nos.nl.

 • Na 61 dagen is het mislukt

  Dag 61 van de formatiebesprekingen bleek een cruciale in de formatie. Aan het begin van de avond maakte informateur Schippers bekend dat de partijen het niet eens konden worden over migratie, maar dat ook klimaat en inkomensongelijkheid moeilijke onderwerpen waren. Alle onderhandelende partijen onderstrepen dat het een gezamenlijk besluit is om er een punt achter te zetten.

  Schippers geeft haar opdracht nu terug; de Kamer zal opnieuw een debat houden.

 • Wie zei wat over de mislukte onderhandelingen?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De onderhandelaars over het mislukken van de formatiebesprekingen
 • Debat

 • Hoe nu verder?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Xander van der Wulp over hoe nu verder
 • Hoe zat het ook alweer?

  Precies twee maanden na de verkiezingen lijken we weer terug bij af te zijn. Hoeveel zetels behaalden de partijen ook alweer? En welke coalities zijn er mogelijk?

 • Asscher wil een debat

 • Klaver blijft strijden voor verandering

  "We wisten van te voren dat de verschillen groot waren", schrijft Jesse Klaver op de site van GroenLinks. "Met name op het terrein van ongelijkheid, klimaat en vluchtelingen. We hebben oprecht geprobeerd eruit te komen met elkaar. Ik wil mijn collega's van VVD, CDA en D66 bedanken voor de open houding waarmee ze hebben geprobeerd de verschillen te overbruggen. Maar helaas is het niet gelukt."

  "Onze inzet was verandering. We willen de inkomensverschillen verkleinen, het meest ambitieuze klimaatbeleid en een humaan vluchtelingenbeleid. Op dat laatste bleken de inhoudelijke verschillen uiteindelijk te groot. Onze strijd voor verandering gaat door. We zullen ons blijven inzetten voor een eerlijker, empathischer en menselijker Nederland. Of dat nu in het kabinet is of daar buiten."

 • Xander is live!

  Politiek verslaggever Xander van der Wulp beantwoordt nu op de Facebookpagina van de NOS al jullie vragen over het geklapte formatie-overleg. Vincent Rietbergen stelt de vragen.

  NOS
 • Roemer is niet verrast

  "Dit kon je zien aankomen", reageert SP-leider Roemer op Radio 1. "Ze hebben het prachtig geregisseerd door te zeggen dat er geen schuldigen zijn, maar dat is natuurlijk flauwekul. Er waren kennelijk partijen die tegenover elkaar zijn komen te staan. Wil je een volgende stap kunnen maken, dan is het voor de Kamer van belang om te weten welke partijen dat waren. Wat mij betreft komt er morgen een debat over hoe nu verder."

 • CNV en VNO-NCW reageren

  Vakbond CNV vindt dat er snel een alternatief moet komen nu de kabinetsformatie is mislukt. "De politiek komt er nu even niet uit. Voorlopig komt er geen kabinet terwijl er wel wat moet gebeuren. Daarom is het des te urgenter om als polder gezamenlijk met een alternatief te komen. Het grootste probleem op de arbeidsmarkt is de uitbuiting van zzp'ers en flexwerkers. Wij vinden dat die beter beschermd moeten worden."

  Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft gereageerd. "We hebben kennisgenomen van het beëindigen van de gesprekken en we wachten het vervolg af. Er liggen grote vraagstukken en het is voor ondernemers belangrijk dat er straks een stabiel Kabinet komt met oog voor verbetering van het vestigingsklimaat."

 • 'Partijen opvallend vriendelijk'

  "De partijleiders zijn opvallend vriendelijk over elkaar", zegt verslaggever Xander van der Wulp in het Achtuurjournaal. "Ze wijzen onderling geen schuldige aan." Overigens bestaat de mogelijkheid nog altijd dat het toch goed komt met deze combinatie. "Het kabinet paars-1 kwam er eerst ook niet uit en dat is later alsnog een kabinet geworden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Xander van der Wulp: partijleiders waren opvallend vriendelijk
 • Vraag het aan Xander

  Om 20.30 uur beantwoordt politiek verslaggever Xander van der Wulp op de Facebookpagina van de NOS rechtstreeks al jullie vragen over het mislukte formatie-overleg.

 • Video: Rutte vindt dat het land geregeerd moet worden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: het was een gezamenlijk besluit
 • Twee kampen

  Haagse bronnen melden aan de NOS dat er aan de onderhandelingstafel twee kampen waren ontstaan over het thema migratie: VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds.